식품에서 이물을 100% 제어한다는 것은 현재의 과학기술로는 불가능한 것이 현실이다. 이러한 안전성 측면에서 관리해야 할 이물의 정량적 기준 설정을 위하여 국내 주요 식품업체 12개社를 중심으로 발생하는 이물을 조사하였다. 기준에 대한 적합성 검증을 위하여 소비자단체와 식품업계 및 학계 전문가들과 협의회 및 설문조사를 실시하였다. 위와 같은 활동을 통해 설정된 이물관리 기준은 이물의 유형 및 크기에 따라 구분하였다. 이물의 유형은 총 18개 유형으로 구분하였다. 벌레의 경우 일반해충과 위생해충으로 구분하여 인체에 전염 등을 통한 위해 가능성 있는 해충들은 별도 관리를 하도록 하였다. 금속, 유리, 돌, 플라스틱과 같은 이물들은 크기에 따라 관리 기준을 구분하였다. 금속과 유리조각은 국내 식품공전에서 명시한 최소 크기를 준용하여 최소2mm-25mm 기준을 설정하였다. 나머지 비철 금속류, 돌/모래류, 플라스틱류는 외국에서 관리하는 이물의 최소 크기 준용하여 최소7mm-25mm로 설정하였다. 고무류, 비닐류, 나무류는 크기에 따라 구분하여 관리하지만 인체 위해 가능성이 낮기 때문에 발생 원인과 상관없이 처분하지 않도록 설정하였다. 나머지 머리카락, 종이류, 기름흔적, ...
식품에서 이물을 100% 제어한다는 것은 현재의 과학기술로는 불가능한 것이 현실이다. 이러한 안전성 측면에서 관리해야 할 이물의 정량적 기준 설정을 위하여 국내 주요 식품업체 12개社를 중심으로 발생하는 이물을 조사하였다. 기준에 대한 적합성 검증을 위하여 소비자단체와 식품업계 및 학계 전문가들과 협의회 및 설문조사를 실시하였다. 위와 같은 활동을 통해 설정된 이물관리 기준은 이물의 유형 및 크기에 따라 구분하였다. 이물의 유형은 총 18개 유형으로 구분하였다. 벌레의 경우 일반해충과 위생해충으로 구분하여 인체에 전염 등을 통한 위해 가능성 있는 해충들은 별도 관리를 하도록 하였다. 금속, 유리, 돌, 플라스틱과 같은 이물들은 크기에 따라 관리 기준을 구분하였다. 금속과 유리조각은 국내 식품공전에서 명시한 최소 크기를 준용하여 최소2mm-25mm 기준을 설정하였다. 나머지 비철 금속류, 돌/모래류, 플라스틱류는 외국에서 관리하는 이물의 최소 크기 준용하여 최소7mm-25mm로 설정하였다. 고무류, 비닐류, 나무류는 크기에 따라 구분하여 관리하지만 인체 위해 가능성이 낮기 때문에 발생 원인과 상관없이 처분하지 않도록 설정하였다. 나머지 머리카락, 종이류, 기름흔적, 탄화물, 실류 등은 인체 위해 가능성이 매우 낮기 때문에 이물관리를 위한 보고 대상에서 제외하는 것으로 기준을 제시하였다.
식품에서 이물을 100% 제어한다는 것은 현재의 과학기술로는 불가능한 것이 현실이다. 이러한 안전성 측면에서 관리해야 할 이물의 정량적 기준 설정을 위하여 국내 주요 식품업체 12개社를 중심으로 발생하는 이물을 조사하였다. 기준에 대한 적합성 검증을 위하여 소비자단체와 식품업계 및 학계 전문가들과 협의회 및 설문조사를 실시하였다. 위와 같은 활동을 통해 설정된 이물관리 기준은 이물의 유형 및 크기에 따라 구분하였다. 이물의 유형은 총 18개 유형으로 구분하였다. 벌레의 경우 일반해충과 위생해충으로 구분하여 인체에 전염 등을 통한 위해 가능성 있는 해충들은 별도 관리를 하도록 하였다. 금속, 유리, 돌, 플라스틱과 같은 이물들은 크기에 따라 관리 기준을 구분하였다. 금속과 유리조각은 국내 식품공전에서 명시한 최소 크기를 준용하여 최소2mm-25mm 기준을 설정하였다. 나머지 비철 금속류, 돌/모래류, 플라스틱류는 외국에서 관리하는 이물의 최소 크기 준용하여 최소7mm-25mm로 설정하였다. 고무류, 비닐류, 나무류는 크기에 따라 구분하여 관리하지만 인체 위해 가능성이 낮기 때문에 발생 원인과 상관없이 처분하지 않도록 설정하였다. 나머지 머리카락, 종이류, 기름흔적, 탄화물, 실류 등은 인체 위해 가능성이 매우 낮기 때문에 이물관리를 위한 보고 대상에서 제외하는 것으로 기준을 제시하였다.
Modern scientific technology is impossible to remove foreign materials from food by 100% in reality. In this vein, the investigator examined foreign materials in food focusing on 12 domestic major food manufacturers in order to work out a quantitative criterion of foreign material which had to be ma...
Modern scientific technology is impossible to remove foreign materials from food by 100% in reality. In this vein, the investigator examined foreign materials in food focusing on 12 domestic major food manufacturers in order to work out a quantitative criterion of foreign material which had to be managed from the aspect of safety. To test the validity of the criterion, the investigator carried out a joint conference with and a questionnaire survey of consumer groups, food manufacturers and academic experts. The management criterion of foreign material was classified by the types and sizes of foreign materials. The type of foreign materials was classified into 18. Worms were classified into general one and sanitary one, thus making potentially harmful insects being managed separately. As for such foreign materials as metals, glass, stones and plastics were separately managed by its size. The criterion for metals and glass was established into minimal 2`mm-25mm by correspondingly applying the minimal size which was clearly stated in the domestic food manufacture manuals. As for other nonferrous metals, stones/sands and plastics, their criterion was established into minimal 7`mm-25mm by correspondingly applying overseas minimal size of management for foreign materials to them. Such foreign materials as rubber, vinyl and wood was managed by its size, but the criterion of removal was not established regardless of the causes of its generation, for their harmful effect to the human body was low. And as for such other foreign materials as hair, paper, oil marks, carbide and thread, their harmful effect to the human body was very low and therefore they were exempted from the subjects of reporting for the management of foreign materials.
Modern scientific technology is impossible to remove foreign materials from food by 100% in reality. In this vein, the investigator examined foreign materials in food focusing on 12 domestic major food manufacturers in order to work out a quantitative criterion of foreign material which had to be managed from the aspect of safety. To test the validity of the criterion, the investigator carried out a joint conference with and a questionnaire survey of consumer groups, food manufacturers and academic experts. The management criterion of foreign material was classified by the types and sizes of foreign materials. The type of foreign materials was classified into 18. Worms were classified into general one and sanitary one, thus making potentially harmful insects being managed separately. As for such foreign materials as metals, glass, stones and plastics were separately managed by its size. The criterion for metals and glass was established into minimal 2`mm-25mm by correspondingly applying the minimal size which was clearly stated in the domestic food manufacture manuals. As for other nonferrous metals, stones/sands and plastics, their criterion was established into minimal 7`mm-25mm by correspondingly applying overseas minimal size of management for foreign materials to them. Such foreign materials as rubber, vinyl and wood was managed by its size, but the criterion of removal was not established regardless of the causes of its generation, for their harmful effect to the human body was low. And as for such other foreign materials as hair, paper, oil marks, carbide and thread, their harmful effect to the human body was very low and therefore they were exempted from the subjects of reporting for the management of foreign materials.
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