성인용 식생활 유형 평가 도구 개발 및 식사의 질 평가 도구와의 상관성 조사 Development of Dietary Behavior Diagnosis Checklist in Adults and Relationship between Dietary Quality Index원문보기
만성질환의 유병률이 증가하고 있는 요즘 영양개선과 질병 예방을 위해 영양 상담시 내담자가 간편하게 이용할 수 있는 영양 상담용 진단 도구의 필요성이 높아지고 있다. 따라서 본 연구에서는 간편하게 사용 가능한 식생활 유형 평가 도구를 개발하여 식사의 질 평가 도구와의 상관성을 조사하였다.
식생활 유형 평가 도구 초안은 국내외 유사 사례 및 프로그램을 조사하고 분석하여 작성하였다. 작성된 초안의 일부 문항을 수정 ? 보완하여 일반 사항 6문항, 식습관 및 식행동 61문항, 식품섭취빈도 7문항, 신체활동 빈도 5문항, 식습관 변경 여부 1문항 총 80문항으로 구성하였다. 식생활 유형 평가 도구의 초안 작성 후 원광대학교 생명윤리위원회의 심의를 거쳐 승인을 받아 (WKIRB-201403-SB-008) 2014년 3월부터 5월까지 전북지역 및 수도권 지역의 성인 (만 19세 ? 64세) 320명을 대상으로 식생활 유형 평가 도구 (80문항)와 ...
만성질환의 유병률이 증가하고 있는 요즘 영양개선과 질병 예방을 위해 영양 상담시 내담자가 간편하게 이용할 수 있는 영양 상담용 진단 도구의 필요성이 높아지고 있다. 따라서 본 연구에서는 간편하게 사용 가능한 식생활 유형 평가 도구를 개발하여 식사의 질 평가 도구와의 상관성을 조사하였다.
식생활 유형 평가 도구 초안은 국내외 유사 사례 및 프로그램을 조사하고 분석하여 작성하였다. 작성된 초안의 일부 문항을 수정 ? 보완하여 일반 사항 6문항, 식습관 및 식행동 61문항, 식품섭취빈도 7문항, 신체활동 빈도 5문항, 식습관 변경 여부 1문항 총 80문항으로 구성하였다. 식생활 유형 평가 도구의 초안 작성 후 원광대학교 생명윤리위원회의 심의를 거쳐 승인을 받아 (WKIRB-201403-SB-008) 2014년 3월부터 5월까지 전북지역 및 수도권 지역의 성인 (만 19세 ? 64세) 320명을 대상으로 식생활 유형 평가 도구 (80문항)와 24시간회상법을 이용하여 설문조사를 실시하였다.
설문조사 후 식생활 유형 평가 도구 항목 중 식습관 및 식행동 61문항은 SPSS ver.21.0의 요인 분석 (주성분 분석법, Varimax 회전 방식)을 시행하였다. 요인분석 결과 4개의 식생활 유형으로 요인을 도출하였으며 문항수는 61개에서 34개로 조정하였다. 요인명은 각 요인에 해당하는 문항들을 바탕으로 요인 1은 ‘고지방 ? 고열량’ 유형 (12문항), 요인 2는 ‘과식 ? 폭식’ 유형 (9문항), 요인 3은 ‘식이충동’ 유형 (8문항), 요인 4는 ‘고른 식품 섭취’ 유형 (5문항)으로 결정하였다. 요인분석 결과를 바탕으로 설문조사에 참여한 대상자들의 식생활 유형 평가 도구의 식습관 및 식생활 4가지 유형별 점수를 도출하였다.
24시간 회상법은 Can-pro 4.0을 이용하여 영양소 분석을 실시하였다. 영양소 섭취량 분석 결과를 바탕으로 식사의 질 평가를 위해 Nutrient Adequacy Ratio (NAR), Mean Adequacy Ratio (MAR), Diet Quality Index-International (DQI-I) 값을 계산하였다.
식생활 유형별 점수와 Diet Quality Index-International (DQI-I)의 상관성 분석 결과 4가지 식생활 유형 모두 적정성 (Adequacy)과 DQI-I 총 점에서 유의적인 차이를 보이며 음의 상관성을 나타냈다 (p < 0.01). 식생활 유형 총 점과 DQI-I 총 점은 상관계수 -0.283으로 음의 상관성을 나타냈다 (p < 0.01).
또한 식생활 유형별 Z값과 DQI-I의 상관성을 분석해 본 결과 4가지 식생활 유형 모두 식생활 유형별 점수와 DQI-I의 상관성 분석 결과와 마찬가지로 적정성 (Adequacy)과 DQI-I 총 점에서 음의 상관성을 나타냈다 (p < 0.01).
식생활 유형 총 Z값과 DQI-I 총 점은 상관계수 -0.308로 식생활 유형 총점과 DQI-I 총 점의 상관계수 -0.283보다 약간 높은 상관성을 나타냈다 (p < 0.01).
연구 결과 본 연구에서 개발된 성인 식생활 유형 평가 도구는 현장에서 영양 상담시 내담자의 식생활 유형을 진단하는데 간편하고 유용하게 사용될 수 있을 것으로 기대된다.
만성질환의 유병률이 증가하고 있는 요즘 영양개선과 질병 예방을 위해 영양 상담시 내담자가 간편하게 이용할 수 있는 영양 상담용 진단 도구의 필요성이 높아지고 있다. 따라서 본 연구에서는 간편하게 사용 가능한 식생활 유형 평가 도구를 개발하여 식사의 질 평가 도구와의 상관성을 조사하였다.
식생활 유형 평가 도구 초안은 국내외 유사 사례 및 프로그램을 조사하고 분석하여 작성하였다. 작성된 초안의 일부 문항을 수정 ? 보완하여 일반 사항 6문항, 식습관 및 식행동 61문항, 식품섭취빈도 7문항, 신체활동 빈도 5문항, 식습관 변경 여부 1문항 총 80문항으로 구성하였다. 식생활 유형 평가 도구의 초안 작성 후 원광대학교 생명윤리위원회의 심의를 거쳐 승인을 받아 (WKIRB-201403-SB-008) 2014년 3월부터 5월까지 전북지역 및 수도권 지역의 성인 (만 19세 ? 64세) 320명을 대상으로 식생활 유형 평가 도구 (80문항)와 24시간회상법을 이용하여 설문조사를 실시하였다.
설문조사 후 식생활 유형 평가 도구 항목 중 식습관 및 식행동 61문항은 SPSS ver.21.0의 요인 분석 (주성분 분석법, Varimax 회전 방식)을 시행하였다. 요인분석 결과 4개의 식생활 유형으로 요인을 도출하였으며 문항수는 61개에서 34개로 조정하였다. 요인명은 각 요인에 해당하는 문항들을 바탕으로 요인 1은 ‘고지방 ? 고열량’ 유형 (12문항), 요인 2는 ‘과식 ? 폭식’ 유형 (9문항), 요인 3은 ‘식이충동’ 유형 (8문항), 요인 4는 ‘고른 식품 섭취’ 유형 (5문항)으로 결정하였다. 요인분석 결과를 바탕으로 설문조사에 참여한 대상자들의 식생활 유형 평가 도구의 식습관 및 식생활 4가지 유형별 점수를 도출하였다.
24시간 회상법은 Can-pro 4.0을 이용하여 영양소 분석을 실시하였다. 영양소 섭취량 분석 결과를 바탕으로 식사의 질 평가를 위해 Nutrient Adequacy Ratio (NAR), Mean Adequacy Ratio (MAR), Diet Quality Index-International (DQI-I) 값을 계산하였다.
식생활 유형별 점수와 Diet Quality Index-International (DQI-I)의 상관성 분석 결과 4가지 식생활 유형 모두 적정성 (Adequacy)과 DQI-I 총 점에서 유의적인 차이를 보이며 음의 상관성을 나타냈다 (p < 0.01). 식생활 유형 총 점과 DQI-I 총 점은 상관계수 -0.283으로 음의 상관성을 나타냈다 (p < 0.01).
또한 식생활 유형별 Z값과 DQI-I의 상관성을 분석해 본 결과 4가지 식생활 유형 모두 식생활 유형별 점수와 DQI-I의 상관성 분석 결과와 마찬가지로 적정성 (Adequacy)과 DQI-I 총 점에서 음의 상관성을 나타냈다 (p < 0.01).
식생활 유형 총 Z값과 DQI-I 총 점은 상관계수 -0.308로 식생활 유형 총점과 DQI-I 총 점의 상관계수 -0.283보다 약간 높은 상관성을 나타냈다 (p < 0.01).
연구 결과 본 연구에서 개발된 성인 식생활 유형 평가 도구는 현장에서 영양 상담시 내담자의 식생활 유형을 진단하는데 간편하고 유용하게 사용될 수 있을 것으로 기대된다.
As the chronic disease’s prevalence rate is on the rise, there are increasing needs for nutrition counseling diagnostic tools which can be easily used for nutrition improvement and disease prevention. In this regard, this study investigated the correlation with dietary quality index by developing an...
As the chronic disease’s prevalence rate is on the rise, there are increasing needs for nutrition counseling diagnostic tools which can be easily used for nutrition improvement and disease prevention. In this regard, this study investigated the correlation with dietary quality index by developing an easily usable dietary behavior diagnosis checklist.
Draft form for dietary behavior diagnosis checklist was formulated by analyzing the related reports. By revising and complementing some questions in the draft, the questionnaire was composed of a total of 80 questions; 6 questions for general items, 61 questions for eating habit and behavior, 7 questions for food intake frequency, 5 questions for physical activity frequency, 1 question for intention of eating habit change. This study was approved by Committee of the Wonkwang University (WKIRB-201403-SB-008). A survey was conducted toward 320 adults (full age 19?64) using the dietary behavior diagnosis checklist (80 questions) and the 24 hours recall method between March and May in 2014 in Jeonbuk province and the Metropolitan area.
After the survey, the SPSS ver21.0’s factor analysis (Principal component method, Varimax rotary method) was performed with regard to the 61 questions for eating habit and behavior from among the items for dietary behavior diagnosis checklist. The factor analysis derived 4 types of dietary life as the factors, and the final 34 questions were selected; as factor 1 (‘high fat and calorie’ type; 12 questions), factor 2 (‘overeating ? binge’ type; 9 questions), factor 3 (‘emotional eating’ type; 8 questions), factor 4 ( ‘balanced food intake’ type; 5 questions).
For 24 hours recall method, nutritional analysis was conducted using Can-pro 4.0. Based on nutrition intake analysis, values of Nutrient Adequacy Ratio (NAR), Mean Adequacy Ratio (MAR), and Diet Quality Index-International (DQI-I) were calculated for dietary quality assessment.
As a result of correlation analysis between scores by dietary life type and DQI-I, the 4 dietary life types all showed significant differences in terms of total scores of Adequacy and DQI-I, implying the negative correlation (p < 0.01). Total scores of dietary life type and DQI-I total scores showed negative correlation r = ?0.283 (p < 0.01).
Also, the analysis of correlation between Z score by dietary life type and DQI-I showed regarding all the 4 types of dietary life a negative correlation between the Adequacy and DQI-I total scores (p < 0.01).
The correlation between dietary life type’s total Z score and DQI-I total scores was ?0.308, and correlation between total scores of dietary life type and DQI-I total scores was ?0.283 ( p < 0.01).
In conclusion, the dietary behavior diagnosis checklist developed in this study would be used easily and usefully in the filed of nutrition counseling for diagnosing the client’s dietary life type.
As the chronic disease’s prevalence rate is on the rise, there are increasing needs for nutrition counseling diagnostic tools which can be easily used for nutrition improvement and disease prevention. In this regard, this study investigated the correlation with dietary quality index by developing an easily usable dietary behavior diagnosis checklist.
Draft form for dietary behavior diagnosis checklist was formulated by analyzing the related reports. By revising and complementing some questions in the draft, the questionnaire was composed of a total of 80 questions; 6 questions for general items, 61 questions for eating habit and behavior, 7 questions for food intake frequency, 5 questions for physical activity frequency, 1 question for intention of eating habit change. This study was approved by Committee of the Wonkwang University (WKIRB-201403-SB-008). A survey was conducted toward 320 adults (full age 19?64) using the dietary behavior diagnosis checklist (80 questions) and the 24 hours recall method between March and May in 2014 in Jeonbuk province and the Metropolitan area.
After the survey, the SPSS ver21.0’s factor analysis (Principal component method, Varimax rotary method) was performed with regard to the 61 questions for eating habit and behavior from among the items for dietary behavior diagnosis checklist. The factor analysis derived 4 types of dietary life as the factors, and the final 34 questions were selected; as factor 1 (‘high fat and calorie’ type; 12 questions), factor 2 (‘overeating ? binge’ type; 9 questions), factor 3 (‘emotional eating’ type; 8 questions), factor 4 ( ‘balanced food intake’ type; 5 questions).
For 24 hours recall method, nutritional analysis was conducted using Can-pro 4.0. Based on nutrition intake analysis, values of Nutrient Adequacy Ratio (NAR), Mean Adequacy Ratio (MAR), and Diet Quality Index-International (DQI-I) were calculated for dietary quality assessment.
As a result of correlation analysis between scores by dietary life type and DQI-I, the 4 dietary life types all showed significant differences in terms of total scores of Adequacy and DQI-I, implying the negative correlation (p < 0.01). Total scores of dietary life type and DQI-I total scores showed negative correlation r = ?0.283 (p < 0.01).
Also, the analysis of correlation between Z score by dietary life type and DQI-I showed regarding all the 4 types of dietary life a negative correlation between the Adequacy and DQI-I total scores (p < 0.01).
The correlation between dietary life type’s total Z score and DQI-I total scores was ?0.308, and correlation between total scores of dietary life type and DQI-I total scores was ?0.283 ( p < 0.01).
In conclusion, the dietary behavior diagnosis checklist developed in this study would be used easily and usefully in the filed of nutrition counseling for diagnosing the client’s dietary life type.
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