최근 선식은 아침식사 대용 및 다이어트용으로 소비자 선호도가 높아지고 있다. 이에 따라 위생 및 안전성 관리의 중요성을 확인하기 위하여 시판 선식에 대한 일반세균수, 대장균군, Bacillus cereus 등 미생물 오염도를 조사하였다. 또한, 분리된 B. cereus 균주에 대한 B. cereus group 분류와 독소의 ...
최근 선식은 아침식사 대용 및 다이어트용으로 소비자 선호도가 높아지고 있다. 이에 따라 위생 및 안전성 관리의 중요성을 확인하기 위하여 시판 선식에 대한 일반세균수, 대장균군, Bacillus cereus 등 미생물 오염도를 조사하였다. 또한, 분리된 B. cereus 균주에 대한 B. cereus group 분류와 독소의 유전형 분석, 항생제 감수성을 시험하였다. 그 결과 선식 93종의 일반세균수는 6.7×101 ~ 6.2×104 cfu/g이고, 대장균군은 3.0×101 ~ 6.7×103 cfu/g의 오염수준을 나타내었다. B. cereus group은 93종 중 39종 (41.9%)에서 1×101 ~ 2×102 cfu/g의 분포로 검출되었으며, 이 중 B. cereus가 34종 (87.2%), B. thuringiensis가 5종 (12.8%), B. mycoides가 불검출로 분리되었다. 분리된 총 39개의 B. cereus group은 enterotoxin 중 nhe complex, entFM이 모든 균주에서 hblA, hblC, cry는 각각 21개 (53.9%), 29개 (74.4%), 6개 (15.4%)에서, hblD, bceT는 각각 34개 (87.2%)의 균주에서 검출되었고, cytK는 검출되지 않았다. 또한, emetic toxin은 cereulide gene을 target으로 하는 4쌍의 primer에 대해 39개의 B. cereus group 중 36개 (92%) 검출되었다. Enterotoxin hbl L₂의 독소는 25개 균주에서, non-hemolytic enterotoxin (Nhe)의 독소는 모든 균주에서 발현되어 검출되었다. B. cereus group 분리 균주들은 ampicillin, cefepime, oxacillin, penicillin G등의 항생제에 높은 내성율을 나타내어 다제 내성을 확인하였다. 본 연구 결과 유통 선식은 미생물학적 오염도가 높았으나, 존재하는 균수가 병원성을 일으킬 수준에는 못 미쳐 위해 가능성은 적은 것으로 추정되었다. 그렇지만 B. cereus group은열처리 과정에서 생존하여 다양한 독소를 생성하기 때문에 유통 선식에 대한 B. cereus group균과 독소형에 따른 합리적인 기준 규격 마련과 관리가 필요할 것으로 판단된다.
최근 선식은 아침식사 대용 및 다이어트용으로 소비자 선호도가 높아지고 있다. 이에 따라 위생 및 안전성 관리의 중요성을 확인하기 위하여 시판 선식에 대한 일반세균수, 대장균군, Bacillus cereus 등 미생물 오염도를 조사하였다. 또한, 분리된 B. cereus 균주에 대한 B. cereus group 분류와 독소의 유전형 분석, 항생제 감수성을 시험하였다. 그 결과 선식 93종의 일반세균수는 6.7×101 ~ 6.2×104 cfu/g이고, 대장균군은 3.0×101 ~ 6.7×103 cfu/g의 오염수준을 나타내었다. B. cereus group은 93종 중 39종 (41.9%)에서 1×101 ~ 2×102 cfu/g의 분포로 검출되었으며, 이 중 B. cereus가 34종 (87.2%), B. thuringiensis가 5종 (12.8%), B. mycoides가 불검출로 분리되었다. 분리된 총 39개의 B. cereus group은 enterotoxin 중 nhe complex, entFM이 모든 균주에서 hblA, hblC, cry는 각각 21개 (53.9%), 29개 (74.4%), 6개 (15.4%)에서, hblD, bceT는 각각 34개 (87.2%)의 균주에서 검출되었고, cytK는 검출되지 않았다. 또한, emetic toxin은 cereulide gene을 target으로 하는 4쌍의 primer에 대해 39개의 B. cereus group 중 36개 (92%) 검출되었다. Enterotoxin hbl L₂의 독소는 25개 균주에서, non-hemolytic enterotoxin (Nhe)의 독소는 모든 균주에서 발현되어 검출되었다. B. cereus group 분리 균주들은 ampicillin, cefepime, oxacillin, penicillin G등의 항생제에 높은 내성율을 나타내어 다제 내성을 확인하였다. 본 연구 결과 유통 선식은 미생물학적 오염도가 높았으나, 존재하는 균수가 병원성을 일으킬 수준에는 못 미쳐 위해 가능성은 적은 것으로 추정되었다. 그렇지만 B. cereus group은열처리 과정에서 생존하여 다양한 독소를 생성하기 때문에 유통 선식에 대한 B. cereus group균과 독소형에 따른 합리적인 기준 규격 마련과 관리가 필요할 것으로 판단된다.
Recently, consumer preference on Sunsik products as a substitute for breakfast and diet foods are growing. This study was carried out to examine contamination levels of total aerobic bacteria, coliforms, and Bacillus cereus Sunsik products to verify the importance of sanitation and safety management...
Recently, consumer preference on Sunsik products as a substitute for breakfast and diet foods are growing. This study was carried out to examine contamination levels of total aerobic bacteria, coliforms, and Bacillus cereus Sunsik products to verify the importance of sanitation and safety management. In addition, classification of B. cereus group analysis of toxin genetics (enterotoxin, emetic) and antibiotics resistance test of isolated B. cereus strains were implemented in the is study. The microbiological contamination level of 93 Sunsik samples were 6.7×101 ~ 6.2×104 cfu/g of total aerobic bacteria, 3.0×101 ~ 6.7×103 cfu/g of coliforms. B. cereus group was detected in 39 (41.9%) out of 93 samples with the distribution range from 1×101 to 2×102 cfu/g, consisting of 34 (87.2%) B. cereus, 5 (12.8%) of B. thuringiensis, and nothing in B. mycoides. Six enterotoxin genes, hbl (hemolysin BL), nhe (nonhemolytic enterotoxin), bceT (enterotoxin T), entFM (enterotoxin FM), and cry (insecticidal crystal protein), were broadly distribution in B. cereus and B. thuringiensis. The nhe and entFM genes were detected in all B. cereus groups while cytK (cytotoxin K) gene was not detected in any of the isolates. The bceT gene was present in 33 B. cereus and 4 B. thuringiensis, respectively. Protein toxin crystals were detected visually in the 6 B. cereus group species. Four of those 6 strains were B. cereus. Also, four primer pairs specific to regions within genes encoding cereulide synthetase (ces) was used to identify emetic toxin producing strains. Interestingly, thirty sis (92%) of 39 B. cereus group isolates possessed the ces gene. Furthermore, enterotoxin hbl L2 was positive in 26 strains, whereas Nhe (non-hemolytic enterotoxin) was positive in all 39 strains. B. cereus group found to have multidrug-resistance resulted from high resistance to antibiotics like ampicillin, cefepime, oxacillin, penicillin G. As a result, it was revealed that potential of microbial hazard even though Sunsik contained high level of microorganism contamination, its level is not enough to cause pathogenicity. Nevertheless, B. cereus survives to various toxins during heat processing by spore-forming, therefore, it would be suggested that reasonable standards and proper management in accordance Sunsik with B. cereus group and toxin formation be needed.
Recently, consumer preference on Sunsik products as a substitute for breakfast and diet foods are growing. This study was carried out to examine contamination levels of total aerobic bacteria, coliforms, and Bacillus cereus Sunsik products to verify the importance of sanitation and safety management. In addition, classification of B. cereus group analysis of toxin genetics (enterotoxin, emetic) and antibiotics resistance test of isolated B. cereus strains were implemented in the is study. The microbiological contamination level of 93 Sunsik samples were 6.7×101 ~ 6.2×104 cfu/g of total aerobic bacteria, 3.0×101 ~ 6.7×103 cfu/g of coliforms. B. cereus group was detected in 39 (41.9%) out of 93 samples with the distribution range from 1×101 to 2×102 cfu/g, consisting of 34 (87.2%) B. cereus, 5 (12.8%) of B. thuringiensis, and nothing in B. mycoides. Six enterotoxin genes, hbl (hemolysin BL), nhe (nonhemolytic enterotoxin), bceT (enterotoxin T), entFM (enterotoxin FM), and cry (insecticidal crystal protein), were broadly distribution in B. cereus and B. thuringiensis. The nhe and entFM genes were detected in all B. cereus groups while cytK (cytotoxin K) gene was not detected in any of the isolates. The bceT gene was present in 33 B. cereus and 4 B. thuringiensis, respectively. Protein toxin crystals were detected visually in the 6 B. cereus group species. Four of those 6 strains were B. cereus. Also, four primer pairs specific to regions within genes encoding cereulide synthetase (ces) was used to identify emetic toxin producing strains. Interestingly, thirty sis (92%) of 39 B. cereus group isolates possessed the ces gene. Furthermore, enterotoxin hbl L2 was positive in 26 strains, whereas Nhe (non-hemolytic enterotoxin) was positive in all 39 strains. B. cereus group found to have multidrug-resistance resulted from high resistance to antibiotics like ampicillin, cefepime, oxacillin, penicillin G. As a result, it was revealed that potential of microbial hazard even though Sunsik contained high level of microorganism contamination, its level is not enough to cause pathogenicity. Nevertheless, B. cereus survives to various toxins during heat processing by spore-forming, therefore, it would be suggested that reasonable standards and proper management in accordance Sunsik with B. cereus group and toxin formation be needed.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.