<국문초록> 식생활이 서구화 되어가면서 도시뿐만 아니라 농촌지역의 초등학생들도 김치 소비가 줄어들고 있다. 본 연구에서는 전남 진도지역 초등학생의 학교급식용 김치에 대한 기호도 및 섭취 실태에 대하여 조사하여 문제점과 방안을 모색하고 김치에 대한 섭취를 증대하고자 진도지역 3곳의 초등학생 202명을 대상으로 조사하였다. 75.7%의 초등학생들은 집에서 식사 시 김치를 더 많이 먹는다고 하였으며, 그 이유로 ‘집이 더 맛있어서’라고 응답한 비율이 높았다. 학교급식에서 제공된 김치 중 가장 선호하는 김치는 배추김치로, 남·여학생이 모...
<국문초록> 식생활이 서구화 되어가면서 도시뿐만 아니라 농촌지역의 초등학생들도 김치 소비가 줄어들고 있다. 본 연구에서는 전남 진도지역 초등학생의 학교급식용 김치에 대한 기호도 및 섭취 실태에 대하여 조사하여 문제점과 방안을 모색하고 김치에 대한 섭취를 증대하고자 진도지역 3곳의 초등학생 202명을 대상으로 조사하였다. 75.7%의 초등학생들은 집에서 식사 시 김치를 더 많이 먹는다고 하였으며, 그 이유로 ‘집이 더 맛있어서’라고 응답한 비율이 높았다. 학교급식에서 제공된 김치 중 가장 선호하는 김치는 배추김치로, 남·여학생이 모두 선호하는 김치 형태는 ‘작은 크기로 한입에 먹기 좋게’ ‘차갑고 시원하게’ ‘크기와 모양을 일정하게’ 등의 순으로 나타났다. 초등학생들은 아삭아삭한 씹는 질감 때문에 김치를 매우 좋아하는 것으로 나타났다. 그리고 김치를 응용한 요리로는 ‘김치찌개’ ‘김치볶음밥’ ‘김치참치찌개’ ‘김치김밥’ ‘김치전’ ‘김치만두’ ‘김치볶음’ ‘김치비빔밥’ ‘김치떡갈비’ ‘김치순두부찌개’ 등을 좋아하였다. 초등학생들은 김치를 ‘건강식품’으로 인식하고 있었고 먹는 이유 또한 건강에 좋아서 먹는다고 답한 비율이 높았다. 또한 초등학생이나 부모 모두 김치는 먹어야할 음식으로 인식하고 있었다. 초등학생들이 좋아하는 김치는 보통의 양념에 매운맛을 선호하지만, 짜지는 않는 새로 담근 김치였다. 따라서 학교급식에서 초등학생의 김치 섭취를 증대시키기 위해서는 기존에 익혀서 배식 하는 방법 외에도 새로 담근 김치도 선택할 수 있도록 자율배식대를 활용하는 방법도 고려해야 할 것이다. 또한 김치 뿐 아니라 김치 응용 음식도 다양하게 식단에 반영시킴으로써 학생들이 학교급식 김치에 대한 거부감을 줄여나가야 될 것이다. 뿐만 아니라 학교와 가정에서 김치에 대한 영양교육과 식생활 교육을 관심을 갖고 지도하여 우리 전통음식을 계승 발전시켜 나가야 할 것이다.
<국문초록> 식생활이 서구화 되어가면서 도시뿐만 아니라 농촌지역의 초등학생들도 김치 소비가 줄어들고 있다. 본 연구에서는 전남 진도지역 초등학생의 학교급식용 김치에 대한 기호도 및 섭취 실태에 대하여 조사하여 문제점과 방안을 모색하고 김치에 대한 섭취를 증대하고자 진도지역 3곳의 초등학생 202명을 대상으로 조사하였다. 75.7%의 초등학생들은 집에서 식사 시 김치를 더 많이 먹는다고 하였으며, 그 이유로 ‘집이 더 맛있어서’라고 응답한 비율이 높았다. 학교급식에서 제공된 김치 중 가장 선호하는 김치는 배추김치로, 남·여학생이 모두 선호하는 김치 형태는 ‘작은 크기로 한입에 먹기 좋게’ ‘차갑고 시원하게’ ‘크기와 모양을 일정하게’ 등의 순으로 나타났다. 초등학생들은 아삭아삭한 씹는 질감 때문에 김치를 매우 좋아하는 것으로 나타났다. 그리고 김치를 응용한 요리로는 ‘김치찌개’ ‘김치볶음밥’ ‘김치참치찌개’ ‘김치김밥’ ‘김치전’ ‘김치만두’ ‘김치볶음’ ‘김치비빔밥’ ‘김치떡갈비’ ‘김치순두부찌개’ 등을 좋아하였다. 초등학생들은 김치를 ‘건강식품’으로 인식하고 있었고 먹는 이유 또한 건강에 좋아서 먹는다고 답한 비율이 높았다. 또한 초등학생이나 부모 모두 김치는 먹어야할 음식으로 인식하고 있었다. 초등학생들이 좋아하는 김치는 보통의 양념에 매운맛을 선호하지만, 짜지는 않는 새로 담근 김치였다. 따라서 학교급식에서 초등학생의 김치 섭취를 증대시키기 위해서는 기존에 익혀서 배식 하는 방법 외에도 새로 담근 김치도 선택할 수 있도록 자율배식대를 활용하는 방법도 고려해야 할 것이다. 또한 김치 뿐 아니라 김치 응용 음식도 다양하게 식단에 반영시킴으로써 학생들이 학교급식 김치에 대한 거부감을 줄여나가야 될 것이다. 뿐만 아니라 학교와 가정에서 김치에 대한 영양교육과 식생활 교육을 관심을 갖고 지도하여 우리 전통음식을 계승 발전시켜 나가야 할 것이다.
As Korean people's dietary life becomes westernized, grammar school students in rural areas consume less kimchi than before. This research examines students' preference for and consumption of kimchi at grammar school cafeteria in Jindo area, Jeonlanamdo Province. The objective is to identify relate...
As Korean people's dietary life becomes westernized, grammar school students in rural areas consume less kimchi than before. This research examines students' preference for and consumption of kimchi at grammar school cafeteria in Jindo area, Jeonlanamdo Province. The objective is to identify related problems and to promote consumption of kimchi. Three grammar schools participated in the survey with 202 students. Among them, 75.7% indicated that they ate more kimchi at home than at school. The most frequent reason was because kimchi tasted better at home. Among different types of kimchi, students' favorite was baechu (Chinese cabbage) kimchi. Both girls and boys preferred 'small, conveniently cut' kimchi, followed by 'cool' kimchi and kimchi of 'regular size and shape.' The survey result suggested that grammar school students liked kimchi for its crispy texture. For kimchi-based dishes, the students indicated preference for kimchi stew, kimch stir-fried rice, kimchi and tuna stew, kimchi kimbap (laver-wrapped rice), kimchi pancake, kimchi dumpling, fried kimchi, kimchi bibimbap, broiled rib with kimchi, and kimchi and soft tofu stew. The students thought kimchi was a healthy food, and many said they eat kimchi because it is good for health. Both the students and parents thought that they need to eat kimchi. The students showed preference for spicy, new and crispy kimchi with not too much salt. To promote consumption of kimchi at school cafeteria, it might be helpful to provide newly made kimchi, in addition to ripe kimchi, for students to pick up at cafeteria. In addition, a variety of kimchi-based dishes need to be offered so that the students get more familiar with tastes of kimchi at school. Also, dietary education needs to be provided at both school and home so that the tradition of kimchi can be successfully passed on to next generations.
As Korean people's dietary life becomes westernized, grammar school students in rural areas consume less kimchi than before. This research examines students' preference for and consumption of kimchi at grammar school cafeteria in Jindo area, Jeonlanamdo Province. The objective is to identify related problems and to promote consumption of kimchi. Three grammar schools participated in the survey with 202 students. Among them, 75.7% indicated that they ate more kimchi at home than at school. The most frequent reason was because kimchi tasted better at home. Among different types of kimchi, students' favorite was baechu (Chinese cabbage) kimchi. Both girls and boys preferred 'small, conveniently cut' kimchi, followed by 'cool' kimchi and kimchi of 'regular size and shape.' The survey result suggested that grammar school students liked kimchi for its crispy texture. For kimchi-based dishes, the students indicated preference for kimchi stew, kimch stir-fried rice, kimchi and tuna stew, kimchi kimbap (laver-wrapped rice), kimchi pancake, kimchi dumpling, fried kimchi, kimchi bibimbap, broiled rib with kimchi, and kimchi and soft tofu stew. The students thought kimchi was a healthy food, and many said they eat kimchi because it is good for health. Both the students and parents thought that they need to eat kimchi. The students showed preference for spicy, new and crispy kimchi with not too much salt. To promote consumption of kimchi at school cafeteria, it might be helpful to provide newly made kimchi, in addition to ripe kimchi, for students to pick up at cafeteria. In addition, a variety of kimchi-based dishes need to be offered so that the students get more familiar with tastes of kimchi at school. Also, dietary education needs to be provided at both school and home so that the tradition of kimchi can be successfully passed on to next generations.
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