본 연구는 마늘껍질의 유효 성분의 확인 및 생리활성을 체계적으로 밝히기 위해 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘의 추출물(물 및 50% 에탄올)로부터 기능적 특성과 유효 물질을 분석 비교하였고, 나아가 마늘껍질의 기능성을 이용할 방안을 모색코자 생마늘껍질 발효물 10%를 가축용 사료에 첨가하여 계육의 품질에 미치는 영향을 실험하였다. 1. 수분 함량을 측정한 결과 생마늘껍질 18.01%, 흑마늘껍질 11.83%, 생마늘 56.77% 그리고 흑마늘 24.90%로 시료 중 생마늘의 수분 함량이 가장 높았으며, 마늘껍질 중의 수분 함량이 마늘육질에서 보다 유의적으로 훨씬 낮았다. 2. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘의 물 및 50% 에탄올 추출물의 수율은 흑마늘에서 각각 57.07%와 59.26%로 가장 높았다. pH는 모든 시료에서 에탄올 추출물에 비해 물 추출물에서 높았으나, 갈색도는 물 추출물에 비해 에탄올 추출물에서 유의적으로 높게 나타났다. 3. 각 시료 추출물의 ...
본 연구는 마늘껍질의 유효 성분의 확인 및 생리활성을 체계적으로 밝히기 위해 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘의 추출물(물 및 50% 에탄올)로부터 기능적 특성과 유효 물질을 분석 비교하였고, 나아가 마늘껍질의 기능성을 이용할 방안을 모색코자 생마늘껍질 발효물 10%를 가축용 사료에 첨가하여 계육의 품질에 미치는 영향을 실험하였다. 1. 수분 함량을 측정한 결과 생마늘껍질 18.01%, 흑마늘껍질 11.83%, 생마늘 56.77% 그리고 흑마늘 24.90%로 시료 중 생마늘의 수분 함량이 가장 높았으며, 마늘껍질 중의 수분 함량이 마늘육질에서 보다 유의적으로 훨씬 낮았다. 2. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘의 물 및 50% 에탄올 추출물의 수율은 흑마늘에서 각각 57.07%와 59.26%로 가장 높았다. pH는 모든 시료에서 에탄올 추출물에 비해 물 추출물에서 높았으나, 갈색도는 물 추출물에 비해 에탄올 추출물에서 유의적으로 높게 나타났다. 3. 각 시료 추출물의 총 페놀 및 플라보노이드 함량은 마늘껍질이 육질에 비해 높았으나, 반면에 total thiosulfate의 함량은 마늘껍질보다 육질에서 높게 정량되었다. FRAP assay를 비롯한 DPPH, ABTS, Nitric oxide, Superoxide anion 및 Hydroxyl radical 소거 활성으로 항산화 활성을 측정한 결과 생마늘껍질 추출물의 활성이 가장 높았고, 다음으로 흑마늘껍질, 흑마늘, 생마늘 순이었다. 마늘껍질의 물 추출물에 비해 50% 에탄올 추출물의 항산화 활성이 다소 높았다. 4. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘 추출물의 E. coli, B. subtilis 및 S. aureus에 대한 항균 활성을 측정한 결과 E. coli에 대해서는 시료 모두 활성이 없었으나, B. subtilis 및 S. aureus에 대한 생육저해환은 흑마늘껍질에서 가장 크게 형성되었으며, 대체로 마늘껍질의 항균 활성이 마늘육질에 비해 우수하였다. 5. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘 추출물의 인체 유방암 세포인 MDA-MB-231에 대한 증식억제 활성을 측정한 결과, 가장 낮은 농도인 100 μg/mL 농도에서도 생마늘껍질 및 흑마늘껍질의 추출물은 50%이상 증식을 억제 하였다. 유방암 세포에 대한 증식억제 활성은 항산화 활성과 비례하는 흥미 있는 결과를 얻었다. 6. 마늘껍질과 육질의 페놀 화합물을 분리 및 분석한 결과 마늘껍질에서 9종, 마늘육질에서 2종류로 마늘육질보다 껍질에서 더 다양한 종류의 페놀 화합물이 분석되었으며, 이들 화합물이 마늘껍질의 생리활성에 유효한 것으로 판단된다. 7. 생마늘껍질 발효물 10%를 사료에 첨가하여 사육한 계육의 육질을 보면, 도체율은 대조군에 비해 실험군에서 약 5% 높았고, 수분함량은 대조구에 비해 실험군에서 모두 높았으나, 그 외 일반성분은 대조군과 실험군간에 유의적인 차이가 없었으며, 육색과 수분 보유력은 실험군이 좋은 결과를 보였다. 8. 계육의 항산화 활성은 실험군에서 높았으며, 지질과산화물 함량 역시 실험군에서 더 적게 나타났고, 계육의 지질성분을 측정한 결과 다리육의 총 콜레스테롤 함량은 실험군에서 낮았고, 가슴육에서는 모든 지질성분이 대조군에 비해 실험군에서 낮게 정량되었다. 관능검사 결과 전반적인 기호도는 육계의 가슴육과 다리육 모두 대조군에 비해 실험군에서 긍정적으로 평가되었다. 9. 실험동물의 혈액성분을 측정한 결과, 항산화 활성은 실험군에서 높았으며, 지질과산화물 함량은 대조군에서 더 높게 나타났다. 중성지방은 실험군이 대조군에 비해 유의적으로 낮았고, HDL-콜레스테롤은 대조군에 비해 실험군에서 높았으며, 동맥경화지수는 대조군에 비해 실험군에서 유의적으로 낮았다. 본 연구에서 마늘껍질의 기능성을 확인함으로써 가축의 사료 자원으로 마늘껍질을 활용한다면 폐자원을 활용한다는 측면에서 큰 의미가 있으며, 농가소득증대에도 기여할 것으로 기대된다. 또한 마늘껍질에 대한 연구가 좀 더 진행되면 향후 식품산업에서 기능성 소재로 활용될 가능성도 클 것으로 기대된다.
본 연구는 마늘껍질의 유효 성분의 확인 및 생리활성을 체계적으로 밝히기 위해 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘의 추출물(물 및 50% 에탄올)로부터 기능적 특성과 유효 물질을 분석 비교하였고, 나아가 마늘껍질의 기능성을 이용할 방안을 모색코자 생마늘껍질 발효물 10%를 가축용 사료에 첨가하여 계육의 품질에 미치는 영향을 실험하였다. 1. 수분 함량을 측정한 결과 생마늘껍질 18.01%, 흑마늘껍질 11.83%, 생마늘 56.77% 그리고 흑마늘 24.90%로 시료 중 생마늘의 수분 함량이 가장 높았으며, 마늘껍질 중의 수분 함량이 마늘육질에서 보다 유의적으로 훨씬 낮았다. 2. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘의 물 및 50% 에탄올 추출물의 수율은 흑마늘에서 각각 57.07%와 59.26%로 가장 높았다. pH는 모든 시료에서 에탄올 추출물에 비해 물 추출물에서 높았으나, 갈색도는 물 추출물에 비해 에탄올 추출물에서 유의적으로 높게 나타났다. 3. 각 시료 추출물의 총 페놀 및 플라보노이드 함량은 마늘껍질이 육질에 비해 높았으나, 반면에 total thiosulfate의 함량은 마늘껍질보다 육질에서 높게 정량되었다. FRAP assay를 비롯한 DPPH, ABTS, Nitric oxide, Superoxide anion 및 Hydroxyl radical 소거 활성으로 항산화 활성을 측정한 결과 생마늘껍질 추출물의 활성이 가장 높았고, 다음으로 흑마늘껍질, 흑마늘, 생마늘 순이었다. 마늘껍질의 물 추출물에 비해 50% 에탄올 추출물의 항산화 활성이 다소 높았다. 4. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘 추출물의 E. coli, B. subtilis 및 S. aureus에 대한 항균 활성을 측정한 결과 E. coli에 대해서는 시료 모두 활성이 없었으나, B. subtilis 및 S. aureus에 대한 생육저해환은 흑마늘껍질에서 가장 크게 형성되었으며, 대체로 마늘껍질의 항균 활성이 마늘육질에 비해 우수하였다. 5. 생마늘껍질, 흑마늘껍질, 생마늘 및 흑마늘 추출물의 인체 유방암 세포인 MDA-MB-231에 대한 증식억제 활성을 측정한 결과, 가장 낮은 농도인 100 μg/mL 농도에서도 생마늘껍질 및 흑마늘껍질의 추출물은 50%이상 증식을 억제 하였다. 유방암 세포에 대한 증식억제 활성은 항산화 활성과 비례하는 흥미 있는 결과를 얻었다. 6. 마늘껍질과 육질의 페놀 화합물을 분리 및 분석한 결과 마늘껍질에서 9종, 마늘육질에서 2종류로 마늘육질보다 껍질에서 더 다양한 종류의 페놀 화합물이 분석되었으며, 이들 화합물이 마늘껍질의 생리활성에 유효한 것으로 판단된다. 7. 생마늘껍질 발효물 10%를 사료에 첨가하여 사육한 계육의 육질을 보면, 도체율은 대조군에 비해 실험군에서 약 5% 높았고, 수분함량은 대조구에 비해 실험군에서 모두 높았으나, 그 외 일반성분은 대조군과 실험군간에 유의적인 차이가 없었으며, 육색과 수분 보유력은 실험군이 좋은 결과를 보였다. 8. 계육의 항산화 활성은 실험군에서 높았으며, 지질과산화물 함량 역시 실험군에서 더 적게 나타났고, 계육의 지질성분을 측정한 결과 다리육의 총 콜레스테롤 함량은 실험군에서 낮았고, 가슴육에서는 모든 지질성분이 대조군에 비해 실험군에서 낮게 정량되었다. 관능검사 결과 전반적인 기호도는 육계의 가슴육과 다리육 모두 대조군에 비해 실험군에서 긍정적으로 평가되었다. 9. 실험동물의 혈액성분을 측정한 결과, 항산화 활성은 실험군에서 높았으며, 지질과산화물 함량은 대조군에서 더 높게 나타났다. 중성지방은 실험군이 대조군에 비해 유의적으로 낮았고, HDL-콜레스테롤은 대조군에 비해 실험군에서 높았으며, 동맥경화지수는 대조군에 비해 실험군에서 유의적으로 낮았다. 본 연구에서 마늘껍질의 기능성을 확인함으로써 가축의 사료 자원으로 마늘껍질을 활용한다면 폐자원을 활용한다는 측면에서 큰 의미가 있으며, 농가소득증대에도 기여할 것으로 기대된다. 또한 마늘껍질에 대한 연구가 좀 더 진행되면 향후 식품산업에서 기능성 소재로 활용될 가능성도 클 것으로 기대된다.
In order to verify the available component and biological effects of garlic peels, this study was performed to compare functional properties and analyse valid substance of raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic extracts (water and 50% ethanol). In addition, we carried out ...
In order to verify the available component and biological effects of garlic peels, this study was performed to compare functional properties and analyse valid substance of raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic extracts (water and 50% ethanol). In addition, we carried out animal experiment to find ways to use the functionality of garlic peels. Broiler chickens were fed diets containing fermented raw garlic peels with concentration of 10% for 4 weeks. We investigated the effects of dietary supplementation of 10% fermented raw garlic peels on meat quality of broiler chickens. 1. Moisture contents of raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic were 18.01%, 11.83%, 56,77% and 24.90%, respectively. Moisture content of raw garlic peels was the highest among different four samples and its content was significantly lower in garlic peels than raw garlic. 2. Yields of the water and 50% ethanol extracts from raw garlic peels and black garlic were the lowest in raw garlic peels with the values of 13.39% and 14.82%, respectively. pH of each sample extract was higher in water extracts than ethanol extract, while their browning intensity was significantly higher in ethanol extracts than water extract. 3. Total phenol and flavonoid contents of water and 50% ethanol extracts from each sample were higher in garlic peels than raw garlic, and then total thiosulfate contents have shown conflicting results. Antioxidant activities of each sample extracts by FRAP assay, DPPH, ABTS, nitric oxide, superoxide anion and hydroxyl radical scavenging were the highest in raw garlic peels, followed by black garlic peels, black garlic and raw garlic. In garlic peels, we showed that antioxidant activities of the 50% ethanol extracts were higher compared to water extracts. 4. Antimicrobial activities of 50% ethanol extracts from raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic against E. coli, B. subtilis and S. aureus were tested. The antimicrobial activity did not appear in E. coli, but extract of black garlic peels was shown the strongest antimicrobial activities against B. subtilis and S. aureus among different four sample extracts. In generally, antimicrobial activity of garlic peels was better than raw garlic. 5. The growth inhibition activities of 50% ethanol extracts from raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic on MDA-MB-231 human breast adenocarcinoma cell were measured. Their activities of garlic peels were more than 50% at the lowest concentration of 100 μg/mL, and then each sample extracts were higher in the order of raw garlic peels, black garlic peels, black garlic and raw garlic. The data showed that there was higher positive correlation between antioxidant activities of each sample extracts. 6. The chemical compositions of phenolic compounds extracted from raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic were analyzed by LC-MS/MS. To identify all compounds isolated was difficult, but garlic peel was identified to have 9 kinds of phenolic compounds. Also, raw garlic was identified to have 2 kinds of phenolic compounds. Garlic peel have more various types phenolic compounds than raw garlic. Therefore, it is believed that main reason for biological activity of garlic peel was their compounds. 7. The effects of dietary supplementation with 10% fermented raw garlic peels on meat quality of broiler chickens were investigated. As a result, dressing percentage was increased by 5% in experimental group compared to the control group. but except for moisture content of broiler chicken’s leg meat, other proximate compositions were no significant difference. By the dietary supplementation with 10% fermented raw garlic peels, their meat color was better and meat texture was tender. 8. Antioxidant activity of experimental group was higher than control group but TBARS content was lower, significantly. The total cholesterol of leg meat was lower in experimental group than control group and all lipid profile of experimental group was lower than control in breast meat. Also, overall preference of breast meat was better in experimental group compared to the control group through sensory evaluation. 9. In blood composition, antioxidant activity was higher in experimental group than control group but TBARS content have shown conflicting results. Triglyceride of broiler chickens was decreased in diet of 10% fermented raw garlic peels than control group. HDL-cholesterol of broiler chickens was increased in experimental group than control group. Therefore, calculated atherogenicindex (AI) was lower in experimental group than control group. If the garlic peels will be used as livestock feed resources by confirming the functionality of garlic peels in this study, it is very meaningful in the aspects of using waste resources. And we expect garlic peels to contribute increase of farm income. More research on garlic peels is done, we expect to garlic peels be used as a functional material in the food industry in the future.
In order to verify the available component and biological effects of garlic peels, this study was performed to compare functional properties and analyse valid substance of raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic extracts (water and 50% ethanol). In addition, we carried out animal experiment to find ways to use the functionality of garlic peels. Broiler chickens were fed diets containing fermented raw garlic peels with concentration of 10% for 4 weeks. We investigated the effects of dietary supplementation of 10% fermented raw garlic peels on meat quality of broiler chickens. 1. Moisture contents of raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic were 18.01%, 11.83%, 56,77% and 24.90%, respectively. Moisture content of raw garlic peels was the highest among different four samples and its content was significantly lower in garlic peels than raw garlic. 2. Yields of the water and 50% ethanol extracts from raw garlic peels and black garlic were the lowest in raw garlic peels with the values of 13.39% and 14.82%, respectively. pH of each sample extract was higher in water extracts than ethanol extract, while their browning intensity was significantly higher in ethanol extracts than water extract. 3. Total phenol and flavonoid contents of water and 50% ethanol extracts from each sample were higher in garlic peels than raw garlic, and then total thiosulfate contents have shown conflicting results. Antioxidant activities of each sample extracts by FRAP assay, DPPH, ABTS, nitric oxide, superoxide anion and hydroxyl radical scavenging were the highest in raw garlic peels, followed by black garlic peels, black garlic and raw garlic. In garlic peels, we showed that antioxidant activities of the 50% ethanol extracts were higher compared to water extracts. 4. Antimicrobial activities of 50% ethanol extracts from raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic against E. coli, B. subtilis and S. aureus were tested. The antimicrobial activity did not appear in E. coli, but extract of black garlic peels was shown the strongest antimicrobial activities against B. subtilis and S. aureus among different four sample extracts. In generally, antimicrobial activity of garlic peels was better than raw garlic. 5. The growth inhibition activities of 50% ethanol extracts from raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic on MDA-MB-231 human breast adenocarcinoma cell were measured. Their activities of garlic peels were more than 50% at the lowest concentration of 100 μg/mL, and then each sample extracts were higher in the order of raw garlic peels, black garlic peels, black garlic and raw garlic. The data showed that there was higher positive correlation between antioxidant activities of each sample extracts. 6. The chemical compositions of phenolic compounds extracted from raw garlic peels, black garlic peels, raw garlic and black garlic were analyzed by LC-MS/MS. To identify all compounds isolated was difficult, but garlic peel was identified to have 9 kinds of phenolic compounds. Also, raw garlic was identified to have 2 kinds of phenolic compounds. Garlic peel have more various types phenolic compounds than raw garlic. Therefore, it is believed that main reason for biological activity of garlic peel was their compounds. 7. The effects of dietary supplementation with 10% fermented raw garlic peels on meat quality of broiler chickens were investigated. As a result, dressing percentage was increased by 5% in experimental group compared to the control group. but except for moisture content of broiler chicken’s leg meat, other proximate compositions were no significant difference. By the dietary supplementation with 10% fermented raw garlic peels, their meat color was better and meat texture was tender. 8. Antioxidant activity of experimental group was higher than control group but TBARS content was lower, significantly. The total cholesterol of leg meat was lower in experimental group than control group and all lipid profile of experimental group was lower than control in breast meat. Also, overall preference of breast meat was better in experimental group compared to the control group through sensory evaluation. 9. In blood composition, antioxidant activity was higher in experimental group than control group but TBARS content have shown conflicting results. Triglyceride of broiler chickens was decreased in diet of 10% fermented raw garlic peels than control group. HDL-cholesterol of broiler chickens was increased in experimental group than control group. Therefore, calculated atherogenicindex (AI) was lower in experimental group than control group. If the garlic peels will be used as livestock feed resources by confirming the functionality of garlic peels in this study, it is very meaningful in the aspects of using waste resources. And we expect garlic peels to contribute increase of farm income. More research on garlic peels is done, we expect to garlic peels be used as a functional material in the food industry in the future.
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