본 연구에서는 熟地黃 蒸曝에 따른 성분 변화를 통해 다음과 같은 결과를 얻었다.
1. 熟地黃 건조 감량 분석 결과 대체적으로 熟地黃 조제시 0.1%씩 늘어났다.
2. 회분 분석은 증수가 증가할수록 대체적으로 회분량이 약간씩 늘어났다.
3. K 함량이 가장 높게 나타났고, P, Mg, Ca순으로 함량이 높았으며 증수가 증가할수록 Mg, P의 무기성분 함량은 증가하였고, Ca 등의 무기성분 함량은 감소하는 경향을 보였다.
4. GC/MS 를 이용하여 총 24종의 Peak를 확인할 수 있었다.
蒸熟의 횟수를 할수록 Tetra-deca-methyl-cyclo-hepta-siloxane, Dodeca-methyl-cyclo-hexa-siloxane(D6), Ethanone 는 蒸熟을 할수록 감소하였고, 반면에 蒸熟을 할수록 증가하는 성분은 2-Furan-carbox- aldehyde, 5-methyl-furan-carbox-aldehyde, 2,4,5-Tri-hydroxy- pyrimidine, 5-Hydroxy-methyl-furan-carbaldehyde(5-HMF) 등이 있었고, 熟地黃의 제조과정 중에 新生된 성분은 2-Furan-methanol, 2- Furancarboxaldehyde, Ethanone, 5-methyl-furancarboxaldehyde, 5-Hydroxy-methyl-furan-carbaldehyde (5-HMF)등이 있었다.
5. GC/MS 실험 결과 7증부터 5-HMF의 함량 증가가 안정화되는 것으로 나타났다.
6. GC-MS를 이용하여 얻는 5-HMF의 9蒸의 함량은 HPLC를 이용한 결과보다 높게 나타났다.
이상의 결과를 종합하면, 熟地黃의 蒸曝에 따라 성분 변화가 있음을 확인하였고, 乾地黃에는 없던 성분이 蒸曝의 증수가 증가할수록 성분변화가 있는 것으로 보아 증수가 증가할수록 새로운 약리 작용이 나타날 것으로 사료된다. 또한 熟地黃의 九蒸九曝의 修治法을 해야 하는 기초자료가 될 것이라 생각되며 현재의 전탕 방법에 안전성 확보와 이에 대한 심층적이고 체계적인 硏究가 뒤따라야 할 것으로 보여진다.
본 연구에서는 熟地黃 蒸曝에 따른 성분 변화를 통해 다음과 같은 결과를 얻었다.
1. 熟地黃 건조 감량 분석 결과 대체적으로 熟地黃 조제시 0.1%씩 늘어났다.
2. 회분 분석은 증수가 증가할수록 대체적으로 회분량이 약간씩 늘어났다.
3. K 함량이 가장 높게 나타났고, P, Mg, Ca순으로 함량이 높았으며 증수가 증가할수록 Mg, P의 무기성분 함량은 증가하였고, Ca 등의 무기성분 함량은 감소하는 경향을 보였다.
4. GC/MS 를 이용하여 총 24종의 Peak를 확인할 수 있었다.
蒸熟의 횟수를 할수록 Tetra-deca-methyl-cyclo-hepta-siloxane, Dodeca-methyl-cyclo-hexa-siloxane(D6), Ethanone 는 蒸熟을 할수록 감소하였고, 반면에 蒸熟을 할수록 증가하는 성분은 2-Furan-carbox- aldehyde, 5-methyl-furan-carbox-aldehyde, 2,4,5-Tri-hydroxy- pyrimidine, 5-Hydroxy-methyl-furan-carbaldehyde(5-HMF) 등이 있었고, 熟地黃의 제조과정 중에 新生된 성분은 2-Furan-methanol, 2- Furancarboxaldehyde, Ethanone, 5-methyl-furancarboxaldehyde, 5-Hydroxy-methyl-furan-carbaldehyde (5-HMF)등이 있었다.
5. GC/MS 실험 결과 7증부터 5-HMF의 함량 증가가 안정화되는 것으로 나타났다.
6. GC-MS를 이용하여 얻는 5-HMF의 9蒸의 함량은 HPLC를 이용한 결과보다 높게 나타났다.
이상의 결과를 종합하면, 熟地黃의 蒸曝에 따라 성분 변화가 있음을 확인하였고, 乾地黃에는 없던 성분이 蒸曝의 증수가 증가할수록 성분변화가 있는 것으로 보아 증수가 증가할수록 새로운 약리 작용이 나타날 것으로 사료된다. 또한 熟地黃의 九蒸九曝의 修治法을 해야 하는 기초자료가 될 것이라 생각되며 현재의 전탕 방법에 안전성 확보와 이에 대한 심층적이고 체계적인 硏究가 뒤따라야 할 것으로 보여진다.
This study was performed to obtain the good processing in the Rehmanniae Radix Preparata. In this study, we investigated the comparative analysis for steamed and hot-air dried Rehmannia Radix Preparata.
The results were obtained as follows:
1. Through loss on drying analysis with each additi...
This study was performed to obtain the good processing in the Rehmanniae Radix Preparata. In this study, we investigated the comparative analysis for steamed and hot-air dried Rehmannia Radix Preparata.
The results were obtained as follows:
1. Through loss on drying analysis with each additional processing of Rehmannia Radix preparata, there was gradual increase.
2. Through ash analysis with each additional processing of Rehmannia Radix preparata, there was slight increase.
3. Rehmannia Radix preparata had several inorganic components such as K, P ,Mg, Ca, Cl, Al. P and Mg were increased gradually with each additional processing of Rehmannia Radix Preparata. But Ca was decreased with each additional processing.
4. We identitied 24 kinds of volatile components from extracts of various processed Rehmannia Radix Preparata through componential analysis using GC/MS.
5. From GC/MS analysis, we found out the content of 5-HMF Rehmannia Radix Preparata steamed over 7times was suitable.
6. 5-HMF's content of 9 times steamed Rehmannia Radix Preparata gained from GC/MS analysis is 70-fold higher than gained from HPLC. The more it is repeating steamed and hot-air dried, the more toxic volatile compound of Rehmannia Radix Preparata is removed.
Taken together, these results suggested that Rehmannia Radix Preparata had component (especially 5-HMF) changes according to different processed steaming and hot-air drying.
This study was performed to obtain the good processing in the Rehmanniae Radix Preparata. In this study, we investigated the comparative analysis for steamed and hot-air dried Rehmannia Radix Preparata.
The results were obtained as follows:
1. Through loss on drying analysis with each additional processing of Rehmannia Radix preparata, there was gradual increase.
2. Through ash analysis with each additional processing of Rehmannia Radix preparata, there was slight increase.
3. Rehmannia Radix preparata had several inorganic components such as K, P ,Mg, Ca, Cl, Al. P and Mg were increased gradually with each additional processing of Rehmannia Radix Preparata. But Ca was decreased with each additional processing.
4. We identitied 24 kinds of volatile components from extracts of various processed Rehmannia Radix Preparata through componential analysis using GC/MS.
5. From GC/MS analysis, we found out the content of 5-HMF Rehmannia Radix Preparata steamed over 7times was suitable.
6. 5-HMF's content of 9 times steamed Rehmannia Radix Preparata gained from GC/MS analysis is 70-fold higher than gained from HPLC. The more it is repeating steamed and hot-air dried, the more toxic volatile compound of Rehmannia Radix Preparata is removed.
Taken together, these results suggested that Rehmannia Radix Preparata had component (especially 5-HMF) changes according to different processed steaming and hot-air drying.
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