최근 자신의 체형에 대한 관심이 지나치게 증대되면서 마른 체형을 선호하는 비정상적인 사회적 현상이 나타나고 있으며, 저체중이나 정상체중임에도 불구하고 대부분의 여성들이 무분별한 체중조절을 시도하여 건강장해를 초래하는 경우가 많다. 이에 본 연구에서는 우리나라 여성의 주관적 체형인식에 따른 체중조절행동, 영양소 섭취실태 및 식사의 질을 분석하여 그 문제점을 파악하고, 올바른 체형인식의 중요성에 대해 제시하고자 하며, 영양교육 프로그램 개발에 필요한 기초 자료로 활용하고자 하였다. 본 연구는 국민건강영양조사 제5기 1차년도 원시자료를 이용하였고, 건강설문조사, 검진조사, 영양조사에 모두 참여한 12-49세 여성을 대상으로 하였다. 그 중 의사로부터 고혈압, ...
최근 자신의 체형에 대한 관심이 지나치게 증대되면서 마른 체형을 선호하는 비정상적인 사회적 현상이 나타나고 있으며, 저체중이나 정상체중임에도 불구하고 대부분의 여성들이 무분별한 체중조절을 시도하여 건강장해를 초래하는 경우가 많다. 이에 본 연구에서는 우리나라 여성의 주관적 체형인식에 따른 체중조절행동, 영양소 섭취실태 및 식사의 질을 분석하여 그 문제점을 파악하고, 올바른 체형인식의 중요성에 대해 제시하고자 하며, 영양교육 프로그램 개발에 필요한 기초 자료로 활용하고자 하였다. 본 연구는 국민건강영양조사 제5기 1차년도 원시자료를 이용하였고, 건강설문조사, 검진조사, 영양조사에 모두 참여한 12-49세 여성을 대상으로 하였다. 그 중 의사로부터 고혈압, 고지혈증, 당뇨병 등을 진단받은 자와 임신부, 수유부는 대상자에서 제외하였고 이 조건에 맞는 총 1,747명을 최종대상자로 선정하였다. 연령대별 차이를 비교하기 위해서 최종대상자를 10대, 20대, 30대, 40대로 구분하였고, 주관적 체형인식에 따라 마름군, 보통군, 비만군으로 분류하여 각 군마다 체중조절행동, 영양소 섭취실태 및 식사의 질을 분석하였다. 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 연령대별로 보면 가령에 따라 실제 비만 이환율이 증가하는 추세를 반영하여 연령이 높을수록 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 유의적으로 증가하였고. 거주지와 소득수준은 체형인식군 간에 차이가 없었으며, 신체활동은 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 걷기, 중등도 운동, 격렬한 운동을 주 4회 이상 실천하는 비율이 높은 것으로 나타났다. 2. 신장은 연령대별 체형인식군 간에 차이가 없었으나 체중, 체질량지수, 허리둘레는 연령이 높을수록, 자신을 비만 체형이라고 인지할수록 유의적으로 증가하였다. 혈압은 전 연령대의 체형인식군에서 정상범위에 속하였다. 3. 객관적인 비만도와 주관적인 비만도를 비교한 결과, 체질량지수는 저체중이지만 자신을 보통 체형이거나 비만 체형이라고 인지하는 대상자는 연령이 낮을수록 유의적으로 증가하였고, 체질량지수는 정상체중이지만 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자는 연령이 높을수록 유의적으로 증가하였다. 4. 체중조절유형을 분석한 결과, 전 연령대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자는 체중감소, 보통 체형이라고 인지하는 대상자는 체중유지, 마른 체형이라고 인지하는 대상자는 체중증가를 위해 노력하고 있는 것으로 나타났다. 체중조절방법은 전 연령대의 체형인식군에서 운동과 식사량 감소를 가장 많이 실천하고 있는 것으로 나타났고, 연령이 높을수록 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 다양한 체중조절방법을 실천하고 있는 것으로 나타났다. 전 연령대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 체중조절을 위해 식이요법을 가장 많이 시도하는 것으로 나타났다. 5. 영양교육 및 영양표시 이용현황을 분석한 결과, 영양교육 경험여부는 10대가 가장 많은 것으로 나타났으며, 영양표시 인지율은 10대, 20대에서 자신을 보통 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 많이 인지하고 있는 것으로 나타났고, 영양표시 이용률 역시 10대, 20대에서 자신을 보통 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 많이 이용하고 있는 것으로 나타났다. 전 연령대의 체형인식군에서 공통적으로 열량, 트랜스지방에 대한 관심이 가장 많은 것으로 나타났다. 6. 식품섭취빈도조사를 이용하여 식품섭취빈도가 높은 식품들의 상위 20위까지 순위를 분석한 결과, 전 연령대의 체형인식군에서 1위는 쌀, 2위는 배추로 나타났고, 주로 곡류, 채소류와 같은 식물성 식품으로 구성되어 있었다. 특히 연령대별 차이를 보면 연령이 낮을수록 우유, 육류의 섭취빈도가 높고, 연령이 높을수록 채소류, 커피, 녹차의 섭취빈도가 높은 것으로 나타났다. 7. 24시간 회상법을 통한 식품섭취조사를 이용하여 영양소 섭취실태를 분석한 결과, 열량은 전 연령대에서 영양섭취기준에 비해 낮게 섭취하고 있는 것으로 나타났으며, 특히 10대, 20대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 섭취열량이 가장 낮은 것으로 나타났다. 탄수화물, 지방, 비타민, 무기질 섭취량은 10대, 20대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대에서 자신을 보통 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 낮은 것으로 나타났으나 단백질 섭취량은 30대를 제외한 전 연령대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 낮은 것으로 나타났다. 열량 영양소의 에너지 기여비율은 전 연령대의 체형인식군에서 적정 범위로 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 8. 영양소별 영양섭취기준에 대한 섭취비율을 분석한 결과, 10대는 에너지, 비타민A, 비타민C, 칼슘, 칼륨, 철, 20대는 에너지, 비타민A, 비타민C, 리보플라빈, 칼슘, 칼륨, 철, 30대는 에너지, 리보플라빈, 칼슘, 칼륨, 철, 40대는 에너지, 리보플라빈, 칼슘, 칼륨을 권장섭취량 미만으로 섭취하는 것으로 나타났으며, 전 연령대에서 공통적으로 권장섭취량 미만으로 섭취한 영양소는 에너지, 칼슘, 칼륨으로 나타났다. 특히 칼슘, 칼륨, 철은 연령이 낮을수록 섭취량이 낮은 것으로 나타난 것에 반해 나트륨과 인은 연령이 높을수록 섭취량이 높은 것으로 나타났다. 9. 영양소 섭취량을 이용하여 식사의 질을 평가한 결과는 다음과 같다. 1) 영양소 적정비인 NAR은 전 연령대의 체형인식군에서 모든 영양소가 1.0 미만인 것으로 나타났으며, 10대, 20대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대는 보통 체형이라고 인지하는 대상자가 대부분 영양소의 NAR이 가장 낮은 것으로 나타났다. 특히 전 연령대의 체형인식군에서 칼슘과 철의 NAR이 다른 영양소에 비해 낮은 것으로 나타났으며, 연령이 낮을수록 NAR이 낮은 것으로 나타났다. 평균 영양소 적정비인 MAR은 10대 0.77, 20대 0.76, 30대 0.82, 40대 0.82로 20대가 가장 낮은 것으로 나타났으나 40대에서만 체형인식군 간에 유의적인 차이가 있었다. 2) 영양소 밀도인 ND는 전 연령대의 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물의 영양소 밀도가 가장 낮은 것으로 나타났다. 10대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 비타민C, 티아민, 리보플라빈, 칼륨이 낮게 나타났으나 20대는 자신을 마른 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 지방, 니아신을 제외한 모든 영양소가 낮게 나타났다. 30대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 비타민C, 인, 나트륨, 칼륨, 철이 낮게 나타났다. 40대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 단백질, 비타민C, 티아민, 리보플라빈, 인, 칼륨, 철이 낮게 나타났다. 3) 영양의 질적지수인 INQ는 전 연령대의 체형인식군에서 대부분의 영양소가 1.0이상인 것으로 나타났으며, 칼슘과 철은 다른 영양소에 비해 낮은 것으로 나타났다. 칼슘은 10대 0.57, 20대 0.85, 30대 0.79, 40대 0.83이었고, 철은 10대 0.75, 20대 0.99, 30대 0.97, 40대 1.07으로 특히 10대에서 칼슘과 철의 INQ가 가장 낮은 것으로 나타났다. 본 연구결과를 종합해보면, 우리나라 여성은 연령에 관계없이 객관적인 비만도보다 주관적인 체형인식에 의하여 자신의 체형을 평가하며, 왜곡된 체형인식으로 인한 무분별한 체중조절이 영양소 섭취에 직접적인 영향을 미치므로 자신의 체형을 올바르게 인식하고 적절한 체중조절방법을 선택할 수 있도록 올바른 체형인식과 정상체중의 중요성, 균형 잡힌 식사에 대한 영양교육이 필요할 것으로 사료된다.
최근 자신의 체형에 대한 관심이 지나치게 증대되면서 마른 체형을 선호하는 비정상적인 사회적 현상이 나타나고 있으며, 저체중이나 정상체중임에도 불구하고 대부분의 여성들이 무분별한 체중조절을 시도하여 건강장해를 초래하는 경우가 많다. 이에 본 연구에서는 우리나라 여성의 주관적 체형인식에 따른 체중조절행동, 영양소 섭취실태 및 식사의 질을 분석하여 그 문제점을 파악하고, 올바른 체형인식의 중요성에 대해 제시하고자 하며, 영양교육 프로그램 개발에 필요한 기초 자료로 활용하고자 하였다. 본 연구는 국민건강영양조사 제5기 1차년도 원시자료를 이용하였고, 건강설문조사, 검진조사, 영양조사에 모두 참여한 12-49세 여성을 대상으로 하였다. 그 중 의사로부터 고혈압, 고지혈증, 당뇨병 등을 진단받은 자와 임신부, 수유부는 대상자에서 제외하였고 이 조건에 맞는 총 1,747명을 최종대상자로 선정하였다. 연령대별 차이를 비교하기 위해서 최종대상자를 10대, 20대, 30대, 40대로 구분하였고, 주관적 체형인식에 따라 마름군, 보통군, 비만군으로 분류하여 각 군마다 체중조절행동, 영양소 섭취실태 및 식사의 질을 분석하였다. 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 연령대별로 보면 가령에 따라 실제 비만 이환율이 증가하는 추세를 반영하여 연령이 높을수록 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 유의적으로 증가하였고. 거주지와 소득수준은 체형인식군 간에 차이가 없었으며, 신체활동은 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 걷기, 중등도 운동, 격렬한 운동을 주 4회 이상 실천하는 비율이 높은 것으로 나타났다. 2. 신장은 연령대별 체형인식군 간에 차이가 없었으나 체중, 체질량지수, 허리둘레는 연령이 높을수록, 자신을 비만 체형이라고 인지할수록 유의적으로 증가하였다. 혈압은 전 연령대의 체형인식군에서 정상범위에 속하였다. 3. 객관적인 비만도와 주관적인 비만도를 비교한 결과, 체질량지수는 저체중이지만 자신을 보통 체형이거나 비만 체형이라고 인지하는 대상자는 연령이 낮을수록 유의적으로 증가하였고, 체질량지수는 정상체중이지만 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자는 연령이 높을수록 유의적으로 증가하였다. 4. 체중조절유형을 분석한 결과, 전 연령대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자는 체중감소, 보통 체형이라고 인지하는 대상자는 체중유지, 마른 체형이라고 인지하는 대상자는 체중증가를 위해 노력하고 있는 것으로 나타났다. 체중조절방법은 전 연령대의 체형인식군에서 운동과 식사량 감소를 가장 많이 실천하고 있는 것으로 나타났고, 연령이 높을수록 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 다양한 체중조절방법을 실천하고 있는 것으로 나타났다. 전 연령대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 체중조절을 위해 식이요법을 가장 많이 시도하는 것으로 나타났다. 5. 영양교육 및 영양표시 이용현황을 분석한 결과, 영양교육 경험여부는 10대가 가장 많은 것으로 나타났으며, 영양표시 인지율은 10대, 20대에서 자신을 보통 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 많이 인지하고 있는 것으로 나타났고, 영양표시 이용률 역시 10대, 20대에서 자신을 보통 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 많이 이용하고 있는 것으로 나타났다. 전 연령대의 체형인식군에서 공통적으로 열량, 트랜스지방에 대한 관심이 가장 많은 것으로 나타났다. 6. 식품섭취빈도조사를 이용하여 식품섭취빈도가 높은 식품들의 상위 20위까지 순위를 분석한 결과, 전 연령대의 체형인식군에서 1위는 쌀, 2위는 배추로 나타났고, 주로 곡류, 채소류와 같은 식물성 식품으로 구성되어 있었다. 특히 연령대별 차이를 보면 연령이 낮을수록 우유, 육류의 섭취빈도가 높고, 연령이 높을수록 채소류, 커피, 녹차의 섭취빈도가 높은 것으로 나타났다. 7. 24시간 회상법을 통한 식품섭취조사를 이용하여 영양소 섭취실태를 분석한 결과, 열량은 전 연령대에서 영양섭취기준에 비해 낮게 섭취하고 있는 것으로 나타났으며, 특히 10대, 20대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 섭취열량이 가장 낮은 것으로 나타났다. 탄수화물, 지방, 비타민, 무기질 섭취량은 10대, 20대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대에서 자신을 보통 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 낮은 것으로 나타났으나 단백질 섭취량은 30대를 제외한 전 연령대에서 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자가 가장 낮은 것으로 나타났다. 열량 영양소의 에너지 기여비율은 전 연령대의 체형인식군에서 적정 범위로 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 8. 영양소별 영양섭취기준에 대한 섭취비율을 분석한 결과, 10대는 에너지, 비타민A, 비타민C, 칼슘, 칼륨, 철, 20대는 에너지, 비타민A, 비타민C, 리보플라빈, 칼슘, 칼륨, 철, 30대는 에너지, 리보플라빈, 칼슘, 칼륨, 철, 40대는 에너지, 리보플라빈, 칼슘, 칼륨을 권장섭취량 미만으로 섭취하는 것으로 나타났으며, 전 연령대에서 공통적으로 권장섭취량 미만으로 섭취한 영양소는 에너지, 칼슘, 칼륨으로 나타났다. 특히 칼슘, 칼륨, 철은 연령이 낮을수록 섭취량이 낮은 것으로 나타난 것에 반해 나트륨과 인은 연령이 높을수록 섭취량이 높은 것으로 나타났다. 9. 영양소 섭취량을 이용하여 식사의 질을 평가한 결과는 다음과 같다. 1) 영양소 적정비인 NAR은 전 연령대의 체형인식군에서 모든 영양소가 1.0 미만인 것으로 나타났으며, 10대, 20대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자, 30대, 40대는 보통 체형이라고 인지하는 대상자가 대부분 영양소의 NAR이 가장 낮은 것으로 나타났다. 특히 전 연령대의 체형인식군에서 칼슘과 철의 NAR이 다른 영양소에 비해 낮은 것으로 나타났으며, 연령이 낮을수록 NAR이 낮은 것으로 나타났다. 평균 영양소 적정비인 MAR은 10대 0.77, 20대 0.76, 30대 0.82, 40대 0.82로 20대가 가장 낮은 것으로 나타났으나 40대에서만 체형인식군 간에 유의적인 차이가 있었다. 2) 영양소 밀도인 ND는 전 연령대의 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물의 영양소 밀도가 가장 낮은 것으로 나타났다. 10대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 비타민C, 티아민, 리보플라빈, 칼륨이 낮게 나타났으나 20대는 자신을 마른 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 지방, 니아신을 제외한 모든 영양소가 낮게 나타났다. 30대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 비타민C, 인, 나트륨, 칼륨, 철이 낮게 나타났다. 40대는 자신을 비만 체형이라고 인지하는 대상자에서 탄수화물, 단백질, 비타민C, 티아민, 리보플라빈, 인, 칼륨, 철이 낮게 나타났다. 3) 영양의 질적지수인 INQ는 전 연령대의 체형인식군에서 대부분의 영양소가 1.0이상인 것으로 나타났으며, 칼슘과 철은 다른 영양소에 비해 낮은 것으로 나타났다. 칼슘은 10대 0.57, 20대 0.85, 30대 0.79, 40대 0.83이었고, 철은 10대 0.75, 20대 0.99, 30대 0.97, 40대 1.07으로 특히 10대에서 칼슘과 철의 INQ가 가장 낮은 것으로 나타났다. 본 연구결과를 종합해보면, 우리나라 여성은 연령에 관계없이 객관적인 비만도보다 주관적인 체형인식에 의하여 자신의 체형을 평가하며, 왜곡된 체형인식으로 인한 무분별한 체중조절이 영양소 섭취에 직접적인 영향을 미치므로 자신의 체형을 올바르게 인식하고 적절한 체중조절방법을 선택할 수 있도록 올바른 체형인식과 정상체중의 중요성, 균형 잡힌 식사에 대한 영양교육이 필요할 것으로 사료된다.
Recently, as the overmuch concern of body shape is increasing, we can see abnormal social phenomenon that people prefer the thin body shape and most women go on a diet excessively for weight control, even they are standard weight or already underweight and sometimes it gives healthy problems. Theref...
Recently, as the overmuch concern of body shape is increasing, we can see abnormal social phenomenon that people prefer the thin body shape and most women go on a diet excessively for weight control, even they are standard weight or already underweight and sometimes it gives healthy problems. Therefore, this study analyze the associations of body image perception with actual body size and weight control behaviors, nutrient intakes, dietary quality among Korean women in different age groups. This study can be suggested importance of correct body image perception and used in development of nutrition education programs. This study used Korea National Health and Examination Survey data(KNHANESⅤ-1) and research 12 to 49 age women participating health questionnaires survey, examination survey, nutrition survey, except patients who have hypertension, hyperlipidemia, diabetes and etc., pregnant and lactation women, finally 1,747 women are chosen for this study. A total of 1,747 women aged 12-49 were selected and grouped into self-underweight(n=213), self-normal(n=751), and self-overweight(n=783) based on their body image perception. Summary of study results are as follows. 1. As the age gets older, there was a significant increase in the self-overweight body image perception groups, reflecting the actual increase in obesity prevalence. For region and household income was no difference in body image perception groups. Walking, moderate exercise, vigorous exercise is carried out at least four times a week in the self-overweight body image perception groups. 2. For height, there was no difference between body image perception groups in different age groups, but weight, BMI, waist circumference was a significant increase with higher age in the self-underweight body image perception groups. Blood pressure was at normal level in body image perception groups of all age groups. 3. Discrepancy between actual body size and body image perception, although BMI is underweight, self-normal or self-overweight body image perception groups was higher as the age gets younger. Although BMI is normal self-overweight body image perception groups was higher as the age gets older. 4. Types of weight control was for weight loss in the self-overweight body image perception groups, maintenance in the self-normal body image perception groups, and weight gain in the self-underweight body image perception groups. Weight control methods was the most practiced exercise, along with reduced food intakes for all age body image perception groups. As the age gets older, the variety of weight control methods is practiced more often. Diet for weight control was tried self-overweight body image perception groups in all age groups. 5. Result of analyzing about nutrition education and nutrition labels, 10s was the most experienced nutrition education. Awareness rate of nutrition labels was the highest in 10s and 20s who had a self-normal body image perception, 30s and 40s who had a self-normal body image perception. Also usage rate of nutrition labels was the highest in 10s and 20s who had a self-normal body image perception, 30s and 40s who had a self-normal body image perception. Calories and trans fat were interested nutrients of nutrition labeling in body image perception groups for all age groups. 6. Results of analyzing top 20 high-frequency foods showed that intake frequency for foods was first rice, second kimchi, and mostly consisted of plant food such as grains, vegetables. Looking at the difference in ages, as the age gets younger, the intake frequency of milk and meat was higher. But as the age gets older, the intake frequency of vegetable, coffee and green tea was higher. 7. Nutrient Intakes data collected by 24-hour recall method. For calories, all age groups had a lower intake than DRIs - especially, the 10s and 20s, who had a self-overweight body image perception; the lowest intake. For carbohydrate, fat, vitamin and mineral, the 10s and 20s, who had a self-overweight body image perception, and the 30s and 40s, who had a self-normal body image perception, had the lowest intake. For protein, all age groups except 30s, who had a self-underweight body image perception, had the highest intake. Body image perception groups of all age groups had proper levels of AMDR. 8. Results of analysis of the nutrient intake as percentage of Korean RNI. For energy, vitamin A, vitamin C, calcium, potassium, iron of 10s, energy, vitamin A, vitamin C, riboflavin, calcium, potassium, iron of 20s, energy, riboflavin, calcium, potassium, iron of 30s, energy, riboflavin, calcium, potassium of 40s had lower intake than RNI. Especially calcium, potassium and iron was lower in all age groups. Calcium and iron was lower as the age gets younger, but sodium and phosphorus was higher as the age gets older. 9. Results of dietary quality are as follows. 1) For NAR analysis, body image perception groups of all age groups had the levels of all nutrients under than 1.0. The 10s and 20s who had a self-overweight body image perception, and the 30s and 40s who had a self-normal body image perception had the lowest NAR in most nutrients. Especially, for calcium, body image perception groups of all age groups had a lower NAR than other nutrients, also the iron as well. Overall, as the age gets younger, the NAR gets lower. There was significant differences between body image perception groups only in vitamin C of 10s, energy of 20s and calcium and iron of 40s. The average of MAR was 0.77 in 10s, 0.76 in 20s, 0.82 in 30s and 0.82 in 40s, and 20s had the lowest MAR but there was only significant difference between body image perception groups in 40s. 2) For ND analysis, body image perception groups of all age groups who had a self-overweight body image perception had the lowest ND in carbohydrate. The 10s, who had a self-overweight body image perception, had a low level of ND in carbohydrate, vitamin C, thiamin, riboflavin, potassium while 20s, who had a self-underweight body image perception, had a low level of ND in all nutrients except carbohydrate, fat and niacin. The 30s, who had a self-overweight body image perception, had a low level of ND in carbohydrate, vitamin C, phosphorus, sodium, potassium and iron. The 40s, who had a self-overweight body image perception, had a low level of ND in carbohydrate, protein, vitamin C, thiamin, riboflavin, phosphorus, potassium and iron. 3) For INQ analysis, body image perception groups of all age groups was above 1.0, but calcium and iron was lower INQ than other nutrients. Calcium was 10s 0.57, 20s 0.85, 30s 0.79, 40s 0.83, iron was 0.75 in 10s, 0.99 in 20s, 0.97 in 30s, 1.07 in 40s. Especially INQ of calcium and iron the lowest in 10s. In summary, Korean women evaluate their body image by the subjective body image perception, and this wrong perception of body image cause indiscriminate weight control even affect nutrient intake. Therefore, the nutrition education about the correct body image perception, the importance of the normal weight and having well-balanced diet is needed to them to perception of their body image properly and choose proper way of weight control.
Recently, as the overmuch concern of body shape is increasing, we can see abnormal social phenomenon that people prefer the thin body shape and most women go on a diet excessively for weight control, even they are standard weight or already underweight and sometimes it gives healthy problems. Therefore, this study analyze the associations of body image perception with actual body size and weight control behaviors, nutrient intakes, dietary quality among Korean women in different age groups. This study can be suggested importance of correct body image perception and used in development of nutrition education programs. This study used Korea National Health and Examination Survey data(KNHANESⅤ-1) and research 12 to 49 age women participating health questionnaires survey, examination survey, nutrition survey, except patients who have hypertension, hyperlipidemia, diabetes and etc., pregnant and lactation women, finally 1,747 women are chosen for this study. A total of 1,747 women aged 12-49 were selected and grouped into self-underweight(n=213), self-normal(n=751), and self-overweight(n=783) based on their body image perception. Summary of study results are as follows. 1. As the age gets older, there was a significant increase in the self-overweight body image perception groups, reflecting the actual increase in obesity prevalence. For region and household income was no difference in body image perception groups. Walking, moderate exercise, vigorous exercise is carried out at least four times a week in the self-overweight body image perception groups. 2. For height, there was no difference between body image perception groups in different age groups, but weight, BMI, waist circumference was a significant increase with higher age in the self-underweight body image perception groups. Blood pressure was at normal level in body image perception groups of all age groups. 3. Discrepancy between actual body size and body image perception, although BMI is underweight, self-normal or self-overweight body image perception groups was higher as the age gets younger. Although BMI is normal self-overweight body image perception groups was higher as the age gets older. 4. Types of weight control was for weight loss in the self-overweight body image perception groups, maintenance in the self-normal body image perception groups, and weight gain in the self-underweight body image perception groups. Weight control methods was the most practiced exercise, along with reduced food intakes for all age body image perception groups. As the age gets older, the variety of weight control methods is practiced more often. Diet for weight control was tried self-overweight body image perception groups in all age groups. 5. Result of analyzing about nutrition education and nutrition labels, 10s was the most experienced nutrition education. Awareness rate of nutrition labels was the highest in 10s and 20s who had a self-normal body image perception, 30s and 40s who had a self-normal body image perception. Also usage rate of nutrition labels was the highest in 10s and 20s who had a self-normal body image perception, 30s and 40s who had a self-normal body image perception. Calories and trans fat were interested nutrients of nutrition labeling in body image perception groups for all age groups. 6. Results of analyzing top 20 high-frequency foods showed that intake frequency for foods was first rice, second kimchi, and mostly consisted of plant food such as grains, vegetables. Looking at the difference in ages, as the age gets younger, the intake frequency of milk and meat was higher. But as the age gets older, the intake frequency of vegetable, coffee and green tea was higher. 7. Nutrient Intakes data collected by 24-hour recall method. For calories, all age groups had a lower intake than DRIs - especially, the 10s and 20s, who had a self-overweight body image perception; the lowest intake. For carbohydrate, fat, vitamin and mineral, the 10s and 20s, who had a self-overweight body image perception, and the 30s and 40s, who had a self-normal body image perception, had the lowest intake. For protein, all age groups except 30s, who had a self-underweight body image perception, had the highest intake. Body image perception groups of all age groups had proper levels of AMDR. 8. Results of analysis of the nutrient intake as percentage of Korean RNI. For energy, vitamin A, vitamin C, calcium, potassium, iron of 10s, energy, vitamin A, vitamin C, riboflavin, calcium, potassium, iron of 20s, energy, riboflavin, calcium, potassium, iron of 30s, energy, riboflavin, calcium, potassium of 40s had lower intake than RNI. Especially calcium, potassium and iron was lower in all age groups. Calcium and iron was lower as the age gets younger, but sodium and phosphorus was higher as the age gets older. 9. Results of dietary quality are as follows. 1) For NAR analysis, body image perception groups of all age groups had the levels of all nutrients under than 1.0. The 10s and 20s who had a self-overweight body image perception, and the 30s and 40s who had a self-normal body image perception had the lowest NAR in most nutrients. Especially, for calcium, body image perception groups of all age groups had a lower NAR than other nutrients, also the iron as well. Overall, as the age gets younger, the NAR gets lower. There was significant differences between body image perception groups only in vitamin C of 10s, energy of 20s and calcium and iron of 40s. The average of MAR was 0.77 in 10s, 0.76 in 20s, 0.82 in 30s and 0.82 in 40s, and 20s had the lowest MAR but there was only significant difference between body image perception groups in 40s. 2) For ND analysis, body image perception groups of all age groups who had a self-overweight body image perception had the lowest ND in carbohydrate. The 10s, who had a self-overweight body image perception, had a low level of ND in carbohydrate, vitamin C, thiamin, riboflavin, potassium while 20s, who had a self-underweight body image perception, had a low level of ND in all nutrients except carbohydrate, fat and niacin. The 30s, who had a self-overweight body image perception, had a low level of ND in carbohydrate, vitamin C, phosphorus, sodium, potassium and iron. The 40s, who had a self-overweight body image perception, had a low level of ND in carbohydrate, protein, vitamin C, thiamin, riboflavin, phosphorus, potassium and iron. 3) For INQ analysis, body image perception groups of all age groups was above 1.0, but calcium and iron was lower INQ than other nutrients. Calcium was 10s 0.57, 20s 0.85, 30s 0.79, 40s 0.83, iron was 0.75 in 10s, 0.99 in 20s, 0.97 in 30s, 1.07 in 40s. Especially INQ of calcium and iron the lowest in 10s. In summary, Korean women evaluate their body image by the subjective body image perception, and this wrong perception of body image cause indiscriminate weight control even affect nutrient intake. Therefore, the nutrition education about the correct body image perception, the importance of the normal weight and having well-balanced diet is needed to them to perception of their body image properly and choose proper way of weight control.
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