발효 한약은 유용성분의 약효 및 흡수율이 증진되며 안정성과 생체 이용률이 높은 것이 특징이다. 따라서 본 연구에서는 항균활성이 우수한 황련을 발효하여 항균활성, 항산화활성 및 세포독성 등생리활성을 검색하고, 발효 후의 특성을 비교, 분석하여 향후 다양한 생리활성 기능을 가진 천연물소재로서의 가능성을 검토하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 14종의 ...
발효 한약은 유용성분의 약효 및 흡수율이 증진되며 안정성과 생체 이용률이 높은 것이 특징이다. 따라서 본 연구에서는 항균활성이 우수한 황련을 발효하여 항균활성, 항산화활성 및 세포독성 등생리활성을 검색하고, 발효 후의 특성을 비교, 분석하여 향후 다양한 생리활성 기능을 가진 천연물소재로서의 가능성을 검토하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 14종의 약용식물을 ethyl alcohol로 추출하여 항세균활성을 검색한 결과 황련이 B. cereus, S. aureus, V. parahaemolyticus 등 3종의 균주에 대하여 가장 높은 생육저해환을 나타내 본 연구의 실험재료로 이용하였다. 2. 황련 추출물은 공시된 6종 균주 중 B. cereus, B. subtilis, S.aureus, V. parahaemolyticus에 대하여 높은 항균활성을 나타냈고, 모든 균주에 대하여 농도가 높을수록 생육억제율도 증가하는 것으로 관찰되었으나 세균배양시간이 길어짐에 따라 저해율이 감소하는 경향을 나타냈다. 3. 황련 발효 추출물은 발효 전 항세균활성이 나타나지 않았던 E.coli에 대해 S. thermophilus로 발효시킨 추출물이 높은 항균력을 보였으나 그 외에는 발효 시 항세균활성에 차이를 나타내지 않거나 감소되었다. 또한 E.coli, S. typhimurium를 제외한 모든 균주에서 1%의 농도에서도 항세균활성을 나타냈다. 4. 황련 추출물과 발효 추출물은 대부분 pH가 알칼리역에 가까울수록 항세균활성도 감소하는 경향을 보였으나, B. cereus, B. subtilis,S. aureus에 대하여 모든 pH 범위에서 항세균활성이 나타났다. 5. 황련 추출물과 발효 추출물은 120℃에서도 열안정성이 유의적으 로 인정되었다. 6. 황련 추출물의 분획물은 B. cereus, B. subtilis, S. aureus에 대해서는 n-BuOH층에서, V. parahaemolyticus는 EtOAc층에서 가장 높은 항세균활성이 관찰되었고, 농도가 낮아짐에 따라 항세균활성이 현저히 감소되었다. 7. 황련 추출물은 공시된 5종의 진균에 대해 10%의 농도에서 높은 항진균활성이 조사되었으며, 1% 농도에서도 유의적으로 항진균 활성을 나타냈다. 또한 n-BuOH 및 H2O 분획물은 5%와 10% 농도에서 현저한 항진균활성이 측정되었다. 8. 황련 추출물과 S. thermophilus로 발효시킨 추출물의 항산화활성 검정에서 총 폴리페놀 함량과 총 플라보노이드 함량은 발효 후 감소하였다. 9. 전자공여능은 발효 전후에 차이를 나타내지 않았으나 대조군인 Vitamin C에 비해 낮은 것으로 나타났다. 10. 황련 추출물 및 발효 추출물의 SOD 유사활성은 70% 이상으로 높았으며 발효 후 다소 증가하였으나 유의적인 차이는 보이지 않았다. 아질산염 소거능은 pH 2.5와 pH 4.2 모두 대조군인 BHT보다 유의적으로 높은 활성을 나타냈다. 11. 황련 추출물은 Raw 264.7 대식세포에서 NO 생성량을 억제시 키지 못하였으며 발효 후 NO 생성량이 증가하였다. 12. 황련 및 발효 황련 추출물은 섬유아세포와 간암세포에서 지질 과산화를 억제시키는 것으로 나타났으며, 농도가 증가함에 따라 MDA 생성량도 감소하는 경향을 보였다. 13. 섬유아세포와 HepG2 세포는 황련 및 발효 황련 추출물의 농도가 높아짐에 따라 세포생존율도 감소하였으나 400μg/mL까지 80% 이상의 생존율을 나타냈다.
발효 한약은 유용성분의 약효 및 흡수율이 증진되며 안정성과 생체 이용률이 높은 것이 특징이다. 따라서 본 연구에서는 항균활성이 우수한 황련을 발효하여 항균활성, 항산화활성 및 세포독성 등생리활성을 검색하고, 발효 후의 특성을 비교, 분석하여 향후 다양한 생리활성 기능을 가진 천연물소재로서의 가능성을 검토하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 14종의 약용식물을 ethyl alcohol로 추출하여 항세균활성을 검색한 결과 황련이 B. cereus, S. aureus, V. parahaemolyticus 등 3종의 균주에 대하여 가장 높은 생육저해환을 나타내 본 연구의 실험재료로 이용하였다. 2. 황련 추출물은 공시된 6종 균주 중 B. cereus, B. subtilis, S.aureus, V. parahaemolyticus에 대하여 높은 항균활성을 나타냈고, 모든 균주에 대하여 농도가 높을수록 생육억제율도 증가하는 것으로 관찰되었으나 세균배양시간이 길어짐에 따라 저해율이 감소하는 경향을 나타냈다. 3. 황련 발효 추출물은 발효 전 항세균활성이 나타나지 않았던 E.coli에 대해 S. thermophilus로 발효시킨 추출물이 높은 항균력을 보였으나 그 외에는 발효 시 항세균활성에 차이를 나타내지 않거나 감소되었다. 또한 E.coli, S. typhimurium를 제외한 모든 균주에서 1%의 농도에서도 항세균활성을 나타냈다. 4. 황련 추출물과 발효 추출물은 대부분 pH가 알칼리역에 가까울수록 항세균활성도 감소하는 경향을 보였으나, B. cereus, B. subtilis,S. aureus에 대하여 모든 pH 범위에서 항세균활성이 나타났다. 5. 황련 추출물과 발효 추출물은 120℃에서도 열안정성이 유의적으 로 인정되었다. 6. 황련 추출물의 분획물은 B. cereus, B. subtilis, S. aureus에 대해서는 n-BuOH층에서, V. parahaemolyticus는 EtOAc층에서 가장 높은 항세균활성이 관찰되었고, 농도가 낮아짐에 따라 항세균활성이 현저히 감소되었다. 7. 황련 추출물은 공시된 5종의 진균에 대해 10%의 농도에서 높은 항진균활성이 조사되었으며, 1% 농도에서도 유의적으로 항진균 활성을 나타냈다. 또한 n-BuOH 및 H2O 분획물은 5%와 10% 농도에서 현저한 항진균활성이 측정되었다. 8. 황련 추출물과 S. thermophilus로 발효시킨 추출물의 항산화활성 검정에서 총 폴리페놀 함량과 총 플라보노이드 함량은 발효 후 감소하였다. 9. 전자공여능은 발효 전후에 차이를 나타내지 않았으나 대조군인 Vitamin C에 비해 낮은 것으로 나타났다. 10. 황련 추출물 및 발효 추출물의 SOD 유사활성은 70% 이상으로 높았으며 발효 후 다소 증가하였으나 유의적인 차이는 보이지 않았다. 아질산염 소거능은 pH 2.5와 pH 4.2 모두 대조군인 BHT보다 유의적으로 높은 활성을 나타냈다. 11. 황련 추출물은 Raw 264.7 대식세포에서 NO 생성량을 억제시 키지 못하였으며 발효 후 NO 생성량이 증가하였다. 12. 황련 및 발효 황련 추출물은 섬유아세포와 간암세포에서 지질 과산화를 억제시키는 것으로 나타났으며, 농도가 증가함에 따라 MDA 생성량도 감소하는 경향을 보였다. 13. 섬유아세포와 HepG2 세포는 황련 및 발효 황련 추출물의 농도가 높아짐에 따라 세포생존율도 감소하였으나 400μg/mL까지 80% 이상의 생존율을 나타냈다.
This study was conducted to investigate the antimicrobial effect, antioxidative activity and cytotoxicity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract. The fermentation oriental medicine has some features that improve in the effect and absorptivity of useful ingredient and heig...
This study was conducted to investigate the antimicrobial effect, antioxidative activity and cytotoxicity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract. The fermentation oriental medicine has some features that improve in the effect and absorptivity of useful ingredient and heighten safety for and coefficient of organism utilization . So this dissertation showed that Coptidis Rhizoma containing a good antibacterial activity was fermented, search biological activities such as the antibacterial, antioxidative and cytotoxic activities. And with comparison and analysis to the features after fermentation suggested the possible directions for a better analysis. For this, reviewed the possibility about natural materials that have many different functions relating to biological activities. The results were summarized as follows ; 1. Fourteen kinds of medicinal plants extracted from the ethyl alcohol and searched antibacterial activity. Above the rest, Coptidis Rhizoma extract had high growth inhibition zone against B. cereus, S. aureus, and V. parahaemolyticus. So used this as experimental materials for this study. 2. Coptidis Rhizoma extract expressed high antibacterial activity against B. cereus, B. subtilis, S. aureus and V. parahaemolyticus of declared six kinds of bacteria. The higher the concentration was, the higher the inhibition rate of growth increased. However as culturing bacteria needs a lot of time, it showed a low tendency in the inhibition rate of growth. 3. Coptidis Rhizoma extract didn't show antibacterial activity against E. coli before being fermented, but fermented extract by S. thermophilus showed high antibacterial activity. There were no difference or decreased for the residue. Also all the bacteria except E.coli and S. typhimurium expressed antibacterial activity in even 1 percent concentration. 4. The more pH were getting closer to alkali, Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract tended to reducing antibacterial activity. However the extracts showed antibacterial activity against B. cereus, B. subtilis and S. aureus within all pH levels. 5. Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract were proved to be safe with heat in even 120℃. 6. Each fraction of Coptidis Rhizoma extract was expressed the highest antibacterial activity in n-BuOH against B. cereus, B. subtilis and S. aureus, and in EtOAc against V. parahaemolyticus. Also antibacterial activity was obviously reduced according to the concentration of fractions was low. 7. Coptidis Rhizoma extract showed high antifungal activity against declared five kinds of fungi in 10 percents concentration, and even 1 percent concentration, antifungal activity were proved to be existed. In addition, n-BuOH and H2O fractions expressed obvious antifungal activity in each 5 percents and 10 percents concentration. 8. In antioxidative activity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma by S. thermophilus, total polyphenol and total flavonoid content were decreased after fermentation. 9. Electron donating ability showed no difference regardless of fermentation, but showed lower than that of vitamin C, control group. 10. Superoxide dismutase-like activity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract expressed high 70 percents and over. And after fermentation, it had been a little increased but there was not certain difference. Nitrite scavenging ability expressed higher activity than that of BHT, control group in pH 2.5 and pH 4.2. 11. Coptidis Rhizoma extract didn't reduced NO production in Raw 264.7 cell, in addition after it being fermented increased. 12. Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract showed to inhibit lipid peroxidation in fibroblast cell and HepG2 cell, and MDA production showed a tendency to decreasing, according to the concentration of extracts increases. 13. Viability of fibroblast cell and HepG2 cell according to increases the concentration of extracts decreased but showed 80 percents and over to 400μg/mL concentration.
This study was conducted to investigate the antimicrobial effect, antioxidative activity and cytotoxicity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract. The fermentation oriental medicine has some features that improve in the effect and absorptivity of useful ingredient and heighten safety for and coefficient of organism utilization . So this dissertation showed that Coptidis Rhizoma containing a good antibacterial activity was fermented, search biological activities such as the antibacterial, antioxidative and cytotoxic activities. And with comparison and analysis to the features after fermentation suggested the possible directions for a better analysis. For this, reviewed the possibility about natural materials that have many different functions relating to biological activities. The results were summarized as follows ; 1. Fourteen kinds of medicinal plants extracted from the ethyl alcohol and searched antibacterial activity. Above the rest, Coptidis Rhizoma extract had high growth inhibition zone against B. cereus, S. aureus, and V. parahaemolyticus. So used this as experimental materials for this study. 2. Coptidis Rhizoma extract expressed high antibacterial activity against B. cereus, B. subtilis, S. aureus and V. parahaemolyticus of declared six kinds of bacteria. The higher the concentration was, the higher the inhibition rate of growth increased. However as culturing bacteria needs a lot of time, it showed a low tendency in the inhibition rate of growth. 3. Coptidis Rhizoma extract didn't show antibacterial activity against E. coli before being fermented, but fermented extract by S. thermophilus showed high antibacterial activity. There were no difference or decreased for the residue. Also all the bacteria except E.coli and S. typhimurium expressed antibacterial activity in even 1 percent concentration. 4. The more pH were getting closer to alkali, Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract tended to reducing antibacterial activity. However the extracts showed antibacterial activity against B. cereus, B. subtilis and S. aureus within all pH levels. 5. Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract were proved to be safe with heat in even 120℃. 6. Each fraction of Coptidis Rhizoma extract was expressed the highest antibacterial activity in n-BuOH against B. cereus, B. subtilis and S. aureus, and in EtOAc against V. parahaemolyticus. Also antibacterial activity was obviously reduced according to the concentration of fractions was low. 7. Coptidis Rhizoma extract showed high antifungal activity against declared five kinds of fungi in 10 percents concentration, and even 1 percent concentration, antifungal activity were proved to be existed. In addition, n-BuOH and H2O fractions expressed obvious antifungal activity in each 5 percents and 10 percents concentration. 8. In antioxidative activity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma by S. thermophilus, total polyphenol and total flavonoid content were decreased after fermentation. 9. Electron donating ability showed no difference regardless of fermentation, but showed lower than that of vitamin C, control group. 10. Superoxide dismutase-like activity of Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract expressed high 70 percents and over. And after fermentation, it had been a little increased but there was not certain difference. Nitrite scavenging ability expressed higher activity than that of BHT, control group in pH 2.5 and pH 4.2. 11. Coptidis Rhizoma extract didn't reduced NO production in Raw 264.7 cell, in addition after it being fermented increased. 12. Coptidis Rhizoma extract and fermented Coptidis Rhizoma extract showed to inhibit lipid peroxidation in fibroblast cell and HepG2 cell, and MDA production showed a tendency to decreasing, according to the concentration of extracts increases. 13. Viability of fibroblast cell and HepG2 cell according to increases the concentration of extracts decreased but showed 80 percents and over to 400μg/mL concentration.
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