[학위논문]녹차 씨 및 과피의 항산화, acetylcholine esterase 저해 활성 및 미백 효과 Antioxidant, acetylcholine esterase inhibitory activities, and whitening effects of green tea seed, and its pericarp원문보기
녹차, 녹차 씨, 녹차 과피의 항산화, 아세틸콜린에스터라아제 억제활성 및 티로시네이즈 억제분석을 이용한 미백효과를 조사하였다. 녹차 씨와 녹차 과피는 동결건조 후 분말화 하였고, 녹차는 시중에서 판매하는 녹차를 구입하여 분말화 하였다. 분말 시료에 메탄올, 물을 각각 첨가하여 용매별로 추출물을 제조한 후 각 실험을 실시하였다. ...
녹차, 녹차 씨, 녹차 과피의 항산화, 아세틸콜린에스터라아제 억제활성 및 티로시네이즈 억제분석을 이용한 미백효과를 조사하였다. 녹차 씨와 녹차 과피는 동결건조 후 분말화 하였고, 녹차는 시중에서 판매하는 녹차를 구입하여 분말화 하였다. 분말 시료에 메탄올, 물을 각각 첨가하여 용매별로 추출물을 제조한 후 각 실험을 실시하였다. 항산화 활성은 DPPH 라디칼 소거능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, β-carotene bleaching assay를 이용하여 평가하였으며, 그 결과 녹차 (226.65 mg/g extracts)와 녹차 과피 (190.97mg/g extracts)의 메탄올 추출물에서 높은 총 페놀 함량이 확인 되었다. 또한, DPPH 라디칼 소거능 (IC50 = 26.79 μg/mL), 환원력(IC50 = 52.90 μg/mL), β-carotene bleaching assay(IC50 = 42.95 μg/mL)에서는 녹차 메탄올 추출물의 활성이 가장 높게 측정되었으며, ABTS 라디칼 소거능 (IC50 = 40.30 μg/mL)에서는 녹차 과피 추출물의 활성이 가장 높게 나타났으며, 반면에 녹차 씨 추출물은 낮은 활성을 보였다. 티로시네이즈 억제활성은 녹차 과피 메탄올 추출물 (IC50 = 735.58 μg/mL)이, 아세틸콜린에스터라아제 억제활성은 녹차 메탄올 추출물 (IC50 = 87.22 μg/mL)이 가장 높게 측정 되었다. HPLC 분석을 통한 녹차 추출물의 카테킨류 함량은 EGC > EGCG > EC > ECG > GC > C > GCG 순서로 나타났으며, 카페인 함량도 녹차가 가장 높게 나타났다. 반면에 녹차 씨와 녹차 과피에서는 GC이외에는 검출되지 않았다. GC/MS 분석을 통해 녹차 과피와 씨에서 1,2-dihydroxybenzene, hydroxymethyl furfural (HMF), ethylhexyl cinnamic acid, caffeine 등의 물질이 분석되었다. 그러나 본 연구에서 분석된 물질 이외에도 다른 물질이 있을 것으로 예상되며, 앞으로 연구가 더 필요 할 것으로 생각된다. 이러한 결과는 녹차뿐만 아니라 녹차 씨, 녹차 과피 추출물이 식품 산업에서 항산화제와 같은 천연의 기능성 소재로서의 잠재적인 가능성을 가진다는 것을 확인할 수 있었으며, 아세틸콜린에스터라아제 (AChE) 저해와 항산화력 활성이 높으므로 퇴행성 질환의 하나인 치매를 예방하고 치료하는데 도움이 될 것으로 기대된다. 그 뿐만 아니라 화장품의 재료 성분으로도 제안된다.
녹차, 녹차 씨, 녹차 과피의 항산화, 아세틸콜린에스터라아제 억제활성 및 티로시네이즈 억제분석을 이용한 미백효과를 조사하였다. 녹차 씨와 녹차 과피는 동결건조 후 분말화 하였고, 녹차는 시중에서 판매하는 녹차를 구입하여 분말화 하였다. 분말 시료에 메탄올, 물을 각각 첨가하여 용매별로 추출물을 제조한 후 각 실험을 실시하였다. 항산화 활성은 DPPH 라디칼 소거능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, β-carotene bleaching assay를 이용하여 평가하였으며, 그 결과 녹차 (226.65 mg/g extracts)와 녹차 과피 (190.97mg/g extracts)의 메탄올 추출물에서 높은 총 페놀 함량이 확인 되었다. 또한, DPPH 라디칼 소거능 (IC50 = 26.79 μg/mL), 환원력(IC50 = 52.90 μg/mL), β-carotene bleaching assay(IC50 = 42.95 μg/mL)에서는 녹차 메탄올 추출물의 활성이 가장 높게 측정되었으며, ABTS 라디칼 소거능 (IC50 = 40.30 μg/mL)에서는 녹차 과피 추출물의 활성이 가장 높게 나타났으며, 반면에 녹차 씨 추출물은 낮은 활성을 보였다. 티로시네이즈 억제활성은 녹차 과피 메탄올 추출물 (IC50 = 735.58 μg/mL)이, 아세틸콜린에스터라아제 억제활성은 녹차 메탄올 추출물 (IC50 = 87.22 μg/mL)이 가장 높게 측정 되었다. HPLC 분석을 통한 녹차 추출물의 카테킨류 함량은 EGC > EGCG > EC > ECG > GC > C > GCG 순서로 나타났으며, 카페인 함량도 녹차가 가장 높게 나타났다. 반면에 녹차 씨와 녹차 과피에서는 GC이외에는 검출되지 않았다. GC/MS 분석을 통해 녹차 과피와 씨에서 1,2-dihydroxybenzene, hydroxymethyl furfural (HMF), ethylhexyl cinnamic acid, caffeine 등의 물질이 분석되었다. 그러나 본 연구에서 분석된 물질 이외에도 다른 물질이 있을 것으로 예상되며, 앞으로 연구가 더 필요 할 것으로 생각된다. 이러한 결과는 녹차뿐만 아니라 녹차 씨, 녹차 과피 추출물이 식품 산업에서 항산화제와 같은 천연의 기능성 소재로서의 잠재적인 가능성을 가진다는 것을 확인할 수 있었으며, 아세틸콜린에스터라아제 (AChE) 저해와 항산화력 활성이 높으므로 퇴행성 질환의 하나인 치매를 예방하고 치료하는데 도움이 될 것으로 기대된다. 그 뿐만 아니라 화장품의 재료 성분으로도 제안된다.
The present study describes the evaluation of antioxidant, acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory activities, and whitening effect using tyrosinase inhibitory assay of green tea (GT) (Camellia sinensis L.), green tea seed (GTS), and green tea pericarp (GTP). The samples were prepared by extractin...
The present study describes the evaluation of antioxidant, acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory activities, and whitening effect using tyrosinase inhibitory assay of green tea (GT) (Camellia sinensis L.), green tea seed (GTS), and green tea pericarp (GTP). The samples were prepared by extracting GT, GTS and GTP with 20 volumes of two different solvents (methanol and water). Antioxidant activities were evaluated by total phenolic contents (TPC), DPPH radical scavenging activity (RSA), ABTS RSA, reducing power (RP), and β-carotene bleaching inhibition assay. The highest TPC (226.65 mg GAE/g extracts), DPPH RSA (IC50 = 26.79 μg/mL), RP (IC50 = 52.90 μg/mL), and β-carotene bleaching inhibition activity (IC50 = 42.95 μg/mL) were found at the methanol extracts of GT, and the methanol extracts of GTP showed the strongest ABTS RSA (IC50 = 40.30 μg/mL). The highest tyrosinase inhibitory and acetylcholine esterase inhibitiory activities were found at the methanol extracts of GTP (IC50 = 735.58 μg/mL) and GT (IC50 = 87.22 μg/mL), respectively. Antioxidant, tyrosianse inhibitory and acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory activities of the extract of GTS were lower than those of GT and GTP. In HPLC analysis, catecthins were detected in the water extract of GT, while they were not found in GTP and GPS, except for gallocathechin in GTP. In GC-MS analysis, 1,2-dihydroxybenzene, hydroxymethyl furfural (HMF), ethylhexyl cinnamic acid, caffeine were found in the extracts of GTP and GTS. The present results indicate that green tea, seed, and pericarp may become important natural resources of antioxidant, and acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory in food industry, and also suggest a potential for ingredient in cosmetic product.
The present study describes the evaluation of antioxidant, acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory activities, and whitening effect using tyrosinase inhibitory assay of green tea (GT) (Camellia sinensis L.), green tea seed (GTS), and green tea pericarp (GTP). The samples were prepared by extracting GT, GTS and GTP with 20 volumes of two different solvents (methanol and water). Antioxidant activities were evaluated by total phenolic contents (TPC), DPPH radical scavenging activity (RSA), ABTS RSA, reducing power (RP), and β-carotene bleaching inhibition assay. The highest TPC (226.65 mg GAE/g extracts), DPPH RSA (IC50 = 26.79 μg/mL), RP (IC50 = 52.90 μg/mL), and β-carotene bleaching inhibition activity (IC50 = 42.95 μg/mL) were found at the methanol extracts of GT, and the methanol extracts of GTP showed the strongest ABTS RSA (IC50 = 40.30 μg/mL). The highest tyrosinase inhibitory and acetylcholine esterase inhibitiory activities were found at the methanol extracts of GTP (IC50 = 735.58 μg/mL) and GT (IC50 = 87.22 μg/mL), respectively. Antioxidant, tyrosianse inhibitory and acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory activities of the extract of GTS were lower than those of GT and GTP. In HPLC analysis, catecthins were detected in the water extract of GT, while they were not found in GTP and GPS, except for gallocathechin in GTP. In GC-MS analysis, 1,2-dihydroxybenzene, hydroxymethyl furfural (HMF), ethylhexyl cinnamic acid, caffeine were found in the extracts of GTP and GTS. The present results indicate that green tea, seed, and pericarp may become important natural resources of antioxidant, and acetylcholine esterase (AChE) inhibitiory in food industry, and also suggest a potential for ingredient in cosmetic product.
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