커피는 볶은지 14일 이내에 음용하는 것이 좋은 음용 방법으로 알려져 있다. 이는 일반 소비자들이 커피구입 후 14일 이후에 음용하는 경우가 많으며 이는 커피의 신선한 맛과 향을 즐기기 힘들다. 이에 본 연구에서 포장된 볶은 분쇄커피를 세가지 보관 형태로 구분하여 그 중 좋은 커피의 품질을 유지할 수 있는 방법을 알아보고 이 결과를 통하여 가정에서 효율적인 커피의 보관 방법을 제시하고자 한다. 본 연구의 실험 모델로 콜롬비아 수프리모를 사용하여 7일, 14일, 30일이 경과된 시료를 실온, 냉장, 냉동 보관하여 각 시료를 검사하였으며, 산패도를 측정을 위해 산가와 ...
커피는 볶은지 14일 이내에 음용하는 것이 좋은 음용 방법으로 알려져 있다. 이는 일반 소비자들이 커피구입 후 14일 이후에 음용하는 경우가 많으며 이는 커피의 신선한 맛과 향을 즐기기 힘들다. 이에 본 연구에서 포장된 볶은 분쇄커피를 세가지 보관 형태로 구분하여 그 중 좋은 커피의 품질을 유지할 수 있는 방법을 알아보고 이 결과를 통하여 가정에서 효율적인 커피의 보관 방법을 제시하고자 한다. 본 연구의 실험 모델로 콜롬비아 수프리모를 사용하여 7일, 14일, 30일이 경과된 시료를 실온, 냉장, 냉동 보관하여 각 시료를 검사하였으며, 산패도를 측정을 위해 산가와 과산화물가를 측정하고, 지방산 성분 분석을 위하여 GC(Gas Chromatography)를 통하여 각 시료의 지방산을 측정하였으며 커피의 향과 맛의 평가를 위해 SCAA Cupping form 을 사용하여 품질을 측정하였다. 본 연구에서 지방산의 저장기간 중의 성분 변화는 포화지방산의 수치는 감소하였으며, 불포화지방산은 증가를 보여주었다. 산가와 과산화물가에서는 냉동 보관에서 산가와 과산화물가의 값이 느리게 진행되었으며, 커피의 향기와 맛을 평가하기 위하여 커핑 통한 결과에서도 냉동 보관의 결과가 높은 점수를 얻어 본 실험에서 장기보관 방법으로는 냉동보관이 가장 효과적이다.
커피는 볶은지 14일 이내에 음용하는 것이 좋은 음용 방법으로 알려져 있다. 이는 일반 소비자들이 커피구입 후 14일 이후에 음용하는 경우가 많으며 이는 커피의 신선한 맛과 향을 즐기기 힘들다. 이에 본 연구에서 포장된 볶은 분쇄커피를 세가지 보관 형태로 구분하여 그 중 좋은 커피의 품질을 유지할 수 있는 방법을 알아보고 이 결과를 통하여 가정에서 효율적인 커피의 보관 방법을 제시하고자 한다. 본 연구의 실험 모델로 콜롬비아 수프리모를 사용하여 7일, 14일, 30일이 경과된 시료를 실온, 냉장, 냉동 보관하여 각 시료를 검사하였으며, 산패도를 측정을 위해 산가와 과산화물가를 측정하고, 지방산 성분 분석을 위하여 GC(Gas Chromatography)를 통하여 각 시료의 지방산을 측정하였으며 커피의 향과 맛의 평가를 위해 SCAA Cupping form 을 사용하여 품질을 측정하였다. 본 연구에서 지방산의 저장기간 중의 성분 변화는 포화지방산의 수치는 감소하였으며, 불포화지방산은 증가를 보여주었다. 산가와 과산화물가에서는 냉동 보관에서 산가와 과산화물가의 값이 느리게 진행되었으며, 커피의 향기와 맛을 평가하기 위하여 커핑 통한 결과에서도 냉동 보관의 결과가 높은 점수를 얻어 본 실험에서 장기보관 방법으로는 냉동보관이 가장 효과적이다.
It has been widely recognized as the best way to consume roast coffee bean within fourteen days from the date of roast. However, it often happens past more than fourteen days from the date the consuming public has purchased it so it is difficult to enjoy taste and aroma of fresh coffee due to the ra...
It has been widely recognized as the best way to consume roast coffee bean within fourteen days from the date of roast. However, it often happens past more than fourteen days from the date the consuming public has purchased it so it is difficult to enjoy taste and aroma of fresh coffee due to the rancidity. Therefore, this study is aimed at identifying the best storage method of grinded roast coffee bean in a package through the determining three samples of the same coffee bean in each different storage method and suggesting the best storage method of roast coffee bean in a good quality at home. A species of sample used in this study was Colombian Supremo. We divided it in three different period of storage as follow stored seven days, fourteen days, thirty days and different conditions such as room temperature, cold storage, frozen storage. To measure the rancidities, we examined acid value and peroxide value of each samples. For the componental analysis of fatty acid, fatty acid value of each samples were measured through the use of GC. We performed evaluation to determine qualities of sample based on SCAA Cupping form. In this study, the change of saturated fatty acid during the storage was reduced but the change of unsaturated fatty acid was increased for the same period of time. The acid value and the peroxide value imply that the decomposition proceeded slower in case of frozen storage. Also, in evaluation of aroma and taste through the way of cupping indicated higher score in case of frozen storage. The results of this study present that frozen storage is the most effective storage method to keep roasted coffee bean in a better quality for long-term storage.
It has been widely recognized as the best way to consume roast coffee bean within fourteen days from the date of roast. However, it often happens past more than fourteen days from the date the consuming public has purchased it so it is difficult to enjoy taste and aroma of fresh coffee due to the rancidity. Therefore, this study is aimed at identifying the best storage method of grinded roast coffee bean in a package through the determining three samples of the same coffee bean in each different storage method and suggesting the best storage method of roast coffee bean in a good quality at home. A species of sample used in this study was Colombian Supremo. We divided it in three different period of storage as follow stored seven days, fourteen days, thirty days and different conditions such as room temperature, cold storage, frozen storage. To measure the rancidities, we examined acid value and peroxide value of each samples. For the componental analysis of fatty acid, fatty acid value of each samples were measured through the use of GC. We performed evaluation to determine qualities of sample based on SCAA Cupping form. In this study, the change of saturated fatty acid during the storage was reduced but the change of unsaturated fatty acid was increased for the same period of time. The acid value and the peroxide value imply that the decomposition proceeded slower in case of frozen storage. Also, in evaluation of aroma and taste through the way of cupping indicated higher score in case of frozen storage. The results of this study present that frozen storage is the most effective storage method to keep roasted coffee bean in a better quality for long-term storage.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.