본 연구에서는 홍화씨의 건강기능식품 소재화를 위한 기초자료를 제공하고자 홍화씨의 이화학적 특성을 분석하였고, 홍화씨에 함유된 폴리페놀성 화합물들의 항산화력을 평가하기 위하여 DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) radical 소거능, FRAP(Ferric reducing antioxidant power), ...
본 연구에서는 홍화씨의 건강기능식품 소재화를 위한 기초자료를 제공하고자 홍화씨의 이화학적 특성을 분석하였고, 홍화씨에 함유된 폴리페놀성 화합물들의 항산화력을 평가하기 위하여 DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) radical 소거능, FRAP(Ferric reducing antioxidant power), ABTS (2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) radical 소거능, 환원력(Reducing power), ORAC(Oxygen radical absorbance capacity) 분석, 아질산염 소거능, 3T3-L1 지방세포에서의 ROS(Reactive oxygen species) 저감 효능을 평가하였다. 또한, 다양한 식중독균에 대한 홍화씨 추출물의 항균활성을 평가하였다. 홍화씨의 수분함량은 5.58±0.09%이었고 조단백질 함량은 37.16±0.85%, 조지방 함량은 13.69±8.98%, 조회분 함량은 3.52±0.04%, 탄수화물 함량은 40.05%이었다. 홍화씨에는 총 391.99mg%의 아미노산이 함유되어 있었으며 valine, threonine, leucine, isoleucine, lysine, methionine 및 phenylalanine 등의 필수아미노산은 122.97mg% 함유되었다. 조지방 중에 가장 많이 함유되어 있는 지방산은 linoleic acid (C18:2)로 약 79.46%의 비율을 차지하였고 K 및 Ca의 함량이 1,528 및 1,005 mg%로 가장 많이 함유되어 있었다. 홍화씨에는 fructose가 3.29% 함유되어 있었고 sucrose도 1.74% 함유되었다. 홍화씨 추출물의 총 페놀 및 총 플라보노이드 함량은 각각 55.52±0.99mg GAE/g 및 78.69±0.91mg CE/g으로 나타났다. 홍화씨 추출물의 농도가 100, 500, 1000 μg/mL로 증가함에 따라 유의적으로 DPPH radical 소거능, ABTS radical 소거능, FRAP 및 환원력도 증가하는 경향을 나타났다. 홍화씨 추출물의 ORAC 지수는 대조군에 비해 3.45배 높은 것으로 나타났다. 각각의 항산화 실험에 대한 상관관계를 R값으로 비교한 결과 FRAP와 환원력에서 가장 높은 상관관계(R=0.999)를 보였고, DPPH와 ABTS에서 가장 낮은 상관관계(R=0.6164)를 보였다. 그 외에 DPPH는 FRAP 및 환원력과 높은 상관관계를 나타냈고, ABTS는 FRAP와 환원력과의 상관관계에서 비교적 낮은 것으로 나타났다. 홍화씨 추출물의 경우, 4.0mg의 농도에서 Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, Bacillus cereus 및 Clostridium perfringens에서는 강력한(>13.5 mm) 항균활성을 보였고, Candida albicans 및 Vibrio parahaemolyticus에서는 12.1∼13.4mm 수준의 항균활성를, Listeria monocytogenes에서는 9.1-10.0mm 수준의 항균활성을 나타냈다. 500 및 1,000 μg/mL의 농도에서는 농도가 증가할수록 아질산염 소거능도 점차 증가하는 것으로 나타났다. 홍화씨 추출물은 200μg/mL의 농도까지 대조군에 비해 세포독성은 없었으며 cell morphology에 아무런 영향을 미치지 않았다. 홍화씨 추출물 에 의한 세포내 지방축적은 50 및 100 μg/mL의 농도에서 유의적으로 감소하였고, 세포내 ROS의 생성량 또한 홍화씨 추출물 50 및 100 μg/mL 농도에서 유의적으로 억제되는 경향으로 나타났다. 결론적으로 홍화씨는 필수아미노산 및 필수지방산을 함유하였고, K 및 Ca의 함유량이 많아 골다공증 치료에 효능을 갖는 것으로 사료되었다. 또한, 홍화씨 추출물에는 총 페놀 및 총 플라보노이드가 함유되어 있어 다양한 항산화 모델에서 높은 항산화효과를 보였고 식중독 미생물에 대한 항균활성 및 지방세포의 분화억제와 ROS 생성 저감효과를 나타냈다. 본 연구는 향후 홍화씨 및 홍화씨 추출물이 건강기능식품 소재로 이용 시 홍화씨의 이화학적 성분특성 및 홍화씨 추출물의 생리활성에 대한 기초자료를 제공하고자 한다.
본 연구에서는 홍화씨의 건강기능식품 소재화를 위한 기초자료를 제공하고자 홍화씨의 이화학적 특성을 분석하였고, 홍화씨에 함유된 폴리페놀성 화합물들의 항산화력을 평가하기 위하여 DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) radical 소거능, FRAP(Ferric reducing antioxidant power), ABTS (2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) radical 소거능, 환원력(Reducing power), ORAC(Oxygen radical absorbance capacity) 분석, 아질산염 소거능, 3T3-L1 지방세포에서의 ROS(Reactive oxygen species) 저감 효능을 평가하였다. 또한, 다양한 식중독균에 대한 홍화씨 추출물의 항균활성을 평가하였다. 홍화씨의 수분함량은 5.58±0.09%이었고 조단백질 함량은 37.16±0.85%, 조지방 함량은 13.69±8.98%, 조회분 함량은 3.52±0.04%, 탄수화물 함량은 40.05%이었다. 홍화씨에는 총 391.99mg%의 아미노산이 함유되어 있었으며 valine, threonine, leucine, isoleucine, lysine, methionine 및 phenylalanine 등의 필수아미노산은 122.97mg% 함유되었다. 조지방 중에 가장 많이 함유되어 있는 지방산은 linoleic acid (C18:2)로 약 79.46%의 비율을 차지하였고 K 및 Ca의 함량이 1,528 및 1,005 mg%로 가장 많이 함유되어 있었다. 홍화씨에는 fructose가 3.29% 함유되어 있었고 sucrose도 1.74% 함유되었다. 홍화씨 추출물의 총 페놀 및 총 플라보노이드 함량은 각각 55.52±0.99mg GAE/g 및 78.69±0.91mg CE/g으로 나타났다. 홍화씨 추출물의 농도가 100, 500, 1000 μg/mL로 증가함에 따라 유의적으로 DPPH radical 소거능, ABTS radical 소거능, FRAP 및 환원력도 증가하는 경향을 나타났다. 홍화씨 추출물의 ORAC 지수는 대조군에 비해 3.45배 높은 것으로 나타났다. 각각의 항산화 실험에 대한 상관관계를 R값으로 비교한 결과 FRAP와 환원력에서 가장 높은 상관관계(R=0.999)를 보였고, DPPH와 ABTS에서 가장 낮은 상관관계(R=0.6164)를 보였다. 그 외에 DPPH는 FRAP 및 환원력과 높은 상관관계를 나타냈고, ABTS는 FRAP와 환원력과의 상관관계에서 비교적 낮은 것으로 나타났다. 홍화씨 추출물의 경우, 4.0mg의 농도에서 Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, Bacillus cereus 및 Clostridium perfringens에서는 강력한(>13.5 mm) 항균활성을 보였고, Candida albicans 및 Vibrio parahaemolyticus에서는 12.1∼13.4mm 수준의 항균활성를, Listeria monocytogenes에서는 9.1-10.0mm 수준의 항균활성을 나타냈다. 500 및 1,000 μg/mL의 농도에서는 농도가 증가할수록 아질산염 소거능도 점차 증가하는 것으로 나타났다. 홍화씨 추출물은 200μg/mL의 농도까지 대조군에 비해 세포독성은 없었으며 cell morphology에 아무런 영향을 미치지 않았다. 홍화씨 추출물 에 의한 세포내 지방축적은 50 및 100 μg/mL의 농도에서 유의적으로 감소하였고, 세포내 ROS의 생성량 또한 홍화씨 추출물 50 및 100 μg/mL 농도에서 유의적으로 억제되는 경향으로 나타났다. 결론적으로 홍화씨는 필수아미노산 및 필수지방산을 함유하였고, K 및 Ca의 함유량이 많아 골다공증 치료에 효능을 갖는 것으로 사료되었다. 또한, 홍화씨 추출물에는 총 페놀 및 총 플라보노이드가 함유되어 있어 다양한 항산화 모델에서 높은 항산화효과를 보였고 식중독 미생물에 대한 항균활성 및 지방세포의 분화억제와 ROS 생성 저감효과를 나타냈다. 본 연구는 향후 홍화씨 및 홍화씨 추출물이 건강기능식품 소재로 이용 시 홍화씨의 이화학적 성분특성 및 홍화씨 추출물의 생리활성에 대한 기초자료를 제공하고자 한다.
The aim of this study was to provide preliminary data for the use of Safflower(Carthamus tinctorius L.) seed as ingredient of functional food by investigating its physicochemical properties and antioxidative activity. To measure antioxidant capacity, radical scavenging ability of polyphenolic compou...
The aim of this study was to provide preliminary data for the use of Safflower(Carthamus tinctorius L.) seed as ingredient of functional food by investigating its physicochemical properties and antioxidative activity. To measure antioxidant capacity, radical scavenging ability of polyphenolic compounds was investigated against DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) , ABTS(2,2'-azino -bis3 -ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) and nitrite. At the same time, FRAP(ferric reducing antioxidant power) , Reducing power, ORAC(oxygen radical absorbance capacity) assay and ROS(reactive oxygen species) lowering ability in fatty layers of the cell were examined. Also, antibacterial activity of Safflower seed extract was investigated against various pathogens. Safflower seed contained about 5.58±0.09% moisture, 37.16±0.85% crude protein, 13.69±8.98% crude fat, 3.52±0.04% crude ash and 40.05% carbohydrate. In proteins, 391.99 mg% different amino acids were found. The level of essential amino acids, including valine, threonine, leucine, isoleucine, lysine, methionine and phenylalanine was 122.97 mg%. Linoleic acid (C18:2) was most prominent in crude fat accounting for roughly 79.46% while the content of K and Ca was high at 1,528 and 1,005 mg%, respectively. Fructose and sucrose were also observed at 3.29% and 1.74%, respectively. Safflower seed extract contained a total amount of 55.52±0.99 mg GAE/g total phenolics and 78.69±0.91 mg CE/g total flavonoids. Radical scavenging ability against DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) and ABTS(2,2'-azino-bis3 -ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) , FRAP(ferric reducing antioxidant power) and Reducing power significantly increased as the concentration of Safflower seed extract increased to 100, 500 and 1000 μg/mL. ORAC value was 3.45 times that of the control group. Based on statistical correlation measured by R value, a high degree of correlation was observed for FRAP(ferric reducing antioxidant power) and Reducing power (R=0.999). But a lower correlation was observed for DPPH(1,1-diphenyl-2 -picryhrazyl) and ABTS(2,2'-azino- bis3 -ethylbenzothiazoline -6-sulphonic acid) (R=0.6164) radical scavenging abilities. In addition, the DPPH (1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) radical scavenging ability was significantly correlated with FRAP(ferric reducing antioxidant power) and Reducing power while ABTS(2,2'-azino-bis3-ethylbenzothiazoline -6-sulphonic acid) showed much less significant correlation with the same properties. Safflower seed extract showed a strong antibacterial action against Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, Bacillus cereus and Clostridium perfringens at 4.0mg concentration (>13.5mm). Its antibacterial activity was also significant against Candida albicans and Vibrio parahaemolyticus (12.1-13.4mm) and Listeria monocytogenes (9.1-10.0mm). Nitrite scavenging ability of Safflower seed extract increased at a higher concentration of 1,000 μg/mL, compared with that at 500 μg/mL. Safflower seed extract did not exhibit cytotoxicity when its concentration increased to 200 μg/mL and any effects on cell morphology, either, when compared with the control group. Safflower seed extract also lowered lipid accumulation and restrained the increment in ROS(reactive oxygen species) levels at concentrations of 50 and 100 μg/mL. In conclusion, Safflower seed extract can be an effective treatment for osteoporosis because it is rich in essential amino acids, fatty acids, K and Ca. Also, its total phenolic and flavonoid contents exhibited high antioxidant capacity in various models while the extract proved effective in dealing with pathogens and restraining adipocyte differentiation and the increment in ROS(reactive oxygen species) levels. Thus the results of this study will provide useful preliminary data on physicochemical properties and biological activity of Safflower seed and its extract when they are used as an ingredient of functional food.
The aim of this study was to provide preliminary data for the use of Safflower(Carthamus tinctorius L.) seed as ingredient of functional food by investigating its physicochemical properties and antioxidative activity. To measure antioxidant capacity, radical scavenging ability of polyphenolic compounds was investigated against DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) , ABTS(2,2'-azino -bis3 -ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) and nitrite. At the same time, FRAP(ferric reducing antioxidant power) , Reducing power, ORAC(oxygen radical absorbance capacity) assay and ROS(reactive oxygen species) lowering ability in fatty layers of the cell were examined. Also, antibacterial activity of Safflower seed extract was investigated against various pathogens. Safflower seed contained about 5.58±0.09% moisture, 37.16±0.85% crude protein, 13.69±8.98% crude fat, 3.52±0.04% crude ash and 40.05% carbohydrate. In proteins, 391.99 mg% different amino acids were found. The level of essential amino acids, including valine, threonine, leucine, isoleucine, lysine, methionine and phenylalanine was 122.97 mg%. Linoleic acid (C18:2) was most prominent in crude fat accounting for roughly 79.46% while the content of K and Ca was high at 1,528 and 1,005 mg%, respectively. Fructose and sucrose were also observed at 3.29% and 1.74%, respectively. Safflower seed extract contained a total amount of 55.52±0.99 mg GAE/g total phenolics and 78.69±0.91 mg CE/g total flavonoids. Radical scavenging ability against DPPH(1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) and ABTS(2,2'-azino-bis3 -ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) , FRAP(ferric reducing antioxidant power) and Reducing power significantly increased as the concentration of Safflower seed extract increased to 100, 500 and 1000 μg/mL. ORAC value was 3.45 times that of the control group. Based on statistical correlation measured by R value, a high degree of correlation was observed for FRAP(ferric reducing antioxidant power) and Reducing power (R=0.999). But a lower correlation was observed for DPPH(1,1-diphenyl-2 -picryhrazyl) and ABTS(2,2'-azino- bis3 -ethylbenzothiazoline -6-sulphonic acid) (R=0.6164) radical scavenging abilities. In addition, the DPPH (1,1-diphenyl-2-picryhrazyl) radical scavenging ability was significantly correlated with FRAP(ferric reducing antioxidant power) and Reducing power while ABTS(2,2'-azino-bis3-ethylbenzothiazoline -6-sulphonic acid) showed much less significant correlation with the same properties. Safflower seed extract showed a strong antibacterial action against Staphylococcus aureus, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, Bacillus cereus and Clostridium perfringens at 4.0mg concentration (>13.5mm). Its antibacterial activity was also significant against Candida albicans and Vibrio parahaemolyticus (12.1-13.4mm) and Listeria monocytogenes (9.1-10.0mm). Nitrite scavenging ability of Safflower seed extract increased at a higher concentration of 1,000 μg/mL, compared with that at 500 μg/mL. Safflower seed extract did not exhibit cytotoxicity when its concentration increased to 200 μg/mL and any effects on cell morphology, either, when compared with the control group. Safflower seed extract also lowered lipid accumulation and restrained the increment in ROS(reactive oxygen species) levels at concentrations of 50 and 100 μg/mL. In conclusion, Safflower seed extract can be an effective treatment for osteoporosis because it is rich in essential amino acids, fatty acids, K and Ca. Also, its total phenolic and flavonoid contents exhibited high antioxidant capacity in various models while the extract proved effective in dealing with pathogens and restraining adipocyte differentiation and the increment in ROS(reactive oxygen species) levels. Thus the results of this study will provide useful preliminary data on physicochemical properties and biological activity of Safflower seed and its extract when they are used as an ingredient of functional food.
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