보이차는 중국 운남성의 대엽종으로 만든 쇄청모차를 원료로 하여 만든 후발효차다. 보이차의 원료인 운남성의 대엽종 찻잎은 폴리페놀 함량이 다른 지역 찻잎에 비해 많지만 후 발효과정 중 중합되거나 분해되어 떫고 자극적인 맛이 순화된다. 특히 이러한 화학성분의 변화에는 Aspergillus species와 같은 여러 가지 미생물이 관여하며, 이들 미생물이 분비하는 효소는 차의 품질 형성에 많은 영향을 준다. 그리하여 잘 만들어진 보이차는 장기간 복용하여도 부작용이 없으며 체중을 감량시키는 효과가 있다고 하여 감비차(減肥茶) 혹은 요조차(窈窕茶), 美茶, 다이어트 차, 長壽茶 등으로도 불린다. 그러므로 본 연구의 목적을 다이어트로 건강을 해치기 쉬운 여대생의 건강관리에 도움을 줄 기초자료를 제공하는데 두고, 보이차의 음용이 신체구성과 ...
보이차는 중국 운남성의 대엽종으로 만든 쇄청모차를 원료로 하여 만든 후발효차다. 보이차의 원료인 운남성의 대엽종 찻잎은 폴리페놀 함량이 다른 지역 찻잎에 비해 많지만 후 발효과정 중 중합되거나 분해되어 떫고 자극적인 맛이 순화된다. 특히 이러한 화학성분의 변화에는 Aspergillus species와 같은 여러 가지 미생물이 관여하며, 이들 미생물이 분비하는 효소는 차의 품질 형성에 많은 영향을 준다. 그리하여 잘 만들어진 보이차는 장기간 복용하여도 부작용이 없으며 체중을 감량시키는 효과가 있다고 하여 감비차(減肥茶) 혹은 요조차(窈窕茶), 美茶, 다이어트 차, 長壽茶 등으로도 불린다. 그러므로 본 연구의 목적을 다이어트로 건강을 해치기 쉬운 여대생의 건강관리에 도움을 줄 기초자료를 제공하는데 두고, 보이차의 음용이 신체구성과 혈중지질에 미치는 영향을 규명하고자 하였다. 이를 위해 신체 건강한 여대생을 대상으로 보이생차 섭취군, 보이숙차(인공쾌속발효차) 섭취군, 일반 생수 음용군 세 그룹으로 나누어 12주 동안 음용케 한 결과를 측정 분석하였다. 분석방법으로는 SPSS windows 12.0 version 및 종속 t-test를 실시하였다. 연구의 결과 보이생차와 숙차의 음용이 차를 전혀 섭취하지 않고 일반 생수만을 섭취했을 때보다 인간의 신체조성, 즉 체중, 체지방량, 체지방률, 근육량, WHR(허리와 엉덩이둘레의 비율)과 혈중지질의 변화에 어느 정도 효능을 나타내는 차이점이 도출되었다. 그러나 생차와 숙차의 차이점을 분명히 제시하거나 그 효능을 이론화하여 명확하게 규명하기 위해서는 장시간에 걸친 더 많은 표본이 요구된다. 이를 통해 변인적인 요인을 감안한 다각적인 연구로 종합적인 검토가 이루어진다면 보다 바람직한 연구결과를 얻을 수 있다고 파악된다.
보이차는 중국 운남성의 대엽종으로 만든 쇄청모차를 원료로 하여 만든 후발효차다. 보이차의 원료인 운남성의 대엽종 찻잎은 폴리페놀 함량이 다른 지역 찻잎에 비해 많지만 후 발효과정 중 중합되거나 분해되어 떫고 자극적인 맛이 순화된다. 특히 이러한 화학성분의 변화에는 Aspergillus species와 같은 여러 가지 미생물이 관여하며, 이들 미생물이 분비하는 효소는 차의 품질 형성에 많은 영향을 준다. 그리하여 잘 만들어진 보이차는 장기간 복용하여도 부작용이 없으며 체중을 감량시키는 효과가 있다고 하여 감비차(減肥茶) 혹은 요조차(窈窕茶), 美茶, 다이어트 차, 長壽茶 등으로도 불린다. 그러므로 본 연구의 목적을 다이어트로 건강을 해치기 쉬운 여대생의 건강관리에 도움을 줄 기초자료를 제공하는데 두고, 보이차의 음용이 신체구성과 혈중지질에 미치는 영향을 규명하고자 하였다. 이를 위해 신체 건강한 여대생을 대상으로 보이생차 섭취군, 보이숙차(인공쾌속발효차) 섭취군, 일반 생수 음용군 세 그룹으로 나누어 12주 동안 음용케 한 결과를 측정 분석하였다. 분석방법으로는 SPSS windows 12.0 version 및 종속 t-test를 실시하였다. 연구의 결과 보이생차와 숙차의 음용이 차를 전혀 섭취하지 않고 일반 생수만을 섭취했을 때보다 인간의 신체조성, 즉 체중, 체지방량, 체지방률, 근육량, WHR(허리와 엉덩이둘레의 비율)과 혈중지질의 변화에 어느 정도 효능을 나타내는 차이점이 도출되었다. 그러나 생차와 숙차의 차이점을 분명히 제시하거나 그 효능을 이론화하여 명확하게 규명하기 위해서는 장시간에 걸친 더 많은 표본이 요구된다. 이를 통해 변인적인 요인을 감안한 다각적인 연구로 종합적인 검토가 이루어진다면 보다 바람직한 연구결과를 얻을 수 있다고 파악된다.
Pur-erh tea is post-fermented tea, and it is made of soicheongmocha (sundried tea leaves) from daeyeopjong (big-leafed species) in Yunnan province, China. As the main ingredient for Pur-erh tea, Yunnan daeyeopjong contains more polyphenol than tea leaves found in other regions, making it fairly bitt...
Pur-erh tea is post-fermented tea, and it is made of soicheongmocha (sundried tea leaves) from daeyeopjong (big-leafed species) in Yunnan province, China. As the main ingredient for Pur-erh tea, Yunnan daeyeopjong contains more polyphenol than tea leaves found in other regions, making it fairly bitter. However, during the fermentation process, the strong and bitter taste becomes weaker and smoother, especially because the transference of chemical composition involves various microscopic organisms, including species of the Aspergillus genus. The quality of Pur-erh tea is affected by enzymes that these microscopic species secrete. In this regard, well-made Pur-erh tea does not cause any side effects with long-term use. In fact, long-term consumption can help people lose weight. For this reason, Pur-erh tea is also called Gambicha (減肥茶, slimming tea), Yojocha (窈窕茶, elegant tea), Micha (美茶, beauty tea), Daieotcha (Diet tea), and Jangsucha (長壽茶, longevity tea). The purpose of this paper is to provide health management information to female college students who have damaged their health due to excessive dieting. In addition, there will be an investigation into the effects of Pur-erh tea on body composition and blood lipids. To achieve this, three groups of female college students with no serious health problems were made. Each group was asked to drink a different beverage for twelve weeks, and the results were measured. The beverages for the groups were as follows: Group 1, raw Pur-erh tea; Group 2, ripened Pur-erh tea; and Group 3, mineral water. Analysis of the collected data was carried out using SPSS Windows 12.0 version and a t-test. Research outcome shows that the body composition of the women in Group 1 and Group 2 was affected to some degree in terms of weight, total body fat, body fat percentage, muscle mass, WHR (waist-to-hip circumference ratio), and blood lipids. Nevertheless, more time and a larger sample survey will be needed to formalize the result and to clarify specifically the different effects between raw Pur-erh tea and ripened Pur-erh tea. A multilateral study that considers additional variables will help the study develop and reach more conclusive findings.
Pur-erh tea is post-fermented tea, and it is made of soicheongmocha (sundried tea leaves) from daeyeopjong (big-leafed species) in Yunnan province, China. As the main ingredient for Pur-erh tea, Yunnan daeyeopjong contains more polyphenol than tea leaves found in other regions, making it fairly bitter. However, during the fermentation process, the strong and bitter taste becomes weaker and smoother, especially because the transference of chemical composition involves various microscopic organisms, including species of the Aspergillus genus. The quality of Pur-erh tea is affected by enzymes that these microscopic species secrete. In this regard, well-made Pur-erh tea does not cause any side effects with long-term use. In fact, long-term consumption can help people lose weight. For this reason, Pur-erh tea is also called Gambicha (減肥茶, slimming tea), Yojocha (窈窕茶, elegant tea), Micha (美茶, beauty tea), Daieotcha (Diet tea), and Jangsucha (長壽茶, longevity tea). The purpose of this paper is to provide health management information to female college students who have damaged their health due to excessive dieting. In addition, there will be an investigation into the effects of Pur-erh tea on body composition and blood lipids. To achieve this, three groups of female college students with no serious health problems were made. Each group was asked to drink a different beverage for twelve weeks, and the results were measured. The beverages for the groups were as follows: Group 1, raw Pur-erh tea; Group 2, ripened Pur-erh tea; and Group 3, mineral water. Analysis of the collected data was carried out using SPSS Windows 12.0 version and a t-test. Research outcome shows that the body composition of the women in Group 1 and Group 2 was affected to some degree in terms of weight, total body fat, body fat percentage, muscle mass, WHR (waist-to-hip circumference ratio), and blood lipids. Nevertheless, more time and a larger sample survey will be needed to formalize the result and to clarify specifically the different effects between raw Pur-erh tea and ripened Pur-erh tea. A multilateral study that considers additional variables will help the study develop and reach more conclusive findings.
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