다양한 알레르기 제어 실험계를 이용하여 27 종의 식품 및 천연물들로부터 항알레르기 활성을 갖는 소재를 선발하고자 하였다. 첫째, ex vivo 실험계에서 OVA 로 유도한 알레르기 유발 생쥐의 비장세포를 이용한 소재 추출물에 의한 Th2 cytokine인 IL-4의 생산 억제 활성을 조사하였다. 둘째, RBL-2H3 세포주를 이용하여 PMA와 A23187또는 DNP-specific IgE로 유도한 in vitro 탈과립 실험계에서 소재 추출물의 탈과립 억제 활성을 조사하였다. 셋째, ...
다양한 알레르기 제어 실험계를 이용하여 27 종의 식품 및 천연물들로부터 항알레르기 활성을 갖는 소재를 선발하고자 하였다. 첫째, ex vivo 실험계에서 OVA 로 유도한 알레르기 유발 생쥐의 비장세포를 이용한 소재 추출물에 의한 Th2 cytokine인 IL-4의 생산 억제 활성을 조사하였다. 둘째, RBL-2H3 세포주를 이용하여 PMA와 A23187또는 DNP-specific IgE로 유도한 in vitro 탈과립 실험계에서 소재 추출물의 탈과립 억제 활성을 조사하였다. 셋째, Caco-2 단세포층을 이용한 in vitro 실험계에서 소재 추출물의 알레르겐 통과 억제 활성을 조사하였다. 그 결과 제 1 단계 Th1/Th2 면역반응을 조절하는 소재로써 호로파, 황금, 녹차 등을 선발하였으며, 제 2 단계 탈과립을 억제하는 소재로써 강황, 차조기, 황금 등을 선발하였다. 다음으로 알레르겐의 체내흡수를 억제하는 소재로써 감초, 녹차, 황금 등을 선발하였다. 또한 2 가지 이상의 모델 실험계에서 양호한 활성을 나타낸 민들레무리, 청국장을 추가하여 도합 8 종을 항알레르기 기능성식품 개발을 위한 소재로써 선발하였다. 향후 이들 소재 추출물과 그 혼합물의 항알레르기 활성 및 작용기작을 in vivo 동물 모델 실험과 인체 적용 시험을 통하여 더 연구할 필요가 있다고 생각한다.
다양한 알레르기 제어 실험계를 이용하여 27 종의 식품 및 천연물들로부터 항알레르기 활성을 갖는 소재를 선발하고자 하였다. 첫째, ex vivo 실험계에서 OVA 로 유도한 알레르기 유발 생쥐의 비장세포를 이용한 소재 추출물에 의한 Th2 cytokine인 IL-4의 생산 억제 활성을 조사하였다. 둘째, RBL-2H3 세포주를 이용하여 PMA와 A23187또는 DNP-specific IgE로 유도한 in vitro 탈과립 실험계에서 소재 추출물의 탈과립 억제 활성을 조사하였다. 셋째, Caco-2 단세포층을 이용한 in vitro 실험계에서 소재 추출물의 알레르겐 통과 억제 활성을 조사하였다. 그 결과 제 1 단계 Th1/Th2 면역반응을 조절하는 소재로써 호로파, 황금, 녹차 등을 선발하였으며, 제 2 단계 탈과립을 억제하는 소재로써 강황, 차조기, 황금 등을 선발하였다. 다음으로 알레르겐의 체내흡수를 억제하는 소재로써 감초, 녹차, 황금 등을 선발하였다. 또한 2 가지 이상의 모델 실험계에서 양호한 활성을 나타낸 민들레무리, 청국장을 추가하여 도합 8 종을 항알레르기 기능성식품 개발을 위한 소재로써 선발하였다. 향후 이들 소재 추출물과 그 혼합물의 항알레르기 활성 및 작용기작을 in vivo 동물 모델 실험과 인체 적용 시험을 통하여 더 연구할 필요가 있다고 생각한다.
Foods and natural substances are used as traditional remedies for various allergic diseases, such as asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis and food allergies. In this study, 27 items of foods and natural substances was investigated using three experimental model. For ex vivo studies, I s...
Foods and natural substances are used as traditional remedies for various allergic diseases, such as asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis and food allergies. In this study, 27 items of foods and natural substances was investigated using three experimental model. For ex vivo studies, I studied effect of foods and natural substances on the IL-4 production by splenocytes of allergy-induced BALB/c mice. For in vitro studies, I studied effect of foods and natural substances on PMA plus A23187-stimulated or DNP-specific IgE-induced degranulation in RBL-2H3 cells and OVA transit through Caco-2 cell monolayer. The results showed that a lot of foods and natural substances have anti-allergic effects on the first and the second steps of type I allergy. Among 27 items, I selected 8 ones including Glycyrrhiza uralensis, Curcuma aromatic, Camellia sinensis, Taraxacum platycarpum, Agastache rugosa, cheonggukjang, Trigonella foenum-graecum Linne, and Scutellaria baicalensis, which showed strong anti-allergic activity in more than one of the three experimental models, and would be sources for the development of functional food. Thus, future study is necessary to identify the activity and mechanism of the items through human clinical trials including in vivo animal models.
Foods and natural substances are used as traditional remedies for various allergic diseases, such as asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis and food allergies. In this study, 27 items of foods and natural substances was investigated using three experimental model. For ex vivo studies, I studied effect of foods and natural substances on the IL-4 production by splenocytes of allergy-induced BALB/c mice. For in vitro studies, I studied effect of foods and natural substances on PMA plus A23187-stimulated or DNP-specific IgE-induced degranulation in RBL-2H3 cells and OVA transit through Caco-2 cell monolayer. The results showed that a lot of foods and natural substances have anti-allergic effects on the first and the second steps of type I allergy. Among 27 items, I selected 8 ones including Glycyrrhiza uralensis, Curcuma aromatic, Camellia sinensis, Taraxacum platycarpum, Agastache rugosa, cheonggukjang, Trigonella foenum-graecum Linne, and Scutellaria baicalensis, which showed strong anti-allergic activity in more than one of the three experimental models, and would be sources for the development of functional food. Thus, future study is necessary to identify the activity and mechanism of the items through human clinical trials including in vivo animal models.
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