본 시험은 담배, 고추 및 당근 종자에 대하여 조절된 수화처리의 효과를 평가하기 위하여 수행되었다. 수화처리는 시료용기에 종자를 넣고 종자수분 함량이 5% 간격으로 10-50% 까지 증류수를 종자에 가하고 뚜껑을 닫은 후 25℃에서 8일 동안 롤링머신에서 수화처리하였다. 수화처리된 종자의 수분함량은 수화처리 계산된 종자의 수분함량과 거의 일치하였다. 고추종자에서는 수화처리 동안 뚜껑을 매일 1회 열어 준 처리(LO)와 계속 뚜껑을 닫아 놓은 처리(...
본 시험은 담배, 고추 및 당근 종자에 대하여 조절된 수화처리의 효과를 평가하기 위하여 수행되었다. 수화처리는 시료용기에 종자를 넣고 종자수분 함량이 5% 간격으로 10-50% 까지 증류수를 종자에 가하고 뚜껑을 닫은 후 25℃에서 8일 동안 롤링머신에서 수화처리하였다. 수화처리된 종자의 수분함량은 수화처리 계산된 종자의 수분함량과 거의 일치하였다. 고추종자에서는 수화처리 동안 뚜껑을 매일 1회 열어 준 처리(LO)와 계속 뚜껑을 닫아 놓은 처리(LC) 처리로 나누어 수행하였고, 담배 및 고추종자는 LO 처리만 수행하였다. 수화처리 후 종자를 20℃에서 약 72시간 건조하여 원래 수분함량으로 회복하여 저장하면서 시료로 이용하였다. 담배는 종자수분이 액 37%에서, 그리고 고추 및 당근 종자는 모종자수분이 약 45%에서 발아하였다. 담배 및 고추종자에서는 35% 수화처리에서 그리고 당근종자에서는 40% 수화처리에서 발아속도가 가장 향상되었다. 특히 담배 및 고추종자에서는 저온(15℃)에서 발아할 때 수화처리로 인한 발아속도 효과가 컸다. 고추종자의 경우 LC 처리로 인하여 발아율 및 발아속도에서 부의 효과가 나타나 종자의 상해가 의심되었다. 종합적으로 수화처리 즉, 단순히 종자에 물을 가하는 매우 단순하고 간단한 방법으로 종자 프라이밍 효과를 얻을 수 있었다. 그러나 수화처리 시 일정한 조건 즉, 적정 수분함량, 공기 주입 등을 고려하지 않으면 오히려 종자 호흡억제 등으로 인하여 해로운 결과를 초래할 수도 있다는 결론을 얻었다. 또한 롤링믹서를 이용한 수화처리는 매우 간단하고 편리한 방법으로 판명되었다.
본 시험은 담배, 고추 및 당근 종자에 대하여 조절된 수화처리의 효과를 평가하기 위하여 수행되었다. 수화처리는 시료용기에 종자를 넣고 종자수분 함량이 5% 간격으로 10-50% 까지 증류수를 종자에 가하고 뚜껑을 닫은 후 25℃에서 8일 동안 롤링머신에서 수화처리하였다. 수화처리된 종자의 수분함량은 수화처리 계산된 종자의 수분함량과 거의 일치하였다. 고추종자에서는 수화처리 동안 뚜껑을 매일 1회 열어 준 처리(LO)와 계속 뚜껑을 닫아 놓은 처리(LC) 처리로 나누어 수행하였고, 담배 및 고추종자는 LO 처리만 수행하였다. 수화처리 후 종자를 20℃에서 약 72시간 건조하여 원래 수분함량으로 회복하여 저장하면서 시료로 이용하였다. 담배는 종자수분이 액 37%에서, 그리고 고추 및 당근 종자는 모종자수분이 약 45%에서 발아하였다. 담배 및 고추종자에서는 35% 수화처리에서 그리고 당근종자에서는 40% 수화처리에서 발아속도가 가장 향상되었다. 특히 담배 및 고추종자에서는 저온(15℃)에서 발아할 때 수화처리로 인한 발아속도 효과가 컸다. 고추종자의 경우 LC 처리로 인하여 발아율 및 발아속도에서 부의 효과가 나타나 종자의 상해가 의심되었다. 종합적으로 수화처리 즉, 단순히 종자에 물을 가하는 매우 단순하고 간단한 방법으로 종자 프라이밍 효과를 얻을 수 있었다. 그러나 수화처리 시 일정한 조건 즉, 적정 수분함량, 공기 주입 등을 고려하지 않으면 오히려 종자 호흡억제 등으로 인하여 해로운 결과를 초래할 수도 있다는 결론을 얻었다. 또한 롤링믹서를 이용한 수화처리는 매우 간단하고 편리한 방법으로 판명되었다.
This study was conducted to evaluate the effect of controlled hydration treatment for tobacco, pepper and carrot seeds on germination. For hydration treatment, water was added into the jars on the seeds to a level from 10 to 50% by 5% increments and incubated for 8 days at 25℃ on a rotating mixer. S...
This study was conducted to evaluate the effect of controlled hydration treatment for tobacco, pepper and carrot seeds on germination. For hydration treatment, water was added into the jars on the seeds to a level from 10 to 50% by 5% increments and incubated for 8 days at 25℃ on a rotating mixer. Seed moisture content was obtained from the jar equivalent to the same level of moisture content as the treatments. For controlled hydration of pepper seeds, two different methods were performed; lid opened daily (LO) for 20s and lid kept closed (LC) during the 8-day incubation period. Tobacco and carrot seeds were only done the LO treatment. After the treatment, the seeds were dried to the original moisture content in an aerated incubator at 20℃ for 72 h. Tobacco seeds were germinated around 37%, and pepper and carrot seeds were germinated around 45% of the moisture content of the seeds respectively. Marked increases in germination speed were observed in the seeds with 35 %, 35% and 40% moisture content for tobacco, pepper and carrot seeds. The germination speed of tobacco and pepper seeds showed much faster especially at low temperature. The LC treatment for pepper seeds seems to have harmful effect for germination and T50. In conclusion, the controlled hydration treatment using only water was proven to be very simple and easy technique for obtaining seed priming effects. However, optimum conditions, such as optimal moisture content of the seeds by adding water and providing air, should be considered for the seeds to get the effective priming results because there might be detrimental effects from the excessive water or oxygen deficiency. The simple device used for hydration treatment in this study was inexpensive and convenient for studying optimum hydration conditions in laboratories.
This study was conducted to evaluate the effect of controlled hydration treatment for tobacco, pepper and carrot seeds on germination. For hydration treatment, water was added into the jars on the seeds to a level from 10 to 50% by 5% increments and incubated for 8 days at 25℃ on a rotating mixer. Seed moisture content was obtained from the jar equivalent to the same level of moisture content as the treatments. For controlled hydration of pepper seeds, two different methods were performed; lid opened daily (LO) for 20s and lid kept closed (LC) during the 8-day incubation period. Tobacco and carrot seeds were only done the LO treatment. After the treatment, the seeds were dried to the original moisture content in an aerated incubator at 20℃ for 72 h. Tobacco seeds were germinated around 37%, and pepper and carrot seeds were germinated around 45% of the moisture content of the seeds respectively. Marked increases in germination speed were observed in the seeds with 35 %, 35% and 40% moisture content for tobacco, pepper and carrot seeds. The germination speed of tobacco and pepper seeds showed much faster especially at low temperature. The LC treatment for pepper seeds seems to have harmful effect for germination and T50. In conclusion, the controlled hydration treatment using only water was proven to be very simple and easy technique for obtaining seed priming effects. However, optimum conditions, such as optimal moisture content of the seeds by adding water and providing air, should be considered for the seeds to get the effective priming results because there might be detrimental effects from the excessive water or oxygen deficiency. The simple device used for hydration treatment in this study was inexpensive and convenient for studying optimum hydration conditions in laboratories.
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