옥수수 전분 용액 (300 mg, 30 mL) 과 코큐텐 (60 mg) 을 60 ℃부터 100℃까지 최대 6시간 동안 교반해 주면서 코큐텐 분산액을 제조하였다. 반응 후 뭉친 코큐텐은 원심분리기 (5,000 ⅹg, 30 분) 와 유리필터 (Whatman, G2) 를 이용하여 여과를 통해 제거하였다. 반응온도가 증가할수록 안정하게 분산되어있는 코큐텐의 함량은 증가하였다. 또한, 메 옥수수 전분 (57.3%) 은 찰 옥수수 전분 (9.8%) 또는 고 ...
옥수수 전분 용액 (300 mg, 30 mL) 과 코큐텐 (60 mg) 을 60 ℃부터 100℃까지 최대 6시간 동안 교반해 주면서 코큐텐 분산액을 제조하였다. 반응 후 뭉친 코큐텐은 원심분리기 (5,000 ⅹg, 30 분) 와 유리필터 (Whatman, G2) 를 이용하여 여과를 통해 제거하였다. 반응온도가 증가할수록 안정하게 분산되어있는 코큐텐의 함량은 증가하였다. 또한, 메 옥수수 전분 (57.3%) 은 찰 옥수수 전분 (9.8%) 또는 고 아밀로오스 옥수수 전분 (21.9%) 에 비해서 코큐텐을 분산시키는 효과가 뛰어났다. 입자크기 분석에서 나타난 바와 같이 냉각과정 도중 초음파 처리를 통해 코큐텐 뭉침현상을 방지할 수 있었다. 분산되어 있는 코큐텐의 평균 입자 사이즈는 150 nm 이하로 관찰되었다. 시차열량주사계 분석과 X선 회절 결과, 분산되어있는 코큐텐 입자들은 아밀로오스와 복합체를 형성하지 않은 것으로 나타났다. 그러나, 코큐텐 분산액은 상온에서 2주간 저장 중에도 침전물이 형상되지 않았고, 균일한 형상을 보였다.
옥수수 전분 용액 (300 mg, 30 mL) 과 코큐텐 (60 mg) 을 60 ℃부터 100℃까지 최대 6시간 동안 교반해 주면서 코큐텐 분산액을 제조하였다. 반응 후 뭉친 코큐텐은 원심분리기 (5,000 ⅹg, 30 분) 와 유리필터 (Whatman, G2) 를 이용하여 여과를 통해 제거하였다. 반응온도가 증가할수록 안정하게 분산되어있는 코큐텐의 함량은 증가하였다. 또한, 메 옥수수 전분 (57.3%) 은 찰 옥수수 전분 (9.8%) 또는 고 아밀로오스 옥수수 전분 (21.9%) 에 비해서 코큐텐을 분산시키는 효과가 뛰어났다. 입자크기 분석에서 나타난 바와 같이 냉각과정 도중 초음파 처리를 통해 코큐텐 뭉침현상을 방지할 수 있었다. 분산되어 있는 코큐텐의 평균 입자 사이즈는 150 nm 이하로 관찰되었다. 시차열량주사계 분석과 X선 회절 결과, 분산되어있는 코큐텐 입자들은 아밀로오스와 복합체를 형성하지 않은 것으로 나타났다. 그러나, 코큐텐 분산액은 상온에서 2주간 저장 중에도 침전물이 형상되지 않았고, 균일한 형상을 보였다.
Aqueous coenzyme Q10 (CoQ10) dispersions were prepared by blending CoQ10 (60 mg) in aqueous maize starch solutions (300 mg in 30 mL water) at 60 - 100°C for up to 6 h. The CoQ10 agglomerates were removed by centrifugation (5,000 × g, 30 min) and filtration through a glass filter. As the temperature ...
Aqueous coenzyme Q10 (CoQ10) dispersions were prepared by blending CoQ10 (60 mg) in aqueous maize starch solutions (300 mg in 30 mL water) at 60 - 100°C for up to 6 h. The CoQ10 agglomerates were removed by centrifugation (5,000 × g, 30 min) and filtration through a glass filter. As the temperature increased, the amount of CoQ10 which was stably dispersed increased. Normal maize starch was more effective in dispersing the CoQ10 (57.3%) than waxy and high-amylose maize starches (9.8% and 21.9%, respectively). A light scattering analysis revealed that ultrasonication during cooling was effective in preventing the formation of CoQ10 agglomerates. The average particle size of dispersed CoQ10 was <150 nm. Differential scanning calorimetry and X-ray diffraction analysis revealed that dispersed CoQ10 particles had no amylose complex crystals. The CoQ10 dispersion, however, remained homogeneous without forming precipitates during ambient storage for 2 weeks.
Aqueous coenzyme Q10 (CoQ10) dispersions were prepared by blending CoQ10 (60 mg) in aqueous maize starch solutions (300 mg in 30 mL water) at 60 - 100°C for up to 6 h. The CoQ10 agglomerates were removed by centrifugation (5,000 × g, 30 min) and filtration through a glass filter. As the temperature increased, the amount of CoQ10 which was stably dispersed increased. Normal maize starch was more effective in dispersing the CoQ10 (57.3%) than waxy and high-amylose maize starches (9.8% and 21.9%, respectively). A light scattering analysis revealed that ultrasonication during cooling was effective in preventing the formation of CoQ10 agglomerates. The average particle size of dispersed CoQ10 was <150 nm. Differential scanning calorimetry and X-ray diffraction analysis revealed that dispersed CoQ10 particles had no amylose complex crystals. The CoQ10 dispersion, however, remained homogeneous without forming precipitates during ambient storage for 2 weeks.
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