본 연구의 목적은 고려 홍삼(RG, steamed and dried root of Panax ginseng C.A. Meyer, family Araliaceae) 섭취에 따른 인체 반응을 시험해 보고 발효 홍삼의 섭취에 따른 운동 능력의 변화를 확인해 보는 것이다. 일반 대학생을 대상으로 RG 섭취에 따른 ...
본 연구의 목적은 고려 홍삼(RG, steamed and dried root of Panax ginseng C.A. Meyer, family Araliaceae) 섭취에 따른 인체 반응을 시험해 보고 발효 홍삼의 섭취에 따른 운동 능력의 변화를 확인해 보는 것이다. 일반 대학생을 대상으로 RG 섭취에 따른 심박수, 체표면 온도 그리고 혈류 속도를 측정하였고, 이후 K 대학 운동선수를 대상으로 발효 홍삼(FRG, fermented red ginseng by yeast and lactic acid bacteria) 섭취에 따른 무산소적·유산소적 운동능력, 말초 피로 그리고 혈액 분석을 각각 실시하였다. 본 연구의 결과에서 RG 그룹과 placebo 그룹 간에 심박수, 혈류 속도, 체표면 온도 모두에서 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. FRG 섭취에 따른 운동능력 테스트는 유산소성 운동 능력 테스트로 민첩성, 순발력, 최대 근력, 근 지구력 등을 측정하였고, FRG 그룹과 placebo 그룹에서 통계적으로 유의한 차이가 없었다. Shuttle-run test를 통해 측정된 유산소성 운동능력은 FRG 그룹이 placebo 그룹에 비해 통계적으로 유의한 증가를 보였다(p<.05). 혈액 분석의 결과에서는 항산화 능력과 관련된 MDA와 SOD 모두에서 통계적으로 유의한 차이가 없었고, 간기능 지표인 SGOT, SGPT 역시 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 말초 피로 지표인 CK와 지질 대사 지표인 TG, TC 역시 두 그룹 간에 통계적으로 유의한 차이를 나타내지 않았다. 결론적으로, RG는 인체 반응 중 부정적 영향으로 판단되는 승열 반응을 일으키지 않았고, 이를 확대 적용한 FRG 섭취에 따른 운동능력의 변화에서는 유산소성 운동능력을 향상시키는 결과를 보였다.
본 연구의 목적은 고려 홍삼(RG, steamed and dried root of Panax ginseng C.A. Meyer, family Araliaceae) 섭취에 따른 인체 반응을 시험해 보고 발효 홍삼의 섭취에 따른 운동 능력의 변화를 확인해 보는 것이다. 일반 대학생을 대상으로 RG 섭취에 따른 심박수, 체표면 온도 그리고 혈류 속도를 측정하였고, 이후 K 대학 운동선수를 대상으로 발효 홍삼(FRG, fermented red ginseng by yeast and lactic acid bacteria) 섭취에 따른 무산소적·유산소적 운동능력, 말초 피로 그리고 혈액 분석을 각각 실시하였다. 본 연구의 결과에서 RG 그룹과 placebo 그룹 간에 심박수, 혈류 속도, 체표면 온도 모두에서 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. FRG 섭취에 따른 운동능력 테스트는 유산소성 운동 능력 테스트로 민첩성, 순발력, 최대 근력, 근 지구력 등을 측정하였고, FRG 그룹과 placebo 그룹에서 통계적으로 유의한 차이가 없었다. Shuttle-run test를 통해 측정된 유산소성 운동능력은 FRG 그룹이 placebo 그룹에 비해 통계적으로 유의한 증가를 보였다(p<.05). 혈액 분석의 결과에서는 항산화 능력과 관련된 MDA와 SOD 모두에서 통계적으로 유의한 차이가 없었고, 간기능 지표인 SGOT, SGPT 역시 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 말초 피로 지표인 CK와 지질 대사 지표인 TG, TC 역시 두 그룹 간에 통계적으로 유의한 차이를 나타내지 않았다. 결론적으로, RG는 인체 반응 중 부정적 영향으로 판단되는 승열 반응을 일으키지 않았고, 이를 확대 적용한 FRG 섭취에 따른 운동능력의 변화에서는 유산소성 운동능력을 향상시키는 결과를 보였다.
The purpose of this study is to examine the response of human body after taking Korean red ginseng(RG, steamed and dried root of Panax ginseng C.A. Meyer, family Araliaceae) and to observe exercise performance after taking fermented red ginseng(FRG, fermented red ginseng by yeast and lactic acid bac...
The purpose of this study is to examine the response of human body after taking Korean red ginseng(RG, steamed and dried root of Panax ginseng C.A. Meyer, family Araliaceae) and to observe exercise performance after taking fermented red ginseng(FRG, fermented red ginseng by yeast and lactic acid bacteria). We made Regular undergraduate students take RG and measured heart rate, body surface temperature, and blood flow rate. Then we made athletes in K university take FRG to observe their anaerobic·aerobic exercise, peripheral fatigue, and blood profile. As a result of this study, there is no significant difference between two groups; Korean red ginseng group and placebo group differ in heart rate, blood flow rate, and body surface temperature. With anaerobic exercise test, we measured agility, power, maximum muscle strength, and muscle endurance. The result has shown that there is no significant difference between the FRG group and placebo group in all aspects. With shuttle-run test, we measured aerobic exercise capacity. The result has shown that there is a significant difference between two groups; the FRG group had more significant increase(p<.05) compared to placebo group. In blood profile, MDA and SOD, which are variables of anti-oxidant capacity, had no significant difference while the variables of liver function, SGOT and SGPT, also showed no difference. Both variable of peripheral fatigue, CK concentration, and variables of lipid metabolism, TG and TC, had no significant difference between two groups. In conclusion, RG had no effect on human body response but FRG seemed to increase the aerobic exercise performance.
The purpose of this study is to examine the response of human body after taking Korean red ginseng(RG, steamed and dried root of Panax ginseng C.A. Meyer, family Araliaceae) and to observe exercise performance after taking fermented red ginseng(FRG, fermented red ginseng by yeast and lactic acid bacteria). We made Regular undergraduate students take RG and measured heart rate, body surface temperature, and blood flow rate. Then we made athletes in K university take FRG to observe their anaerobic·aerobic exercise, peripheral fatigue, and blood profile. As a result of this study, there is no significant difference between two groups; Korean red ginseng group and placebo group differ in heart rate, blood flow rate, and body surface temperature. With anaerobic exercise test, we measured agility, power, maximum muscle strength, and muscle endurance. The result has shown that there is no significant difference between the FRG group and placebo group in all aspects. With shuttle-run test, we measured aerobic exercise capacity. The result has shown that there is a significant difference between two groups; the FRG group had more significant increase(p<.05) compared to placebo group. In blood profile, MDA and SOD, which are variables of anti-oxidant capacity, had no significant difference while the variables of liver function, SGOT and SGPT, also showed no difference. Both variable of peripheral fatigue, CK concentration, and variables of lipid metabolism, TG and TC, had no significant difference between two groups. In conclusion, RG had no effect on human body response but FRG seemed to increase the aerobic exercise performance.
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