[학위논문]반려견에서 현미와 청국장 첨가사료의 영양소 소화율과 배설분의 특성 Nutrient digestibility and fecal characteristics of diets including brown rice and Cheonggukjang for dogs원문보기
본 논문의 시험 1은 반려견 사료 내 주요 탄수화물원인 밀가루(원물기준 약 51%)를 현미로 15%, 30% 대체 급여 하였을 때, 사료의 소화율 및 배설 분의 특성 변화를 조사하기 위하여 Miniature Poodle(8 ~ 9 개월령, 평균 3.5kg) 6마리를 이용 반복 3 × 3 라틴방각법에 따라 시험을 수행하였다. 건물 섭취량과 유기물섭취량이 현미수준 증가에 따라 linear하게 감소(P<0.05)되었는데, 총에너지 섭취량은 15%구에서 가장 낮은 quadratic 효과(P=0.07)가 나타났다. 현미 대체에 의해 건물, 유기물, ...
본 논문의 시험 1은 반려견 사료 내 주요 탄수화물원인 밀가루(원물기준 약 51%)를 현미로 15%, 30% 대체 급여 하였을 때, 사료의 소화율 및 배설 분의 특성 변화를 조사하기 위하여 Miniature Poodle(8 ~ 9 개월령, 평균 3.5kg) 6마리를 이용 반복 3 × 3 라틴방각법에 따라 시험을 수행하였다. 건물 섭취량과 유기물섭취량이 현미수준 증가에 따라 linear하게 감소(P<0.05)되었는데, 총에너지 섭취량은 15%구에서 가장 낮은 quadratic 효과(P=0.07)가 나타났다. 현미 대체에 의해 건물, 유기물, 조단백질, 산분해조지방, 에너지 소화율이 linear(P<0.05)하게 증가되었다. 사료의 가소화에너지 및 대사에너지 농도(kcal/kg DM)도 현미 대체 비율이 증가하면서 linear하게 증가(P<0.001, P=0.007)하였다. 생분 배설량과 건조 분량도 모두 linear(P=0.001)하게 감소하였다. 분 score도 linear 하게 감소(P<0.05)하였다. 분 암모니아 증가는 linear하게 감소(P<0.01)한 Short-chain fatty acid 농도와도 관계가 있을 것으로 판단된다. 시험 1의 결과 현미급여가 반려견의 소화율과 배설분의 특성을 개선해 주는 것으로 나타났다.
시험 2는 반려견 사료에 청국장 분말을 첨가 급여하였을 때, 반려견의 기호성을 평가 조사하기 위하여 Miniature Poodle(mean age = 2yr, meanBW = 4.3±0.7kg) 7마리와 Maltese(mean age = 2yr, mean BW = 3±0.8kg) 8마리 사료에 청국장 분말을 첨가 급여하여 실시하였다. 급여량은 각각 60g, 50g으로 하였고, 대조구는 시판사료만 급여하였고, 청국장 분말 첨가구는 대조구인 시판 사료에 청국장 분말 3%를 첨가 급여하였다. 기호성 평가는 two-pan 방법을 이용하여 4회 평가하였다. 급여방법은 청국장의 분말의 향이 휘발되지 않게 사료를 급여하기 직전에 분말을 섞어서 급여하였다. 그 결과 Miniature Poodle과 Maltese에게 청국장 분말 첨가사료의 섭취량이 대조구에 비해 유의성있게 증가하여(P<0.05) 청국장 분말의 향이 Miniature Poodle과 Maltese의 사료 섭취량에 긍적적인 영향을 미쳐 급여시험을 실시하였다. 급여시험은 Miniature Schnauzer와 Miniature Poodle에게 청국장 분말 첨가 사료를 급여하였을 때, 영양소 소화율과 배설분의 특성에 대해 조사하였다. 평균 연령 16개월의 Miniature Schnauzer 6 두(6.0± 0.3kg)와 Miniature Poodle 6두(4.3±0.3kg)를 공시하였고, Triplicate 2×2 Latin square으로 실시하였다. 사료급여량은 각 period 개시체중의 2.9%로 하였고, 1일 2회(0900,1600)로 급여하면서 잔량을 매일 측정하였다. 시험 결과는 Miniature Schnauzer와 Miniature Poodle의 청국장 분말 첨가에 의한 영양소 소화율은 유의성이 나타나지 않았고, 생분 배설량과 분 score에서도 유의적인 차이가 없었다. 분의 암모니아 농도는 Miniature Schnauzer에서만 청국장 첨가구에서 높게 나타났고(P<0.05), Miniature Poodle에게서는 유의차가 나타나지 않았다. Iso-valerate는 Miniature Poodle에서만 청국장 첨가구에서 증가하는 경향을 보였다. Miniature Schnauzer과 Miniature Poodle를 이용한 본 시험에서 청국장 분말 첨가 사료가 소화율 및 분 특성 개선에 미치는 효과는 크지 않았다.
본 논문의 시험 1은 반려견 사료 내 주요 탄수화물원인 밀가루(원물기준 약 51%)를 현미로 15%, 30% 대체 급여 하였을 때, 사료의 소화율 및 배설 분의 특성 변화를 조사하기 위하여 Miniature Poodle(8 ~ 9 개월령, 평균 3.5kg) 6마리를 이용 반복 3 × 3 라틴방각법에 따라 시험을 수행하였다. 건물 섭취량과 유기물섭취량이 현미수준 증가에 따라 linear하게 감소(P<0.05)되었는데, 총에너지 섭취량은 15%구에서 가장 낮은 quadratic 효과(P=0.07)가 나타났다. 현미 대체에 의해 건물, 유기물, 조단백질, 산분해조지방, 에너지 소화율이 linear(P<0.05)하게 증가되었다. 사료의 가소화에너지 및 대사에너지 농도(kcal/kg DM)도 현미 대체 비율이 증가하면서 linear하게 증가(P<0.001, P=0.007)하였다. 생분 배설량과 건조 분량도 모두 linear(P=0.001)하게 감소하였다. 분 score도 linear 하게 감소(P<0.05)하였다. 분 암모니아 증가는 linear하게 감소(P<0.01)한 Short-chain fatty acid 농도와도 관계가 있을 것으로 판단된다. 시험 1의 결과 현미급여가 반려견의 소화율과 배설분의 특성을 개선해 주는 것으로 나타났다.
시험 2는 반려견 사료에 청국장 분말을 첨가 급여하였을 때, 반려견의 기호성을 평가 조사하기 위하여 Miniature Poodle(mean age = 2yr, mean BW = 4.3±0.7kg) 7마리와 Maltese(mean age = 2yr, mean BW = 3±0.8kg) 8마리 사료에 청국장 분말을 첨가 급여하여 실시하였다. 급여량은 각각 60g, 50g으로 하였고, 대조구는 시판사료만 급여하였고, 청국장 분말 첨가구는 대조구인 시판 사료에 청국장 분말 3%를 첨가 급여하였다. 기호성 평가는 two-pan 방법을 이용하여 4회 평가하였다. 급여방법은 청국장의 분말의 향이 휘발되지 않게 사료를 급여하기 직전에 분말을 섞어서 급여하였다. 그 결과 Miniature Poodle과 Maltese에게 청국장 분말 첨가사료의 섭취량이 대조구에 비해 유의성있게 증가하여(P<0.05) 청국장 분말의 향이 Miniature Poodle과 Maltese의 사료 섭취량에 긍적적인 영향을 미쳐 급여시험을 실시하였다. 급여시험은 Miniature Schnauzer와 Miniature Poodle에게 청국장 분말 첨가 사료를 급여하였을 때, 영양소 소화율과 배설분의 특성에 대해 조사하였다. 평균 연령 16개월의 Miniature Schnauzer 6 두(6.0± 0.3kg)와 Miniature Poodle 6두(4.3±0.3kg)를 공시하였고, Triplicate 2×2 Latin square으로 실시하였다. 사료급여량은 각 period 개시체중의 2.9%로 하였고, 1일 2회(0900,1600)로 급여하면서 잔량을 매일 측정하였다. 시험 결과는 Miniature Schnauzer와 Miniature Poodle의 청국장 분말 첨가에 의한 영양소 소화율은 유의성이 나타나지 않았고, 생분 배설량과 분 score에서도 유의적인 차이가 없었다. 분의 암모니아 농도는 Miniature Schnauzer에서만 청국장 첨가구에서 높게 나타났고(P<0.05), Miniature Poodle에게서는 유의차가 나타나지 않았다. Iso-valerate는 Miniature Poodle에서만 청국장 첨가구에서 증가하는 경향을 보였다. Miniature Schnauzer과 Miniature Poodle를 이용한 본 시험에서 청국장 분말 첨가 사료가 소화율 및 분 특성 개선에 미치는 효과는 크지 않았다.
In this first experiment, two inclusion levels(15 and 30% of diets, as-fed basis) of brown rice(BR) were tested against a control diet with 0% BR(51% wheat flour of diet) to determine digestibility and change of fecal character. Six female Miniature Poodle (8~9 months age, initial mean body weight o...
In this first experiment, two inclusion levels(15 and 30% of diets, as-fed basis) of brown rice(BR) were tested against a control diet with 0% BR(51% wheat flour of diet) to determine digestibility and change of fecal character. Six female Miniature Poodle (8~9 months age, initial mean body weight of 3.5kg) were assigned to treatments in replicated 3×3 Latin square design. Intake of DM, OM was linearly decreased (P<0.05) with increasing BR replacement level, total energy intake was lowest quadratic effects(P=0.07) in 15% BR replacement level. Total tract digestibility of DM, OM, acid hydrolyzed fat and gross energy except CP increased linearly(P<0.05), and observed digestible energy and metabolizable energy values also increased linearly (P<0.001 and P=0.007, respectively) with increasing BR replacement level. Wet and dry fecal output decreased linearly(P=0.001) with increasing BR inclusion to the diets. Linear (P<0.05) effects was observed in fecal score for dog fed BR. Fecal ammonia concentration tended to increase linearly(P<0.05) in response to increasing BR replacement level, It seems that the increase in fecal ammonia concentration may be partially related to the decrease in short-chain fatty acid concentration(P<0.01). This study clearly demonstrates that BR improves nutrients digestibility and fecal characteristics of dog.
In the second experiment, basal diets with cheonggukjang powder was tested against a control diets(commercially available extrusion diets) to determine palatability of dog. Seven female Miniature Poodle(mean age = 2yr, mean BW = 4.3±0.7kg) and eight female Maltese(mean age = 2yr, mean BW = 3±0.8kg) were assigned control and treatment including Cheonggukjang powder(3% of basal diet). Diets were offered 60g(Miniature Poodle), 50g(Maltese) two times a day(09:00, 16:00). Palatability test was conducted with two-pan methods. Cheonggukjang' flavor is easily volatilized so thet diets was offered as soon as mix with basal diet immediately. As a result, treatment intake was higher than control(P<0.05), this result implies that Cheonggukjang' flavor was good effect on intake, so we conducted to feeding study.
In the feeding experiment, diet including Cheonggukjang powder was tested against control diets to determine nutritional digestibility and fecal character. Treatment diets was including Cheonggukjang powder(3% of basal diets). Diets were offered 2.9% of initial body weight two times a day(09:00, 16:00), residue of diets was determined every day. Six Miniature Schnauzer (6.0± 0.3kg) and Six Miniature Poodle (4.3±0.3kg) were assigned to treatments in Triplicated 2×2 Latin square. Nutrient intake and digestibility were not different, Wet and dry fecal output and fecal score were not different. Cheonggukjang group was higher than control on ammonia concentration of fecal in Miniature Schnauzer and Iso-valerate of feces in Miniature Schnauzer group without Miniature Poodle group. This study demonstrate that diet including Cheonggukjang powder did not improve nutrients digestibility and fecal characteristics of Miniature Schnauzer and Miniature Poodle.
In this first experiment, two inclusion levels(15 and 30% of diets, as-fed basis) of brown rice(BR) were tested against a control diet with 0% BR(51% wheat flour of diet) to determine digestibility and change of fecal character. Six female Miniature Poodle (8~9 months age, initial mean body weight of 3.5kg) were assigned to treatments in replicated 3×3 Latin square design. Intake of DM, OM was linearly decreased (P<0.05) with increasing BR replacement level, total energy intake was lowest quadratic effects(P=0.07) in 15% BR replacement level. Total tract digestibility of DM, OM, acid hydrolyzed fat and gross energy except CP increased linearly(P<0.05), and observed digestible energy and metabolizable energy values also increased linearly (P<0.001 and P=0.007, respectively) with increasing BR replacement level. Wet and dry fecal output decreased linearly(P=0.001) with increasing BR inclusion to the diets. Linear (P<0.05) effects was observed in fecal score for dog fed BR. Fecal ammonia concentration tended to increase linearly(P<0.05) in response to increasing BR replacement level, It seems that the increase in fecal ammonia concentration may be partially related to the decrease in short-chain fatty acid concentration(P<0.01). This study clearly demonstrates that BR improves nutrients digestibility and fecal characteristics of dog.
In the second experiment, basal diets with cheonggukjang powder was tested against a control diets(commercially available extrusion diets) to determine palatability of dog. Seven female Miniature Poodle(mean age = 2yr, mean BW = 4.3±0.7kg) and eight female Maltese(mean age = 2yr, mean BW = 3±0.8kg) were assigned control and treatment including Cheonggukjang powder(3% of basal diet). Diets were offered 60g(Miniature Poodle), 50g(Maltese) two times a day(09:00, 16:00). Palatability test was conducted with two-pan methods. Cheonggukjang' flavor is easily volatilized so thet diets was offered as soon as mix with basal diet immediately. As a result, treatment intake was higher than control(P<0.05), this result implies that Cheonggukjang' flavor was good effect on intake, so we conducted to feeding study.
In the feeding experiment, diet including Cheonggukjang powder was tested against control diets to determine nutritional digestibility and fecal character. Treatment diets was including Cheonggukjang powder(3% of basal diets). Diets were offered 2.9% of initial body weight two times a day(09:00, 16:00), residue of diets was determined every day. Six Miniature Schnauzer (6.0± 0.3kg) and Six Miniature Poodle (4.3±0.3kg) were assigned to treatments in Triplicated 2×2 Latin square. Nutrient intake and digestibility were not different, Wet and dry fecal output and fecal score were not different. Cheonggukjang group was higher than control on ammonia concentration of fecal in Miniature Schnauzer and Iso-valerate of feces in Miniature Schnauzer group without Miniature Poodle group. This study demonstrate that diet including Cheonggukjang powder did not improve nutrients digestibility and fecal characteristics of Miniature Schnauzer and Miniature Poodle.
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