본 연구는 2008년 5월 1일부터 5월 30일까지로 하였으며, 부산 시내에 있는 남녀 중학생을 설문조사를 하여, 587부(회수율 97.8%)를 최종 분석 자료로 사용하여, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 조사 대상자는 성별로는 남학생 292명, 여학생 295명이며, 학년별로는 1학년 198명, 2학년 193명, 3학년 296명이었다. BMI는 남학생 19.97kg/m², 여학생 18.85kg/m²으로 모두 정상이었으며, BMI와 식생활비와 부모님 학력의 상관관계에서는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 아침 식사 섭취유무와...
본 연구는 2008년 5월 1일부터 5월 30일까지로 하였으며, 부산 시내에 있는 남녀 중학생을 설문조사를 하여, 587부(회수율 97.8%)를 최종 분석 자료로 사용하여, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 조사 대상자는 성별로는 남학생 292명, 여학생 295명이며, 학년별로는 1학년 198명, 2학년 193명, 3학년 296명이었다. BMI는 남학생 19.97kg/m², 여학생 18.85kg/m²으로 모두 정상이었으며, BMI와 식생활비와 부모님 학력의 상관관계에서는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 아침 식사 섭취유무와 종류 보면 아침식사를 전체 학생 중 83.0%가 식사를 하였으며, 학년별로는 1학년 여학생이 86%로 다른 학년 보다 아침식사를 많이 하였다. 아침식사의 종류로는 성별, 학년별 관계없이 ‘밥과 반찬(한식)’ 73.4%로 다른 식사의 종류보다 높게 나타났다. 둘째, 한식의 선호도를 보면 ‘삼겹살 구이’를 가장 좋아하였으며, ‘나물’을 가장 싫어하였다. 한식의 좋아하는 이유와 싫어하는 이유 모두 ‘맛과 향’이라고 조사되었다. 119가지의 음식 중에서는 ‘불고기’, ‘식혜’, ‘떡볶이’를 가장 선호 하였고, ‘도라지생채’, ‘더덕생채’, ‘대추차’, ‘인삼차’의 순으로 나타났다. 15가지 음식류에 대해서는 남학생은 ‘일품요리’를 선호하였고, 여학생은 ‘일품요리’와 ‘면류’를 선호하였다. 좋아하는 주식류로는 남녀 모두 ‘보리밥’, ‘흑미밥’, ‘닭죽’, ‘냉면’, ‘김치볶음밥’을 선호하였다. 단, ‘보리밥’은 남학생이, ‘흑미밥’은 여학생의 선호도가 높았다. 그에 비해 ‘콩밥’, ‘깨죽’, ‘국수장국’, ‘영양밥’의 선호도는 낮았다. 부식류로는 남녀 모두 ‘김치찌개’, ‘오징어튀김’, ‘잡채’, ‘송편’, ‘김치전’, ‘갈비찜’, ‘불고기’, ‘떡볶음(이)’, ‘깻잎장아찌’, ‘오징어 젓갈’, ‘배추김치’, ‘식혜’를 선호하였다. 단, ‘불고기’는 남학생이, ‘떡볶음(이)’는 여학생이 더 선호하였다. 그에 비해 ‘더덕구이’, ‘더덕생채’, ‘약식’, ‘생선전’, ‘코다리찜’, ‘버섯볶음’, ‘갓김치’, ‘나박김치’, ‘인삼차’는 선호도가 낮았다. 셋째, 한식의 전통을 지켜야한다고 응답하였고, 한식의 전통을 지키는 이유는 ‘우리 고유의 음식문화이기 때문’이라고 응답하였으며. 한식의 세계화, 퓨전화의 가능성을 모두 보통이상으로 가능하다고 생각하였다. 이상의 연구 결과를 통해 본 연구에서 조사된 것처럼 특정 음식에 선호가 높은 것으로 보아, 음식의 편식이 뚜렷하게 나타났다. 학생들의 편식 식습관은 어렸을 때부터 서서히 형성되므로 편식예방을 위해 한식 선호도 조사결과를 바탕으로 한 영양교육과 학교 급식에 있어서 식단 작성 시 선호도를 중심으로 한 다양한 한식의 소개와 맛을 경험 할 수 있도록 폭넓은 기회를 제공해야 한다. 또한 지속적인 한식의 관심과 연구를 통해 우리 고유의 한식을 전 세계 사람들이 즐겨 먹을 수 있는 음식문화가 되기 위한 많은 연구가 필요하다고 생각한다.
본 연구는 2008년 5월 1일부터 5월 30일까지로 하였으며, 부산 시내에 있는 남녀 중학생을 설문조사를 하여, 587부(회수율 97.8%)를 최종 분석 자료로 사용하여, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 조사 대상자는 성별로는 남학생 292명, 여학생 295명이며, 학년별로는 1학년 198명, 2학년 193명, 3학년 296명이었다. BMI는 남학생 19.97kg/m², 여학생 18.85kg/m²으로 모두 정상이었으며, BMI와 식생활비와 부모님 학력의 상관관계에서는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 아침 식사 섭취유무와 종류 보면 아침식사를 전체 학생 중 83.0%가 식사를 하였으며, 학년별로는 1학년 여학생이 86%로 다른 학년 보다 아침식사를 많이 하였다. 아침식사의 종류로는 성별, 학년별 관계없이 ‘밥과 반찬(한식)’ 73.4%로 다른 식사의 종류보다 높게 나타났다. 둘째, 한식의 선호도를 보면 ‘삼겹살 구이’를 가장 좋아하였으며, ‘나물’을 가장 싫어하였다. 한식의 좋아하는 이유와 싫어하는 이유 모두 ‘맛과 향’이라고 조사되었다. 119가지의 음식 중에서는 ‘불고기’, ‘식혜’, ‘떡볶이’를 가장 선호 하였고, ‘도라지생채’, ‘더덕생채’, ‘대추차’, ‘인삼차’의 순으로 나타났다. 15가지 음식류에 대해서는 남학생은 ‘일품요리’를 선호하였고, 여학생은 ‘일품요리’와 ‘면류’를 선호하였다. 좋아하는 주식류로는 남녀 모두 ‘보리밥’, ‘흑미밥’, ‘닭죽’, ‘냉면’, ‘김치볶음밥’을 선호하였다. 단, ‘보리밥’은 남학생이, ‘흑미밥’은 여학생의 선호도가 높았다. 그에 비해 ‘콩밥’, ‘깨죽’, ‘국수장국’, ‘영양밥’의 선호도는 낮았다. 부식류로는 남녀 모두 ‘김치찌개’, ‘오징어튀김’, ‘잡채’, ‘송편’, ‘김치전’, ‘갈비찜’, ‘불고기’, ‘떡볶음(이)’, ‘깻잎장아찌’, ‘오징어 젓갈’, ‘배추김치’, ‘식혜’를 선호하였다. 단, ‘불고기’는 남학생이, ‘떡볶음(이)’는 여학생이 더 선호하였다. 그에 비해 ‘더덕구이’, ‘더덕생채’, ‘약식’, ‘생선전’, ‘코다리찜’, ‘버섯볶음’, ‘갓김치’, ‘나박김치’, ‘인삼차’는 선호도가 낮았다. 셋째, 한식의 전통을 지켜야한다고 응답하였고, 한식의 전통을 지키는 이유는 ‘우리 고유의 음식문화이기 때문’이라고 응답하였으며. 한식의 세계화, 퓨전화의 가능성을 모두 보통이상으로 가능하다고 생각하였다. 이상의 연구 결과를 통해 본 연구에서 조사된 것처럼 특정 음식에 선호가 높은 것으로 보아, 음식의 편식이 뚜렷하게 나타났다. 학생들의 편식 식습관은 어렸을 때부터 서서히 형성되므로 편식예방을 위해 한식 선호도 조사결과를 바탕으로 한 영양교육과 학교 급식에 있어서 식단 작성 시 선호도를 중심으로 한 다양한 한식의 소개와 맛을 경험 할 수 있도록 폭넓은 기회를 제공해야 한다. 또한 지속적인 한식의 관심과 연구를 통해 우리 고유의 한식을 전 세계 사람들이 즐겨 먹을 수 있는 음식문화가 되기 위한 많은 연구가 필요하다고 생각한다.
This study was conducted to investigate the preference of the middle students' Korean food in busan from May first 2008 to May 30th with 586 questionnaire papers( 97.8% of recollection rate) for final analysis date. The study is concluded as below. First, with 587 middle students (292 males and 295 ...
This study was conducted to investigate the preference of the middle students' Korean food in busan from May first 2008 to May 30th with 586 questionnaire papers( 97.8% of recollection rate) for final analysis date. The study is concluded as below. First, with 587 middle students (292 males and 295 females and the frist grade the junior high school: 198 persons, the second grade the junior high school: 193 persons, the third grade the junior high school: 296 persons. BMI is normal for both male as 19.97kg/m² and female as 18.85kg/m². There is no noticeable correlation with BMI, food expenses for living and the academic career of one's parents. In related with breakfast, 83% out of 100% of students eat particularly the frist grade the junior high school, as 86%, eat more often then different grade student. Without sex and grade, "Rice and side dishs(korean food) shows high preference as 73.4% more then other kinds of food. Second, if you see the korean food's preference, boned rib (of pork) is the most interested butwild vegetables is the worst. it was founded that the reason being like and dislike is coming from the difference of taste and smell. Among 119 varieties of food, ‘boned rib (of pork)’, ‘fermented rice drink’ and ‘a broiled dish of sliced rice cake’ are the most popular but ‘balloonflower raw vegetables’, ‘Codonopsis lanceolata raw vegetables’, ‘jujube tea’ and ‘ginseng tea’ are not interested. Regarding about 15 kinds of food style, male students like a course dinner and female students like also a course dinner and noddle style. Both male and female like ‘barley rice’, ‘wild rice’, ‘chiken soup’ and ‘naengmyeon’, ‘kimch stir-fried rice’. Particularly ‘barley rice’ is high preference for male, ‘wild rice’ is high preference for female but ‘bean-mixed rice’, ‘sesame porridge’, ‘noodles soup flavored with soy’ and ‘nutrition rice’ show low preference. Regarding side dishes, male and female, they like ‘kimchi pot stew’, ‘cuttlefish fried’, ‘a mixed dish of vegetables and sliced meat’, ‘a rice cake steamed’, ‘kimchi panfried food’, ‘steamed short ribs’, ‘boned rib (of pork)’, ‘a broiled dish of sliced rice cake’, ‘sesame leaf slice of radish’, ‘cuttlefish salted fish’, ‘pickled cabbage’ and ‘fermented rice drink’. However, male more like boned rib (of pork) and female like a rice cake steamed. Comparing this, it has shown that ‘Codonopsis lanceolata raw vegetables’, ‘Codonopsis lanceolata fried’, ‘fish panfired food’ ‘kodari steamed dish’, ‘mushroom roast’, ‘mustard pickles’, ‘watery kimchi’ and ‘ginseng tea’ are showing low preference. Third, they answered that why the tradition of Korean food should be keep is because it is our peculiar food culture and they think Korean food has potential ability of korean food internation and fusion with other style of food. Through this study, we can see that unbalanced diet with specific food showing high preference. Students' bad food habit have been build slowly from young age. For preventing unbalanced diet, when nutritionist makes the food plan for students, it should be considered that the preference and many opportunities of be able to taste good food and experience many kinds of food. Also, with continuous interested and study in korean food, it is necessary for being liked as one of international food which many people prefer to be studied more.
This study was conducted to investigate the preference of the middle students' Korean food in busan from May first 2008 to May 30th with 586 questionnaire papers( 97.8% of recollection rate) for final analysis date. The study is concluded as below. First, with 587 middle students (292 males and 295 females and the frist grade the junior high school: 198 persons, the second grade the junior high school: 193 persons, the third grade the junior high school: 296 persons. BMI is normal for both male as 19.97kg/m² and female as 18.85kg/m². There is no noticeable correlation with BMI, food expenses for living and the academic career of one's parents. In related with breakfast, 83% out of 100% of students eat particularly the frist grade the junior high school, as 86%, eat more often then different grade student. Without sex and grade, "Rice and side dishs(korean food) shows high preference as 73.4% more then other kinds of food. Second, if you see the korean food's preference, boned rib (of pork) is the most interested butwild vegetables is the worst. it was founded that the reason being like and dislike is coming from the difference of taste and smell. Among 119 varieties of food, ‘boned rib (of pork)’, ‘fermented rice drink’ and ‘a broiled dish of sliced rice cake’ are the most popular but ‘balloonflower raw vegetables’, ‘Codonopsis lanceolata raw vegetables’, ‘jujube tea’ and ‘ginseng tea’ are not interested. Regarding about 15 kinds of food style, male students like a course dinner and female students like also a course dinner and noddle style. Both male and female like ‘barley rice’, ‘wild rice’, ‘chiken soup’ and ‘naengmyeon’, ‘kimch stir-fried rice’. Particularly ‘barley rice’ is high preference for male, ‘wild rice’ is high preference for female but ‘bean-mixed rice’, ‘sesame porridge’, ‘noodles soup flavored with soy’ and ‘nutrition rice’ show low preference. Regarding side dishes, male and female, they like ‘kimchi pot stew’, ‘cuttlefish fried’, ‘a mixed dish of vegetables and sliced meat’, ‘a rice cake steamed’, ‘kimchi panfried food’, ‘steamed short ribs’, ‘boned rib (of pork)’, ‘a broiled dish of sliced rice cake’, ‘sesame leaf slice of radish’, ‘cuttlefish salted fish’, ‘pickled cabbage’ and ‘fermented rice drink’. However, male more like boned rib (of pork) and female like a rice cake steamed. Comparing this, it has shown that ‘Codonopsis lanceolata raw vegetables’, ‘Codonopsis lanceolata fried’, ‘fish panfired food’ ‘kodari steamed dish’, ‘mushroom roast’, ‘mustard pickles’, ‘watery kimchi’ and ‘ginseng tea’ are showing low preference. Third, they answered that why the tradition of Korean food should be keep is because it is our peculiar food culture and they think Korean food has potential ability of korean food internation and fusion with other style of food. Through this study, we can see that unbalanced diet with specific food showing high preference. Students' bad food habit have been build slowly from young age. For preventing unbalanced diet, when nutritionist makes the food plan for students, it should be considered that the preference and many opportunities of be able to taste good food and experience many kinds of food. Also, with continuous interested and study in korean food, it is necessary for being liked as one of international food which many people prefer to be studied more.
주제어
#한식의 선호도
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