본 연구는 효율적인 국내 와인 소비자의 구매동기조사를 통해 현 시장에서의 문제점을 도출하여, 소비자 측면에서의 국내 와인 시장 활성화 방안 (시장세분화, 타겟, 위치화)을 도출하고 실제의 국내 와인 시장 활성화에 대한 대안적 전략을 제시하는 데 목적을 갖고 연구하였는데 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 와인 음용실태를 분석한 결과 와인 선호국가에 있어서는 ‘프랑스산’ (59.7%)에 대한 선호가 가장 높은 것으로 나타났고, 와인 음용 장소 있어서는 ‘패밀리 레스토랑’ (20.2%)이나 ‘와인 전문 바’ (18.1%)가 많은 것으로 나타났다. 둘째, 와인 음용정도에 있어서도 ‘1년에 4-5번’ (31.9%)정도 마시는 경우가 가장 많은 것으로 나타났으며 셋째, 일반적으로 ‘친구/연인’ (50.4%)과의 음용이 가장 많은 것으로 나타났으며 이 외에 와인에 대한 정보는 ‘주변 사람들’ (46.2%)을 통해 가장 많이 듣고 와인을 즐겨 이용하는 시기에 있어서는 대다수가 특히 가리지 않는다(60.1%)고 응답하여 년 중 즐겨 마시는 음료로서 사랑받고 정착했음을 알 수 있었다. 넷째, 전반적인 와인 구매동기에 대해 분석한 결과 ‘미각적 요인’ 이 가장 높게 나타났고, ‘인지도 요인’, ‘브랜드 요인’, ‘시각적 요인’순으로 나타났다. 이상의 도출된 결과를 통해 볼 때 시장 세분화 관점에서 맛을 바탕으로 한 중저가 가격대별로 다양한 제품선택과 ...
본 연구는 효율적인 국내 와인 소비자의 구매동기조사를 통해 현 시장에서의 문제점을 도출하여, 소비자 측면에서의 국내 와인 시장 활성화 방안 (시장세분화, 타겟, 위치화)을 도출하고 실제의 국내 와인 시장 활성화에 대한 대안적 전략을 제시하는 데 목적을 갖고 연구하였는데 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 와인 음용실태를 분석한 결과 와인 선호국가에 있어서는 ‘프랑스산’ (59.7%)에 대한 선호가 가장 높은 것으로 나타났고, 와인 음용 장소 있어서는 ‘패밀리 레스토랑’ (20.2%)이나 ‘와인 전문 바’ (18.1%)가 많은 것으로 나타났다. 둘째, 와인 음용정도에 있어서도 ‘1년에 4-5번’ (31.9%)정도 마시는 경우가 가장 많은 것으로 나타났으며 셋째, 일반적으로 ‘친구/연인’ (50.4%)과의 음용이 가장 많은 것으로 나타났으며 이 외에 와인에 대한 정보는 ‘주변 사람들’ (46.2%)을 통해 가장 많이 듣고 와인을 즐겨 이용하는 시기에 있어서는 대다수가 특히 가리지 않는다(60.1%)고 응답하여 년 중 즐겨 마시는 음료로서 사랑받고 정착했음을 알 수 있었다. 넷째, 전반적인 와인 구매동기에 대해 분석한 결과 ‘미각적 요인’ 이 가장 높게 나타났고, ‘인지도 요인’, ‘브랜드 요인’, ‘시각적 요인’순으로 나타났다. 이상의 도출된 결과를 통해 볼 때 시장 세분화 관점에서 맛을 바탕으로 한 중저가 가격대별로 다양한 제품선택과 웰빙 건강관련 즐겨 마시는 음용문화로서 새로운 음주문화를 선도해가는 트렌드로서 와인이용이 선호되고 있는 것으로 나타났다. 이는 표적시장 관점에서 젊은 와인 매니아들을 중심으로 평소 인지도가 높은 제품에 와인만이 갖는 고품격 모양의 외형라벨 디자인 등이 구매 욕구를 높이고, 직장동료, 연인들의 시음회 등 이벤트 기회가 많아지면서 새로운 고객이 많이 증가한 것으로 볼 수 있다.
본 연구는 효율적인 국내 와인 소비자의 구매동기조사를 통해 현 시장에서의 문제점을 도출하여, 소비자 측면에서의 국내 와인 시장 활성화 방안 (시장세분화, 타겟, 위치화)을 도출하고 실제의 국내 와인 시장 활성화에 대한 대안적 전략을 제시하는 데 목적을 갖고 연구하였는데 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 와인 음용실태를 분석한 결과 와인 선호국가에 있어서는 ‘프랑스산’ (59.7%)에 대한 선호가 가장 높은 것으로 나타났고, 와인 음용 장소 있어서는 ‘패밀리 레스토랑’ (20.2%)이나 ‘와인 전문 바’ (18.1%)가 많은 것으로 나타났다. 둘째, 와인 음용정도에 있어서도 ‘1년에 4-5번’ (31.9%)정도 마시는 경우가 가장 많은 것으로 나타났으며 셋째, 일반적으로 ‘친구/연인’ (50.4%)과의 음용이 가장 많은 것으로 나타났으며 이 외에 와인에 대한 정보는 ‘주변 사람들’ (46.2%)을 통해 가장 많이 듣고 와인을 즐겨 이용하는 시기에 있어서는 대다수가 특히 가리지 않는다(60.1%)고 응답하여 년 중 즐겨 마시는 음료로서 사랑받고 정착했음을 알 수 있었다. 넷째, 전반적인 와인 구매동기에 대해 분석한 결과 ‘미각적 요인’ 이 가장 높게 나타났고, ‘인지도 요인’, ‘브랜드 요인’, ‘시각적 요인’순으로 나타났다. 이상의 도출된 결과를 통해 볼 때 시장 세분화 관점에서 맛을 바탕으로 한 중저가 가격대별로 다양한 제품선택과 웰빙 건강관련 즐겨 마시는 음용문화로서 새로운 음주문화를 선도해가는 트렌드로서 와인이용이 선호되고 있는 것으로 나타났다. 이는 표적시장 관점에서 젊은 와인 매니아들을 중심으로 평소 인지도가 높은 제품에 와인만이 갖는 고품격 모양의 외형라벨 디자인 등이 구매 욕구를 높이고, 직장동료, 연인들의 시음회 등 이벤트 기회가 많아지면서 새로운 고객이 많이 증가한 것으로 볼 수 있다.
The purpose of this study is to draw the problems in the current market through a purchasing motivation research on efficient domestic wine consumers to propose the revitalization plans(market segmentation, target and positioning) and alternative strategies of domestic wine market from a consumer’s ...
The purpose of this study is to draw the problems in the current market through a purchasing motivation research on efficient domestic wine consumers to propose the revitalization plans(market segmentation, target and positioning) and alternative strategies of domestic wine market from a consumer’s angle. The results of this study are as follows. First, analysis of wine drinking condition showed that domestic wine consumers have the most preference for ‘French-made wines’ (59.7%) for the wine-preferring country. And they had a preference for ‘family restaurants’ (20.2%) or ‘wine-specializing bars’ (18.1%) for the wine-drinking place. Second, analysis of wine drinking level showed that they drunk wines ‘4 to 5 times a year’ (31.9%). Third, analysis of wine drinking subject showed that they generally drunk with ‘friend/lover’ (50.4%). Besides, they obtained information about wines through the ‘surrounding people’ (46.2%), and most of them enjoyed wines regardless of drinking time (60.1%), which wine was loved and taken root as a drink that enjoys all the times of the year. Fourth, analysis of general wine purchasing motivation showed that they purchased wines by the ‘taste factor’ (M=4.09), subsequently by order of the recognition factor (M=3.51), ‘brand factor’ (M=3.41) and ‘visual factor’ (M=3.20). And general purchasing motivation was M=3.52. Fifth, consumers, who consider the taste factors (flavor, quality, smell) and recognition factors (restaurant employee, wine specialist, mass media), thought that they have to revitalize the wine market of customer preferred including middle- and low-priced goods, health, event, settlement system, or the wine market including low price-preferring consumer, introduction of complimentary system by grade, and development of popularized wine. From the above result, wines was preferred as a trend that leads new drinking culture related to wellbeing and health, and choice of various goods by middle and low price based on the taste from the angle of market segmentation. Consequently, a great number of new customers have increased, as from the angle of target market the increase of purchasing desire is caused by the external label design of high grace for goods which young wine mania-centered ordinary recognition is high, and great event opportunities including a sampling party of colleagues and lovers have taken place.
The purpose of this study is to draw the problems in the current market through a purchasing motivation research on efficient domestic wine consumers to propose the revitalization plans(market segmentation, target and positioning) and alternative strategies of domestic wine market from a consumer’s angle. The results of this study are as follows. First, analysis of wine drinking condition showed that domestic wine consumers have the most preference for ‘French-made wines’ (59.7%) for the wine-preferring country. And they had a preference for ‘family restaurants’ (20.2%) or ‘wine-specializing bars’ (18.1%) for the wine-drinking place. Second, analysis of wine drinking level showed that they drunk wines ‘4 to 5 times a year’ (31.9%). Third, analysis of wine drinking subject showed that they generally drunk with ‘friend/lover’ (50.4%). Besides, they obtained information about wines through the ‘surrounding people’ (46.2%), and most of them enjoyed wines regardless of drinking time (60.1%), which wine was loved and taken root as a drink that enjoys all the times of the year. Fourth, analysis of general wine purchasing motivation showed that they purchased wines by the ‘taste factor’ (M=4.09), subsequently by order of the recognition factor (M=3.51), ‘brand factor’ (M=3.41) and ‘visual factor’ (M=3.20). And general purchasing motivation was M=3.52. Fifth, consumers, who consider the taste factors (flavor, quality, smell) and recognition factors (restaurant employee, wine specialist, mass media), thought that they have to revitalize the wine market of customer preferred including middle- and low-priced goods, health, event, settlement system, or the wine market including low price-preferring consumer, introduction of complimentary system by grade, and development of popularized wine. From the above result, wines was preferred as a trend that leads new drinking culture related to wellbeing and health, and choice of various goods by middle and low price based on the taste from the angle of market segmentation. Consequently, a great number of new customers have increased, as from the angle of target market the increase of purchasing desire is caused by the external label design of high grace for goods which young wine mania-centered ordinary recognition is high, and great event opportunities including a sampling party of colleagues and lovers have taken place.
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