해외 음식축제 사례 분석과 공주지역 음식축제 개발을 위한 모델 연구 The Review of the Foreign Food Festival Case Studies and The Feasibility Model for Developing Food Festival in the city of Gong-ju원문보기
우리나라의 90년대 초, 축제 붐이 일어나기 시작하기 훨씬 전부터 공주에는 긴 역사를 가진 백제 문화제가 있다. 1967년에 시작된 제의 형태의 문화제는 역사 재현형 축제 형태로 탈바꿈하며 현재는 우리나라 3대의 대표 축제라 할 만큼 성장세를 보이고 있는 추세이다. 또한 공주시의 지원을 받아 치러지는 10여개의 모든 축제 또한 해를 거듭할수록 기획이나 프로그램은 질적으로 향상되어가고 있는 추세이지만 유독 음식부분에 대해서는 도외시 된 채 축제를 함으로서 축제 전반의 평가를 끌어내리고 있으며 단순한 볼거리, 즐길 거리 수준의 불균형의 축제가 발전을 저해하였다. 그리하여 본 연구는 공주 지역을 중심으로 한 음식축제 개발을 위한 해외 사례 분석과 모델에 대한 연구로서 음식을 통한 축제의 소재 개발을 통해 모델을 제시하여 음식축제를 정착시키고 백제문화제나 기타 축제에 연계 통합 적용함으로서 음식축제를 통해 공주의 고유 음식문화의 정착과 관광자원으로 활용하여 음식관광 라인을 구축하며 지역경제의 활성화와 축제의 정체성을 확립하고자 한다. 이에 외국의 성공적인 축제를 벤치마킹하여 음식축제의 주제, 컨셉, 부스운영, 위생, 부스의 ...
우리나라의 90년대 초, 축제 붐이 일어나기 시작하기 훨씬 전부터 공주에는 긴 역사를 가진 백제 문화제가 있다. 1967년에 시작된 제의 형태의 문화제는 역사 재현형 축제 형태로 탈바꿈하며 현재는 우리나라 3대의 대표 축제라 할 만큼 성장세를 보이고 있는 추세이다. 또한 공주시의 지원을 받아 치러지는 10여개의 모든 축제 또한 해를 거듭할수록 기획이나 프로그램은 질적으로 향상되어가고 있는 추세이지만 유독 음식부분에 대해서는 도외시 된 채 축제를 함으로서 축제 전반의 평가를 끌어내리고 있으며 단순한 볼거리, 즐길 거리 수준의 불균형의 축제가 발전을 저해하였다. 그리하여 본 연구는 공주 지역을 중심으로 한 음식축제 개발을 위한 해외 사례 분석과 모델에 대한 연구로서 음식을 통한 축제의 소재 개발을 통해 모델을 제시하여 음식축제를 정착시키고 백제문화제나 기타 축제에 연계 통합 적용함으로서 음식축제를 통해 공주의 고유 음식문화의 정착과 관광자원으로 활용하여 음식관광 라인을 구축하며 지역경제의 활성화와 축제의 정체성을 확립하고자 한다. 이에 외국의 성공적인 축제를 벤치마킹하여 음식축제의 주제, 컨셉, 부스운영, 위생, 부스의 데코레이션, 축제장소 입장 방법 음식 가격 등 발전적인 선진 축제경영을 모델로 삼아 사례를 이론적 바탕으로 제시하며 공주시민과 공주 사이버 시민을 포함한 공주에서 치러지는 축제를 방문해본 경험이 있는 사람을 중심으로 설문 조사 실시하여 향후 공주의 지역문화가 바탕이 된 축제의 모델을 이끌어 내고자한다. 결론적으로 공주의 독립된 음식축제의 모델을 제시함은 그동안 보여주었던 백제 대제전 안에서의 공주 먹을거리의 부재와 열악한 먹을거리 환경을 돌아볼 때 설문을 통해 도출된 음식 축제의 모델은 축제 안에서의 단순한 음식 제공의 수준을 넘어서 공주의 음식 문화정착이며 공주지역의 문화나 지역특산물을 소재로 한 축제음식 개발은 공주의 새로운 개념의 음식의 개발과 다른 지역과 다른 차별화 축제로 정착시키고자 한다.
우리나라의 90년대 초, 축제 붐이 일어나기 시작하기 훨씬 전부터 공주에는 긴 역사를 가진 백제 문화제가 있다. 1967년에 시작된 제의 형태의 문화제는 역사 재현형 축제 형태로 탈바꿈하며 현재는 우리나라 3대의 대표 축제라 할 만큼 성장세를 보이고 있는 추세이다. 또한 공주시의 지원을 받아 치러지는 10여개의 모든 축제 또한 해를 거듭할수록 기획이나 프로그램은 질적으로 향상되어가고 있는 추세이지만 유독 음식부분에 대해서는 도외시 된 채 축제를 함으로서 축제 전반의 평가를 끌어내리고 있으며 단순한 볼거리, 즐길 거리 수준의 불균형의 축제가 발전을 저해하였다. 그리하여 본 연구는 공주 지역을 중심으로 한 음식축제 개발을 위한 해외 사례 분석과 모델에 대한 연구로서 음식을 통한 축제의 소재 개발을 통해 모델을 제시하여 음식축제를 정착시키고 백제문화제나 기타 축제에 연계 통합 적용함으로서 음식축제를 통해 공주의 고유 음식문화의 정착과 관광자원으로 활용하여 음식관광 라인을 구축하며 지역경제의 활성화와 축제의 정체성을 확립하고자 한다. 이에 외국의 성공적인 축제를 벤치마킹하여 음식축제의 주제, 컨셉, 부스운영, 위생, 부스의 데코레이션, 축제장소 입장 방법 음식 가격 등 발전적인 선진 축제경영을 모델로 삼아 사례를 이론적 바탕으로 제시하며 공주시민과 공주 사이버 시민을 포함한 공주에서 치러지는 축제를 방문해본 경험이 있는 사람을 중심으로 설문 조사 실시하여 향후 공주의 지역문화가 바탕이 된 축제의 모델을 이끌어 내고자한다. 결론적으로 공주의 독립된 음식축제의 모델을 제시함은 그동안 보여주었던 백제 대제전 안에서의 공주 먹을거리의 부재와 열악한 먹을거리 환경을 돌아볼 때 설문을 통해 도출된 음식 축제의 모델은 축제 안에서의 단순한 음식 제공의 수준을 넘어서 공주의 음식 문화정착이며 공주지역의 문화나 지역특산물을 소재로 한 축제음식 개발은 공주의 새로운 개념의 음식의 개발과 다른 지역과 다른 차별화 축제로 정착시키고자 한다.
This study aims at providing a model with a view to development of food festival through analysis of foreign and domestic cases available. Such a suggestion of independently operated food festival in Gongju is to improve the negative aspects about unavailability of proper food and poor circumstances...
This study aims at providing a model with a view to development of food festival through analysis of foreign and domestic cases available. Such a suggestion of independently operated food festival in Gongju is to improve the negative aspects about unavailability of proper food and poor circumstances during the Great Baekje World Festival. By developing the festival materials and providing an appropriate model in the form of questionnaire research, this work intends to fix a certain food festival typical in the area of Gongju area. For this purpose, this work would provide a possible food culture and make use of this as part of tourism resources unique to Gongju by interrelating this to all kinds of other festivals in this region. This work would also give some vitality to the community with set-up of the food tourism network. Thereafter, the work would try to point out the food-related problems that have been found in Gongju and benchmark the successful case in the foreign country. After this, the advanced operational model in festival occasions was proposed as an alternative theory, referring to such an enhancement component as theme, concept, operation of booth operation, sanitation, display of booth, venue for festival, method of admission to the place and price for food in the food festival. The survey was performed mainly against the people who visited the festival events held in this area including the residents and cyber citizens in Gongju, and based on the results from questionnaire survey, the proper model was suggested as a desirable food festival for Gong-ju.
This study aims at providing a model with a view to development of food festival through analysis of foreign and domestic cases available. Such a suggestion of independently operated food festival in Gongju is to improve the negative aspects about unavailability of proper food and poor circumstances during the Great Baekje World Festival. By developing the festival materials and providing an appropriate model in the form of questionnaire research, this work intends to fix a certain food festival typical in the area of Gongju area. For this purpose, this work would provide a possible food culture and make use of this as part of tourism resources unique to Gongju by interrelating this to all kinds of other festivals in this region. This work would also give some vitality to the community with set-up of the food tourism network. Thereafter, the work would try to point out the food-related problems that have been found in Gongju and benchmark the successful case in the foreign country. After this, the advanced operational model in festival occasions was proposed as an alternative theory, referring to such an enhancement component as theme, concept, operation of booth operation, sanitation, display of booth, venue for festival, method of admission to the place and price for food in the food festival. The survey was performed mainly against the people who visited the festival events held in this area including the residents and cyber citizens in Gongju, and based on the results from questionnaire survey, the proper model was suggested as a desirable food festival for Gong-ju.
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