1987년 와인시장 개방 이후 10%이상 성장해 오다가 1997년 외환위기로 소비가 감소하다가 다시 와인과 건강이 각광을 받으면서 레드와인 소비가 증가하고, 여성의 사회적 지휘 향상과 웰빙 문화 여파로 고도주 소비에서 저도주 와인 소비가 증가 했다. 와인을 소비하는 사람들의 성향과 트렌드가 달라짐에 따라 2005년에서 2009년 사이 12.23% 늘어난 한국의 와인 소비는 경기 회복과 유통채널의 확대와 한국·칠레 간 FTA 및 한-EU FTA 체결에 따른 가격인하 이슈가 소비자들의 와인 구매율을 자극해서 와인시장은 더욱 커질 것이다. 국내 와인 시장은 정체기를 지나 이제 회복기를 맞이하고 있다. 와인을 소비하는 사람들이 늘어나면서 주류 시장의 일부분으로 와인문화가 대중화 되고 있는 이 시점에서 와인 소비자들의 와인에 대한 관심의 정도인 ...
1987년 와인시장 개방 이후 10%이상 성장해 오다가 1997년 외환위기로 소비가 감소하다가 다시 와인과 건강이 각광을 받으면서 레드와인 소비가 증가하고, 여성의 사회적 지휘 향상과 웰빙 문화 여파로 고도주 소비에서 저도주 와인 소비가 증가 했다. 와인을 소비하는 사람들의 성향과 트렌드가 달라짐에 따라 2005년에서 2009년 사이 12.23% 늘어난 한국의 와인 소비는 경기 회복과 유통채널의 확대와 한국·칠레 간 FTA 및 한-EU FTA 체결에 따른 가격인하 이슈가 소비자들의 와인 구매율을 자극해서 와인시장은 더욱 커질 것이다. 국내 와인 시장은 정체기를 지나 이제 회복기를 맞이하고 있다. 와인을 소비하는 사람들이 늘어나면서 주류 시장의 일부분으로 와인문화가 대중화 되고 있는 이 시점에서 와인 소비자들의 와인에 대한 관심의 정도인 관여도에 따라 와인 소비 행동을 살펴보며, 와인소비횟수에 미치는 영향을 통해서 관여도에 따라 이론적 배경과 와인시장에 필요한 마케팅 전략을 수립하는데 대안을 제시하고자 한다. 본 연구의 연구 목적을 달성하기 위하여 이론적 거찰을 통해 기초이론을 적립하고 이론적 기초를 토대로 설정한 연구 과제를 정립한 뒤, 실증적으로 검증하기 위하여 SPSS 19.0와 LIMDEP 8.0의 통계패키지를 이용하여 과제를 수행하였다. 설문조사 모집단은 최근 3개월 내 와인 음용 경력이 있는 20세 이상의 성인 남녀를 대상으로 300부를 배포하여 285부를 분석에 사용되었으며, 기초통계는 요인분석, 빈도분석, 신뢰도분석, 분산분석, 상관관계분석을 실시하였으며, 수요모형 설정을 위해서 회귀분석을 설정하였다. 관여수준에 따른 집단 간 차이를 검증하기 위해 우도비율검정을 실시하였다. 연구 결과 와인관여도에 따른 와인수비수요를 위해 인구 통계적 변수와 와인소비행동 변수, 소비자유형, 와인선택속성 등을 독립변수로 사용하였다. 그리고 독립변수를 이용하여 소비횟수에 영향을 주는 결정요인을 도출하였다. 또한 관여수준에 따른 집단을 구분하여 각 집단의 와인소비횟수에 미치는 요인을 도출하였다. 첫 번째, 월 소득이 많을 수 록 와인소비도 만은 것으로 나타났다. 두 번째, 고관여 집단과 저관여 집단의 월간 와인소비횟수를 보면 고관여 집단이 3.89회, 저관여 집단이 2.46회로 고관여 집단이 와인소비를 더 많이 하는 것으로 나타났다. 우리나라에서는 와인이 특권층의 술이라는 통념이 무너지고, 최근에는 와인 전문매장뿐만 아니라 인터넷, 할인매장, 편의점 등 구입경로 또한 쉽고 다양 해졌다. 이러한 추세로 볼 때 국내에서 와인은 앞으로 대중적인 술로 자리잡을 것으로 예상된다. 따라서 와인 수입회사들은 와인시장세분화를 통한 와인 마케팅을 실시해야하며 마케팅 전략 수립에 도움이 될 것으로 사료된다.
1987년 와인시장 개방 이후 10%이상 성장해 오다가 1997년 외환위기로 소비가 감소하다가 다시 와인과 건강이 각광을 받으면서 레드와인 소비가 증가하고, 여성의 사회적 지휘 향상과 웰빙 문화 여파로 고도주 소비에서 저도주 와인 소비가 증가 했다. 와인을 소비하는 사람들의 성향과 트렌드가 달라짐에 따라 2005년에서 2009년 사이 12.23% 늘어난 한국의 와인 소비는 경기 회복과 유통채널의 확대와 한국·칠레 간 FTA 및 한-EU FTA 체결에 따른 가격인하 이슈가 소비자들의 와인 구매율을 자극해서 와인시장은 더욱 커질 것이다. 국내 와인 시장은 정체기를 지나 이제 회복기를 맞이하고 있다. 와인을 소비하는 사람들이 늘어나면서 주류 시장의 일부분으로 와인문화가 대중화 되고 있는 이 시점에서 와인 소비자들의 와인에 대한 관심의 정도인 관여도에 따라 와인 소비 행동을 살펴보며, 와인소비횟수에 미치는 영향을 통해서 관여도에 따라 이론적 배경과 와인시장에 필요한 마케팅 전략을 수립하는데 대안을 제시하고자 한다. 본 연구의 연구 목적을 달성하기 위하여 이론적 거찰을 통해 기초이론을 적립하고 이론적 기초를 토대로 설정한 연구 과제를 정립한 뒤, 실증적으로 검증하기 위하여 SPSS 19.0와 LIMDEP 8.0의 통계패키지를 이용하여 과제를 수행하였다. 설문조사 모집단은 최근 3개월 내 와인 음용 경력이 있는 20세 이상의 성인 남녀를 대상으로 300부를 배포하여 285부를 분석에 사용되었으며, 기초통계는 요인분석, 빈도분석, 신뢰도분석, 분산분석, 상관관계분석을 실시하였으며, 수요모형 설정을 위해서 회귀분석을 설정하였다. 관여수준에 따른 집단 간 차이를 검증하기 위해 우도비율검정을 실시하였다. 연구 결과 와인관여도에 따른 와인수비수요를 위해 인구 통계적 변수와 와인소비행동 변수, 소비자유형, 와인선택속성 등을 독립변수로 사용하였다. 그리고 독립변수를 이용하여 소비횟수에 영향을 주는 결정요인을 도출하였다. 또한 관여수준에 따른 집단을 구분하여 각 집단의 와인소비횟수에 미치는 요인을 도출하였다. 첫 번째, 월 소득이 많을 수 록 와인소비도 만은 것으로 나타났다. 두 번째, 고관여 집단과 저관여 집단의 월간 와인소비횟수를 보면 고관여 집단이 3.89회, 저관여 집단이 2.46회로 고관여 집단이 와인소비를 더 많이 하는 것으로 나타났다. 우리나라에서는 와인이 특권층의 술이라는 통념이 무너지고, 최근에는 와인 전문매장뿐만 아니라 인터넷, 할인매장, 편의점 등 구입경로 또한 쉽고 다양 해졌다. 이러한 추세로 볼 때 국내에서 와인은 앞으로 대중적인 술로 자리잡을 것으로 예상된다. 따라서 와인 수입회사들은 와인시장세분화를 통한 와인 마케팅을 실시해야하며 마케팅 전략 수립에 도움이 될 것으로 사료된다.
Since the opening of wine market in 1987, wine consumption has shown a growth of more than 10%, until its reduction in consequence of foreign exchange crisis in 1997. Then, with renewed interest in wine and health, red wine consumption has increased, and its trend changed from high- to low-alcohol d...
Since the opening of wine market in 1987, wine consumption has shown a growth of more than 10%, until its reduction in consequence of foreign exchange crisis in 1997. Then, with renewed interest in wine and health, red wine consumption has increased, and its trend changed from high- to low-alcohol drinks, in view of the improvement of women's social positions and the aftermath of well-being culture. According to changes in tastes and trends of wine consumers, wine market will grow bigger, in terms of the growth in wine consumption of 12.23% between 2005 and 2009, as an issue of price cutting by conclusion of Korea-Chile FTA and Korea-EU FTA, has stimulates wine consumers, in addition to business recovery and extended distribution channels. Korea's wine market is now heading toward recovery, out of dry spell. At this time of popularization of wine culture as a part of alcoholic beverage market, with increased number of wine consumers, this study aims to examine wine consumption behaviors according to involvement, the degree of wine consumers' interest in wine, and propose an alternative plan for establishment of theoretical backgrounds and marketing strategies necessary for wine market according to involvement by influences on the frequency of wine consumption. To achieve the purpose of this study, according to theories founded through theoretical consideration and projects established on theoretical bases, statistical packages of SPSS 19.0 and LIMDEP 8.0 were used for empirical testing. For the survey, out of 300 questionnaires administered, the recollected 258 sheets were used for analysis, with a population of male and female adults aged over 20, who have drunk for recent 3 months. For basic strategics, factor analysis, frequency analysis, reliability analysis, ANOVA and correlation analysis were conducted, and for setting of demand models, regression analysis was conducted. Moreover, the Log-likelihood ratio test was conducted to examine difference between groups according to the level of wine involvement. In addition, in view of wine consumption demands according to wine involvement, independent variables were used, such as demographical variables, wine consumption behavior variables, consumer types and wine selection attributes. Then, using the independent variables, determining factors influencing the frequency of wine consumption were derived. According to classification of groups with respect to the level of involvement, factors influencing the frequency of wine consumption in each group were derived. First, higher monthly incomes led to higher wine consumption. Second, in comparison between a high and a low involvement group in the monthly frequency of wine consumption, the former group was 3.89 times, in terms of frequency, whereas the latter group was 2.46 times. It indicated that the high involvement showed higher wine consumption. In Korea, wine was once regarded as a beverage only for the privileged class. However, it has been recently purchased through more various and easier routes, including the Internet, discount stores, convenience stores and so on. In consideration of this tendency, wine will settle as a popular beverage in Korea. Accordingly, wine import companies should conduct wine marketing through subdivision of wine market, which will lead to greater help to establishment of marketing strategies.
Since the opening of wine market in 1987, wine consumption has shown a growth of more than 10%, until its reduction in consequence of foreign exchange crisis in 1997. Then, with renewed interest in wine and health, red wine consumption has increased, and its trend changed from high- to low-alcohol drinks, in view of the improvement of women's social positions and the aftermath of well-being culture. According to changes in tastes and trends of wine consumers, wine market will grow bigger, in terms of the growth in wine consumption of 12.23% between 2005 and 2009, as an issue of price cutting by conclusion of Korea-Chile FTA and Korea-EU FTA, has stimulates wine consumers, in addition to business recovery and extended distribution channels. Korea's wine market is now heading toward recovery, out of dry spell. At this time of popularization of wine culture as a part of alcoholic beverage market, with increased number of wine consumers, this study aims to examine wine consumption behaviors according to involvement, the degree of wine consumers' interest in wine, and propose an alternative plan for establishment of theoretical backgrounds and marketing strategies necessary for wine market according to involvement by influences on the frequency of wine consumption. To achieve the purpose of this study, according to theories founded through theoretical consideration and projects established on theoretical bases, statistical packages of SPSS 19.0 and LIMDEP 8.0 were used for empirical testing. For the survey, out of 300 questionnaires administered, the recollected 258 sheets were used for analysis, with a population of male and female adults aged over 20, who have drunk for recent 3 months. For basic strategics, factor analysis, frequency analysis, reliability analysis, ANOVA and correlation analysis were conducted, and for setting of demand models, regression analysis was conducted. Moreover, the Log-likelihood ratio test was conducted to examine difference between groups according to the level of wine involvement. In addition, in view of wine consumption demands according to wine involvement, independent variables were used, such as demographical variables, wine consumption behavior variables, consumer types and wine selection attributes. Then, using the independent variables, determining factors influencing the frequency of wine consumption were derived. According to classification of groups with respect to the level of involvement, factors influencing the frequency of wine consumption in each group were derived. First, higher monthly incomes led to higher wine consumption. Second, in comparison between a high and a low involvement group in the monthly frequency of wine consumption, the former group was 3.89 times, in terms of frequency, whereas the latter group was 2.46 times. It indicated that the high involvement showed higher wine consumption. In Korea, wine was once regarded as a beverage only for the privileged class. However, it has been recently purchased through more various and easier routes, including the Internet, discount stores, convenience stores and so on. In consideration of this tendency, wine will settle as a popular beverage in Korea. Accordingly, wine import companies should conduct wine marketing through subdivision of wine market, which will lead to greater help to establishment of marketing strategies.
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