[학위논문]학교급식에서 초등학생의 김치 의식 및 급식용 김치에 관한 섭취 실태 조사 A Survey on Elementary School Children`s Awareness of Kimchi and Intake of Kimchi Provided to School Foodservice원문보기
본 연구는 초등학교 학생들의 김치 섭취 실태와 선호도를 초등학생 439명(남학생 224명과 여학생 215명)을 설문지를 통하여 조사하였다. 성남지역 초등학생을 대상으로 학교급식에 공급되고 있는 김치의 섭취 실태를 조사하였고, 급식용 일반 포기김치와 어린이 포기김치의 이화학적 특성 분석 및 관능검사에 대한 선호도 조사를 실시하였다. 본 연구는 초등학교 어린이를 위한 김치 개발을 위해 필요한 기초 정보를 제공하는 것을 목적으로 하였다. 조사된 데이...
본 연구는 초등학교 학생들의 김치 섭취 실태와 선호도를 초등학생 439명(남학생 224명과 여학생 215명)을 설문지를 통하여 조사하였다. 성남지역 초등학생을 대상으로 학교급식에 공급되고 있는 김치의 섭취 실태를 조사하였고, 급식용 일반 포기김치와 어린이 포기김치의 이화학적 특성 분석 및 관능검사에 대한 선호도 조사를 실시하였다. 본 연구는 초등학교 어린이를 위한 김치 개발을 위해 필요한 기초 정보를 제공하는 것을 목적으로 하였다. 조사된 데이터는 SAS에 의해 분석되었으며, 연구 결과는 아래와 같다. 1. 김치를 섭취해야하는 필요성에 대하여 77.2%의 초등학생이 긍정적인 의식을 갖고 있었으며, 김치에 대해 ‘전통식품’, ‘영양식품’, ‘건강식품’, ‘발효식품’, ‘맛있는 식품’ 순으로 인식하고 있었으며, 고학년(4~6학년) 학생이 저학년(1~3학년)학생보다 김치에 대해 한국 전통의 건강 발효식품으로 좀 더 잘 인식하고 있었다. 2. 초등학생은 ‘건강에 좋아서’(82.9%), ‘영양적이므로’(62.9%), ‘전통식품이므로’(58.3%), ‘맛이 있어서’(41.5%)로 김치를 섭취한다고 하였으며, 73.9%의 학생이 부모가 김치 섭취에 영향을 주고 있다고 대답하였다. 그러나 16.5%의 학생은 부모님이 간섭하지 않는다고 답변하였다. 3. 초등학생의 67.3%는 김치를 좋아하는 것으로, 5.3%는 싫어하는 것으로 나타났으며, 저학년 학생이 고학년 학생보다 높은 기호도를 보였다. 4. 김치를 좋아하는 이유는 ‘매운 맛 때문에’(60.8%), ‘아삭아삭 씹히는 질감 때문에’(59.0%), ‘갓 담은 신선한 맛 때문에’(29.2%), ‘시원한 맛 때문’(28.7%), ‘김치의 특유한 맛 때문에’(26.9%) 순으로 나타났다. 김치를 싫어하는 이유는 ‘짜서’, ‘매워서’, ‘자주 먹지 않아서’, ‘냄새가 싫어서’, ‘모양과 색깔이 싫어서’ 순으로 나타났다. 김치의 매운맛은 초등학생이 김치를 가장 좋아하는 이유 이면서 저학년 학생과 여학생은 싫어하는 이유로 나타났다. 5. 어린이가 선호하는 김치의 특징은 ‘약간 매운맛’, ‘적당히 잘 익은 김치’와 양념양은 ‘보통의 양’을 선호하였고, 배추김치 부위는 ‘줄기나 잎 전체 모든 부분을 상관하지 않는다’고 응답하였다. 6. 초등학생의 김치 섭취 빈도는 52.1%가 매 식사시 먹고 있으며, 하루에 1회 이상이 97.4%로 나타났다. 김치의 섭취량은 매 식사 때마다 5조각 (2.5×3.0㎝)이상을 섭취한다고 52.6%가 응답하였으며, 17.1%가 1~2조각을 섭취한다고 하였다. 김치를 잘 먹지 않는 이유는 ‘김치보다 다른 반찬이 더 맛있어서’, ‘김치가 맵고 짜서’. ‘김치를 그냥 좋아하지 않아서’, ‘김치가 맛이 없어서’, ‘김치 냄새가 싫어서’, ‘ 밥을 잘 안 먹어서’, ‘집에서 가족들이 김치를 잘 안 먹어서’의 순으로 나타났다. 7. 초등학생들은 학교급식보다 집에서 김치를 더 많이 먹는다고 하였으며, 그 이유는 ‘집에서 먹는 김치가 더 맛이 있어서’(79.1%), ‘집에서 먹는 김치가 더 위생적이어서’(29.1%), ‘집에서 먹는 김치가 덜 짜고 덜 매워서’(19.2%)로 나타났다. 8. 선호하는 학교급식용 김치의 유형은 ‘작은 크기로 한입에 먹기 좋게’, ‘약간 달콤하게’, ‘크기와 모양을 일정하게’, ‘차갑고 시원하게’, ‘젓갈 같은 비린 냄새가 덜나게’, ‘크기와 모양을 일정하게’로 나타났으며 저학년 학생과 고학년 학생간의 선호하는 유형의 김치는 유의적 차이를 보였다. 또한 어린이들의 기호에 맞는 학교급식용 김치를 만들기 위하여 기존의 부재료 이외에 김치에 첨가하기로 원하는 부재료는 사과, 파인애플, 배, 귤, 새우, 오이, 게맛살 순으로 나타났다. 9. 초등학생들이 학교급식에서 선호하는 김치의 종류는 배추김치, 깍두기, 열무김치, 총각김치, 오이김치, 나박김치의 순으로 나타났다. 학교급식에서 김치 이용 음식에 대한 기호도는 김치볶음밥, 김치만두, 김치찌개, 김치주먹밥, 김치김밥, 김치볶음, 김치비빔밥, 김치햄버거, 김치돈가스 순으로 나타내었다. 고학년 학생과 남학생이 저학년 학생과 여학생보다 더 많은 김치 이용 음식에 높은 선호도를 보였다. 10. 학교급식에서 배식되는 일반 포기김치의 섭취 실태 측정 결과, 저학년 학생과 고학년 학생들의 섭취량은 각각 7.15g, 11.15g이었고, 섭취율은 각각 23.83%와 37.17%로 나타났다. 11. 성남지역 초등학교에서 급식용으로 제공되고 있는 일반 포기김치와 어린이 포기김치의 이화학적 특성을 분석결과 차이가 있었다. 일반 포기김치는 pH 4.31~4.65(평균 pH 4.45), 당도 6.86~8.38 oBrix(평균 당도 7.74 oBrix), 염도 1.36~2.20%(평균 염도 1.73%)으로 나타났다. 반면 어린이 포기김치는 pH 4.23~4.45(평균 pH 4.32), 당도 7.68~8.48 oBrix(평균 당도 8.18 oBrix), 염도 1.38~1.80%(평균 염도 1.65%)으로 나타났다. 12. 학교급식용 일반 포기김치와 어린이 포기김치에 대한 관능검사 결과 학년과 성별간의 유의적 차이를 보였다. 어린이 포기김치에 대한 선호도는 남학생보다 여학생이 높았다. 일반 포기김치는 남학생이 여학생보다 더 좋아하는 것으로 나타났다.
본 연구는 초등학교 학생들의 김치 섭취 실태와 선호도를 초등학생 439명(남학생 224명과 여학생 215명)을 설문지를 통하여 조사하였다. 성남지역 초등학생을 대상으로 학교급식에 공급되고 있는 김치의 섭취 실태를 조사하였고, 급식용 일반 포기김치와 어린이 포기김치의 이화학적 특성 분석 및 관능검사에 대한 선호도 조사를 실시하였다. 본 연구는 초등학교 어린이를 위한 김치 개발을 위해 필요한 기초 정보를 제공하는 것을 목적으로 하였다. 조사된 데이터는 SAS에 의해 분석되었으며, 연구 결과는 아래와 같다. 1. 김치를 섭취해야하는 필요성에 대하여 77.2%의 초등학생이 긍정적인 의식을 갖고 있었으며, 김치에 대해 ‘전통식품’, ‘영양식품’, ‘건강식품’, ‘발효식품’, ‘맛있는 식품’ 순으로 인식하고 있었으며, 고학년(4~6학년) 학생이 저학년(1~3학년)학생보다 김치에 대해 한국 전통의 건강 발효식품으로 좀 더 잘 인식하고 있었다. 2. 초등학생은 ‘건강에 좋아서’(82.9%), ‘영양적이므로’(62.9%), ‘전통식품이므로’(58.3%), ‘맛이 있어서’(41.5%)로 김치를 섭취한다고 하였으며, 73.9%의 학생이 부모가 김치 섭취에 영향을 주고 있다고 대답하였다. 그러나 16.5%의 학생은 부모님이 간섭하지 않는다고 답변하였다. 3. 초등학생의 67.3%는 김치를 좋아하는 것으로, 5.3%는 싫어하는 것으로 나타났으며, 저학년 학생이 고학년 학생보다 높은 기호도를 보였다. 4. 김치를 좋아하는 이유는 ‘매운 맛 때문에’(60.8%), ‘아삭아삭 씹히는 질감 때문에’(59.0%), ‘갓 담은 신선한 맛 때문에’(29.2%), ‘시원한 맛 때문’(28.7%), ‘김치의 특유한 맛 때문에’(26.9%) 순으로 나타났다. 김치를 싫어하는 이유는 ‘짜서’, ‘매워서’, ‘자주 먹지 않아서’, ‘냄새가 싫어서’, ‘모양과 색깔이 싫어서’ 순으로 나타났다. 김치의 매운맛은 초등학생이 김치를 가장 좋아하는 이유 이면서 저학년 학생과 여학생은 싫어하는 이유로 나타났다. 5. 어린이가 선호하는 김치의 특징은 ‘약간 매운맛’, ‘적당히 잘 익은 김치’와 양념양은 ‘보통의 양’을 선호하였고, 배추김치 부위는 ‘줄기나 잎 전체 모든 부분을 상관하지 않는다’고 응답하였다. 6. 초등학생의 김치 섭취 빈도는 52.1%가 매 식사시 먹고 있으며, 하루에 1회 이상이 97.4%로 나타났다. 김치의 섭취량은 매 식사 때마다 5조각 (2.5×3.0㎝)이상을 섭취한다고 52.6%가 응답하였으며, 17.1%가 1~2조각을 섭취한다고 하였다. 김치를 잘 먹지 않는 이유는 ‘김치보다 다른 반찬이 더 맛있어서’, ‘김치가 맵고 짜서’. ‘김치를 그냥 좋아하지 않아서’, ‘김치가 맛이 없어서’, ‘김치 냄새가 싫어서’, ‘ 밥을 잘 안 먹어서’, ‘집에서 가족들이 김치를 잘 안 먹어서’의 순으로 나타났다. 7. 초등학생들은 학교급식보다 집에서 김치를 더 많이 먹는다고 하였으며, 그 이유는 ‘집에서 먹는 김치가 더 맛이 있어서’(79.1%), ‘집에서 먹는 김치가 더 위생적이어서’(29.1%), ‘집에서 먹는 김치가 덜 짜고 덜 매워서’(19.2%)로 나타났다. 8. 선호하는 학교급식용 김치의 유형은 ‘작은 크기로 한입에 먹기 좋게’, ‘약간 달콤하게’, ‘크기와 모양을 일정하게’, ‘차갑고 시원하게’, ‘젓갈 같은 비린 냄새가 덜나게’, ‘크기와 모양을 일정하게’로 나타났으며 저학년 학생과 고학년 학생간의 선호하는 유형의 김치는 유의적 차이를 보였다. 또한 어린이들의 기호에 맞는 학교급식용 김치를 만들기 위하여 기존의 부재료 이외에 김치에 첨가하기로 원하는 부재료는 사과, 파인애플, 배, 귤, 새우, 오이, 게맛살 순으로 나타났다. 9. 초등학생들이 학교급식에서 선호하는 김치의 종류는 배추김치, 깍두기, 열무김치, 총각김치, 오이김치, 나박김치의 순으로 나타났다. 학교급식에서 김치 이용 음식에 대한 기호도는 김치볶음밥, 김치만두, 김치찌개, 김치주먹밥, 김치김밥, 김치볶음, 김치비빔밥, 김치햄버거, 김치돈가스 순으로 나타내었다. 고학년 학생과 남학생이 저학년 학생과 여학생보다 더 많은 김치 이용 음식에 높은 선호도를 보였다. 10. 학교급식에서 배식되는 일반 포기김치의 섭취 실태 측정 결과, 저학년 학생과 고학년 학생들의 섭취량은 각각 7.15g, 11.15g이었고, 섭취율은 각각 23.83%와 37.17%로 나타났다. 11. 성남지역 초등학교에서 급식용으로 제공되고 있는 일반 포기김치와 어린이 포기김치의 이화학적 특성을 분석결과 차이가 있었다. 일반 포기김치는 pH 4.31~4.65(평균 pH 4.45), 당도 6.86~8.38 oBrix(평균 당도 7.74 oBrix), 염도 1.36~2.20%(평균 염도 1.73%)으로 나타났다. 반면 어린이 포기김치는 pH 4.23~4.45(평균 pH 4.32), 당도 7.68~8.48 oBrix(평균 당도 8.18 oBrix), 염도 1.38~1.80%(평균 염도 1.65%)으로 나타났다. 12. 학교급식용 일반 포기김치와 어린이 포기김치에 대한 관능검사 결과 학년과 성별간의 유의적 차이를 보였다. 어린이 포기김치에 대한 선호도는 남학생보다 여학생이 높았다. 일반 포기김치는 남학생이 여학생보다 더 좋아하는 것으로 나타났다.
This study was performed by questionnaire to investigate the perception, preference and consumption of Kimchi among the elementary school students. The subjects were consisted of 439 elementary school students(224 males and 215 females) in Seongnam. And also the physicochemical characteristics, inta...
This study was performed by questionnaire to investigate the perception, preference and consumption of Kimchi among the elementary school students. The subjects were consisted of 439 elementary school students(224 males and 215 females) in Seongnam. And also the physicochemical characteristics, intake rate, and sensory properties of Kimchi provided to elementary school foodservice in Seongnam were determined. The main purpose of this research was to provide a knowledge of Kimchi and to get basic information needed for the development of special Kimchi for the elementary school children. The collected data were analyzed by SAS package. The results of this study can be summarized as follows: 1. 77.2% of the surveyed children had an affirmative opinion of Kimchi intake. Children regarded Kimchi as traditional, nutritious, healthy, fermented and delicious food. It also revealed that the higher grade(4~6 grade) students were more awareness in Korean traditional fermented healthy food as for Kimchi than the lower grade(1~3 grade) students. 2. They should eat Kimchi mainly because Kimchi is good for health(82.9%), nutritious food(62.9%), our traditional food(58.3%), and delicious food(41.5%). 73.9% of the children responded that the parents influenced on their consumption of Kimchi, but 16.5% of the children answered that their parents did not meddle. 3. 67.3% of the children liked Kimchi, whereas 5.3% of them disliked it. The preference of Kimchi was significantly higher for lower grade students than for higher grade students. 4. The main reason liking Kimchi was 'hot taste'(60.8%) of Kimchi, and then'texture of chewing'(59.0%)'taste of freshness'(29.2%),'cool taste'(28.7%), and'peculiar taste'(26.9%) of Kimchi in order. The majority reasons for dislike the Kimchi were'salty taste','hot taste','not eat oftenly','smell','appearance' of Kimchi in order. The'hot taste'of Kimchi was the number one reason of their diskike of Kimchi, especially for lower grade students and female students, and it was the most important reason for those also like Kimchi. 5. The children preferred the'a little hot taste'of kimchi,'properly fermented'Kimchi, and'medium amount of seasoning'in Kimchi. And the children also preferred'any parts of Baechu'in Kimchi. 6. The frequency of Kimchi intake was 52.1% of the children ate Kimchi in every meal time, and 97.4% ate more than 1 time in a day. However, 52.6% of the children consumed more than 5 pieces(2.5x3.0cm) of Kimchi per meal and 17.1% consumed 1~2 pieces. The reasons for refuse the consumption of Kimchi were 'not tasty rather than other food','dislike hot and salty taste of Kimchi','dislike Kimchi','tasteless Kimchi'in order. 7. The children ate more Kimchi at home than at school foodservice, and the main reason was 'more tasty'(79.1%),'more safety'(29.1%) and'less hot and salty'(19.2%) of Kimchi at home. 8. The type of Kimchi wanted by children at school foodservice was ‘small piece’ of Kimchi, 'sweeter taste, cool temperatureof Kimchi,'no fish-like smellof Kimchi, even size and shape of Kimchi. There was difference between lower grade and higher grade students. The ingredients children wanted to added to Kimchi served at school foodservice were apple, pineapple, pear, orange, shrimp, cucumber and crab flavored fish paste in order. 9. Baechu Kimchi was found to be the most favorite Kimchi at school foodservice, and Kkakdugi, Yoelmu Kimchi, Chonggak Kimchi, Oi Kimchi and Nabak Kimchi were followed in order. Children's most favorite foods made with Kimchi served at school foodservice were Kimchi bokgumbab, Kimchi mandu, Kimchi jjigae, Kimchi jumukbab, Kimchi gimbab, Kimchi bokgum, Kimchi bibimbab, Kimchi hamburger and Kimchi dongas in order. Higher grade students and male students showed higher preference for the variation foods than lower grade students and female students. 10. Average amount of Kimchi intake at school foodservice for lower grade students and higher grade students was 7.15g and 11.15g respectively, and the average intake rate was 23.83% and 37.17%, respectively. 11. The physicochemical properties of Kimchi provided to school food- service in Seongnam were different between Pogi Kimchi and Children's Pogi Kimchi. The Pogi Kimchi showed the pH 4.31~4.65(average pH 4.45), 6.86~8.38 oBrix(average sugar content 7.74 oBrix), and salinity 1.36~2.20%(average 1.73%). Whereas the Children's Pogi Kimchi indicated the pH 4.23~4.45(average pH4.32), 7.68~8.48 oBrix(average sugar content 8.18 oBrix), and salinity 1.38~1.80%(average 1.65%). 12. The result of sensory evaluation of Pogi Kimchi and Children's Pogi Kimchi indicated that there was significant difference between grade and gender. While the preference of Children's Pogi Kimchi of female students was higher than that of male students, the preference of Pogi Kimchi of male students was higher than that of female students.
This study was performed by questionnaire to investigate the perception, preference and consumption of Kimchi among the elementary school students. The subjects were consisted of 439 elementary school students(224 males and 215 females) in Seongnam. And also the physicochemical characteristics, intake rate, and sensory properties of Kimchi provided to elementary school foodservice in Seongnam were determined. The main purpose of this research was to provide a knowledge of Kimchi and to get basic information needed for the development of special Kimchi for the elementary school children. The collected data were analyzed by SAS package. The results of this study can be summarized as follows: 1. 77.2% of the surveyed children had an affirmative opinion of Kimchi intake. Children regarded Kimchi as traditional, nutritious, healthy, fermented and delicious food. It also revealed that the higher grade(4~6 grade) students were more awareness in Korean traditional fermented healthy food as for Kimchi than the lower grade(1~3 grade) students. 2. They should eat Kimchi mainly because Kimchi is good for health(82.9%), nutritious food(62.9%), our traditional food(58.3%), and delicious food(41.5%). 73.9% of the children responded that the parents influenced on their consumption of Kimchi, but 16.5% of the children answered that their parents did not meddle. 3. 67.3% of the children liked Kimchi, whereas 5.3% of them disliked it. The preference of Kimchi was significantly higher for lower grade students than for higher grade students. 4. The main reason liking Kimchi was 'hot taste'(60.8%) of Kimchi, and then'texture of chewing'(59.0%)'taste of freshness'(29.2%),'cool taste'(28.7%), and'peculiar taste'(26.9%) of Kimchi in order. The majority reasons for dislike the Kimchi were'salty taste','hot taste','not eat oftenly','smell','appearance' of Kimchi in order. The'hot taste'of Kimchi was the number one reason of their diskike of Kimchi, especially for lower grade students and female students, and it was the most important reason for those also like Kimchi. 5. The children preferred the'a little hot taste'of kimchi,'properly fermented'Kimchi, and'medium amount of seasoning'in Kimchi. And the children also preferred'any parts of Baechu'in Kimchi. 6. The frequency of Kimchi intake was 52.1% of the children ate Kimchi in every meal time, and 97.4% ate more than 1 time in a day. However, 52.6% of the children consumed more than 5 pieces(2.5x3.0cm) of Kimchi per meal and 17.1% consumed 1~2 pieces. The reasons for refuse the consumption of Kimchi were 'not tasty rather than other food','dislike hot and salty taste of Kimchi','dislike Kimchi','tasteless Kimchi'in order. 7. The children ate more Kimchi at home than at school foodservice, and the main reason was 'more tasty'(79.1%),'more safety'(29.1%) and'less hot and salty'(19.2%) of Kimchi at home. 8. The type of Kimchi wanted by children at school foodservice was ‘small piece’ of Kimchi, 'sweeter taste, cool temperatureof Kimchi,'no fish-like smellof Kimchi, even size and shape of Kimchi. There was difference between lower grade and higher grade students. The ingredients children wanted to added to Kimchi served at school foodservice were apple, pineapple, pear, orange, shrimp, cucumber and crab flavored fish paste in order. 9. Baechu Kimchi was found to be the most favorite Kimchi at school foodservice, and Kkakdugi, Yoelmu Kimchi, Chonggak Kimchi, Oi Kimchi and Nabak Kimchi were followed in order. Children's most favorite foods made with Kimchi served at school foodservice were Kimchi bokgumbab, Kimchi mandu, Kimchi jjigae, Kimchi jumukbab, Kimchi gimbab, Kimchi bokgum, Kimchi bibimbab, Kimchi hamburger and Kimchi dongas in order. Higher grade students and male students showed higher preference for the variation foods than lower grade students and female students. 10. Average amount of Kimchi intake at school foodservice for lower grade students and higher grade students was 7.15g and 11.15g respectively, and the average intake rate was 23.83% and 37.17%, respectively. 11. The physicochemical properties of Kimchi provided to school food- service in Seongnam were different between Pogi Kimchi and Children's Pogi Kimchi. The Pogi Kimchi showed the pH 4.31~4.65(average pH 4.45), 6.86~8.38 oBrix(average sugar content 7.74 oBrix), and salinity 1.36~2.20%(average 1.73%). Whereas the Children's Pogi Kimchi indicated the pH 4.23~4.45(average pH4.32), 7.68~8.48 oBrix(average sugar content 8.18 oBrix), and salinity 1.38~1.80%(average 1.65%). 12. The result of sensory evaluation of Pogi Kimchi and Children's Pogi Kimchi indicated that there was significant difference between grade and gender. While the preference of Children's Pogi Kimchi of female students was higher than that of male students, the preference of Pogi Kimchi of male students was higher than that of female students.
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