본 연구는 흑설탕과 키위가 각질제거에 얼마나 효과적인지를 알아보고 이 두 가지 천연물을 같이 사용했을 때 각질제거에 어떤 영향을 미치는지 알아보기 위해 시행되었다. 연구대상은 20대 여성 28명으로 흑설탕군, 키위군, 키위+ 흑설탕군, 대조군, 이렇게 네 그룹으로 나누어 4주 동안 실험을 진행하였다. 먼저 예비실험으로 흑설탕의 농도에 따른 피부 자극도를 실험한 결과 농도 1이 가장 자극도가 높았고, 농도 2는 두 번째로 높았으며, 농도 3은 가장 자극도가 낮았으나 농도 3은 농도가 너무 짙어 문지르기가 힘들어 각질제거에 불편함이 있었다. 키위의 시간 변화에 따른 자극도를 실험한 결과 키위를 즙을 만든 후 바로 사용하면 자극감이 있었고 시간이 지남에 따라 자극감은 감소하였으며, 30 min"이 지난 후 부터는 아무런 자극이 없는 것으로 나타났다. 이 실험을 토대로 흑설탕은 농도 2로, 키위는 갈아서 30 min"동안 냉장보관한 후에 사용하였다. 실험 방법은 흑설탕군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바른 후 5 min"간 문지르고 닦아내고 팩으로 마무리 하였고, 키위군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바르고 5 min"후 닦아내고 팩으로 마무리 하였고, 키위 + 흑설탕군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바르고 5 min"후 닦아내고 팩으로 마무리 하였다. 측정은 실험 전과 후를 각질 테잎을 이용하여 오른쪽 볼, 오른쪽 입, 왼쪽 볼, 왼쪽 입 등 4 군데의 각질을 측정하여 입과 볼의 평균치를 내어 비교 분석하였고 RSA을 이용하여 블랙헤드, 색소침착, 홍조를 측정하였으며, 유, 수분 측정기를 이용하여 유, 수분을 2번씩 측정하여 평균치를 비교 분석 하였다. 본 실험에서 흑설탕과 키위의 각질제거 효과를 실험한 결과 각질제거에서 흑설탕군보다 키위군이 44.1 ± 12.2 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 21.6 ± 16.3 더 감소하였다. 블랙헤드는 흑설탕군보다 키위군이 167.6 ± 150.5 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 6.1 ± 3.2 더 감소하였다. 색소는 흑설탕군보다 키위군이 6.3 ± 3.2 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 2.1 ± 1.7 더 감소하였다. 홍조에서는 흑설탕군보다 키위군이 42.2 ± 32.3 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 153.8 ± 116.7 더 감소하였다. 수분은 흑설탕군보다 키위군이 1.6 ± 1.3 더 증가하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 2.0 ± 1.6 더 증가하였다. 유분은 흑설탕군보다 키위군이 0.1 ± 1.6 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 0.7 ± 0.6 더 감소하였다. 모든 피부의 개선효과에서 흑설탕군보다 키위군이 더 효과적이었으며, 키위군보다 흑설탕 + 키위군이 더 효과적이었다. 결론적으로, 미적용한 대조군에 비해 각질을 포함한 피부 개선 효과에서 키위군이 흑설탕군보다 효과적이었으며, 이는 효소가 피부의 자극감이 덜하고 키위의 ...
본 연구는 흑설탕과 키위가 각질제거에 얼마나 효과적인지를 알아보고 이 두 가지 천연물을 같이 사용했을 때 각질제거에 어떤 영향을 미치는지 알아보기 위해 시행되었다. 연구대상은 20대 여성 28명으로 흑설탕군, 키위군, 키위+ 흑설탕군, 대조군, 이렇게 네 그룹으로 나누어 4주 동안 실험을 진행하였다. 먼저 예비실험으로 흑설탕의 농도에 따른 피부 자극도를 실험한 결과 농도 1이 가장 자극도가 높았고, 농도 2는 두 번째로 높았으며, 농도 3은 가장 자극도가 낮았으나 농도 3은 농도가 너무 짙어 문지르기가 힘들어 각질제거에 불편함이 있었다. 키위의 시간 변화에 따른 자극도를 실험한 결과 키위를 즙을 만든 후 바로 사용하면 자극감이 있었고 시간이 지남에 따라 자극감은 감소하였으며, 30 min"이 지난 후 부터는 아무런 자극이 없는 것으로 나타났다. 이 실험을 토대로 흑설탕은 농도 2로, 키위는 갈아서 30 min"동안 냉장보관한 후에 사용하였다. 실험 방법은 흑설탕군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바른 후 5 min"간 문지르고 닦아내고 팩으로 마무리 하였고, 키위군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바르고 5 min"후 닦아내고 팩으로 마무리 하였고, 키위 + 흑설탕군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바르고 5 min"후 닦아내고 팩으로 마무리 하였다. 측정은 실험 전과 후를 각질 테잎을 이용하여 오른쪽 볼, 오른쪽 입, 왼쪽 볼, 왼쪽 입 등 4 군데의 각질을 측정하여 입과 볼의 평균치를 내어 비교 분석하였고 RSA을 이용하여 블랙헤드, 색소침착, 홍조를 측정하였으며, 유, 수분 측정기를 이용하여 유, 수분을 2번씩 측정하여 평균치를 비교 분석 하였다. 본 실험에서 흑설탕과 키위의 각질제거 효과를 실험한 결과 각질제거에서 흑설탕군보다 키위군이 44.1 ± 12.2 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 21.6 ± 16.3 더 감소하였다. 블랙헤드는 흑설탕군보다 키위군이 167.6 ± 150.5 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 6.1 ± 3.2 더 감소하였다. 색소는 흑설탕군보다 키위군이 6.3 ± 3.2 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 2.1 ± 1.7 더 감소하였다. 홍조에서는 흑설탕군보다 키위군이 42.2 ± 32.3 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 153.8 ± 116.7 더 감소하였다. 수분은 흑설탕군보다 키위군이 1.6 ± 1.3 더 증가하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 2.0 ± 1.6 더 증가하였다. 유분은 흑설탕군보다 키위군이 0.1 ± 1.6 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 0.7 ± 0.6 더 감소하였다. 모든 피부의 개선효과에서 흑설탕군보다 키위군이 더 효과적이었으며, 키위군보다 흑설탕 + 키위군이 더 효과적이었다. 결론적으로, 미적용한 대조군에 비해 각질을 포함한 피부 개선 효과에서 키위군이 흑설탕군보다 효과적이었으며, 이는 효소가 피부의 자극감이 덜하고 키위의 비타민 C, E, K등이 색소와 블랙헤드에 미백효과를, 그리고 키위가 수분공급에 영향을 미친 것으로 사료된다. 또한 키위군과 흑설탕군보다 키위 + 흑설탕군이 더 효과적인 것은 키위와 흑설탕을 같이 사용하면 각각의 부족한 점이 보완되면서 피부 개선에 더 효과적인 것으로 사료된다. 최수미(2006)와 이명자(2010)의 선행연구에서처럼 스크럽제보다 효소가 더 피부 개선 효과가 뛰어나며, 두 제품을 같이 사용하였을 때, 그 효과는 더욱 증가됨을 알 수 있다.
본 연구는 흑설탕과 키위가 각질제거에 얼마나 효과적인지를 알아보고 이 두 가지 천연물을 같이 사용했을 때 각질제거에 어떤 영향을 미치는지 알아보기 위해 시행되었다. 연구대상은 20대 여성 28명으로 흑설탕군, 키위군, 키위+ 흑설탕군, 대조군, 이렇게 네 그룹으로 나누어 4주 동안 실험을 진행하였다. 먼저 예비실험으로 흑설탕의 농도에 따른 피부 자극도를 실험한 결과 농도 1이 가장 자극도가 높았고, 농도 2는 두 번째로 높았으며, 농도 3은 가장 자극도가 낮았으나 농도 3은 농도가 너무 짙어 문지르기가 힘들어 각질제거에 불편함이 있었다. 키위의 시간 변화에 따른 자극도를 실험한 결과 키위를 즙을 만든 후 바로 사용하면 자극감이 있었고 시간이 지남에 따라 자극감은 감소하였으며, 30 min"이 지난 후 부터는 아무런 자극이 없는 것으로 나타났다. 이 실험을 토대로 흑설탕은 농도 2로, 키위는 갈아서 30 min"동안 냉장보관한 후에 사용하였다. 실험 방법은 흑설탕군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바른 후 5 min"간 문지르고 닦아내고 팩으로 마무리 하였고, 키위군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바르고 5 min"후 닦아내고 팩으로 마무리 하였고, 키위 + 흑설탕군은 스티머를 5 min"간 쐬고 각질제거제를 바르고 5 min"후 닦아내고 팩으로 마무리 하였다. 측정은 실험 전과 후를 각질 테잎을 이용하여 오른쪽 볼, 오른쪽 입, 왼쪽 볼, 왼쪽 입 등 4 군데의 각질을 측정하여 입과 볼의 평균치를 내어 비교 분석하였고 RSA을 이용하여 블랙헤드, 색소침착, 홍조를 측정하였으며, 유, 수분 측정기를 이용하여 유, 수분을 2번씩 측정하여 평균치를 비교 분석 하였다. 본 실험에서 흑설탕과 키위의 각질제거 효과를 실험한 결과 각질제거에서 흑설탕군보다 키위군이 44.1 ± 12.2 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 21.6 ± 16.3 더 감소하였다. 블랙헤드는 흑설탕군보다 키위군이 167.6 ± 150.5 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 6.1 ± 3.2 더 감소하였다. 색소는 흑설탕군보다 키위군이 6.3 ± 3.2 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 2.1 ± 1.7 더 감소하였다. 홍조에서는 흑설탕군보다 키위군이 42.2 ± 32.3 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 153.8 ± 116.7 더 감소하였다. 수분은 흑설탕군보다 키위군이 1.6 ± 1.3 더 증가하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 2.0 ± 1.6 더 증가하였다. 유분은 흑설탕군보다 키위군이 0.1 ± 1.6 더 감소하였고, 키위군보다 키위 + 흑설탕군이 0.7 ± 0.6 더 감소하였다. 모든 피부의 개선효과에서 흑설탕군보다 키위군이 더 효과적이었으며, 키위군보다 흑설탕 + 키위군이 더 효과적이었다. 결론적으로, 미적용한 대조군에 비해 각질을 포함한 피부 개선 효과에서 키위군이 흑설탕군보다 효과적이었으며, 이는 효소가 피부의 자극감이 덜하고 키위의 비타민 C, E, K등이 색소와 블랙헤드에 미백효과를, 그리고 키위가 수분공급에 영향을 미친 것으로 사료된다. 또한 키위군과 흑설탕군보다 키위 + 흑설탕군이 더 효과적인 것은 키위와 흑설탕을 같이 사용하면 각각의 부족한 점이 보완되면서 피부 개선에 더 효과적인 것으로 사료된다. 최수미(2006)와 이명자(2010)의 선행연구에서처럼 스크럽제보다 효소가 더 피부 개선 효과가 뛰어나며, 두 제품을 같이 사용하였을 때, 그 효과는 더욱 증가됨을 알 수 있다.
This study was conducted to examine how effective brown sugar and kiwi is for exfoliation and what effect has influence on exfoliation when the two natural materials are used together. Four-week experiment was conducted with such four groups of twenty-eight women in twenties as brown sugar group, ki...
This study was conducted to examine how effective brown sugar and kiwi is for exfoliation and what effect has influence on exfoliation when the two natural materials are used together. Four-week experiment was conducted with such four groups of twenty-eight women in twenties as brown sugar group, kiwi group, kiwi and brown sugar group and control group. As a preliminary experiment result of skin irritation degree by the concentration of brown sugar, concentration degree 1 was the highest, concentration degree 2 was the second highest and concentration degree 3 was the lowest. Concentration degree 3 showed the lowest skin irritation but was too thick to rub, so the degree was not inappropriate for exfoliation. As an experiment result of skin irritation degree by time change of kiwi, it was found that fresh kiwi juice caused skin irritation, its skin irritation was getting reduced as time went by and 30-minute-old kiwi juice gave no skin irritation at all. Based on this experiment, concentration degree 2 of brown sugar and 30-minute-old kiwi juice stored in refrigerator were used. Brown sugar group was steamed for 5 minutes, exfoliant was applied on their skin to make them rub the applied area for 5 minutes, wash it out and finish with a mask pack. Kiwi group was steamed for 5 minutes, exfoliant was applied on their skin and make them wash it out after 5 minutes and finish with a mask pack. Kiwi and brown sugar group was steamed for 5 minutes, exfoliant was applied on their skin and make them wash it out after 5 minutes and finish with a mask pack. Four areas of dead skin cell such as right cheek, right mouth, left cheek and left mouth was measured using dead skin cell tape before and after experiment to calculate the average for comparison and analysis. Black head, pigment and flush were measured using RSA and oil and moisture were measured twice respectively using oil and moisture tester to calculate the average for comparison and analysis. As a experiment result of the effect of brown sugar and kiwi, it was examined that exfoliation of kiwi group was reduced more as much as 44.1 ± 12.2 than that of brown sugar group and exfoliation of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 21.6 ± 16.3 than that of kiwi group. Black head of kiwi group was reduced more as much as 167.6 ± 150.5 than that of brown sugar group and black head of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 6.1 ± 3.2 than that of kiwi group. Pigment of kiwi group was reduced more as much as 6.3 ± 3.2 than that of brown sugar group and pigment of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 2.1 ± 1.7 than that of kiwi group. Flush of kiwi group was reduced more as much as 42.2 ± 32.3 than that of brown sugar group and flush of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 153.8 ± 116.7 than that of kiwi group. Moisture of kiwi group was increased more as much as 1.6 ± 1.3 than that of brown sugar group and moisture of kiwi and brown sugar group was increased more as much as 2.0 ± 1.6 than that of kiwi group. Oil of kiwi group was reduced more as much as 0.1 ± 1.6 than that of brown sugar group and oil of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 0.7 ± 0.6 than that of kiwi group. In every skin improvement test, kiwi group showed more effective result than brown sugar group and brown sugar group had more effective result than kiwi group. In conclusion, kiwi group showed more effective result than brown sugar group in the skin improvement test including dead skin cell, compared to control group excluded in the said test. This fact shows that enzyme gives less skin irritation, vitamin C, E, K, etc, have a whitening effect on pigment and black head and kiwi is effective to moisturize skin. The reason that kiwi and brown sugar group is more effective than kiwi group or brown sugar group is allegedly thought that combination of kiwi and brown sugar compensate each insufficience to be more effective for skin improvement. Like the precedent studies of Choi, Su-mi (2006) and Lee, Myeong-ja (2010), this study suggests that enzyme has more effective skin improvement effect than scrubs and the mixture of both materials increases the effect.
This study was conducted to examine how effective brown sugar and kiwi is for exfoliation and what effect has influence on exfoliation when the two natural materials are used together. Four-week experiment was conducted with such four groups of twenty-eight women in twenties as brown sugar group, kiwi group, kiwi and brown sugar group and control group. As a preliminary experiment result of skin irritation degree by the concentration of brown sugar, concentration degree 1 was the highest, concentration degree 2 was the second highest and concentration degree 3 was the lowest. Concentration degree 3 showed the lowest skin irritation but was too thick to rub, so the degree was not inappropriate for exfoliation. As an experiment result of skin irritation degree by time change of kiwi, it was found that fresh kiwi juice caused skin irritation, its skin irritation was getting reduced as time went by and 30-minute-old kiwi juice gave no skin irritation at all. Based on this experiment, concentration degree 2 of brown sugar and 30-minute-old kiwi juice stored in refrigerator were used. Brown sugar group was steamed for 5 minutes, exfoliant was applied on their skin to make them rub the applied area for 5 minutes, wash it out and finish with a mask pack. Kiwi group was steamed for 5 minutes, exfoliant was applied on their skin and make them wash it out after 5 minutes and finish with a mask pack. Kiwi and brown sugar group was steamed for 5 minutes, exfoliant was applied on their skin and make them wash it out after 5 minutes and finish with a mask pack. Four areas of dead skin cell such as right cheek, right mouth, left cheek and left mouth was measured using dead skin cell tape before and after experiment to calculate the average for comparison and analysis. Black head, pigment and flush were measured using RSA and oil and moisture were measured twice respectively using oil and moisture tester to calculate the average for comparison and analysis. As a experiment result of the effect of brown sugar and kiwi, it was examined that exfoliation of kiwi group was reduced more as much as 44.1 ± 12.2 than that of brown sugar group and exfoliation of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 21.6 ± 16.3 than that of kiwi group. Black head of kiwi group was reduced more as much as 167.6 ± 150.5 than that of brown sugar group and black head of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 6.1 ± 3.2 than that of kiwi group. Pigment of kiwi group was reduced more as much as 6.3 ± 3.2 than that of brown sugar group and pigment of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 2.1 ± 1.7 than that of kiwi group. Flush of kiwi group was reduced more as much as 42.2 ± 32.3 than that of brown sugar group and flush of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 153.8 ± 116.7 than that of kiwi group. Moisture of kiwi group was increased more as much as 1.6 ± 1.3 than that of brown sugar group and moisture of kiwi and brown sugar group was increased more as much as 2.0 ± 1.6 than that of kiwi group. Oil of kiwi group was reduced more as much as 0.1 ± 1.6 than that of brown sugar group and oil of kiwi and brown sugar group was reduced more as much as 0.7 ± 0.6 than that of kiwi group. In every skin improvement test, kiwi group showed more effective result than brown sugar group and brown sugar group had more effective result than kiwi group. In conclusion, kiwi group showed more effective result than brown sugar group in the skin improvement test including dead skin cell, compared to control group excluded in the said test. This fact shows that enzyme gives less skin irritation, vitamin C, E, K, etc, have a whitening effect on pigment and black head and kiwi is effective to moisturize skin. The reason that kiwi and brown sugar group is more effective than kiwi group or brown sugar group is allegedly thought that combination of kiwi and brown sugar compensate each insufficience to be more effective for skin improvement. Like the precedent studies of Choi, Su-mi (2006) and Lee, Myeong-ja (2010), this study suggests that enzyme has more effective skin improvement effect than scrubs and the mixture of both materials increases the effect.
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