본 연구는 남녀 대학생의 식품첨가물에 대한 인식 및 지식의 정도가 식생활과 상관관계가 있는지 알아보고, 식품첨가물과 식생활에 대한 올바른 인식과 영양교육 및 식사관리 방안의 필요성을 연구하는데 도움이 되고자 한다. 서울특별시 소재 대학교에 재학 중인 대학생 350명을 대상으로 미회수분 및 무응답을 제외한 338명에 대한 일반적 사항, 식품첨가물 인식, 식품첨가물 지식, 식생활 등 4개 영역으로 나누어 조사하였고, 통계 프로그램인 Windows SPSS16.0을 사용하여 분석하였다. 이에 본 연구의 결과는 다음과 같다. 조사대상 대부분의 대학생은 식품첨가물이라는 용어를 들어본 것으로 나타났으며 식생활 중 식품첨가물에 깊은 관심을 갖고 있었다. 그러나 식품첨가물은 ...
본 연구는 남녀 대학생의 식품첨가물에 대한 인식 및 지식의 정도가 식생활과 상관관계가 있는지 알아보고, 식품첨가물과 식생활에 대한 올바른 인식과 영양교육 및 식사관리 방안의 필요성을 연구하는데 도움이 되고자 한다. 서울특별시 소재 대학교에 재학 중인 대학생 350명을 대상으로 미회수분 및 무응답을 제외한 338명에 대한 일반적 사항, 식품첨가물 인식, 식품첨가물 지식, 식생활 등 4개 영역으로 나누어 조사하였고, 통계 프로그램인 Windows SPSS16.0을 사용하여 분석하였다. 이에 본 연구의 결과는 다음과 같다. 조사대상 대부분의 대학생은 식품첨가물이라는 용어를 들어본 것으로 나타났으며 식생활 중 식품첨가물에 깊은 관심을 갖고 있었다. 그러나 식품첨가물은 화학물질로 인한 알 수 없는 불안감 때문으로 안전하지 않다고 생각하였다. 식품첨가물에 대한 인식 조사 결과 전체문항의 평균값은 3.22점으로 보통보다 높은 편으로 인식하고 있었으며, 식품첨가물을 많이 먹으면 건강에 해롭다는 인식이 높은 반면, 식품첨가물 사용 기준이 엄격하다고는 생각하지 않았다. 식품첨가물에 대한 지식 조사 결과 전체문항의 평균값은 6.61점으로 비교적 식품첨가물에 대한 지식을 갖고 있었다. 식품첨가물의 인식과 지식이 식생활에 미치는 영향을 조사한 결과를 살펴보면 식사의 주목적은 배 고품 해결을 위한 것으로 식품첨가물 인식과 지식수준이 낮은 사람일수록 영양보충을 위해 식사를 하지 않고 배 고품을 해결하기 위하여 식사를 하는 것으로 유의차를 보였다. 또한 식사소요시간은 10~20분미만이 가장 높게 나타났으며, 아침식사는 꼭 먹는다, 아침을 밥으로 섭취 한다 등 인식과 지식수준이 높을수록 식사를 거르지 않는 등 식생활이 양호한 것으로 나타났다. 간식은 하루 1회, 외식은 주 1~2회 하며, 식품첨가물이 가장 많이 사용된다고 생각하는 식품은 육가공품, 과자 및 빵류, 냉동식품류, 인스턴트 즉석식품 등의 순이며 평균적으로 1주일에 2~3회 섭취하는 것으로 나타났다. 식품첨가물의 인식과 지식의 정도에 따른 가공식품 섭취빈도 조사 결과를 살펴보면 가공식품 중 비교적 식품첨가물 함량이 적은 우유, 유제품의 섭취빈도는 인지도가 높은 사람들이 높았으나 반면에 어묵류, 냉동식품류, 인스턴트 식품류, 라면류는 식품첨가물 인지도가 낮은 사람의 섭취빈도가 높은 것으로 나타나 유의차를 보였다. 이 결과 대부분 식품첨가물을 인지하고 있는 사람일수록 우유 및 유제품 등의 식품을 선호하였으나 반대로 인지하고 있지 않은 사람들의 인스턴트식품 등의 섭취 빈도가 높아 식품첨가물의 인지도를 높일 수 있는 교육의 필요성이 요구된다. 식품첨가물의 인식과 지식의 정도에 따른 식품 섭취빈도를 비교 분석한 결과 식품첨가물 인식과 지식수준이 높을수록 육류, 생선류, 녹황색 채소류 및 과일류의 섭취빈도가 높았다. 식품첨가물에 대한 인식과 지식정도가 높을수록 비교적 식품첨가물을 첨가하지 않은 자연식품이나 식품첨가물 함량이 낮은 육류와 생선류, 녹황색 채소류와 과일류의 섭취빈도가 높았으며, 반대로 식품첨가물 함량이 높은 인스턴트 식품류의 섭취빈도는 낮게 나타났다. 이상의 연구 결과로 볼 때, 식품첨가물에 대한 인식과 지식정도가 높을수록 식생활에 긍정적인 영향을 주는 것으로 나타났다. 또한 본 연구가 서울 일부지역의 대학생들을 대상으로 한 것이라는 제한점이 있었던 것을 고려해, 후속연구에서는 조사대상과 지역을 확대하여 비교조사 해보는 연구가 필요하다고 여겨진다.
본 연구는 남녀 대학생의 식품첨가물에 대한 인식 및 지식의 정도가 식생활과 상관관계가 있는지 알아보고, 식품첨가물과 식생활에 대한 올바른 인식과 영양교육 및 식사관리 방안의 필요성을 연구하는데 도움이 되고자 한다. 서울특별시 소재 대학교에 재학 중인 대학생 350명을 대상으로 미회수분 및 무응답을 제외한 338명에 대한 일반적 사항, 식품첨가물 인식, 식품첨가물 지식, 식생활 등 4개 영역으로 나누어 조사하였고, 통계 프로그램인 Windows SPSS16.0을 사용하여 분석하였다. 이에 본 연구의 결과는 다음과 같다. 조사대상 대부분의 대학생은 식품첨가물이라는 용어를 들어본 것으로 나타났으며 식생활 중 식품첨가물에 깊은 관심을 갖고 있었다. 그러나 식품첨가물은 화학물질로 인한 알 수 없는 불안감 때문으로 안전하지 않다고 생각하였다. 식품첨가물에 대한 인식 조사 결과 전체문항의 평균값은 3.22점으로 보통보다 높은 편으로 인식하고 있었으며, 식품첨가물을 많이 먹으면 건강에 해롭다는 인식이 높은 반면, 식품첨가물 사용 기준이 엄격하다고는 생각하지 않았다. 식품첨가물에 대한 지식 조사 결과 전체문항의 평균값은 6.61점으로 비교적 식품첨가물에 대한 지식을 갖고 있었다. 식품첨가물의 인식과 지식이 식생활에 미치는 영향을 조사한 결과를 살펴보면 식사의 주목적은 배 고품 해결을 위한 것으로 식품첨가물 인식과 지식수준이 낮은 사람일수록 영양보충을 위해 식사를 하지 않고 배 고품을 해결하기 위하여 식사를 하는 것으로 유의차를 보였다. 또한 식사소요시간은 10~20분미만이 가장 높게 나타났으며, 아침식사는 꼭 먹는다, 아침을 밥으로 섭취 한다 등 인식과 지식수준이 높을수록 식사를 거르지 않는 등 식생활이 양호한 것으로 나타났다. 간식은 하루 1회, 외식은 주 1~2회 하며, 식품첨가물이 가장 많이 사용된다고 생각하는 식품은 육가공품, 과자 및 빵류, 냉동식품류, 인스턴트 즉석식품 등의 순이며 평균적으로 1주일에 2~3회 섭취하는 것으로 나타났다. 식품첨가물의 인식과 지식의 정도에 따른 가공식품 섭취빈도 조사 결과를 살펴보면 가공식품 중 비교적 식품첨가물 함량이 적은 우유, 유제품의 섭취빈도는 인지도가 높은 사람들이 높았으나 반면에 어묵류, 냉동식품류, 인스턴트 식품류, 라면류는 식품첨가물 인지도가 낮은 사람의 섭취빈도가 높은 것으로 나타나 유의차를 보였다. 이 결과 대부분 식품첨가물을 인지하고 있는 사람일수록 우유 및 유제품 등의 식품을 선호하였으나 반대로 인지하고 있지 않은 사람들의 인스턴트식품 등의 섭취 빈도가 높아 식품첨가물의 인지도를 높일 수 있는 교육의 필요성이 요구된다. 식품첨가물의 인식과 지식의 정도에 따른 식품 섭취빈도를 비교 분석한 결과 식품첨가물 인식과 지식수준이 높을수록 육류, 생선류, 녹황색 채소류 및 과일류의 섭취빈도가 높았다. 식품첨가물에 대한 인식과 지식정도가 높을수록 비교적 식품첨가물을 첨가하지 않은 자연식품이나 식품첨가물 함량이 낮은 육류와 생선류, 녹황색 채소류와 과일류의 섭취빈도가 높았으며, 반대로 식품첨가물 함량이 높은 인스턴트 식품류의 섭취빈도는 낮게 나타났다. 이상의 연구 결과로 볼 때, 식품첨가물에 대한 인식과 지식정도가 높을수록 식생활에 긍정적인 영향을 주는 것으로 나타났다. 또한 본 연구가 서울 일부지역의 대학생들을 대상으로 한 것이라는 제한점이 있었던 것을 고려해, 후속연구에서는 조사대상과 지역을 확대하여 비교조사 해보는 연구가 필요하다고 여겨진다.
A purpose of this study is to contribute to the study on a desirable perception over food additives and dietary life, nutrition education and a need of solution in meal management by identifying correlation between perceptions and knowledge of the male and female university students about food addit...
A purpose of this study is to contribute to the study on a desirable perception over food additives and dietary life, nutrition education and a need of solution in meal management by identifying correlation between perceptions and knowledge of the male and female university students about food additives and dietary life. Conducted a survey toward 350 students in universities located in Seoul, collected 338 questionnaires excepting uncollected questionnaires and questionaries with no response, investigated four fields (general characteristic, perception of food additives, knowledge about food additives and dietary habit) and analyzed the data using the statistical program, Windows SPSS16.0. The results of this study are as follows. Most of the students have ever heard a term of food additives and they pay attention to food additives. However, as food additives is known as chemical substances, it is thought that it is not safe due to unknown uneasiness and perception that if eat a lot of food additives, it is likely to be harmful to health is high, whereas, they think that a standard of using food additives is not strict. Besides, they desired to acquire knowledge about food additives through the class. As a result of investigating the effects of perception and knowledge about food additives on dietary life, a main purpose of taking a meal is to resolve hunger, people who have a low perception and knowledge did not take a meal for nutrition supplement, but, they take a meal for hunger. Besides, less than 10 to 20 minutes was the highest in meal time spent, if the level of perception and knowledge like "must eat breakfast" and "eat rice for breakfast" is relatively high, the dietary life is positive. They take the snack one time a day and eat out 1 to 2 times a week, foods with a lot of food additives are processed meat products, cookies, bread, frozen food and instant food. On average, they take them 2 to 3 times a week. In the results in intake frequency about processed foods by a degree of perception and knowledge of food additives, among the processed foods, people with a high degree of perception had the high intake frequency of milk and dairy products with less contents of food additives, whereas, people with a low degree of perception showed a high intake frequency in boiled fish paste, frozen foods, instant food and noddles. As a result, people who well perceive most of food additives preferred foods such as mile and dairy products, in contrast, people who do not perceive it had the high intake frequency in instant food so education to raise the degree of perception of food additives is required. In the result of comparative analysis in food intake frequency by the level of perception and knowledge about food additives, the higher they had the level of perception and knowledge about food additives, the higher they had intake frequency of meat, fish, green vegetable and fruit. The higher they had the perception and knowledge about food additives, the less they had intake frequency of natural food without food additives, and meat, fish, green vegetable and fruit with less food additives is high, in contrast, intake frequency of instant food with a high content of food additives. In view of these results, it was shown that the higher they have the degree of perception and knowledge about food additives, the more it has an positive effect on dietary life. Besides, limitation of this study is that this study only focused on university students in some areas of Seoul, thus, it is necessary to study on comparative investigation after expand the subjects and areas in next research.
A purpose of this study is to contribute to the study on a desirable perception over food additives and dietary life, nutrition education and a need of solution in meal management by identifying correlation between perceptions and knowledge of the male and female university students about food additives and dietary life. Conducted a survey toward 350 students in universities located in Seoul, collected 338 questionnaires excepting uncollected questionnaires and questionaries with no response, investigated four fields (general characteristic, perception of food additives, knowledge about food additives and dietary habit) and analyzed the data using the statistical program, Windows SPSS16.0. The results of this study are as follows. Most of the students have ever heard a term of food additives and they pay attention to food additives. However, as food additives is known as chemical substances, it is thought that it is not safe due to unknown uneasiness and perception that if eat a lot of food additives, it is likely to be harmful to health is high, whereas, they think that a standard of using food additives is not strict. Besides, they desired to acquire knowledge about food additives through the class. As a result of investigating the effects of perception and knowledge about food additives on dietary life, a main purpose of taking a meal is to resolve hunger, people who have a low perception and knowledge did not take a meal for nutrition supplement, but, they take a meal for hunger. Besides, less than 10 to 20 minutes was the highest in meal time spent, if the level of perception and knowledge like "must eat breakfast" and "eat rice for breakfast" is relatively high, the dietary life is positive. They take the snack one time a day and eat out 1 to 2 times a week, foods with a lot of food additives are processed meat products, cookies, bread, frozen food and instant food. On average, they take them 2 to 3 times a week. In the results in intake frequency about processed foods by a degree of perception and knowledge of food additives, among the processed foods, people with a high degree of perception had the high intake frequency of milk and dairy products with less contents of food additives, whereas, people with a low degree of perception showed a high intake frequency in boiled fish paste, frozen foods, instant food and noddles. As a result, people who well perceive most of food additives preferred foods such as mile and dairy products, in contrast, people who do not perceive it had the high intake frequency in instant food so education to raise the degree of perception of food additives is required. In the result of comparative analysis in food intake frequency by the level of perception and knowledge about food additives, the higher they had the level of perception and knowledge about food additives, the higher they had intake frequency of meat, fish, green vegetable and fruit. The higher they had the perception and knowledge about food additives, the less they had intake frequency of natural food without food additives, and meat, fish, green vegetable and fruit with less food additives is high, in contrast, intake frequency of instant food with a high content of food additives. In view of these results, it was shown that the higher they have the degree of perception and knowledge about food additives, the more it has an positive effect on dietary life. Besides, limitation of this study is that this study only focused on university students in some areas of Seoul, thus, it is necessary to study on comparative investigation after expand the subjects and areas in next research.
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