본 연구는 단체급식소 사업장 유형별 조리종사자의 직무만족도 수준을 파악하고 직무만족도를 높이기 위한 실질적인 방안을 모색하여 향후 단체급식 조리종사원의 효율적인 인력관리에 도움을 주고자 사업체, 병원, 학교(직영), 학교(위탁)에서 근무하는 조리종사원 114명을 대상으로 설문하였다. 실질적인 직무만족도 수준은 직장 내 의사소통 > 업무내용 > 작업 환경 및 성장성 > 직업에 대한 자부심 > 임금 및 후생복지 순이었다. 근무 시 가장 어려운 점은 사업체의 경우 ‘불안정한 고용형태로 심리적으로 안정적이지 못하다’...
본 연구는 단체급식소 사업장 유형별 조리종사자의 직무만족도 수준을 파악하고 직무만족도를 높이기 위한 실질적인 방안을 모색하여 향후 단체급식 조리종사원의 효율적인 인력관리에 도움을 주고자 사업체, 병원, 학교(직영), 학교(위탁)에서 근무하는 조리종사원 114명을 대상으로 설문하였다. 실질적인 직무만족도 수준은 직장 내 의사소통 > 업무내용 > 작업 환경 및 성장성 > 직업에 대한 자부심 > 임금 및 후생복지 순이었다. 근무 시 가장 어려운 점은 사업체의 경우 ‘불안정한 고용형태로 심리적으로 안정적이지 못하다’, 병원의 경우 ‘직장 내 인간관계’ 때문으로 나타났고, 학교(직영)는 ‘급식소에서 하는 일 자체가 힘들다’라고 답했으며, 학교(위탁)는 ‘직장 내 인간관계’, ‘불안정한 고용 형태’, ‘급식소 업무 자체’ 요인에서 비슷한 수준을 나타냈다. 직무 만족도 향상을 위한 조리종사원의 요구사항은 사업체, 학교(직영), 학교(위탁)가 ‘능력별 임금 및 수당 지급’이라고 답했고, 병원은 ‘복리후생제도이 개선’이라고 응답했다. 분석 결과를 토대로 조리종사원의 직무만족도 향상을 위해서는 모든 유형에서 불만족한 요인으로 나타난 임금 및 후생복지의 개선이 우선시 되어야 하며, 학교(직영)는 급식소의 근무인원을 늘려 업무에 대한 부담을 덜어주고, 경력이나 능력에 따른 임금차별화가 이루어져야 할 것이다. 사업체와 학교(위탁)는 시급제인 급여형태 개선으로 고용에 대한 불안감을 해소하고 잦은 인사이동을 방지하여 종사자간의 원활한 의사소통을 통해 직장 내 인간관계에 대한 어려움을 해소해야 할 것이다. 병원은 탄력적인 근무 스케줄 조정과 대체인력 시스템 확립을 통해 유급휴가 사용 등 복리후생이 원활히 이루어질 수 있도록 개선해야 할 것이다.
본 연구는 단체급식소 사업장 유형별 조리종사자의 직무만족도 수준을 파악하고 직무만족도를 높이기 위한 실질적인 방안을 모색하여 향후 단체급식 조리종사원의 효율적인 인력관리에 도움을 주고자 사업체, 병원, 학교(직영), 학교(위탁)에서 근무하는 조리종사원 114명을 대상으로 설문하였다. 실질적인 직무만족도 수준은 직장 내 의사소통 > 업무내용 > 작업 환경 및 성장성 > 직업에 대한 자부심 > 임금 및 후생복지 순이었다. 근무 시 가장 어려운 점은 사업체의 경우 ‘불안정한 고용형태로 심리적으로 안정적이지 못하다’, 병원의 경우 ‘직장 내 인간관계’ 때문으로 나타났고, 학교(직영)는 ‘급식소에서 하는 일 자체가 힘들다’라고 답했으며, 학교(위탁)는 ‘직장 내 인간관계’, ‘불안정한 고용 형태’, ‘급식소 업무 자체’ 요인에서 비슷한 수준을 나타냈다. 직무 만족도 향상을 위한 조리종사원의 요구사항은 사업체, 학교(직영), 학교(위탁)가 ‘능력별 임금 및 수당 지급’이라고 답했고, 병원은 ‘복리후생제도이 개선’이라고 응답했다. 분석 결과를 토대로 조리종사원의 직무만족도 향상을 위해서는 모든 유형에서 불만족한 요인으로 나타난 임금 및 후생복지의 개선이 우선시 되어야 하며, 학교(직영)는 급식소의 근무인원을 늘려 업무에 대한 부담을 덜어주고, 경력이나 능력에 따른 임금차별화가 이루어져야 할 것이다. 사업체와 학교(위탁)는 시급제인 급여형태 개선으로 고용에 대한 불안감을 해소하고 잦은 인사이동을 방지하여 종사자간의 원활한 의사소통을 통해 직장 내 인간관계에 대한 어려움을 해소해야 할 것이다. 병원은 탄력적인 근무 스케줄 조정과 대체인력 시스템 확립을 통해 유급휴가 사용 등 복리후생이 원활히 이루어질 수 있도록 개선해야 할 것이다.
In this research we surveyed 114 cooking staffs working in hospitals, companies, and schools to understand their job satisfaction according to the workplace and to seek for practical solution leading to the efficient resource management of the cooking staffs by improving the job satisfaction. The re...
In this research we surveyed 114 cooking staffs working in hospitals, companies, and schools to understand their job satisfaction according to the workplace and to seek for practical solution leading to the efficient resource management of the cooking staffs by improving the job satisfaction. The research shows that the degree of job satisfaction can be quantified by interoffice communication, job description, working environment and growth potential, pride in their job, and wages and employee benefits in order of intensity. The hardest aspects of working are part-time employment resulting in psychological instability in the companies, interoffice communication in the hospitals, and hard work in the schools under direct management. In case of the schools managed indirectly, the portions of these aspects are similar. The demands of the cooking staffs for increasing the job satisfaction are performance-related salary and extra pay in the companies and schools and improvement of welfare for employees in the hospitals. As a result of this research, the wage raise and improvement of employee benefits, major discontented factors should be considered as high priority demands to enhance the job contentment of the cooking staffs. Thus, additional cooking staffs should be filled to reduce work burden in the schools under direct management, and a different wage rate system based on individual ability and work achievement needs to be introduced as well. In the companies and indirectly managed schools, the instability of employment should be resolved by reforming an hourly wage system, and the difficulty of relationship in the workplace also should be got over by harmonious communication while preventing frequent personnel realignment. The hospitals have to provide a flexible work schedule and substitute worker system to the cooking staffs to perform more effectively welfare for employees such as spending paid vacation.
In this research we surveyed 114 cooking staffs working in hospitals, companies, and schools to understand their job satisfaction according to the workplace and to seek for practical solution leading to the efficient resource management of the cooking staffs by improving the job satisfaction. The research shows that the degree of job satisfaction can be quantified by interoffice communication, job description, working environment and growth potential, pride in their job, and wages and employee benefits in order of intensity. The hardest aspects of working are part-time employment resulting in psychological instability in the companies, interoffice communication in the hospitals, and hard work in the schools under direct management. In case of the schools managed indirectly, the portions of these aspects are similar. The demands of the cooking staffs for increasing the job satisfaction are performance-related salary and extra pay in the companies and schools and improvement of welfare for employees in the hospitals. As a result of this research, the wage raise and improvement of employee benefits, major discontented factors should be considered as high priority demands to enhance the job contentment of the cooking staffs. Thus, additional cooking staffs should be filled to reduce work burden in the schools under direct management, and a different wage rate system based on individual ability and work achievement needs to be introduced as well. In the companies and indirectly managed schools, the instability of employment should be resolved by reforming an hourly wage system, and the difficulty of relationship in the workplace also should be got over by harmonious communication while preventing frequent personnel realignment. The hospitals have to provide a flexible work schedule and substitute worker system to the cooking staffs to perform more effectively welfare for employees such as spending paid vacation.
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