한우 도체형질에 대한 환경효과, 유전모수 추정 및 가격에 대한 기여도 분석 Estimation for environmental effect and genetic parameters on carcass traits of Hanwoo and analysis of its contribution to price원문보기
본 연구를 위하여 축산물품질평가원의 도체성적 자료와 한국종축개량협회의 혈통 자료를 이용하여 Theme 1, 2, 3로 나누어 자료 분석 및 관련 연구를 실시하였다. Theme 1은 2006년부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 된 12,713두의 자료 중에서 사료 등의 농장에 관련한 효과가 포함되어 있는 4,455두의 거세우 도체성적 기록을 이용하였다. 한우 도체형질에 대한 자료 구조 분석 및 표현형 변화추세, ...
본 연구를 위하여 축산물품질평가원의 도체성적 자료와 한국종축개량협회의 혈통 자료를 이용하여 Theme 1, 2, 3로 나누어 자료 분석 및 관련 연구를 실시하였다. Theme 1은 2006년부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 된 12,713두의 자료 중에서 사료 등의 농장에 관련한 효과가 포함되어 있는 4,455두의 거세우 도체성적 기록을 이용하였다. 한우 도체형질에 대한 자료 구조 분석 및 표현형 변화추세, 분산분석 및 유의성 검정으로 환경효과 추정을 실시하였다. 한우 도체형질에 대한 평균과 표준편차는 등지방두께, 배최장근단면적, 도체중, 근내지방도, 육색, 지방색, 조직감 및 성숙도는 각각 14.99±5.252mm, 91.67±10.717㎠, 437.08±50.658kg, 6.09±1.877점, 4.69±0.538점, 2.91±0.380점, 1.13±0.334점 및 2.43±0.522점으로 나타났다. 한우도체형질에 대한 환경효과 분석을 위하여 데이터 구조 분석을 실시하였는데, 대부분의 형질에서 정규분포를 나타내었다. 유의성 검정결과를 살펴보면 출생연도, 출생계절, 도축연도, 도축계절, 씨수소 유형, 도축월령, 사료종류, 농장주 연령대 및 농장주 관심정도의 효과 검정에서 대부분의 형질이 유의적인 차이(p<0.05)를 나타내었다. 표현형상관분석의 결과를 살펴보면, 도체중과 등지방두께, 배최장근단면적의 상관이 0.36, 0.54로 나타났고, 근내지방도와 배최장근단면적의 상관이 0.38로 나타났으며, 육색과 근내지방도의 상관이 -0.21, 조직감과 근내지방도의 상관이 -0.64, 성숙도와 도체중의 상관이 0.54로 나타났다. Theme 2는 2006년도부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 된 12,713두의 자료 중에서 부, 모의 기록이 확인된 거세한우 4,378두의 도축성적 기록을 이용하여 다형질 개체모형을 적용하여 유전모수를 추정하였다. 또한 추정된 유전모수를 이용하여 개체별 육종가를 추정하고 유전적 변화 추세를 살펴보았다. 추정된 유전력은 등지방두께, 배최장근단면적, 도체중 및 근내지방도가 각각 0.48, 0.25, 0.24 및 0.21로 나타났고, 유전상관을 살펴보면 등지방두께와 배최장근단면적의 상관이 -0.13, 등지방두께와 도체중의 상관이 0.37, 등지방두께와 근내지방도의 상관이 0.37, 배최장근단면적과 도체중의 상관이 0.53, 배최장근단면적과 근내지방도의 상관이 0.36, 도체중과 근내지방도의 상관이 0.13으로 나타났다. Theme 3은 2006년도부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 되고, 경락가격이 잇는 6,530두의 자료를 이용하여 다중회귀분석을 실시하였다. 각 독립변수의 기여도는 준부분상관자승(squared semi-partial correlation)값을 이용하였는데, 준부분상관은 회귀분석모형에서 다른 독립변수들의 예상되는 영향을 고려하면서 종속변수와 하나의 독립변수간의 상대적 기여도를 평가하는데 많이 이용되고 있다. 결과를 살펴보면, 총가격에 대한 기여도 분석 결과 도체중과 근내지방도의 영향력이 절대적인 것으로 나타났고, 암소의 총가격에 대한 기여도 분석 결과 도체중과 근내지방도의 영향력이 큰 것으로 나타났고, 성숙도의 영향력이 다른 형질들에 비하여 상대적으로 크게 나타났다. 결과를 종합해 보면, 한우의 도체형질에 영향을 미치는 환경효과에 대한 분석결과 기존의 출생연도·계절, 도축연도·계절, 도축월령을 비롯하여 씨수소 유형, 사료종류, 농장주 연령대 및 관심정도 등으로 나누어 분석하였는데, 보다 많은 자료를 바탕으로 객관적이고 명확한 결과를 도출해 낸다면 산업현장에 더 많이 활용될 수 있을 것으로 사료된다. 유전모수추정에서 배최장근단면적과 도체중 및 근내지방도의 유전력이 다소 낮게 추정되었는데, 후대에 물려줄 수 있는 능력인 유전력을 높이기 위한 노력이 더 많이 필요할 것으로 사료된다. 마지막으로 가격에 대한 기여도 분석에서 도체중과 근내지방도의 기여도가 가장 높은 것으로 나타났고, 도축연도에 따른 분석에서 영향력의 순위는 크게 차이가 없었지만 기여도의 비율이 연도에 따라 크게 나타났는데 형질별로 일정한 비율을 차지할 수 있는 시스템이 필요할 것으로 사료되고, 암소의 가격에 대한 기여도 분석에서 도체중과 근내지방도 다음으로 성숙도의 기여도가 큰 것으로 나타났는데, 이는 암소에 있어서 개체의 능력을 평가하여 능력이 우수한 개체는 번식을 통한 우수한 후대를 생산하는데 활용하고 능력이 떨어지는 개체는 조기에 비육하여 도축함으로서 성숙도로 인한 등급하락 요인 및 가격하락을 줄여 주는 것이 필요할 것으로 사료된다. 이는 현재 사육 마릿수 감축 및 저능력 암소 도태 등의 정책과도 함께 갈수 있는 방향이며 결국 농가 입장에서는 능력이 떨어지는 개체를 도태함으로서 개량과 농가 소득 증대를 동시에 이룰 수 있는 방안이 될 것으로 사료된다.
본 연구를 위하여 축산물품질평가원의 도체성적 자료와 한국종축개량협회의 혈통 자료를 이용하여 Theme 1, 2, 3로 나누어 자료 분석 및 관련 연구를 실시하였다. Theme 1은 2006년부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 된 12,713두의 자료 중에서 사료 등의 농장에 관련한 효과가 포함되어 있는 4,455두의 거세우 도체성적 기록을 이용하였다. 한우 도체형질에 대한 자료 구조 분석 및 표현형 변화추세, 분산분석 및 유의성 검정으로 환경효과 추정을 실시하였다. 한우 도체형질에 대한 평균과 표준편차는 등지방두께, 배최장근단면적, 도체중, 근내지방도, 육색, 지방색, 조직감 및 성숙도는 각각 14.99±5.252mm, 91.67±10.717㎠, 437.08±50.658kg, 6.09±1.877점, 4.69±0.538점, 2.91±0.380점, 1.13±0.334점 및 2.43±0.522점으로 나타났다. 한우도체형질에 대한 환경효과 분석을 위하여 데이터 구조 분석을 실시하였는데, 대부분의 형질에서 정규분포를 나타내었다. 유의성 검정결과를 살펴보면 출생연도, 출생계절, 도축연도, 도축계절, 씨수소 유형, 도축월령, 사료종류, 농장주 연령대 및 농장주 관심정도의 효과 검정에서 대부분의 형질이 유의적인 차이(p<0.05)를 나타내었다. 표현형상관분석의 결과를 살펴보면, 도체중과 등지방두께, 배최장근단면적의 상관이 0.36, 0.54로 나타났고, 근내지방도와 배최장근단면적의 상관이 0.38로 나타났으며, 육색과 근내지방도의 상관이 -0.21, 조직감과 근내지방도의 상관이 -0.64, 성숙도와 도체중의 상관이 0.54로 나타났다. Theme 2는 2006년도부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 된 12,713두의 자료 중에서 부, 모의 기록이 확인된 거세한우 4,378두의 도축성적 기록을 이용하여 다형질 개체모형을 적용하여 유전모수를 추정하였다. 또한 추정된 유전모수를 이용하여 개체별 육종가를 추정하고 유전적 변화 추세를 살펴보았다. 추정된 유전력은 등지방두께, 배최장근단면적, 도체중 및 근내지방도가 각각 0.48, 0.25, 0.24 및 0.21로 나타났고, 유전상관을 살펴보면 등지방두께와 배최장근단면적의 상관이 -0.13, 등지방두께와 도체중의 상관이 0.37, 등지방두께와 근내지방도의 상관이 0.37, 배최장근단면적과 도체중의 상관이 0.53, 배최장근단면적과 근내지방도의 상관이 0.36, 도체중과 근내지방도의 상관이 0.13으로 나타났다. Theme 3은 2006년도부터 2011년도까지 도축되어 축산물품질평가원에서 등급판정 되고, 경락가격이 잇는 6,530두의 자료를 이용하여 다중회귀분석을 실시하였다. 각 독립변수의 기여도는 준부분상관자승(squared semi-partial correlation)값을 이용하였는데, 준부분상관은 회귀분석모형에서 다른 독립변수들의 예상되는 영향을 고려하면서 종속변수와 하나의 독립변수간의 상대적 기여도를 평가하는데 많이 이용되고 있다. 결과를 살펴보면, 총가격에 대한 기여도 분석 결과 도체중과 근내지방도의 영향력이 절대적인 것으로 나타났고, 암소의 총가격에 대한 기여도 분석 결과 도체중과 근내지방도의 영향력이 큰 것으로 나타났고, 성숙도의 영향력이 다른 형질들에 비하여 상대적으로 크게 나타났다. 결과를 종합해 보면, 한우의 도체형질에 영향을 미치는 환경효과에 대한 분석결과 기존의 출생연도·계절, 도축연도·계절, 도축월령을 비롯하여 씨수소 유형, 사료종류, 농장주 연령대 및 관심정도 등으로 나누어 분석하였는데, 보다 많은 자료를 바탕으로 객관적이고 명확한 결과를 도출해 낸다면 산업현장에 더 많이 활용될 수 있을 것으로 사료된다. 유전모수추정에서 배최장근단면적과 도체중 및 근내지방도의 유전력이 다소 낮게 추정되었는데, 후대에 물려줄 수 있는 능력인 유전력을 높이기 위한 노력이 더 많이 필요할 것으로 사료된다. 마지막으로 가격에 대한 기여도 분석에서 도체중과 근내지방도의 기여도가 가장 높은 것으로 나타났고, 도축연도에 따른 분석에서 영향력의 순위는 크게 차이가 없었지만 기여도의 비율이 연도에 따라 크게 나타났는데 형질별로 일정한 비율을 차지할 수 있는 시스템이 필요할 것으로 사료되고, 암소의 가격에 대한 기여도 분석에서 도체중과 근내지방도 다음으로 성숙도의 기여도가 큰 것으로 나타났는데, 이는 암소에 있어서 개체의 능력을 평가하여 능력이 우수한 개체는 번식을 통한 우수한 후대를 생산하는데 활용하고 능력이 떨어지는 개체는 조기에 비육하여 도축함으로서 성숙도로 인한 등급하락 요인 및 가격하락을 줄여 주는 것이 필요할 것으로 사료된다. 이는 현재 사육 마릿수 감축 및 저능력 암소 도태 등의 정책과도 함께 갈수 있는 방향이며 결국 농가 입장에서는 능력이 떨어지는 개체를 도태함으로서 개량과 농가 소득 증대를 동시에 이룰 수 있는 방안이 될 것으로 사료된다.
In this study, carcass traits data from the Korea Animal Products Quality Evaluation and pedigree data from the Korea Animal Improvement Association were divided into themes 1, 2 and 3 to conduct data analyses and related studies. Theme 1 included carcass traits records of 4,455 steers that incl...
In this study, carcass traits data from the Korea Animal Products Quality Evaluation and pedigree data from the Korea Animal Improvement Association were divided into themes 1, 2 and 3 to conduct data analyses and related studies. Theme 1 included carcass traits records of 4,455 steers that included farm related effects such as feed stuff out of the data of 12,713 heads slaughtered between 2006 and 2011 and graded by the Korea Animal Products Quality Evaluation. Environmental effects were estimated through Korean native cattle(Hanwoo) carcass trait data structure analyses, phenotype change tendency analyses, variance analyses and significance tests. As for the means and standard deviations of Korean native cattle(Hanwoo) carcass traits, the means and standard deviations of back-fat thickness, eye muscle area, carcass weight, marbling score, meat color, fat color, texture and maturity were shown to be 14.99±5.25mm, 91.67±10.72㎠, 437.08±50.66kg, 6.09±1.88 points, 4.69±0.54 points, 2.91±0.38 points, 1.13±0.33 points and 2.43±0.52 points respectively. Data structure analyses were conducted to analyze environmental effects on Korean native cattle(Hanwoo) carcass traits and most traits showed normal distributions. To review the results of significance tests, most traits showed significant differences (p < 0.05) in the tests of the effects of year of birth, season of birth, year of slaughter, season of slaughter, sire type, slaughter month, feed type, farmer age groups and the degree of farmer’s attention. To review the results of phenotype correlation analyses, the correlations between carcass weight and back-fat thickness, eye muscle area were shown to be 0.36, 0.54 respectively, the correlation between marbling score and eye muscle area was shown to be 0.38, the correlation between meat color and marbling score was shown to be -0.21, the correlation between texture and marbling score was shown to be -0.64 and the correlation between maturity and carcass weight was shown to be 0.54. Theme 2 included carcass traits records of 4,378 Korean native steers with identified parents’ records were identified out of data of 12,713 heads slaughtered between 2006 and 2011 and graded by the Korea Animal Products Quality Evaluation. Genetic parameters were estimated using a multiple trait animal model. Then, using the estimated genetic parameters, breeding values by individual were estimated and trends of genetic changes were examined. Estimated heritability for back-fat thickness, eye muscle area, carcass weight and marbling score were shown to be 0.48, 0.25, 0.24 and 0.21 respectively. To review genetic correlations, the correlation between back-fat thickness and eye muscle area was shown to be -0.13, the correlation between back-fat thickness and carcass weight was shown to be 0.37, the correlation between back-fat thickness and marbling score was shown to be 0.37, the correlation between eye muscle area and carcass weight was shown to be 0.53, the correlation between eye muscle area and marbling score was shown to be 0.36 and the correlation between carcass weighs and marbling score was shown to be 0.13. Theme 3 included the data of 6,530 heads slaughtered between 2006 and 2011 and graded by the Korea Animal Products Quality Evaluation and had winning auction prices. Multiple regression analyses were conducted using the data. The levels of contribution of individual independent variables were obtained using squared semi-partial correlation values which are frequently used in regression analysis models to evaluate the levels of relative contribution between dependent variables and one independent variable while considering expected effects of other independent variables. To review the results, the results of analysis the levels of contribution to total prices showed that the effects of carcass weight and marbling score were absolute and the results of analysis the levels of contribution of cows to total prices showed that the effects of carcass weight and marbling score were large and that the effect of maturity was relatively larger compared to other traits. To put the results together, the analyses of environmental effects on Korean native cattle(Hanwoo) carcass traits were conducted separately for existing year of birth, season of birth, year of slaughter, season of slaughter, sire type, slaughter month, feed type, farmer age groups and the degree of farmer’s attention. It is considered that if objective and clear results are drawn based on more data, the results could be utilized more frequently in industrial fields. In the estimation of genetic parameters, the levels of heritability of eye muscle area, carcass weights and marbling scores were identified to be a little low. More effort should be made to enhance heritability that is the ability to hand traits down to future generations. Finally, in analyses of the levels of contribution of traits to prices, the levels of contribution of carcass weight and marbling score were shown to be the highest. In analyses of the levels of contribution of traits to prices in relation to slaughtered years, although there was no big difference in the ranks of effects, the ratios of contribution differed considerably between years. It is considered that a system is necessary to maintain the ratios of contribution of individual traits constant. In analysis of the levels of contribution of traits to cow prices, the contribution of maturity was shown to be the largest next to the contributions of carcass weight and marbling score. It is considered that the abilities of individual cows should be evaluated to utilize excellent cows in producing excellent next generations through breeding and fat up cows with poor abilities early to slaughter early in order to reduce grade drop factors due to maturity and price drops. This is a measure that can be implemented together with the current policies to reduce the number of cattle being raised and cull cows with poor abilities and from the standpoint of farmers, this will be a measure to eventually improve the quality of cattle as well as increasing incomes as cows with poor abilities will be removed.
In this study, carcass traits data from the Korea Animal Products Quality Evaluation and pedigree data from the Korea Animal Improvement Association were divided into themes 1, 2 and 3 to conduct data analyses and related studies. Theme 1 included carcass traits records of 4,455 steers that included farm related effects such as feed stuff out of the data of 12,713 heads slaughtered between 2006 and 2011 and graded by the Korea Animal Products Quality Evaluation. Environmental effects were estimated through Korean native cattle(Hanwoo) carcass trait data structure analyses, phenotype change tendency analyses, variance analyses and significance tests. As for the means and standard deviations of Korean native cattle(Hanwoo) carcass traits, the means and standard deviations of back-fat thickness, eye muscle area, carcass weight, marbling score, meat color, fat color, texture and maturity were shown to be 14.99±5.25mm, 91.67±10.72㎠, 437.08±50.66kg, 6.09±1.88 points, 4.69±0.54 points, 2.91±0.38 points, 1.13±0.33 points and 2.43±0.52 points respectively. Data structure analyses were conducted to analyze environmental effects on Korean native cattle(Hanwoo) carcass traits and most traits showed normal distributions. To review the results of significance tests, most traits showed significant differences (p < 0.05) in the tests of the effects of year of birth, season of birth, year of slaughter, season of slaughter, sire type, slaughter month, feed type, farmer age groups and the degree of farmer’s attention. To review the results of phenotype correlation analyses, the correlations between carcass weight and back-fat thickness, eye muscle area were shown to be 0.36, 0.54 respectively, the correlation between marbling score and eye muscle area was shown to be 0.38, the correlation between meat color and marbling score was shown to be -0.21, the correlation between texture and marbling score was shown to be -0.64 and the correlation between maturity and carcass weight was shown to be 0.54. Theme 2 included carcass traits records of 4,378 Korean native steers with identified parents’ records were identified out of data of 12,713 heads slaughtered between 2006 and 2011 and graded by the Korea Animal Products Quality Evaluation. Genetic parameters were estimated using a multiple trait animal model. Then, using the estimated genetic parameters, breeding values by individual were estimated and trends of genetic changes were examined. Estimated heritability for back-fat thickness, eye muscle area, carcass weight and marbling score were shown to be 0.48, 0.25, 0.24 and 0.21 respectively. To review genetic correlations, the correlation between back-fat thickness and eye muscle area was shown to be -0.13, the correlation between back-fat thickness and carcass weight was shown to be 0.37, the correlation between back-fat thickness and marbling score was shown to be 0.37, the correlation between eye muscle area and carcass weight was shown to be 0.53, the correlation between eye muscle area and marbling score was shown to be 0.36 and the correlation between carcass weighs and marbling score was shown to be 0.13. Theme 3 included the data of 6,530 heads slaughtered between 2006 and 2011 and graded by the Korea Animal Products Quality Evaluation and had winning auction prices. Multiple regression analyses were conducted using the data. The levels of contribution of individual independent variables were obtained using squared semi-partial correlation values which are frequently used in regression analysis models to evaluate the levels of relative contribution between dependent variables and one independent variable while considering expected effects of other independent variables. To review the results, the results of analysis the levels of contribution to total prices showed that the effects of carcass weight and marbling score were absolute and the results of analysis the levels of contribution of cows to total prices showed that the effects of carcass weight and marbling score were large and that the effect of maturity was relatively larger compared to other traits. To put the results together, the analyses of environmental effects on Korean native cattle(Hanwoo) carcass traits were conducted separately for existing year of birth, season of birth, year of slaughter, season of slaughter, sire type, slaughter month, feed type, farmer age groups and the degree of farmer’s attention. It is considered that if objective and clear results are drawn based on more data, the results could be utilized more frequently in industrial fields. In the estimation of genetic parameters, the levels of heritability of eye muscle area, carcass weights and marbling scores were identified to be a little low. More effort should be made to enhance heritability that is the ability to hand traits down to future generations. Finally, in analyses of the levels of contribution of traits to prices, the levels of contribution of carcass weight and marbling score were shown to be the highest. In analyses of the levels of contribution of traits to prices in relation to slaughtered years, although there was no big difference in the ranks of effects, the ratios of contribution differed considerably between years. It is considered that a system is necessary to maintain the ratios of contribution of individual traits constant. In analysis of the levels of contribution of traits to cow prices, the contribution of maturity was shown to be the largest next to the contributions of carcass weight and marbling score. It is considered that the abilities of individual cows should be evaluated to utilize excellent cows in producing excellent next generations through breeding and fat up cows with poor abilities early to slaughter early in order to reduce grade drop factors due to maturity and price drops. This is a measure that can be implemented together with the current policies to reduce the number of cattle being raised and cull cows with poor abilities and from the standpoint of farmers, this will be a measure to eventually improve the quality of cattle as well as increasing incomes as cows with poor abilities will be removed.
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