생활수준의 향상에 따라 외식문화에 대한 고객의 욕구가 다양해지고, 여유로운 삶을 추구하려는 경향이 뚜렷해지면서 서비스 산업이 성장하고 있다. 최근 들어 고등교육기관을 중심으로 외식ㆍ조리 관련 학과(전공)가 지역의 특성이나 대학의 특성 없이 무분별하게 신설되었다. 이러한 붐과 지원에 힘입어 관광산업, 특히 세계적인 체인점들이 한국 상륙으로 한국호텔산업은 전환기를 맞이하여 급성장하였다. 고도의 산업사회를 지향해 감에 외식시장은 질적 양적 팽창에 따라 조리교육 프로그램에 있어서 전문화, 다양화, 국제화 되어가고 있다. 그러한 상황에서 직업에 대한 인식과 태도는 성장 환경, 종교, 교육경험, 친구관계 등의 여러 가지 복합적인 요소가 작용하여 형성되며, 한 번 형성되면 쉽게 변하지 않고 오랫동안 남아 직업과 관련된 행동방향의 선택에 영향을 주게 된다. 때문에 직업에 대한 불만은 개인생활을 영위하는데 부적응을 초래하며, 나아가 사회적 불안요소가 될 것이다. 또한 이와 같은 결과는 자신의 지능이나 적성 등 능력 수준에 대한 고려도 없이 대학에 진학하거나, 학교를 졸업한 후 사회에 나가는 젊은이들의 직업선택에 대한 사전 교육이나 지도를 제대로 받지 못 한 채 배출되기 때문이다. 그러나 기술의 급진적인 발달은 노동시장의 인력수급에 커다란 영향을 미치며, 산업인력구조가 계속 변화하고 있다는 점을 고려한다면 진로결정에 대한 교육의 필요성은 아무리 강조하여도 지나치지 않다. 본 연구는 조리관련 진로정보, 직업 선정기준 등을 통하여 자기 이해를 도울 수 있게 하며, 조리교육의 목적과 교육과정의 현황에 대하여 이해시키고, 직업세계에 대한 정확하고 올바른 가치관을 인식시키며, 직업선택교육의 필요성을 염두해 두고, 조리전공에 관한 직업 선택 시에 미치는 영향에 관하여 조사·분석하여 학생들의 ...
생활수준의 향상에 따라 외식문화에 대한 고객의 욕구가 다양해지고, 여유로운 삶을 추구하려는 경향이 뚜렷해지면서 서비스 산업이 성장하고 있다. 최근 들어 고등교육기관을 중심으로 외식ㆍ조리 관련 학과(전공)가 지역의 특성이나 대학의 특성 없이 무분별하게 신설되었다. 이러한 붐과 지원에 힘입어 관광산업, 특히 세계적인 체인점들이 한국 상륙으로 한국호텔산업은 전환기를 맞이하여 급성장하였다. 고도의 산업사회를 지향해 감에 외식시장은 질적 양적 팽창에 따라 조리교육 프로그램에 있어서 전문화, 다양화, 국제화 되어가고 있다. 그러한 상황에서 직업에 대한 인식과 태도는 성장 환경, 종교, 교육경험, 친구관계 등의 여러 가지 복합적인 요소가 작용하여 형성되며, 한 번 형성되면 쉽게 변하지 않고 오랫동안 남아 직업과 관련된 행동방향의 선택에 영향을 주게 된다. 때문에 직업에 대한 불만은 개인생활을 영위하는데 부적응을 초래하며, 나아가 사회적 불안요소가 될 것이다. 또한 이와 같은 결과는 자신의 지능이나 적성 등 능력 수준에 대한 고려도 없이 대학에 진학하거나, 학교를 졸업한 후 사회에 나가는 젊은이들의 직업선택에 대한 사전 교육이나 지도를 제대로 받지 못 한 채 배출되기 때문이다. 그러나 기술의 급진적인 발달은 노동시장의 인력수급에 커다란 영향을 미치며, 산업인력구조가 계속 변화하고 있다는 점을 고려한다면 진로결정에 대한 교육의 필요성은 아무리 강조하여도 지나치지 않다. 본 연구는 조리관련 진로정보, 직업 선정기준 등을 통하여 자기 이해를 도울 수 있게 하며, 조리교육의 목적과 교육과정의 현황에 대하여 이해시키고, 직업세계에 대한 정확하고 올바른 가치관을 인식시키며, 직업선택교육의 필요성을 염두해 두고, 조리전공에 관한 직업 선택 시에 미치는 영향에 관하여 조사·분석하여 학생들의 직업교육을 위한 정보를 제공하며, 교육의 방향을 재정립하고, 아울러 조리전공 학생들의 올바른 가치관의 정립과 올바른 직업을 선택할 수 있는데 중점을 두었다. 직업가치관을 중점으로 하여 조리전공학생의 직업선택과 선택요인에 기인하여 가설을 크게 2가지로 구분하여 총 8개의 가설을 설정하여 가설 Ⅰ-1 부모님의 직업이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설 Ⅰ-3 대중매체가 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설 Ⅰ-4 자신의 특성(적성, 성격)이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설 Ⅰ-5 사회적 인식이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설만 채택되고, 나머지 교내직업관련 프로그램이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다라는 가설만 채택되지 않았다. 가설 Ⅱ-1의 조리직업 분야의 직업가치관은 조리직업 선택 시 보수와 명예에 영향을 미칠 것이다라는 가설은 채택되지 않으며, 가설의 Ⅱ-2 조리직업분야의 직업가치는 조리직업 선택 시 노동환경, 안정성, 복지후생, 근무시간이 영향을 미칠 것이다. Ⅱ-3의 가설인 조리직업 분야의 직업가치는 조리직업 선택 시 적성과 흥미가 영향을 미칠 것이다의 가설은 채택되었다. 가설에서 보듯이 현재 학생들이 장래 직업에 대한 개념이 보수와 명예보다 적성과 흥미, 노동환경과, 직업의 안정성, 복지후생, 근무시간 등이 조리직업 선택에 커다란 영향을 미치고 있다고 할 수 있다.
생활수준의 향상에 따라 외식문화에 대한 고객의 욕구가 다양해지고, 여유로운 삶을 추구하려는 경향이 뚜렷해지면서 서비스 산업이 성장하고 있다. 최근 들어 고등교육기관을 중심으로 외식ㆍ조리 관련 학과(전공)가 지역의 특성이나 대학의 특성 없이 무분별하게 신설되었다. 이러한 붐과 지원에 힘입어 관광산업, 특히 세계적인 체인점들이 한국 상륙으로 한국호텔산업은 전환기를 맞이하여 급성장하였다. 고도의 산업사회를 지향해 감에 외식시장은 질적 양적 팽창에 따라 조리교육 프로그램에 있어서 전문화, 다양화, 국제화 되어가고 있다. 그러한 상황에서 직업에 대한 인식과 태도는 성장 환경, 종교, 교육경험, 친구관계 등의 여러 가지 복합적인 요소가 작용하여 형성되며, 한 번 형성되면 쉽게 변하지 않고 오랫동안 남아 직업과 관련된 행동방향의 선택에 영향을 주게 된다. 때문에 직업에 대한 불만은 개인생활을 영위하는데 부적응을 초래하며, 나아가 사회적 불안요소가 될 것이다. 또한 이와 같은 결과는 자신의 지능이나 적성 등 능력 수준에 대한 고려도 없이 대학에 진학하거나, 학교를 졸업한 후 사회에 나가는 젊은이들의 직업선택에 대한 사전 교육이나 지도를 제대로 받지 못 한 채 배출되기 때문이다. 그러나 기술의 급진적인 발달은 노동시장의 인력수급에 커다란 영향을 미치며, 산업인력구조가 계속 변화하고 있다는 점을 고려한다면 진로결정에 대한 교육의 필요성은 아무리 강조하여도 지나치지 않다. 본 연구는 조리관련 진로정보, 직업 선정기준 등을 통하여 자기 이해를 도울 수 있게 하며, 조리교육의 목적과 교육과정의 현황에 대하여 이해시키고, 직업세계에 대한 정확하고 올바른 가치관을 인식시키며, 직업선택교육의 필요성을 염두해 두고, 조리전공에 관한 직업 선택 시에 미치는 영향에 관하여 조사·분석하여 학생들의 직업교육을 위한 정보를 제공하며, 교육의 방향을 재정립하고, 아울러 조리전공 학생들의 올바른 가치관의 정립과 올바른 직업을 선택할 수 있는데 중점을 두었다. 직업가치관을 중점으로 하여 조리전공학생의 직업선택과 선택요인에 기인하여 가설을 크게 2가지로 구분하여 총 8개의 가설을 설정하여 가설 Ⅰ-1 부모님의 직업이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설 Ⅰ-3 대중매체가 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설 Ⅰ-4 자신의 특성(적성, 성격)이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설 Ⅰ-5 사회적 인식이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다. 가설만 채택되고, 나머지 교내직업관련 프로그램이 조리전공학생의 직업선택에 영향을 줄 것이다라는 가설만 채택되지 않았다. 가설 Ⅱ-1의 조리직업 분야의 직업가치관은 조리직업 선택 시 보수와 명예에 영향을 미칠 것이다라는 가설은 채택되지 않으며, 가설의 Ⅱ-2 조리직업분야의 직업가치는 조리직업 선택 시 노동환경, 안정성, 복지후생, 근무시간이 영향을 미칠 것이다. Ⅱ-3의 가설인 조리직업 분야의 직업가치는 조리직업 선택 시 적성과 흥미가 영향을 미칠 것이다의 가설은 채택되었다. 가설에서 보듯이 현재 학생들이 장래 직업에 대한 개념이 보수와 명예보다 적성과 흥미, 노동환경과, 직업의 안정성, 복지후생, 근무시간 등이 조리직업 선택에 커다란 영향을 미치고 있다고 할 수 있다.
Improvement of living standards, depending on the customer's desire for eating out culture is diverse, relaxed life, a prominent tendency to seek the service industry, he is growing. Recently, higher education institutions around dining and cooking department (major) character of the specific area a...
Improvement of living standards, depending on the customer's desire for eating out culture is diverse, relaxed life, a prominent tendency to seek the service industry, he is growing. Recently, higher education institutions around dining and cooking department (major) character of the specific area and without the indiscriminate nature of the University were established. Thanks to support this tourism trend, especially in the global chain of hotels in Korea South Korea landed on the occasion of the fastest growing industry was the turning point. Advanced industrial societies Qualitative, Quantitative expansion dining market sense, depending on the qualitative and quantitative expansion in early education programs specialize in cooking, diversification, and globalization is becoming. In such situations, recognition and attitudes about job growth environment, religion, education, experience, friendship and the many complex elements are formed by action, is easy once formed remain unchanged for a long time in professional activities related to the choice of direction will affect. On the job because of complaints about the causes personal life to make their operating and the elements will be further social unrest. In addition, these results and the ability level of their intelligence and competence, without consideration for college or graduate school and career choices of social freshman about the Dictionary of Education, or not properly discharged because they are not one be. However, the radical technology development in the labor market supply and demand of the workforce will affect a large industrial workforce is changing the structure to continue the course if you consider that the decision to emphasize the need for training does not even go unnoticed. This research-related career information, cooking, job criteria, and can help you through the self-understanding and education with the purpose of cooking on the status of training and understanding, professional and accurate values for the world to set recognize, career choice training needs in mind, cooked major impact on career choice at the time about the survey. Vocational training for students to analyze information, and redefine the direction of education, and cooking as well as student of the correct values formulation and can choose the right career focused. Cooking with a focus on professional values, career choices and selection of student factors, largely due to the hypothesis that the two kinds, separated by a total of 8 hypothetical Ⅰ-1 by setting the hypothesis that parents have a job cooking affect the student's career choice will. Hypothesis Ⅰ-3 popular cooking medium for student selection will affect the profession. Ⅰ-4 hypothesis of their characteristics (aptitude, personality), a cooking student's career choice will affect. Ⅰ-5 theory adopted of social perception professional cooking student selection will affect, the remaining job-related programs cooking school student's career choice will affect the theory has not been adopted. Ⅱ-1 theory of professional cooking career in the field of professional values, choosing the cooking will affect the maintenance and honor the hypothesis is not adopted, Ⅱ-2 hypothetical value of professional cooking job cooking in the field of working conditions, job selection, safety, welfare, welfare, working hours will affect. Ⅱ-3 the value of the hypothesis cooking career in the field of vocational aptitude and interest at a cooking career choices that will affect the hypothesis was adopted. Thus, current students about the concept of professional competence and interest than the maintenance and honor, labor, environment, occupational safety, public welfare, working hours and cooked on the career choices you can have a big impact.
Improvement of living standards, depending on the customer's desire for eating out culture is diverse, relaxed life, a prominent tendency to seek the service industry, he is growing. Recently, higher education institutions around dining and cooking department (major) character of the specific area and without the indiscriminate nature of the University were established. Thanks to support this tourism trend, especially in the global chain of hotels in Korea South Korea landed on the occasion of the fastest growing industry was the turning point. Advanced industrial societies Qualitative, Quantitative expansion dining market sense, depending on the qualitative and quantitative expansion in early education programs specialize in cooking, diversification, and globalization is becoming. In such situations, recognition and attitudes about job growth environment, religion, education, experience, friendship and the many complex elements are formed by action, is easy once formed remain unchanged for a long time in professional activities related to the choice of direction will affect. On the job because of complaints about the causes personal life to make their operating and the elements will be further social unrest. In addition, these results and the ability level of their intelligence and competence, without consideration for college or graduate school and career choices of social freshman about the Dictionary of Education, or not properly discharged because they are not one be. However, the radical technology development in the labor market supply and demand of the workforce will affect a large industrial workforce is changing the structure to continue the course if you consider that the decision to emphasize the need for training does not even go unnoticed. This research-related career information, cooking, job criteria, and can help you through the self-understanding and education with the purpose of cooking on the status of training and understanding, professional and accurate values for the world to set recognize, career choice training needs in mind, cooked major impact on career choice at the time about the survey. Vocational training for students to analyze information, and redefine the direction of education, and cooking as well as student of the correct values formulation and can choose the right career focused. Cooking with a focus on professional values, career choices and selection of student factors, largely due to the hypothesis that the two kinds, separated by a total of 8 hypothetical Ⅰ-1 by setting the hypothesis that parents have a job cooking affect the student's career choice will. Hypothesis Ⅰ-3 popular cooking medium for student selection will affect the profession. Ⅰ-4 hypothesis of their characteristics (aptitude, personality), a cooking student's career choice will affect. Ⅰ-5 theory adopted of social perception professional cooking student selection will affect, the remaining job-related programs cooking school student's career choice will affect the theory has not been adopted. Ⅱ-1 theory of professional cooking career in the field of professional values, choosing the cooking will affect the maintenance and honor the hypothesis is not adopted, Ⅱ-2 hypothetical value of professional cooking job cooking in the field of working conditions, job selection, safety, welfare, welfare, working hours will affect. Ⅱ-3 the value of the hypothesis cooking career in the field of vocational aptitude and interest at a cooking career choices that will affect the hypothesis was adopted. Thus, current students about the concept of professional competence and interest than the maintenance and honor, labor, environment, occupational safety, public welfare, working hours and cooked on the career choices you can have a big impact.
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