20세기 후반 세계 경제와 정치는 서양을 중심으로 발달되어 왔다.서양 문화의 전파와 유입은 동양 사회 문화의 급속한 발달을 초래하였으며, 시간의 물질화 및 일을 빠르고 쉽게 처리하고자 하는 현대인의 삶을 야기하게 되었다. 이로 인하여 ‘빠르고 간편하게 먹는’ 서구식 식문화인 패스트푸드(fast food)가 보편적인 식문화로 확산되기 시작했다. 그러나 ‘빠르고 간편하게 먹는’ 서구식 식문화에 대한 부작용을 겪은 지금은 ‘천천히 건강하게 먹는’ 동양의 식문화로의 의식의 전환이 이루어지고 있으며, 음식문화의 중심 역시 서양에서 동양으로 점차 이동하고 있다. 세계의 음식문화 흐름에 발맞추어 ...
20세기 후반 세계 경제와 정치는 서양을 중심으로 발달되어 왔다.서양 문화의 전파와 유입은 동양 사회 문화의 급속한 발달을 초래하였으며, 시간의 물질화 및 일을 빠르고 쉽게 처리하고자 하는 현대인의 삶을 야기하게 되었다. 이로 인하여 ‘빠르고 간편하게 먹는’ 서구식 식문화인 패스트푸드(fast food)가 보편적인 식문화로 확산되기 시작했다. 그러나 ‘빠르고 간편하게 먹는’ 서구식 식문화에 대한 부작용을 겪은 지금은 ‘천천히 건강하게 먹는’ 동양의 식문화로의 의식의 전환이 이루어지고 있으며, 음식문화의 중심 역시 서양에서 동양으로 점차 이동하고 있다. 세계의 음식문화 흐름에 발맞추어 한국음식 역시 빠른 속도로 세계화가 진행 되고 있다. 더불어 한식의 홍보도 중요해지고 사진가의 역할도 커졌다. 한 나라를 나타내는 주요한 문화 중 대표적인 것이 음식문화이다. 음식은 해당 나라의 생활양식 그 자체로서 문화의 근간을 이루기 때문이다. 그러므로 한 나라의 문화적 특성을 가늠하고자 한다면 해당 국가의 음식 문화부터 이해해야한다고 해도 과언이 아닐 것이다. 따라서 세계에 우리나라가 과연 어떤 문화를 가지고 있는지를 드러내려면 우리의 음식문화가 어떠한 특징을 가지고 있는지부터 체계적으로 보여줄 수 있어야 할 것이다. 한국음식 문화는 중앙집권체체를 이룩한 조선왕조시대에 조리를 담당하고 궁중음식을 직·간접적으로 먹어본 재상과 외명부들 뿐만 아니라 양반계층, 서민계층, 반가에서 함께 기거한 솔거노비 계층 등에서 상호 유기적으로 영향을 미치면서 발전해온 산물이다. 물이 높은 곳에서 낮은 곳으로 흐르듯이 우리 음식문화 역시 가장 최상위 문화가 궁중을 중심으로 한 음식문화였고 이는 주변으로 확산되어 토속 식자재와 어우러져 다시 거듭 발전하여 상호 교류 하에 영향을 미치면서 점차 한국을 대표하는 음식으로 정착하였다. 본 논문에서는 유교적 제례의식에 기초한 각 지역의 특색 있는 재료를 이용한 제사 음식을 선정하고자 노력했다. 명문가의 제사 음식과 재료는 문헌을 토대로 조사하였고, 일반 가정의 제례음식은 직접 촬영하여 조사하였다. 또한 각 지역의 토산물을 기록한 [도문대작]과 [규합총서]를 통해 조사하였다. 연구 조사를 토대로 식재료를 선정한 후, 각 지역의 특색 있는 재료를 사용하되 조리법과 형태를 변형하여 음식을 지역별로 기획 제작하였다. 전통식기 및 전통 소품들을 활용하였으며 음식 위에 얹어진 고명과 소품들을 화려하게 사용하였다. 선행논문인 <한국음식사진의 표현에 관한 분석연구>를 토대로 앞으로의 한국음식 사진이 어떻게 표현되어야 하는지를 작품 제작을 통해 알아보려한다.
20세기 후반 세계 경제와 정치는 서양을 중심으로 발달되어 왔다.서양 문화의 전파와 유입은 동양 사회 문화의 급속한 발달을 초래하였으며, 시간의 물질화 및 일을 빠르고 쉽게 처리하고자 하는 현대인의 삶을 야기하게 되었다. 이로 인하여 ‘빠르고 간편하게 먹는’ 서구식 식문화인 패스트푸드(fast food)가 보편적인 식문화로 확산되기 시작했다. 그러나 ‘빠르고 간편하게 먹는’ 서구식 식문화에 대한 부작용을 겪은 지금은 ‘천천히 건강하게 먹는’ 동양의 식문화로의 의식의 전환이 이루어지고 있으며, 음식문화의 중심 역시 서양에서 동양으로 점차 이동하고 있다. 세계의 음식문화 흐름에 발맞추어 한국음식 역시 빠른 속도로 세계화가 진행 되고 있다. 더불어 한식의 홍보도 중요해지고 사진가의 역할도 커졌다. 한 나라를 나타내는 주요한 문화 중 대표적인 것이 음식문화이다. 음식은 해당 나라의 생활양식 그 자체로서 문화의 근간을 이루기 때문이다. 그러므로 한 나라의 문화적 특성을 가늠하고자 한다면 해당 국가의 음식 문화부터 이해해야한다고 해도 과언이 아닐 것이다. 따라서 세계에 우리나라가 과연 어떤 문화를 가지고 있는지를 드러내려면 우리의 음식문화가 어떠한 특징을 가지고 있는지부터 체계적으로 보여줄 수 있어야 할 것이다. 한국음식 문화는 중앙집권체체를 이룩한 조선왕조시대에 조리를 담당하고 궁중음식을 직·간접적으로 먹어본 재상과 외명부들 뿐만 아니라 양반계층, 서민계층, 반가에서 함께 기거한 솔거노비 계층 등에서 상호 유기적으로 영향을 미치면서 발전해온 산물이다. 물이 높은 곳에서 낮은 곳으로 흐르듯이 우리 음식문화 역시 가장 최상위 문화가 궁중을 중심으로 한 음식문화였고 이는 주변으로 확산되어 토속 식자재와 어우러져 다시 거듭 발전하여 상호 교류 하에 영향을 미치면서 점차 한국을 대표하는 음식으로 정착하였다. 본 논문에서는 유교적 제례의식에 기초한 각 지역의 특색 있는 재료를 이용한 제사 음식을 선정하고자 노력했다. 명문가의 제사 음식과 재료는 문헌을 토대로 조사하였고, 일반 가정의 제례음식은 직접 촬영하여 조사하였다. 또한 각 지역의 토산물을 기록한 [도문대작]과 [규합총서]를 통해 조사하였다. 연구 조사를 토대로 식재료를 선정한 후, 각 지역의 특색 있는 재료를 사용하되 조리법과 형태를 변형하여 음식을 지역별로 기획 제작하였다. 전통식기 및 전통 소품들을 활용하였으며 음식 위에 얹어진 고명과 소품들을 화려하게 사용하였다. 선행논문인 <한국음식사진의 표현에 관한 분석연구>를 토대로 앞으로의 한국음식 사진이 어떻게 표현되어야 하는지를 작품 제작을 통해 알아보려한다.
In the late 20th Century, world economy and politic have been developed by western countries. The spread and introduction of western culture caused rapid development, materialization of time, and modern taste in finishing their works fast and easily. So fast food which makes people eat fast and conv...
In the late 20th Century, world economy and politic have been developed by western countries. The spread and introduction of western culture caused rapid development, materialization of time, and modern taste in finishing their works fast and easily. So fast food which makes people eat fast and conveniently began to spread as a common way to eat. But people now are interested in having eastern food which is 'slow food' after they experienced side effects of fast food, and a hub of the food culture is moving to the east from the west. Globalization of Korean food is progressing rapidly to keep pace with the changes in the world food culture. Food culture is one of the major cultures that represents the country it belong to. Because the food of the country is based on its lifestyle and culture. If you want to comprehend the cultural traits of a country, you should understand its food culture first. To show what kinds of cultures Korean have to the world, we need to show systematically what kinds characteristics Korean food has. Korean food culture has developed through Cho-sun Dynasty by many different classes of the people, for example, royal family, high officials, Yang-ban classes, the humble classes, and servants. Each class had different food at that times and the food of each class has affected each other and developed the food we have now. As water flows from higher points to lower ones, the food for royal family which was the highest culture of Korea was diffused and adopted across the nation, it has been developed with local food and it became the food which represents Korea. This research shows the food for ancestral rites based upon Confucian ancestral ritual formalities with the characteristic ingredients of each region. I researched the food for ancestral rites for the high officials through readings and I took photographs for the humble classes'. Also, I researched them through [Domoondaejahk] and [Gyuhahbchongseo] which included local products of each region. After I chose the food materials on the basis of the research, I designed the food based on each region with their characteristic materials but some changes and modifications are made to the food. Traditional dishes, accessories, and garnish on the food are used to make them look splendidly. Based on the last research, , I want to consider and research how to express and reflect multidisciplinary view on the photograph of Korean food.
In the late 20th Century, world economy and politic have been developed by western countries. The spread and introduction of western culture caused rapid development, materialization of time, and modern taste in finishing their works fast and easily. So fast food which makes people eat fast and conveniently began to spread as a common way to eat. But people now are interested in having eastern food which is 'slow food' after they experienced side effects of fast food, and a hub of the food culture is moving to the east from the west. Globalization of Korean food is progressing rapidly to keep pace with the changes in the world food culture. Food culture is one of the major cultures that represents the country it belong to. Because the food of the country is based on its lifestyle and culture. If you want to comprehend the cultural traits of a country, you should understand its food culture first. To show what kinds of cultures Korean have to the world, we need to show systematically what kinds characteristics Korean food has. Korean food culture has developed through Cho-sun Dynasty by many different classes of the people, for example, royal family, high officials, Yang-ban classes, the humble classes, and servants. Each class had different food at that times and the food of each class has affected each other and developed the food we have now. As water flows from higher points to lower ones, the food for royal family which was the highest culture of Korea was diffused and adopted across the nation, it has been developed with local food and it became the food which represents Korea. This research shows the food for ancestral rites based upon Confucian ancestral ritual formalities with the characteristic ingredients of each region. I researched the food for ancestral rites for the high officials through readings and I took photographs for the humble classes'. Also, I researched them through [Domoondaejahk] and [Gyuhahbchongseo] which included local products of each region. After I chose the food materials on the basis of the research, I designed the food based on each region with their characteristic materials but some changes and modifications are made to the food. Traditional dishes, accessories, and garnish on the food are used to make them look splendidly. Based on the last research, , I want to consider and research how to express and reflect multidisciplinary view on the photograph of Korean food.
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