화재에 관련된 자료를 보면, 호텔, 식당, 가정 등에서 발생하는 화재의 50%이상이 주방에서 발생하고 있으며, 그 가운데 대부분이 식용유나 지방에 착화되어 발생한 화재이다. 식용유 화재는 일반유류와는 달리 연소형태나 소화작업에 있어 큰 차이를 보이고 있다. 최근 5년간 특수화재 가운데 원인별 화재 통계를 보면, 식용유화재 발생빈도는 0.58로서, 위험물의 화재 빈도와 비슷한 결과를 보이고 있어 이에 대한 많은 관심이 필요한 실정이나 현재 우리나라에서 시판되고 있는 식용유에 대한 위험성 및 반응성에 관한 연구는 전무한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 식용유의 위험성 및 반응성을 알아보기 위하여 첫째, 식용유의 종류별 발연점, ...
화재에 관련된 자료를 보면, 호텔, 식당, 가정 등에서 발생하는 화재의 50%이상이 주방에서 발생하고 있으며, 그 가운데 대부분이 식용유나 지방에 착화되어 발생한 화재이다. 식용유 화재는 일반유류와는 달리 연소형태나 소화작업에 있어 큰 차이를 보이고 있다. 최근 5년간 특수화재 가운데 원인별 화재 통계를 보면, 식용유화재 발생빈도는 0.58로서, 위험물의 화재 빈도와 비슷한 결과를 보이고 있어 이에 대한 많은 관심이 필요한 실정이나 현재 우리나라에서 시판되고 있는 식용유에 대한 위험성 및 반응성에 관한 연구는 전무한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 식용유의 위험성 및 반응성을 알아보기 위하여 첫째, 식용유의 종류별 발연점, 인화점, 연소점에 대하여 클리브랜드 개방식 장치를 사용하여 측정하였고, 둘째, 자연발화 실험장치를 통하여 식용유 종류별 최소자연발화온도 및 발화 · 비발화 영역 비교를 통한 발화한계 온도 곡선, 자연발화온도와 발화지연시간과의 관계를 측정하였다. 셋째, TGA-DTA 열분석장치를 통하여 온도와 무게변화와의 관계를 측정하였으며, 식용유의 저장·취급시 위험성 및 인화, 폭발, 누설 등의 사고시의 위험성 평가에 대한 구체적인 자료로써 제시하고자 한다.
화재에 관련된 자료를 보면, 호텔, 식당, 가정 등에서 발생하는 화재의 50%이상이 주방에서 발생하고 있으며, 그 가운데 대부분이 식용유나 지방에 착화되어 발생한 화재이다. 식용유 화재는 일반유류와는 달리 연소형태나 소화작업에 있어 큰 차이를 보이고 있다. 최근 5년간 특수화재 가운데 원인별 화재 통계를 보면, 식용유화재 발생빈도는 0.58로서, 위험물의 화재 빈도와 비슷한 결과를 보이고 있어 이에 대한 많은 관심이 필요한 실정이나 현재 우리나라에서 시판되고 있는 식용유에 대한 위험성 및 반응성에 관한 연구는 전무한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 식용유의 위험성 및 반응성을 알아보기 위하여 첫째, 식용유의 종류별 발연점, 인화점, 연소점에 대하여 클리브랜드 개방식 장치를 사용하여 측정하였고, 둘째, 자연발화 실험장치를 통하여 식용유 종류별 최소자연발화온도 및 발화 · 비발화 영역 비교를 통한 발화한계 온도 곡선, 자연발화온도와 발화지연시간과의 관계를 측정하였다. 셋째, TGA-DTA 열분석장치를 통하여 온도와 무게변화와의 관계를 측정하였으며, 식용유의 저장·취급시 위험성 및 인화, 폭발, 누설 등의 사고시의 위험성 평가에 대한 구체적인 자료로써 제시하고자 한다.
In the data of fire in the hotel, restrautrant, and house, the fifty percentage of fire results from cooking oils and fat in the kichen. Cooking oils show different fire phenamena and fire extinguishing. Owing to the abnomal fire characterlistic, it was reviewed cooking oil fire classification inter...
In the data of fire in the hotel, restrautrant, and house, the fifty percentage of fire results from cooking oils and fat in the kichen. Cooking oils show different fire phenamena and fire extinguishing. Owing to the abnomal fire characterlistic, it was reviewed cooking oil fire classification internationally, classified K in NFPA(National Fire Protection Association) indentified classified F in Ul. According to the fire statistics in the recent 5 years, the frequency in occur of cooking oil fire is 0.58, and there is a similar result in between that and the frequency of dangerous things. These days, cooking oils market such as canola, soybean, corn ect, in Korea, flash point was 300℃∼315℃, fire point was about 350℃∼365℃ and ignition point was about 390℃∼405℃. but, They don't show a concret fire characteristics. This study was conducted the measurement the combustion and thermal characteristics of cooking oil. In this study, smoke points and flash points and fire points were measured by using Cleveland open cup apparatus. Auto ignition points were measured by using autoignition temperature apparatus and thermal analysis was measured by using Differential Thermal Analysis(DTA) and Thermogravimetric Analysis(TGA).
In the data of fire in the hotel, restrautrant, and house, the fifty percentage of fire results from cooking oils and fat in the kichen. Cooking oils show different fire phenamena and fire extinguishing. Owing to the abnomal fire characterlistic, it was reviewed cooking oil fire classification internationally, classified K in NFPA(National Fire Protection Association) indentified classified F in Ul. According to the fire statistics in the recent 5 years, the frequency in occur of cooking oil fire is 0.58, and there is a similar result in between that and the frequency of dangerous things. These days, cooking oils market such as canola, soybean, corn ect, in Korea, flash point was 300℃∼315℃, fire point was about 350℃∼365℃ and ignition point was about 390℃∼405℃. but, They don't show a concret fire characteristics. This study was conducted the measurement the combustion and thermal characteristics of cooking oil. In this study, smoke points and flash points and fire points were measured by using Cleveland open cup apparatus. Auto ignition points were measured by using autoignition temperature apparatus and thermal analysis was measured by using Differential Thermal Analysis(DTA) and Thermogravimetric Analysis(TGA).
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