한 민족의 식생활 풍습은 그 민족이 형성되던 때에 기점을 두고 변화를 거듭하며 형성된다. 따라서 음식 문화는 그 나라가 처해 있는 자연 환경과 경제 ․ 역사 ․ 문화 ․ 사회 ․ 종교 등의 인문 사회적 요인과 고유한 자생 문화를 바탕으로 하여 특징적인 전통 식생활 문화가 형성되는 것이다. 이 때문에 식생활에 관한 다양한 분야의 연구가 이루어지고 있으며 식생활과 음식문화는 꾸준히 관심을 받고 있는 연구 분야이다. 본 논문의 연구대상인 떡은 예로부터 절식이자 통과의례식의 하나로 이용되어 왔다. 오늘날 시대의 흐름에 따른 문화의 변화로 인해 집단 공감성이 약화되고 세시풍속 및 세시음식이나 통과의례 음식은 대부분 생략되고 있는 실정에도 불구하고 우리 전통음식 중 하나인 떡은 아직까지도 그 명맥을 이어가고 있다. 이러한 떡은 우리의 일생과 밀접한 관련을 가지고 있으며, 여러 가지 의미를 가지고 있는데 기쁠 때나 슬플 때, 조상이나 신을 위할 때 마다 항상 빠지지 않는 필수품이다. 여러 분야에서 떡에 관한 연구가 진행되고 있으나, 민속학에서 떡에 관한 연구나 세시음식 또는 의례식 중 떡에 한정하여 깊이 있게 연구한 것은 거의 전무하다고 할 수 있다. 따라서 본 논문은 민속학적인 관점에서 떡을 연구대상으로 하여 명절과 통과의례에 사용되는 떡의 의미, 현대사회에서의 떡 문화의 ...
한 민족의 식생활 풍습은 그 민족이 형성되던 때에 기점을 두고 변화를 거듭하며 형성된다. 따라서 음식 문화는 그 나라가 처해 있는 자연 환경과 경제 ․ 역사 ․ 문화 ․ 사회 ․ 종교 등의 인문 사회적 요인과 고유한 자생 문화를 바탕으로 하여 특징적인 전통 식생활 문화가 형성되는 것이다. 이 때문에 식생활에 관한 다양한 분야의 연구가 이루어지고 있으며 식생활과 음식문화는 꾸준히 관심을 받고 있는 연구 분야이다. 본 논문의 연구대상인 떡은 예로부터 절식이자 통과의례식의 하나로 이용되어 왔다. 오늘날 시대의 흐름에 따른 문화의 변화로 인해 집단 공감성이 약화되고 세시풍속 및 세시음식이나 통과의례 음식은 대부분 생략되고 있는 실정에도 불구하고 우리 전통음식 중 하나인 떡은 아직까지도 그 명맥을 이어가고 있다. 이러한 떡은 우리의 일생과 밀접한 관련을 가지고 있으며, 여러 가지 의미를 가지고 있는데 기쁠 때나 슬플 때, 조상이나 신을 위할 때 마다 항상 빠지지 않는 필수품이다. 여러 분야에서 떡에 관한 연구가 진행되고 있으나, 민속학에서 떡에 관한 연구나 세시음식 또는 의례식 중 떡에 한정하여 깊이 있게 연구한 것은 거의 전무하다고 할 수 있다. 따라서 본 논문은 민속학적인 관점에서 떡을 연구대상으로 하여 명절과 통과의례에 사용되는 떡의 의미, 현대사회에서의 떡 문화의 변이를 살펴보는데 그 의의를 두고 연구를 진행하였다. 우리 조상들은 각 달마다 계절과 명절에 맞추어 여러 가지 떡을 해먹었다. 시절식으로 먹는 떡은 그 달에 어떤 곡물이나 과일 등이 수확되는지 알 수 있을 정도로 계절에 맞는 재료를 사용하였고 절식으로 먹는 떡은 계절성뿐만 아니라 떡을 먹는 날에 의미와 상징성을 더욱 부각시켜준다. 또한 통과의례 중 출생의례인 백일과 돌, 혼례 시에는 여러 음식 중에서도 떡이 중요하게 여겨지며 많은 의미를 내포하고 있다. 절식과 통과의례식으로 이용된 떡은 건강식과 제물, 이웃과 친지와 나누는 정표 음식, 축복과 기원의 음식 등 다양한 기능을 했다. 이렇게 전통적으로 절기마다 특별한 의미를 가지고 이용되어오던 떡은 세월에 따라 변화한 세시풍속이나 의례만큼 바쁜 현대인들에게는 번거롭고 구색 맞추기 음식으로 변화하였는데, 이것에 관하여 낙원동 떡 골목의 상인들을 통해 구체적인 변화모습을 파악하였다. 사라진 세시풍속과 함께 전통 떡도 그 모습을 찾아 볼 수 없게 된 현 시점에서 웰빙 열풍은 모순적으로 떡의 이용의 증가의 원인이 되었고 비일상식으로 이용되던 떡은 오늘날 일상식으로 바뀌게 된다. 즉 절식으로서의 떡은 과거 명절에만 먹을 수 있었던 귀한 음식이었지만 현대사회에서 귀찮고 번거로운 음식으로 치부되다가 건강에 좋고 간편하게 사 먹을 수 있는 식사대용이라는 인식의 전환으로 새로운 떡이 개발되어 떡의 다양화가 시도되고 있다. 통과의례식의 하나였던 떡은 백일, 돌잔치, 회갑연, 결혼식 등에 쓰기 위해 여러 종류의 떡을 주문해 가는 경우가 많은데 대부분의 사람들이 작고 예쁜 모양의 것을 찾고 있어 떡도 점차 모양새 위주로 고급화 되어 가는 추세이다. 돌 답례는 물론 결혼 후 답례로 직장 동료들에게 떡을 돌리는 사람들이 더욱 많이 지고 있으며 개업식을 하는 경우에도 3000원~5000원 사이의 도시락 떡을 맞춰 손님들에게 나눠주는 예가 많다. 떡을 사가는 경우 양이 절식과 마찬가지로 예전에 비해 현격하게 줄고 있어 잔칫상의 구색을 맞추기 위해 떡을 사가는 경향이 두드러진다. 따라서 떡집에서는 점점 정성을 들여 만들던 옛날 전통적인 떡은 사라지고 겉으로 보기 좋고 만들기 쉬운 떡만 남게 되었고 돈을 얼마를 들이느냐에 따라 그 격이 달라지니 정성보다는 금액을 우선시 하는 현대사회의 분위기에 따라 맛보다는 보기에 화려하고 예쁘기만 한 떡으로 변화하고 있다.
한 민족의 식생활 풍습은 그 민족이 형성되던 때에 기점을 두고 변화를 거듭하며 형성된다. 따라서 음식 문화는 그 나라가 처해 있는 자연 환경과 경제 ․ 역사 ․ 문화 ․ 사회 ․ 종교 등의 인문 사회적 요인과 고유한 자생 문화를 바탕으로 하여 특징적인 전통 식생활 문화가 형성되는 것이다. 이 때문에 식생활에 관한 다양한 분야의 연구가 이루어지고 있으며 식생활과 음식문화는 꾸준히 관심을 받고 있는 연구 분야이다. 본 논문의 연구대상인 떡은 예로부터 절식이자 통과의례식의 하나로 이용되어 왔다. 오늘날 시대의 흐름에 따른 문화의 변화로 인해 집단 공감성이 약화되고 세시풍속 및 세시음식이나 통과의례 음식은 대부분 생략되고 있는 실정에도 불구하고 우리 전통음식 중 하나인 떡은 아직까지도 그 명맥을 이어가고 있다. 이러한 떡은 우리의 일생과 밀접한 관련을 가지고 있으며, 여러 가지 의미를 가지고 있는데 기쁠 때나 슬플 때, 조상이나 신을 위할 때 마다 항상 빠지지 않는 필수품이다. 여러 분야에서 떡에 관한 연구가 진행되고 있으나, 민속학에서 떡에 관한 연구나 세시음식 또는 의례식 중 떡에 한정하여 깊이 있게 연구한 것은 거의 전무하다고 할 수 있다. 따라서 본 논문은 민속학적인 관점에서 떡을 연구대상으로 하여 명절과 통과의례에 사용되는 떡의 의미, 현대사회에서의 떡 문화의 변이를 살펴보는데 그 의의를 두고 연구를 진행하였다. 우리 조상들은 각 달마다 계절과 명절에 맞추어 여러 가지 떡을 해먹었다. 시절식으로 먹는 떡은 그 달에 어떤 곡물이나 과일 등이 수확되는지 알 수 있을 정도로 계절에 맞는 재료를 사용하였고 절식으로 먹는 떡은 계절성뿐만 아니라 떡을 먹는 날에 의미와 상징성을 더욱 부각시켜준다. 또한 통과의례 중 출생의례인 백일과 돌, 혼례 시에는 여러 음식 중에서도 떡이 중요하게 여겨지며 많은 의미를 내포하고 있다. 절식과 통과의례식으로 이용된 떡은 건강식과 제물, 이웃과 친지와 나누는 정표 음식, 축복과 기원의 음식 등 다양한 기능을 했다. 이렇게 전통적으로 절기마다 특별한 의미를 가지고 이용되어오던 떡은 세월에 따라 변화한 세시풍속이나 의례만큼 바쁜 현대인들에게는 번거롭고 구색 맞추기 음식으로 변화하였는데, 이것에 관하여 낙원동 떡 골목의 상인들을 통해 구체적인 변화모습을 파악하였다. 사라진 세시풍속과 함께 전통 떡도 그 모습을 찾아 볼 수 없게 된 현 시점에서 웰빙 열풍은 모순적으로 떡의 이용의 증가의 원인이 되었고 비일상식으로 이용되던 떡은 오늘날 일상식으로 바뀌게 된다. 즉 절식으로서의 떡은 과거 명절에만 먹을 수 있었던 귀한 음식이었지만 현대사회에서 귀찮고 번거로운 음식으로 치부되다가 건강에 좋고 간편하게 사 먹을 수 있는 식사대용이라는 인식의 전환으로 새로운 떡이 개발되어 떡의 다양화가 시도되고 있다. 통과의례식의 하나였던 떡은 백일, 돌잔치, 회갑연, 결혼식 등에 쓰기 위해 여러 종류의 떡을 주문해 가는 경우가 많은데 대부분의 사람들이 작고 예쁜 모양의 것을 찾고 있어 떡도 점차 모양새 위주로 고급화 되어 가는 추세이다. 돌 답례는 물론 결혼 후 답례로 직장 동료들에게 떡을 돌리는 사람들이 더욱 많이 지고 있으며 개업식을 하는 경우에도 3000원~5000원 사이의 도시락 떡을 맞춰 손님들에게 나눠주는 예가 많다. 떡을 사가는 경우 양이 절식과 마찬가지로 예전에 비해 현격하게 줄고 있어 잔칫상의 구색을 맞추기 위해 떡을 사가는 경향이 두드러진다. 따라서 떡집에서는 점점 정성을 들여 만들던 옛날 전통적인 떡은 사라지고 겉으로 보기 좋고 만들기 쉬운 떡만 남게 되었고 돈을 얼마를 들이느냐에 따라 그 격이 달라지니 정성보다는 금액을 우선시 하는 현대사회의 분위기에 따라 맛보다는 보기에 화려하고 예쁘기만 한 떡으로 변화하고 있다.
The food customs of a nation undergoes a change with the formation time of a nation with its starting point. Food culture is based on the natural environment, economy, culture, society, humanities and social factors such as religion and unique indigenous cultures. Under the influence of these factor...
The food customs of a nation undergoes a change with the formation time of a nation with its starting point. Food culture is based on the natural environment, economy, culture, society, humanities and social factors such as religion and unique indigenous cultures. Under the influence of these factors, traditional food life or culture is formed. For this reason, studies on food life have been conducted in various fields, and food life or food culture has steadily gained attention in the research field. Subjects of this study are rice cakes called Tteok, which have been part of holiday meals and a rite of passage from the ancient times. Although group sympathy are weakened and seasonal customs or seasonal foods such as food of a rite of passage are skipped due to the change of culture according to the current of the times, we still maintain the tradition of our own culture in its existence. In this situation, rice cakes (Tteok) are closely related to our entire life, and contain several meanings. Korean people have always made rice cakes when they are delighted or sad, or serve their ancestors or gods. Therefore, rice cakes are necessity which cannot be missed. Studies on rice cake in several areas have been carried out so far. However, in-depth study on rice cakes among studies of seasonal foods or rituals in the field of folklore has not been found. Accordingly, this study was conducted for the purpose of examining the meaning of rice cakes, which are used in festivals and a rite of passage, and the change of rice cake culture in the modern society from the folklore perspectives. Our ancestors made rice cakes according to seasons and holidays each month. Rice cakes of individual seasons were made of seasonal ingredients, so that people could know what crops or fruits were harvested through rice cakes which are usually eaten each month. Rice cakes make the meaning and symbolism of ceremonies as well as seasons conspicuous. In addition, rice cakes are regarded as an important food and implies a lot of meanings in the time of birth rituals such as the hundredth day, the first birthday, or wedding ceremony among rites of passage. Rice cakes which were used for holidays or rites of passage performed various functions such as health food, offering, a token of sharing with neighbors and relatives, and food for blessing or prayer. However, the meaning of rice cakes, which had implied special meaning according to seasons, changed into a cumbersome and conventional food as much as seasonal customs and rituals changed in the lapse of time. I investigated the aspect of substantial change through merchants of Rice cake alley, located at Nakwon-dong. Along with folk costumes which were vanished, traditional rice cake disappeared in our eyesight. However, booming of well-being in the current time brought about the increase of demand for rice cakes contradictorily and the recognition of rice cake changed from special food to general food. Put simply, although rice cakes were precious food which were allowed to eat in holidays in the past and it was regarded as a cumbersome food in the modern society, now rice cakes are newly developed due to the change of recognition with the healthy food or food which is convenient to eat. In addition, diversification of rice cakes is being attempted. Different kinds of rice cakes as a rite of passage are ordered for various ceremonies such as the hundredth day, a first birthday-party, the celebration of the 60th birthday, and wedding ceremony. Most people prefer small and pretty shape, so that luxurious shape of rice cakes is a trend. Now, more people distribute rice cakes to guests in appreciation for joining ceremonies such as a first birth day party or wedding ceremony. In the case of the opening ceremony, many people give the box of rice cake priced between 3000 won~5000 won to guests. When people buy rice cakes, they tend to buy a small amount of rice cakes compared to the past. Accordingly, the elaboration in making rice cakes is hardly seen and traditional rice cakes are disappearing. Now, only good-looking rice cakes on the surface are liable to be survived. The quality of rice cakes depends on how much money we pay in our money-oriented society. In this atmosphere, colorful and good-looking rice cakes are preferred regardless of traditional taste of rice cakes.
The food customs of a nation undergoes a change with the formation time of a nation with its starting point. Food culture is based on the natural environment, economy, culture, society, humanities and social factors such as religion and unique indigenous cultures. Under the influence of these factors, traditional food life or culture is formed. For this reason, studies on food life have been conducted in various fields, and food life or food culture has steadily gained attention in the research field. Subjects of this study are rice cakes called Tteok, which have been part of holiday meals and a rite of passage from the ancient times. Although group sympathy are weakened and seasonal customs or seasonal foods such as food of a rite of passage are skipped due to the change of culture according to the current of the times, we still maintain the tradition of our own culture in its existence. In this situation, rice cakes (Tteok) are closely related to our entire life, and contain several meanings. Korean people have always made rice cakes when they are delighted or sad, or serve their ancestors or gods. Therefore, rice cakes are necessity which cannot be missed. Studies on rice cake in several areas have been carried out so far. However, in-depth study on rice cakes among studies of seasonal foods or rituals in the field of folklore has not been found. Accordingly, this study was conducted for the purpose of examining the meaning of rice cakes, which are used in festivals and a rite of passage, and the change of rice cake culture in the modern society from the folklore perspectives. Our ancestors made rice cakes according to seasons and holidays each month. Rice cakes of individual seasons were made of seasonal ingredients, so that people could know what crops or fruits were harvested through rice cakes which are usually eaten each month. Rice cakes make the meaning and symbolism of ceremonies as well as seasons conspicuous. In addition, rice cakes are regarded as an important food and implies a lot of meanings in the time of birth rituals such as the hundredth day, the first birthday, or wedding ceremony among rites of passage. Rice cakes which were used for holidays or rites of passage performed various functions such as health food, offering, a token of sharing with neighbors and relatives, and food for blessing or prayer. However, the meaning of rice cakes, which had implied special meaning according to seasons, changed into a cumbersome and conventional food as much as seasonal customs and rituals changed in the lapse of time. I investigated the aspect of substantial change through merchants of Rice cake alley, located at Nakwon-dong. Along with folk costumes which were vanished, traditional rice cake disappeared in our eyesight. However, booming of well-being in the current time brought about the increase of demand for rice cakes contradictorily and the recognition of rice cake changed from special food to general food. Put simply, although rice cakes were precious food which were allowed to eat in holidays in the past and it was regarded as a cumbersome food in the modern society, now rice cakes are newly developed due to the change of recognition with the healthy food or food which is convenient to eat. In addition, diversification of rice cakes is being attempted. Different kinds of rice cakes as a rite of passage are ordered for various ceremonies such as the hundredth day, a first birthday-party, the celebration of the 60th birthday, and wedding ceremony. Most people prefer small and pretty shape, so that luxurious shape of rice cakes is a trend. Now, more people distribute rice cakes to guests in appreciation for joining ceremonies such as a first birth day party or wedding ceremony. In the case of the opening ceremony, many people give the box of rice cake priced between 3000 won~5000 won to guests. When people buy rice cakes, they tend to buy a small amount of rice cakes compared to the past. Accordingly, the elaboration in making rice cakes is hardly seen and traditional rice cakes are disappearing. Now, only good-looking rice cakes on the surface are liable to be survived. The quality of rice cakes depends on how much money we pay in our money-oriented society. In this atmosphere, colorful and good-looking rice cakes are preferred regardless of traditional taste of rice cakes.
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