본 연구는 우리나라 건강기능식품 GMP시설기준과 식품위생법령의 HACCP선행요건 시설기준을 체계적인 비교․검토를 통하여 건강기능식품전문제조업 허가를 득하였으나 우수건강기능식품제조기준(GMP) 적용업소로 지정받지 못한 업체 뿐 만 아니라 건강기능식품에관한법률 시행 전 건강보조식품 및 특수영양식품, 인삼제품을 제조하던 업체 중 아직까지 건강기능식품전문제조업체로 진입하지 못하는 업체들이 참조할 수 있도록 건물․작업장의 환경 및 바닥, 배수로, 내벽, ...
본 연구는 우리나라 건강기능식품 GMP시설기준과 식품위생법령의 HACCP선행요건 시설기준을 체계적인 비교․검토를 통하여 건강기능식품전문제조업 허가를 득하였으나 우수건강기능식품제조기준(GMP) 적용업소로 지정받지 못한 업체 뿐 만 아니라 건강기능식품에관한법률 시행 전 건강보조식품 및 특수영양식품, 인삼제품을 제조하던 업체 중 아직까지 건강기능식품전문제조업체로 진입하지 못하는 업체들이 참조할 수 있도록 건물․작업장의 환경 및 바닥, 배수로, 내벽, 천정, 조도, 창, 환기시설, 방충시설, 방서시설, 급수시설, 화장실, 탈의실, 수세시설, 폐기물 및 폐수처리시설, 보관시설, 취급시설, 기계․기구배치의 조건 등 총 19가지의 GMP시설기준 표준모델을 개발하였다. 본 연구를 위해 건강기능식품전문제조업 시설기준을 포함한 GMP시설기준을 먼저 정리한 후 HACCP 선행요건 중 분야별로 요구하고 있는 시설기준을 정리․비교하여 GMP와 HACCP에서 공통으로 요구한 내용과 각각 다르게 요구한 내용을 통합․반영하여 표준모델을 작성하였으며, 특히 2010년 10월 1일부터 동년 10월 24일까지 토요일과 일요일을 이용하여 건강기능식품전문제조업소 3개소와 GMP지정업소 5개소를 직접 현장 방문하여 작업장별 각종 시설의 적합․부적합 사례를 본 논문에 게재하여 누구나 쉽게 이해할 수 있도록 노력하였다. 하지만, 아직 건강기능식품전문제조업체로 진입하지 못한 업체 등의 현재 상황 등을 반영할 수 있는 현장방문과 설문조사 없이 실시한 연구로서 건강기능식품 시장을 활성화 할 수 있는 여러 방향의 문제점을 제시하지 못한 한계점을 보여주고 있어 본 연구를 바탕으로 건강기능식품전문제조업 인․허가를 득하고자 하는 업체와 GMP를 지정받기를 원하는 업체가 도움이 될 수 있는 구체적이고 실효성 있는 다양한 연구가 필요할 것으로 사료된다.
본 연구는 우리나라 건강기능식품 GMP시설기준과 식품위생법령의 HACCP선행요건 시설기준을 체계적인 비교․검토를 통하여 건강기능식품전문제조업 허가를 득하였으나 우수건강기능식품제조기준(GMP) 적용업소로 지정받지 못한 업체 뿐 만 아니라 건강기능식품에관한법률 시행 전 건강보조식품 및 특수영양식품, 인삼제품을 제조하던 업체 중 아직까지 건강기능식품전문제조업체로 진입하지 못하는 업체들이 참조할 수 있도록 건물․작업장의 환경 및 바닥, 배수로, 내벽, 천정, 조도, 창, 환기시설, 방충시설, 방서시설, 급수시설, 화장실, 탈의실, 수세시설, 폐기물 및 폐수처리시설, 보관시설, 취급시설, 기계․기구배치의 조건 등 총 19가지의 GMP시설기준 표준모델을 개발하였다. 본 연구를 위해 건강기능식품전문제조업 시설기준을 포함한 GMP시설기준을 먼저 정리한 후 HACCP 선행요건 중 분야별로 요구하고 있는 시설기준을 정리․비교하여 GMP와 HACCP에서 공통으로 요구한 내용과 각각 다르게 요구한 내용을 통합․반영하여 표준모델을 작성하였으며, 특히 2010년 10월 1일부터 동년 10월 24일까지 토요일과 일요일을 이용하여 건강기능식품전문제조업소 3개소와 GMP지정업소 5개소를 직접 현장 방문하여 작업장별 각종 시설의 적합․부적합 사례를 본 논문에 게재하여 누구나 쉽게 이해할 수 있도록 노력하였다. 하지만, 아직 건강기능식품전문제조업체로 진입하지 못한 업체 등의 현재 상황 등을 반영할 수 있는 현장방문과 설문조사 없이 실시한 연구로서 건강기능식품 시장을 활성화 할 수 있는 여러 방향의 문제점을 제시하지 못한 한계점을 보여주고 있어 본 연구를 바탕으로 건강기능식품전문제조업 인․허가를 득하고자 하는 업체와 GMP를 지정받기를 원하는 업체가 도움이 될 수 있는 구체적이고 실효성 있는 다양한 연구가 필요할 것으로 사료된다.
This study was conducted to develop a total of 19 GMP facility standard models including conditions for apparatus and equipment arrangement, handling facilities, storage facilities, wastes and waste water facilities, washing facilities, toilets, dressing rooms, water supply facilities, working place...
This study was conducted to develop a total of 19 GMP facility standard models including conditions for apparatus and equipment arrangement, handling facilities, storage facilities, wastes and waste water facilities, washing facilities, toilets, dressing rooms, water supply facilities, working place conditions, floor, drain, ceiling, illumination, windows, ventilation, rodent and insect-resistant devices through systematic review and comparison of HACCP preconditions and facility standards stipulated in the food hygiene law and domestic GMP facility standards for health functional food. These standard models were developed as a reference not only for manufacturers which have yet to be designated as GMP facilities although they are approved of producing health functional food, but also for producers which are not recognized as ones specializing in health functional food, but have been manufacturing health supplements, special nutritional foods, ginseng products prior to the implementation of the health functional food act. In this study, we first checked GMP facility standards including facility standards for manufacturers specializing in health functional food, and then compared different facility standards which are required by item among HACCP preconditions. Based on results of comparison, we established standard models by comparing and combining standards required both commonly and differently in the GMP and HACCP system. In particular, from Oct. 1 to Oct. 24 of 2010, we paid on-site visits of 3 manufacturers specializing in health functional food and 5 GMP-designated manufacturers during weekends and checked cases of compliance and non-compliance of those manufacturers which are included in this paper to help people to better understand the current situation. However, this study is not without limitations since it was conducted without on-site visits and surveys of manufacturers which have yet to be recognized as ones specializing in health functional food. As a result, this paper does not contain comprehensive problems facing the entire health functional food industry. Therefore, it is believed that additional studies should be performed to provide practical and real help not only for manufacturers which seek legal authorization to produce health functional food, but also for producers desiring to be designated to be GMP facilities.
This study was conducted to develop a total of 19 GMP facility standard models including conditions for apparatus and equipment arrangement, handling facilities, storage facilities, wastes and waste water facilities, washing facilities, toilets, dressing rooms, water supply facilities, working place conditions, floor, drain, ceiling, illumination, windows, ventilation, rodent and insect-resistant devices through systematic review and comparison of HACCP preconditions and facility standards stipulated in the food hygiene law and domestic GMP facility standards for health functional food. These standard models were developed as a reference not only for manufacturers which have yet to be designated as GMP facilities although they are approved of producing health functional food, but also for producers which are not recognized as ones specializing in health functional food, but have been manufacturing health supplements, special nutritional foods, ginseng products prior to the implementation of the health functional food act. In this study, we first checked GMP facility standards including facility standards for manufacturers specializing in health functional food, and then compared different facility standards which are required by item among HACCP preconditions. Based on results of comparison, we established standard models by comparing and combining standards required both commonly and differently in the GMP and HACCP system. In particular, from Oct. 1 to Oct. 24 of 2010, we paid on-site visits of 3 manufacturers specializing in health functional food and 5 GMP-designated manufacturers during weekends and checked cases of compliance and non-compliance of those manufacturers which are included in this paper to help people to better understand the current situation. However, this study is not without limitations since it was conducted without on-site visits and surveys of manufacturers which have yet to be recognized as ones specializing in health functional food. As a result, this paper does not contain comprehensive problems facing the entire health functional food industry. Therefore, it is believed that additional studies should be performed to provide practical and real help not only for manufacturers which seek legal authorization to produce health functional food, but also for producers desiring to be designated to be GMP facilities.
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