도시농업은 단순히 식량생산에 그치지 않고, 방치되어 있던 도시 내 유휴지에 텃밭을 만들어 환경을 개선하고, 신선한 농작물을 생산하는 다양한 활동으로 인한 어메니티(Amenity) 증진을 통해 생산적 생태공동체를 구현하고 지속가능한 도시를 만드는데 목적을 가지고 있다. 하지만 그간 도시농업에 관한 연구는 대부분 텃밭이용 실태조사에 그치고 있어 도시커뮤니티에서 텃밭활동이 가지는 진정한 가치를 규명하지 못하고 있다. 본 연구는 도시텃밭이 지역공동체의식에 미치는 영향을 파악하고, 문헌연구와 인터뷰, 설문조사를 통해 이를 규명하고자 했다.
연구의 첫 단계에서는 이론적 고찰에서 도시농업을 4가지 유형으로 나누고 선행연구 분석을 통해, “도시민을 대상으로 하는 생활농업으로서 도시 내 주거지 주변 텃밭에서 친환경 ...
도시농업은 단순히 식량생산에 그치지 않고, 방치되어 있던 도시 내 유휴지에 텃밭을 만들어 환경을 개선하고, 신선한 농작물을 생산하는 다양한 활동으로 인한 어메니티(Amenity) 증진을 통해 생산적 생태공동체를 구현하고 지속가능한 도시를 만드는데 목적을 가지고 있다. 하지만 그간 도시농업에 관한 연구는 대부분 텃밭이용 실태조사에 그치고 있어 도시커뮤니티에서 텃밭활동이 가지는 진정한 가치를 규명하지 못하고 있다. 본 연구는 도시텃밭이 지역공동체의식에 미치는 영향을 파악하고, 문헌연구와 인터뷰, 설문조사를 통해 이를 규명하고자 했다.
연구의 첫 단계에서는 이론적 고찰에서 도시농업을 4가지 유형으로 나누고 선행연구 분석을 통해, “도시민을 대상으로 하는 생활농업으로서 도시 내 주거지 주변 텃밭에서 친환경 유기농법을 통해 도시환경을 회복하고 안전한 먹거리를 생산하며 다양한 도시텃밭프로그램을 응용하여 참여자들의 공동체의식을 증진시키고 지역 활성화를 도모하는 활동”이라 정의하였다.
연구의 다음단계로 공동체에 관한 선행연구를 검토하여 공동체의 구성요소를 설정하고 공동체의식의 측정 방법을 도출했다. 공동체의 구성요소는 기존연구에서 공통적으로 제시된 물리적, 사회적 요인 및 연대의식, 자족성으로 구성하였다. 공동체의식의 측정은 McMillan & Chavis(1986)의 SCI(Sense of CommunityIndex)가 본 연구에 적합하다고 판단하여 이를 연구에 목적에 맞게 수정하여 사용하였다.
분석에서는 이론적 고찰을 바탕으로 하여 서울시 공공도시텃밭 3군데와 관리조직 3곳 그리고 도시텃밭 공동체 3곳에 대해 사례분석과 통계분석을 실시하였다. 먼저 도시텃밭 관리조직인 텃밭보급소, 그린플러스, 인천도시농업네트워크와 도시텃밭 공동체인 이웃랄랄라, 문래도시텃밭, 용산도시농업공원추진위에 대해 운영 실태를 조사한 결과, 실제로 도시농업이 지역공동체 회복과 지역활성화에 기여하고 있는 것을 관찰하였으며, 여기에는 관리조직의 역할이 중요하게 작용하고 있음을 알 수 있었다.
사례조사 결과를 바탕으로 강동구 둔촌동 텃밭, 도봉구 나눔텃밭, 송파구 솔이텃밭 등 서울시 공공도시텃밭들을 대상으로 설문조사를 실시하였다. 설문항목은 공동체 구성요소를 토대로 개인특성, 텃밭환경, 텃밭프로그램, 텃밭참여도, 내외교제, 공동체의식으로 구성하였다. 강동구와 송파구의 경우는 민간기관이 위탁운영을 맡고 있고, 도봉구는 지자체에서 자체 운영을 하고 있다.
설문조사의 첫 번째 목표는 텃밭 간에 관리조직의 차이에 따른 공동체의식을 살펴보고자 했다. 이를 위해 교차분석과 분산분석을 실시한 결과, 텃밭환경과 개인특성, 텃밭 참여도에서는 차이가 나타나지 않았고, 텃밭 프로그램과 내부교제, 공동체의식에서 정기적인 프로그램을 운영하고 있는 강동구, 송파구와 그렇지 못한 도봉구 도시텃밭 간에 차이가 나타났다. 이러한 결과는 텃밭 프로그램 운영이 텃밭에서의 상호교제와 공동체의식에 영향을 미치고 있음을 알 수 있다.
두 번째 단계로 공동체의식 영향요인들 간에 관계에 대해 알아보기 위해 교차분석과 분산분석, 상관관계분석을 실시하였다. 교차분석 결과 텃밭프로그램에 참여하는 쪽이 텃밭참여도, 내외교제, 공동체의식에서 농사활동만하는 사람에 비해 높은 평균을 보였으며, 상관관관계분석 결과 대부분의 영향요인들이 서로 관계가 있다는 것이 드러났다.
마지막으로 경로분석을 통해 공동체의식과 영향요인들 간에 인과관계에 대해 파악하고 직·간접 영향력을 산출하여 도시텃밭에서의 공동체의식 형성 경로모형을 작성하였다. 그 결과 텃밭환경에서 접근성과 편의성, 텃밭프로그램에서는 프로그램 참여와 만족도 그리고 참여의향, 내외교제에서는 내부교제가 높은 영향력을 보였는데, 그 중에서도 텃밭 프로그램 참여가 가장 높은 영향력을 보였다. 따라서 도시텃밭에서의 공동체의식을 제고하기 위해서는 도시텃밭 계획 단계에서 부터 접근성과 편의성을 고려하여야 하고, 도시텃밭 관리에 있어서는 정기적인 텃밭프로그램 운영을 통해 참여자들 간에 상호작용을 증가시켜야하며 이를 위해서는 도시텃밭 관리조직의 역할이 중요하다.
도시농업은 단순히 식량생산에 그치지 않고, 방치되어 있던 도시 내 유휴지에 텃밭을 만들어 환경을 개선하고, 신선한 농작물을 생산하는 다양한 활동으로 인한 어메니티(Amenity) 증진을 통해 생산적 생태공동체를 구현하고 지속가능한 도시를 만드는데 목적을 가지고 있다. 하지만 그간 도시농업에 관한 연구는 대부분 텃밭이용 실태조사에 그치고 있어 도시커뮤니티에서 텃밭활동이 가지는 진정한 가치를 규명하지 못하고 있다. 본 연구는 도시텃밭이 지역공동체의식에 미치는 영향을 파악하고, 문헌연구와 인터뷰, 설문조사를 통해 이를 규명하고자 했다.
연구의 첫 단계에서는 이론적 고찰에서 도시농업을 4가지 유형으로 나누고 선행연구 분석을 통해, “도시민을 대상으로 하는 생활농업으로서 도시 내 주거지 주변 텃밭에서 친환경 유기농법을 통해 도시환경을 회복하고 안전한 먹거리를 생산하며 다양한 도시텃밭프로그램을 응용하여 참여자들의 공동체의식을 증진시키고 지역 활성화를 도모하는 활동”이라 정의하였다.
연구의 다음단계로 공동체에 관한 선행연구를 검토하여 공동체의 구성요소를 설정하고 공동체의식의 측정 방법을 도출했다. 공동체의 구성요소는 기존연구에서 공통적으로 제시된 물리적, 사회적 요인 및 연대의식, 자족성으로 구성하였다. 공동체의식의 측정은 McMillan & Chavis(1986)의 SCI(Sense of Community Index)가 본 연구에 적합하다고 판단하여 이를 연구에 목적에 맞게 수정하여 사용하였다.
분석에서는 이론적 고찰을 바탕으로 하여 서울시 공공도시텃밭 3군데와 관리조직 3곳 그리고 도시텃밭 공동체 3곳에 대해 사례분석과 통계분석을 실시하였다. 먼저 도시텃밭 관리조직인 텃밭보급소, 그린플러스, 인천도시농업네트워크와 도시텃밭 공동체인 이웃랄랄라, 문래도시텃밭, 용산도시농업공원추진위에 대해 운영 실태를 조사한 결과, 실제로 도시농업이 지역공동체 회복과 지역활성화에 기여하고 있는 것을 관찰하였으며, 여기에는 관리조직의 역할이 중요하게 작용하고 있음을 알 수 있었다.
사례조사 결과를 바탕으로 강동구 둔촌동 텃밭, 도봉구 나눔텃밭, 송파구 솔이텃밭 등 서울시 공공도시텃밭들을 대상으로 설문조사를 실시하였다. 설문항목은 공동체 구성요소를 토대로 개인특성, 텃밭환경, 텃밭프로그램, 텃밭참여도, 내외교제, 공동체의식으로 구성하였다. 강동구와 송파구의 경우는 민간기관이 위탁운영을 맡고 있고, 도봉구는 지자체에서 자체 운영을 하고 있다.
설문조사의 첫 번째 목표는 텃밭 간에 관리조직의 차이에 따른 공동체의식을 살펴보고자 했다. 이를 위해 교차분석과 분산분석을 실시한 결과, 텃밭환경과 개인특성, 텃밭 참여도에서는 차이가 나타나지 않았고, 텃밭 프로그램과 내부교제, 공동체의식에서 정기적인 프로그램을 운영하고 있는 강동구, 송파구와 그렇지 못한 도봉구 도시텃밭 간에 차이가 나타났다. 이러한 결과는 텃밭 프로그램 운영이 텃밭에서의 상호교제와 공동체의식에 영향을 미치고 있음을 알 수 있다.
두 번째 단계로 공동체의식 영향요인들 간에 관계에 대해 알아보기 위해 교차분석과 분산분석, 상관관계분석을 실시하였다. 교차분석 결과 텃밭프로그램에 참여하는 쪽이 텃밭참여도, 내외교제, 공동체의식에서 농사활동만하는 사람에 비해 높은 평균을 보였으며, 상관관관계분석 결과 대부분의 영향요인들이 서로 관계가 있다는 것이 드러났다.
마지막으로 경로분석을 통해 공동체의식과 영향요인들 간에 인과관계에 대해 파악하고 직·간접 영향력을 산출하여 도시텃밭에서의 공동체의식 형성 경로모형을 작성하였다. 그 결과 텃밭환경에서 접근성과 편의성, 텃밭프로그램에서는 프로그램 참여와 만족도 그리고 참여의향, 내외교제에서는 내부교제가 높은 영향력을 보였는데, 그 중에서도 텃밭 프로그램 참여가 가장 높은 영향력을 보였다. 따라서 도시텃밭에서의 공동체의식을 제고하기 위해서는 도시텃밭 계획 단계에서 부터 접근성과 편의성을 고려하여야 하고, 도시텃밭 관리에 있어서는 정기적인 텃밭프로그램 운영을 통해 참여자들 간에 상호작용을 증가시켜야하며 이를 위해서는 도시텃밭 관리조직의 역할이 중요하다.
The objectives of urban agriculture are threefold: firstly to produce food, secondly to cultivate a urban farm in abandoned farmlands and improve our environment, and finally to create a city which can implement and sustain productive eco-community through amenity-based growth resulting from various...
The objectives of urban agriculture are threefold: firstly to produce food, secondly to cultivate a urban farm in abandoned farmlands and improve our environment, and finally to create a city which can implement and sustain productive eco-community through amenity-based growth resulting from various activities producing fresh agricultural products. However, a majority of previous studies on urban agriculture focused on fact-finding research of the use of urban farm, so they have not established a real value of urban farm in urban community. This study aims to investigate the effect of urban farm on the sense of community and to identify it by conducting a review of literature, interview, and survey of urban farm.
The study was conducted in two phases. The first phase started with dividing urban agriculture into 4 types through literature review. Through the analysis of previous studies, urban agriculture was defined as "everyday agricultural activities of urban residents to produce safe food in urban and peri-urban areas by conducting eco-friendly, organic farming practices to restore urban environment, improve participants' sense of community and promote regional revitalization through various urban farm programs."
In the next phase of the study, elements of community and a measuring method for a sense of community were derived from previous studies on communities. The elements of community consisted of physical and social elements, solidarity, and self-sufficiency that are commonly suggested in previous studies. The Sense of Community Index (SCI) suggested by McMillan and Chavis (1986) was corrected and applied to measure a sense of community.
For analysis, case and statistical analyses were applied to 3 public urban farms, their respective management organizations (i.e. 3 places), and 3 urban farm communities. According to the results of the management survey of urban farms' management organizations (e.g. Urban farm distribution agencies, Greenplus, Incheon Urban Agricultural Network) and communities of urban farm (e.g. Neighbor Lalala, Moonrae Urban Farm, Yongsan Urban Agricultural Park Promotion Committee), urban agriculture was observed to stimulate revitalization of local communities, which can be found that management organizations serve as a crucial role to achieve its task for the community.
A survey was conducted on the basis of the results of case study. Respondents were public urban farm agents in Seoul such as 'The Urban Farm in Dooncheon-dong, Gandong-gu', 'The Sharing Urban Farm in Dobong-gu', 'Soli Urban Farm in Songpa-gu.' The survey items based on elements of community were composed of personal characteristics, urban farm environments, urban farm programs, participation level of urban farm, inside and outside acquaintances, and sense of community. In the cases of Gangdong-gu and Songpa-gu, nongovernmental institutions are consigned to managing their urban farms, whereas in Dobong-gu, the local authority manages its urban farm.
The survey was designed to serve three purposes. The first purpose of the survey was to investigate a sense of community depending on differences of managing organizations between urban farms. To assess this, cross-tabulation and variance analyses were utilized in this survey. The results of the two analyses indicated that there is no significant difference in urban farm environments, personal characteristics and participation level of urban farm, while there is difference in a urban farm program, inside acquaintance, and a sense of community between Gangdong-gu and Sonpa-gu where the program is regularly conducted and Dobong-gu where it is not conducted. The results showed that conducting the urban farm program has an effect on interaction among participants in urban farms and their sense of community.
The second purpose of the survey was to identify relations among affecting factors on a sense of community with conducting cross-tabulation, variance and correlation analyses. According to the result of the cross-tabulation analysis, participants who take part in the urban farm program showed higher participation level, inside acquaintance and a sense of community compared to people only engaged in farming. The result of the correlation analysis showed that a majority of the factors have connections with one another.
The final purpose of the survey was to discover correlations between sense of community and affecting factors through path analysis, calculating direct and indirect influences, which caused to create a path model on the formation of sense of community resulting from urban farm activity. The survey results showed that accessibility and convenience, program participation and the degree of satisfaction, participating intention, and inside acquaintance had high levels of effect on urban farm environments, urban farm programs, and inside and outside acquaintances, respectively. In particular, program participation in the urban farm program showed the highest level of effect on a sense of local community.
In conclusion, in order to promote a sense of community in urban farms, accessibility and convenience are required to consider on the planning stage of urban farm. Further, effective management of urban farms needs increased interaction among participants by conducting regular urban farm programs. To achieve this, management organizations are required to play a major role in urban farms.
The objectives of urban agriculture are threefold: firstly to produce food, secondly to cultivate a urban farm in abandoned farmlands and improve our environment, and finally to create a city which can implement and sustain productive eco-community through amenity-based growth resulting from various activities producing fresh agricultural products. However, a majority of previous studies on urban agriculture focused on fact-finding research of the use of urban farm, so they have not established a real value of urban farm in urban community. This study aims to investigate the effect of urban farm on the sense of community and to identify it by conducting a review of literature, interview, and survey of urban farm.
The study was conducted in two phases. The first phase started with dividing urban agriculture into 4 types through literature review. Through the analysis of previous studies, urban agriculture was defined as "everyday agricultural activities of urban residents to produce safe food in urban and peri-urban areas by conducting eco-friendly, organic farming practices to restore urban environment, improve participants' sense of community and promote regional revitalization through various urban farm programs."
In the next phase of the study, elements of community and a measuring method for a sense of community were derived from previous studies on communities. The elements of community consisted of physical and social elements, solidarity, and self-sufficiency that are commonly suggested in previous studies. The Sense of Community Index (SCI) suggested by McMillan and Chavis (1986) was corrected and applied to measure a sense of community.
For analysis, case and statistical analyses were applied to 3 public urban farms, their respective management organizations (i.e. 3 places), and 3 urban farm communities. According to the results of the management survey of urban farms' management organizations (e.g. Urban farm distribution agencies, Greenplus, Incheon Urban Agricultural Network) and communities of urban farm (e.g. Neighbor Lalala, Moonrae Urban Farm, Yongsan Urban Agricultural Park Promotion Committee), urban agriculture was observed to stimulate revitalization of local communities, which can be found that management organizations serve as a crucial role to achieve its task for the community.
A survey was conducted on the basis of the results of case study. Respondents were public urban farm agents in Seoul such as 'The Urban Farm in Dooncheon-dong, Gandong-gu', 'The Sharing Urban Farm in Dobong-gu', 'Soli Urban Farm in Songpa-gu.' The survey items based on elements of community were composed of personal characteristics, urban farm environments, urban farm programs, participation level of urban farm, inside and outside acquaintances, and sense of community. In the cases of Gangdong-gu and Songpa-gu, nongovernmental institutions are consigned to managing their urban farms, whereas in Dobong-gu, the local authority manages its urban farm.
The survey was designed to serve three purposes. The first purpose of the survey was to investigate a sense of community depending on differences of managing organizations between urban farms. To assess this, cross-tabulation and variance analyses were utilized in this survey. The results of the two analyses indicated that there is no significant difference in urban farm environments, personal characteristics and participation level of urban farm, while there is difference in a urban farm program, inside acquaintance, and a sense of community between Gangdong-gu and Sonpa-gu where the program is regularly conducted and Dobong-gu where it is not conducted. The results showed that conducting the urban farm program has an effect on interaction among participants in urban farms and their sense of community.
The second purpose of the survey was to identify relations among affecting factors on a sense of community with conducting cross-tabulation, variance and correlation analyses. According to the result of the cross-tabulation analysis, participants who take part in the urban farm program showed higher participation level, inside acquaintance and a sense of community compared to people only engaged in farming. The result of the correlation analysis showed that a majority of the factors have connections with one another.
The final purpose of the survey was to discover correlations between sense of community and affecting factors through path analysis, calculating direct and indirect influences, which caused to create a path model on the formation of sense of community resulting from urban farm activity. The survey results showed that accessibility and convenience, program participation and the degree of satisfaction, participating intention, and inside acquaintance had high levels of effect on urban farm environments, urban farm programs, and inside and outside acquaintances, respectively. In particular, program participation in the urban farm program showed the highest level of effect on a sense of local community.
In conclusion, in order to promote a sense of community in urban farms, accessibility and convenience are required to consider on the planning stage of urban farm. Further, effective management of urban farms needs increased interaction among participants by conducting regular urban farm programs. To achieve this, management organizations are required to play a major role in urban farms.
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