최근 증가하고 있는 식중독 문제와 식품 이물 혼입 등의 문제로 국민의 건강을 위협하거나 소비자를 불안하게 하고 있고, 정부는 이와 같은 식품 안전 문제를 사전에 예방하고자 HACCP제도를 확대 적용하고 하고자 하고 있다. 그러나 우리나라의 식품 업체의 대다수는 자본과 투자 여력이 부족한 중소규모 산업 구조를 나타내고 있으며, 이러한 중소 식품제조가공업소에서는 HACCP 제도를 수행하는데 있어서 시설·설비 투자비용의 문제, 전문인력의 부족으로 HACCP 적용에 어려움을 느끼고 있는 실정이다. 이에 본 연구는 HACCP 제도를 기본으로 한 중소 식품제조가공업소의 자율위생관리 방안을 마련하고자 미국, 영국, 뉴질랜드의 자율위생관리 프로그램을 수집하였고, 국내의 5개 대기업에서 사용하고 있는 자율위생관리프로그램을 수집하고 분석하였다. 최종적으로 도출된 30개 항목의 중소 식품제조가공업소의 자율위생관리 프로그램은 7개 분류로 나뉘어져 있는데, 시설·설비 위생 관리, 기계기구등의 위생관리, 식품 등의 위생적인 취급관리, 제품 관리, ...
최근 증가하고 있는 식중독 문제와 식품 이물 혼입 등의 문제로 국민의 건강을 위협하거나 소비자를 불안하게 하고 있고, 정부는 이와 같은 식품 안전 문제를 사전에 예방하고자 HACCP제도를 확대 적용하고 하고자 하고 있다. 그러나 우리나라의 식품 업체의 대다수는 자본과 투자 여력이 부족한 중소규모 산업 구조를 나타내고 있으며, 이러한 중소 식품제조가공업소에서는 HACCP 제도를 수행하는데 있어서 시설·설비 투자비용의 문제, 전문인력의 부족으로 HACCP 적용에 어려움을 느끼고 있는 실정이다. 이에 본 연구는 HACCP 제도를 기본으로 한 중소 식품제조가공업소의 자율위생관리 방안을 마련하고자 미국, 영국, 뉴질랜드의 자율위생관리 프로그램을 수집하였고, 국내의 5개 대기업에서 사용하고 있는 자율위생관리프로그램을 수집하고 분석하였다. 최종적으로 도출된 30개 항목의 중소 식품제조가공업소의 자율위생관리 프로그램은 7개 분류로 나뉘어져 있는데, 시설·설비 위생 관리, 기계기구등의 위생관리, 식품 등의 위생적인 취급관리, 제품 관리, 폐기물 관리, 방충 방서 관리, 종업원의 위생관리로 구성되어 있으며, 이 항목들은 HACCP의 선행요건에서 시설기준을 제외한 GMP, SSOP 부분과 공통점이 있음을 확인하였고, 실제 중소 식품제조가공업소에서 2주간의 현장 적합성 평가를 실시한 결과 현장 적용에 어려움을 발견하지 못하였다. 본 연구 결과는 중소 식품제조가공업소 식품안전성을 확보하기 위한 자율위생관리방안으로 사용됨과 동시에 교육 자료로 유용하게 사용될 것이다.
최근 증가하고 있는 식중독 문제와 식품 이물 혼입 등의 문제로 국민의 건강을 위협하거나 소비자를 불안하게 하고 있고, 정부는 이와 같은 식품 안전 문제를 사전에 예방하고자 HACCP제도를 확대 적용하고 하고자 하고 있다. 그러나 우리나라의 식품 업체의 대다수는 자본과 투자 여력이 부족한 중소규모 산업 구조를 나타내고 있으며, 이러한 중소 식품제조가공업소에서는 HACCP 제도를 수행하는데 있어서 시설·설비 투자비용의 문제, 전문인력의 부족으로 HACCP 적용에 어려움을 느끼고 있는 실정이다. 이에 본 연구는 HACCP 제도를 기본으로 한 중소 식품제조가공업소의 자율위생관리 방안을 마련하고자 미국, 영국, 뉴질랜드의 자율위생관리 프로그램을 수집하였고, 국내의 5개 대기업에서 사용하고 있는 자율위생관리프로그램을 수집하고 분석하였다. 최종적으로 도출된 30개 항목의 중소 식품제조가공업소의 자율위생관리 프로그램은 7개 분류로 나뉘어져 있는데, 시설·설비 위생 관리, 기계기구등의 위생관리, 식품 등의 위생적인 취급관리, 제품 관리, 폐기물 관리, 방충 방서 관리, 종업원의 위생관리로 구성되어 있으며, 이 항목들은 HACCP의 선행요건에서 시설기준을 제외한 GMP, SSOP 부분과 공통점이 있음을 확인하였고, 실제 중소 식품제조가공업소에서 2주간의 현장 적합성 평가를 실시한 결과 현장 적용에 어려움을 발견하지 못하였다. 본 연구 결과는 중소 식품제조가공업소 식품안전성을 확보하기 위한 자율위생관리방안으로 사용됨과 동시에 교육 자료로 유용하게 사용될 것이다.
The rapid increase in food borne illness, adulteration of foreign materials outbreak in Korea have been one of the major threat to the Nation's Health, so need to concern over the safety of food is growing. Also anxiety for these issues is rapidly spreading. To secure the food safety, in the governm...
The rapid increase in food borne illness, adulteration of foreign materials outbreak in Korea have been one of the major threat to the Nation's Health, so need to concern over the safety of food is growing. Also anxiety for these issues is rapidly spreading. To secure the food safety, in the government, HACCP, preventing risk materials in advance, is expanding. Small and medium manufactures have some difficulty to follow the HACCP and prerequisites, mainly due to the lack of the capital investment for facility repletion and expert for food safety management. The purpose of the study were to develop small and medium food manufacture self inspection program, based on the general HACCP-based checklists and guidelines to ensure food safety and to reduce the risk of food borne illness and adulteration of foreign materials. The scope of this study included 1) an assessment current self-inspection program in USA, UK, New Zealand. 2) an gathering and analysis of current self-inspection programs for 5 general food business in Korea. 3) the development of small and medium manufacture self inspection checklist and guidelines base on the HACCP system. The self inspection program for small and medium manufacture consisted of 7 categories, with 30 check-off items. 7 categories are facility management, equipment and tools management, sanitary handling for food, product management (protection), garbage and waste management, pest control and employee hygiene management. These 30 check-off items are very similar to prerequisites except facility standards. In order to check and improve, review the 30 check-off items and conduct self inspection for 2 weeks for several small and medium establishments. It is not difficult to use in the food production facility. Guidelines were developed based on this review. This checklist and guidelines from this study will be useful for the education and training of the small and medium manufacture and their self inspection.
The rapid increase in food borne illness, adulteration of foreign materials outbreak in Korea have been one of the major threat to the Nation's Health, so need to concern over the safety of food is growing. Also anxiety for these issues is rapidly spreading. To secure the food safety, in the government, HACCP, preventing risk materials in advance, is expanding. Small and medium manufactures have some difficulty to follow the HACCP and prerequisites, mainly due to the lack of the capital investment for facility repletion and expert for food safety management. The purpose of the study were to develop small and medium food manufacture self inspection program, based on the general HACCP-based checklists and guidelines to ensure food safety and to reduce the risk of food borne illness and adulteration of foreign materials. The scope of this study included 1) an assessment current self-inspection program in USA, UK, New Zealand. 2) an gathering and analysis of current self-inspection programs for 5 general food business in Korea. 3) the development of small and medium manufacture self inspection checklist and guidelines base on the HACCP system. The self inspection program for small and medium manufacture consisted of 7 categories, with 30 check-off items. 7 categories are facility management, equipment and tools management, sanitary handling for food, product management (protection), garbage and waste management, pest control and employee hygiene management. These 30 check-off items are very similar to prerequisites except facility standards. In order to check and improve, review the 30 check-off items and conduct self inspection for 2 weeks for several small and medium establishments. It is not difficult to use in the food production facility. Guidelines were developed based on this review. This checklist and guidelines from this study will be useful for the education and training of the small and medium manufacture and their self inspection.
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