[학위논문]김치 메뉴에 대한 섭취실태 및 선호도에 관한 연구 : 광주광역시 지역 초등학생을 중심으로 A Study on Kimchi Food Intake and Preference: the case of elementary school students in Gwangju원문보기
본 연구는 김치 섭취실태 및 김치메뉴의 선호도에 관한 연구를 하여 초등학생들이 학교급식에서 김치선호도와 김치메뉴 섭취율을 조사하여 김치에 대한 인식과 김치선호도를 규명하는데 목적을 두고 있으며, 학교급식에서 제공되는 김치 및 김치메뉴의 질적인 성장을 위해서는 과학적ㆍ영양적ㆍ합리적으로 김치메뉴가 관리되고 메뉴 개발 되어야 할 것이다.
따라서 본 연구는 초등학생을 대상으로 김치 메뉴에 대한 섭취실태 및 선호도에 대하여 분석해 봄으로써 학교급식 김치메뉴 개선에 새로운 구성 안을 제시 하고자 하였다.
본 연구는 크게 문헌연구(literature study), 현장방문, ...
본 연구는 김치 섭취실태 및 김치메뉴의 선호도에 관한 연구를 하여 초등학생들이 학교급식에서 김치선호도와 김치메뉴 섭취율을 조사하여 김치에 대한 인식과 김치선호도를 규명하는데 목적을 두고 있으며, 학교급식에서 제공되는 김치 및 김치메뉴의 질적인 성장을 위해서는 과학적ㆍ영양적ㆍ합리적으로 김치메뉴가 관리되고 메뉴 개발 되어야 할 것이다.
따라서 본 연구는 초등학생을 대상으로 김치 메뉴에 대한 섭취실태 및 선호도에 대하여 분석해 봄으로써 학교급식 김치메뉴 개선에 새로운 구성 안을 제시 하고자 하였다.
본 연구는 크게 문헌연구(literature study), 현장방문, 실증연구(empirical study)두 가지 방법으로 이루어져 있다.
문헌연구는 김치에 관한 이론적 배경, 김치메뉴에 관한 이론적 배경, 김치섭취실태에 관한 이론적 배경, 김치선호도에 관한 이론을 국내ㆍ외 문헌과 학술전문지를 중심으로 고찰 하였다. 또한 문헌연구를 통해 실증조사에 필요한 개념 정립과 측정도구의 적절성에 대하여 기술 하였다. 이러한 실증적 분석을 위한 자료 수집은 설문지조사법(survey method)을 사용하였다. 설문지는 리커트(Likert) 5점 척도를 활용하였고, 조사대상은 광주광역시 지역의 학교급식 초등학생 4, 5, 6학년을 대상으로 한정하였다.
응답된 자료는 SPSS Ver17.0을 활용하여 자료 분석 목적에 따라 차이검증은 신뢰도분석, 빈도분석, t-test와 일원변량분석(one-way ANOVA) 방법을 사용하여 실시하였다.
본 연구의 조사결과 김치 메뉴 섭취실태 및 선호도에 관한 연구를 인구통계학적 특성에 따라 알아본 결과 성별 분포를 보면 남자가 195명, 여자가 175명으로 나타났다. 학년별로는 4학년 115명, 5학년 149명, 6학년 106명으로 나타났다. 가족의 형태로는 할아버지, 할머니와 같이 사는 ‘대가족’이 48명, 부모님과 같이 사는 ‘핵가족’이 314명, 기타가 8명으로 나타났다. 가족의 수가 ‘2명’이라고 응답한 경우는 2명, ‘3명’인 경우는 27명, ‘4명’ 178명, ‘5명’ 124명, ‘6명 이상’ 36명인 것으로 나타나 응답자의 81.6%가 가족의 수가 ‘4~5명’이라고 하였다.
어머니의 나이는 30~39세가 112명, 40~49세가 250명, 50~59세가 8명인 것으로 나타났다. 어머니의 직장 유무에 대해서는 ‘있다’는 응답이 259명, ‘없다’가 111명의 순으로 나타났다.
초등학교 급식에서 제공되는 김치메뉴의 선호도에 따라 김치볶음밥을 가장 선호하는 것으로 나타났고, 김치 콩나물밥을 가장 선호하지 않는 것으로 나타났다.
김치 볶음밥의 평균이 4.13으로 가장 높은 선호도를 보이고 있으며, 다음으로 김치 돼지찌개(4.02), 김치 참치찌개(4.01), 김치 볶음(3.94), 돼지고기 김치 두루치기(3.79), 김치 전(4.02), 김치 편육보쌈(4.02), 김치 만두(4.08), 김치 돼지고기조림(3.87), 김치 비빔국수(3.83), 김치 우동(3.91), 김치 갈비찜(4.00), 김치 치즈스파게티(3.87) 등 13개 메뉴이고, 전체 평균보다 낮은 선호도를 보이는 메뉴는 김치 콩나물밥(2.97), 김치 비빔밥(3.41), 김치 콩나물국(3.34), 김치 국(3.43), 김치 고등어조림(3.23), 김치 도토리묵무침(3.08), 김치피자(3.66), 김치잡채(3.48) 등의 순으로 나타났다.
초등학교 급식에서 제공되는 김치의 섭취실태에서 가장 높은 김치는 배추김치인 것으로 나타났고, 가장 섭취빈도가 낮은 김치는 우엉김치인 것으로 나타났다.
김치는 배추김치(4.09), 열무김치(3.72), 총각김치(3.48), 깍두기(3.59), 부추김치(3.09), 파김치(3.16), 동치미(3.45), 보쌈김치(3.72), 갓김치(3.21), 깻잎김치(3.23), 백김치(3.11), 오이김치(3.27) 등 12개 김치이고, 전체 평균보다 낮은 섭취빈도를 보이는 메뉴는 나박김치(2.84), 미나리김치(2.68), 고구마줄기김치(2.82), 양배추김치(2.95), 고들빼기김치(2.69), 민들레김치(2.28), 양파김치(2.27), 우엉김치(2.22) 등의 순으로 나타났다.
초등학교 급식에서 제공되는 김치의 선호도를 묻는 질문에 대하여 217명이 배추김치를 가장 좋아한다고 응답하였다. 열무김치를 좋아한다는 응답은 29명, 파김치 24명, 깍두기 18명, 동치미 18명, 보쌈김치 13명, 깻잎김치 12명, 갓김치 11명, 총각김치 9명, 백김치 7명, 오이김치 7명, 고구마줄기김치 2명, 부추김치 2명, 무김치 1명의 순으로 나타났으며, 좋아하는 김치특성을 묻는 질문에 대하여 ‘아삭아삭 씹히는 질감 때문’이라는 응답이 151명으로 가장 많은 응답을 하였고, ‘매운 맛이 좋아서’ 125명, ‘집에서 자주 먹기 때문에’ 71명, ‘냄새가 좋아서’ 121명, ‘소화가 잘 돼서’ 11명의 순으로 나타났다.
또한 싫어하는 김치를 묻는 질문에 대하여 양파김치를 싫어한다고 하는 응답자가 57명으로 가장 높은 응답을 보였으며, 우엉김치를 싫어한다는 응답이 43명, 민들레김치 37명, 깍두기 33명, 파김치 30명, 고들빼기김치 22명, 깻잎김치 21명, 오이김치 21명, 백김치 19명, 미나리김치 17명, 갓김치 10명, 고구마줄기김치 10명, 배추김치 10명, 동치미 9명, 총각김치 8명, 열무김치 7명, 부추김치 5명, 나박김치 3명, 보쌈김치 3명, 양배추김치 3명, 무김치 2명의 순으로 싫어하는 것으로 나타났으며, 김치를 먹는 빈도를 묻는 질문에 대하여 ‘매끼 식사 때마다 먹는다’는 응답이 196명으로 가
본 연구는 김치 섭취실태 및 김치메뉴의 선호도에 관한 연구를 하여 초등학생들이 학교급식에서 김치선호도와 김치메뉴 섭취율을 조사하여 김치에 대한 인식과 김치선호도를 규명하는데 목적을 두고 있으며, 학교급식에서 제공되는 김치 및 김치메뉴의 질적인 성장을 위해서는 과학적ㆍ영양적ㆍ합리적으로 김치메뉴가 관리되고 메뉴 개발 되어야 할 것이다.
따라서 본 연구는 초등학생을 대상으로 김치 메뉴에 대한 섭취실태 및 선호도에 대하여 분석해 봄으로써 학교급식 김치메뉴 개선에 새로운 구성 안을 제시 하고자 하였다.
본 연구는 크게 문헌연구(literature study), 현장방문, 실증연구(empirical study)두 가지 방법으로 이루어져 있다.
문헌연구는 김치에 관한 이론적 배경, 김치메뉴에 관한 이론적 배경, 김치섭취실태에 관한 이론적 배경, 김치선호도에 관한 이론을 국내ㆍ외 문헌과 학술전문지를 중심으로 고찰 하였다. 또한 문헌연구를 통해 실증조사에 필요한 개념 정립과 측정도구의 적절성에 대하여 기술 하였다. 이러한 실증적 분석을 위한 자료 수집은 설문지조사법(survey method)을 사용하였다. 설문지는 리커트(Likert) 5점 척도를 활용하였고, 조사대상은 광주광역시 지역의 학교급식 초등학생 4, 5, 6학년을 대상으로 한정하였다.
응답된 자료는 SPSS Ver17.0을 활용하여 자료 분석 목적에 따라 차이검증은 신뢰도분석, 빈도분석, t-test와 일원변량분석(one-way ANOVA) 방법을 사용하여 실시하였다.
본 연구의 조사결과 김치 메뉴 섭취실태 및 선호도에 관한 연구를 인구통계학적 특성에 따라 알아본 결과 성별 분포를 보면 남자가 195명, 여자가 175명으로 나타났다. 학년별로는 4학년 115명, 5학년 149명, 6학년 106명으로 나타났다. 가족의 형태로는 할아버지, 할머니와 같이 사는 ‘대가족’이 48명, 부모님과 같이 사는 ‘핵가족’이 314명, 기타가 8명으로 나타났다. 가족의 수가 ‘2명’이라고 응답한 경우는 2명, ‘3명’인 경우는 27명, ‘4명’ 178명, ‘5명’ 124명, ‘6명 이상’ 36명인 것으로 나타나 응답자의 81.6%가 가족의 수가 ‘4~5명’이라고 하였다.
어머니의 나이는 30~39세가 112명, 40~49세가 250명, 50~59세가 8명인 것으로 나타났다. 어머니의 직장 유무에 대해서는 ‘있다’는 응답이 259명, ‘없다’가 111명의 순으로 나타났다.
초등학교 급식에서 제공되는 김치메뉴의 선호도에 따라 김치볶음밥을 가장 선호하는 것으로 나타났고, 김치 콩나물밥을 가장 선호하지 않는 것으로 나타났다.
김치 볶음밥의 평균이 4.13으로 가장 높은 선호도를 보이고 있으며, 다음으로 김치 돼지찌개(4.02), 김치 참치찌개(4.01), 김치 볶음(3.94), 돼지고기 김치 두루치기(3.79), 김치 전(4.02), 김치 편육보쌈(4.02), 김치 만두(4.08), 김치 돼지고기조림(3.87), 김치 비빔국수(3.83), 김치 우동(3.91), 김치 갈비찜(4.00), 김치 치즈스파게티(3.87) 등 13개 메뉴이고, 전체 평균보다 낮은 선호도를 보이는 메뉴는 김치 콩나물밥(2.97), 김치 비빔밥(3.41), 김치 콩나물국(3.34), 김치 국(3.43), 김치 고등어조림(3.23), 김치 도토리묵무침(3.08), 김치피자(3.66), 김치잡채(3.48) 등의 순으로 나타났다.
초등학교 급식에서 제공되는 김치의 섭취실태에서 가장 높은 김치는 배추김치인 것으로 나타났고, 가장 섭취빈도가 낮은 김치는 우엉김치인 것으로 나타났다.
김치는 배추김치(4.09), 열무김치(3.72), 총각김치(3.48), 깍두기(3.59), 부추김치(3.09), 파김치(3.16), 동치미(3.45), 보쌈김치(3.72), 갓김치(3.21), 깻잎김치(3.23), 백김치(3.11), 오이김치(3.27) 등 12개 김치이고, 전체 평균보다 낮은 섭취빈도를 보이는 메뉴는 나박김치(2.84), 미나리김치(2.68), 고구마줄기김치(2.82), 양배추김치(2.95), 고들빼기김치(2.69), 민들레김치(2.28), 양파김치(2.27), 우엉김치(2.22) 등의 순으로 나타났다.
초등학교 급식에서 제공되는 김치의 선호도를 묻는 질문에 대하여 217명이 배추김치를 가장 좋아한다고 응답하였다. 열무김치를 좋아한다는 응답은 29명, 파김치 24명, 깍두기 18명, 동치미 18명, 보쌈김치 13명, 깻잎김치 12명, 갓김치 11명, 총각김치 9명, 백김치 7명, 오이김치 7명, 고구마줄기김치 2명, 부추김치 2명, 무김치 1명의 순으로 나타났으며, 좋아하는 김치특성을 묻는 질문에 대하여 ‘아삭아삭 씹히는 질감 때문’이라는 응답이 151명으로 가장 많은 응답을 하였고, ‘매운 맛이 좋아서’ 125명, ‘집에서 자주 먹기 때문에’ 71명, ‘냄새가 좋아서’ 121명, ‘소화가 잘 돼서’ 11명의 순으로 나타났다.
또한 싫어하는 김치를 묻는 질문에 대하여 양파김치를 싫어한다고 하는 응답자가 57명으로 가장 높은 응답을 보였으며, 우엉김치를 싫어한다는 응답이 43명, 민들레김치 37명, 깍두기 33명, 파김치 30명, 고들빼기김치 22명, 깻잎김치 21명, 오이김치 21명, 백김치 19명, 미나리김치 17명, 갓김치 10명, 고구마줄기김치 10명, 배추김치 10명, 동치미 9명, 총각김치 8명, 열무김치 7명, 부추김치 5명, 나박김치 3명, 보쌈김치 3명, 양배추김치 3명, 무김치 2명의 순으로 싫어하는 것으로 나타났으며, 김치를 먹는 빈도를 묻는 질문에 대하여 ‘매끼 식사 때마다 먹는다’는 응답이 196명으로 가
The purpose of this study was to examine the intake of kimchi and preference of kimchi food among elementary school students. It's specifically meant to investigate their preference for kimchi and intake of kimchi food as one of menu items at school meals in an effort to check their awareness of kim...
The purpose of this study was to examine the intake of kimchi and preference of kimchi food among elementary school students. It's specifically meant to investigate their preference for kimchi and intake of kimchi food as one of menu items at school meals in an effort to check their awareness of kimchi and their kimchi preference. The scientific, nutritional and rational management and development of kimchi food are required to step up the qualitative growth of kimchi and kimchi food among different menu items of school food service.
Analysis of school children's intake of kimchi food and their preference will make it possible to suggest how to improve the menu item of kimchi in school food service.
This study largely consisted of literature study, on-the-spot survey and empirical study.
As for literature study, domestic and foreign literature and academic journals were analyzed to look into theories of kimchi, kimchi food, kimchi food intake and kimchi preference, and the definition of the terms and the appropriateness of the instruments used were described to make an empirical study. In addition, a survey method was utilized to gather data to make an empirical analysis. A questionnaire of five-point Likert scale was employed, and a survey was conducted on the students who were in their fourth, fifth and sixth grade in an elementary school in Gwangu where school meals were provided.
The collected data were analyzed by the statistical package SPSS 17.0. Reliability analysis, frequency analysis, t-test and one-way ANOVA were carried out to look for any possible gaps.
The findings of the study were as follows:
The school children's intake of kimchi food and their preference were checked by demographic characteristics involving gender. By gender, the boys and the girls respectively numbered 195 and 175. By grade, the fourth, fifth and sixth graders respectively numbered 115, 149 and 106. By family form, 48 students lived with their grandparents under the same roof, which belonged to large families. 314 students lived with their parents only, which were called nuclear families, and eight students belonged to the other kinds of families. By family size, two students responded there were two people in their families, and 27 students responded there were three. 178 students responded there were four, and 124 students answered there were five. 36 students answered there were six or more. Thus, 81.6 percent of the respondents replied there were four or five people in their families. By mother age, 112 students told their mothers were in their 30s, and 250 students responded their mothers were in their 40s. Eight students answered their mothers were in their 50s. By mother employment, 259 students told their mothers were working, and 111 students responded their mothers had no job.
In relation to preference for kimchi food at school meals, their favorite menu item was kimchi-fried rice, and their least favorite was kimchi- fried rice with bean sprouts.
They gave a mean of 4.13 to kimchi-fried rice, which showed that it was their favorite. The second favorite menu item was kimchi pot stew with pork(4.02), kim pot stew with tuna(4.01), fried kimchi(3.94), kimchi Duruchigi with pork(3.79), kimchijeon(4.02), kimchi Pyunbuk bossam(4.02), kimchi dumplings(4.08), pork boiled with kimchi(3.87), noodles mixed with Korean hot pepper paste and kimchi(3.83), kimchi Woodong(3.91), beef-rib stew with kimchi(4.00) and cheese spaghetti with kimchi(3.87). Thus, the elementary schoolers had a preference for these 13 menu items, and their preference for eight items was below the average, among which kimchi- fried rice with bean sprouts(2.97) was least preferred, after bibimbap with kimchi(3.41), soup with kimchi and bean sprouts(3.34), kimchi soup(3.43), mackerel boiled with kimchi(3.23), acorn jelly salad with kimchi(3.08), kimchi pizza(3.66) and mixed dish of vegetables, sliced meat and kimchi (3.48).
Concerning the intake of kimchi at school meals, the most frequently eaten menu item was cabbage kimchi, and the least eaten menu item was burdock kimchi.
12 kinds of kimchi were preferred by the school children, which included cabbage kimchi(4.09), young radish kimchi(3.72), picked young radishes(3.48), cubed radish kimchi(3.59), leek kimchi(3.09), green onion kimchi(3.16), watery radish kimchi(3.45), Bossam kimchi(3.72), mustard leaf kimchi(3.21), sesame leaf kimchi(3.23), white kimchi(3.11) and stuffed cucumber kimchi(3.27). The frequency of eating eight sorts of kimchi was below the average, among which watery kimchi(2.84) was eaten the least, after dropwort kimchi(2.68), kimchi with sweet potato stems(2.82), pickled cabbage(2.95), Korean wild lettuce kimchi(2.69), dandelion kimchi(2.28), onion kimchi(2.27) and burdock kimchi(2.22).
Concerning preference for the multiple sorts of kimchi at school meals, the largest group that numbered 217 had the biggest liking for cabbage kimchi, followed by young radish kimchi(29 students), green onion kimchi (24.), cubed radish kimchi(18), watery radish kimchi(18), Bossam kimchi (13), sesame leaf kimchi(12), mustard leaf kimchi(11), picked young radishes(9), white kimchi(7), stuffed cucumber kimchi(7), kimchi with sweet potato stems(2), leek kimchi(2) and radish roots kimchi(1). As to the characteristics of their favorite type of kimchi, the greatest group that numbered 151 replied they liked the crispy feelings, and the second biggest group that numbered 125 replied they were fond of the spicy taste. The third largest group that numbered 71 answered they ate it at home frequently, and the fourth biggest group that numbered 121 answered they liked the smell. The fifth largest group that numbered 11 replied it digested well.
As a result of asking them which kimchi they disliked, the biggest group that numbered 57 disliked onion kimchi the most, followed by burdock kimchi(43 students), dandelion kimchi(37), cubed radish kimchi (33), green onion kimchi(30)
The purpose of this study was to examine the intake of kimchi and preference of kimchi food among elementary school students. It's specifically meant to investigate their preference for kimchi and intake of kimchi food as one of menu items at school meals in an effort to check their awareness of kimchi and their kimchi preference. The scientific, nutritional and rational management and development of kimchi food are required to step up the qualitative growth of kimchi and kimchi food among different menu items of school food service.
Analysis of school children's intake of kimchi food and their preference will make it possible to suggest how to improve the menu item of kimchi in school food service.
This study largely consisted of literature study, on-the-spot survey and empirical study.
As for literature study, domestic and foreign literature and academic journals were analyzed to look into theories of kimchi, kimchi food, kimchi food intake and kimchi preference, and the definition of the terms and the appropriateness of the instruments used were described to make an empirical study. In addition, a survey method was utilized to gather data to make an empirical analysis. A questionnaire of five-point Likert scale was employed, and a survey was conducted on the students who were in their fourth, fifth and sixth grade in an elementary school in Gwangu where school meals were provided.
The collected data were analyzed by the statistical package SPSS 17.0. Reliability analysis, frequency analysis, t-test and one-way ANOVA were carried out to look for any possible gaps.
The findings of the study were as follows:
The school children's intake of kimchi food and their preference were checked by demographic characteristics involving gender. By gender, the boys and the girls respectively numbered 195 and 175. By grade, the fourth, fifth and sixth graders respectively numbered 115, 149 and 106. By family form, 48 students lived with their grandparents under the same roof, which belonged to large families. 314 students lived with their parents only, which were called nuclear families, and eight students belonged to the other kinds of families. By family size, two students responded there were two people in their families, and 27 students responded there were three. 178 students responded there were four, and 124 students answered there were five. 36 students answered there were six or more. Thus, 81.6 percent of the respondents replied there were four or five people in their families. By mother age, 112 students told their mothers were in their 30s, and 250 students responded their mothers were in their 40s. Eight students answered their mothers were in their 50s. By mother employment, 259 students told their mothers were working, and 111 students responded their mothers had no job.
In relation to preference for kimchi food at school meals, their favorite menu item was kimchi-fried rice, and their least favorite was kimchi- fried rice with bean sprouts.
They gave a mean of 4.13 to kimchi-fried rice, which showed that it was their favorite. The second favorite menu item was kimchi pot stew with pork(4.02), kim pot stew with tuna(4.01), fried kimchi(3.94), kimchi Duruchigi with pork(3.79), kimchijeon(4.02), kimchi Pyunbuk bossam(4.02), kimchi dumplings(4.08), pork boiled with kimchi(3.87), noodles mixed with Korean hot pepper paste and kimchi(3.83), kimchi Woodong(3.91), beef-rib stew with kimchi(4.00) and cheese spaghetti with kimchi(3.87). Thus, the elementary schoolers had a preference for these 13 menu items, and their preference for eight items was below the average, among which kimchi- fried rice with bean sprouts(2.97) was least preferred, after bibimbap with kimchi(3.41), soup with kimchi and bean sprouts(3.34), kimchi soup(3.43), mackerel boiled with kimchi(3.23), acorn jelly salad with kimchi(3.08), kimchi pizza(3.66) and mixed dish of vegetables, sliced meat and kimchi (3.48).
Concerning the intake of kimchi at school meals, the most frequently eaten menu item was cabbage kimchi, and the least eaten menu item was burdock kimchi.
12 kinds of kimchi were preferred by the school children, which included cabbage kimchi(4.09), young radish kimchi(3.72), picked young radishes(3.48), cubed radish kimchi(3.59), leek kimchi(3.09), green onion kimchi(3.16), watery radish kimchi(3.45), Bossam kimchi(3.72), mustard leaf kimchi(3.21), sesame leaf kimchi(3.23), white kimchi(3.11) and stuffed cucumber kimchi(3.27). The frequency of eating eight sorts of kimchi was below the average, among which watery kimchi(2.84) was eaten the least, after dropwort kimchi(2.68), kimchi with sweet potato stems(2.82), pickled cabbage(2.95), Korean wild lettuce kimchi(2.69), dandelion kimchi(2.28), onion kimchi(2.27) and burdock kimchi(2.22).
Concerning preference for the multiple sorts of kimchi at school meals, the largest group that numbered 217 had the biggest liking for cabbage kimchi, followed by young radish kimchi(29 students), green onion kimchi (24.), cubed radish kimchi(18), watery radish kimchi(18), Bossam kimchi (13), sesame leaf kimchi(12), mustard leaf kimchi(11), picked young radishes(9), white kimchi(7), stuffed cucumber kimchi(7), kimchi with sweet potato stems(2), leek kimchi(2) and radish roots kimchi(1). As to the characteristics of their favorite type of kimchi, the greatest group that numbered 151 replied they liked the crispy feelings, and the second biggest group that numbered 125 replied they were fond of the spicy taste. The third largest group that numbered 71 answered they ate it at home frequently, and the fourth biggest group that numbered 121 answered they liked the smell. The fifth largest group that numbered 11 replied it digested well.
As a result of asking them which kimchi they disliked, the biggest group that numbered 57 disliked onion kimchi the most, followed by burdock kimchi(43 students), dandelion kimchi(37), cubed radish kimchi (33), green onion kimchi(30)
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