본 연구는 조직 내 건강한 커뮤니케이션(소통)을 통한 조직 구성원들의 커뮤니케이션 만족수준 정도가 업무성과의 근간이 되는 직무만족과는 어떠한 영향과 상관관계를 보여주는지와 다양한 유형의 조직문화가 조직 구성원들의 직무만족과는 어떠한 영향과 상관관계를 보여주는지를 파악하고 검증해보았다. 또한 이러한 연구를 바탕으로 조직 내 건강한 커뮤니케이션을 방해하는 원인과 그 해결책을 알아보고 또한 긍정적인 조직문화의 활성화 방안을 모색함으로써 궁극적으로 소속되어 있는 조직 구성원들의 직무만족과 더 나아가 업무성과을 향상시킴으로써 경쟁력 있는 조직으로 발전시키는 것에 주된 그 연구의 목적을 두고 있다. 본 연구는 사전에 이론정립 및 선행연구를 통하여 이론적인 근간을 마련하였으며 연구방법으로 설문조사 방법을 활용하였다. 본 연구를 위해 설계된 조사표본 집단은 시간적, 물리적 제약성의 고려와 현실성 반영이라는 명분을 갖기 위해서 실제 기업 사례인 식품회사(K유업) 직원을 대상으로 하였다. 설문지는 2013년5월3일부터 5월9일까지 7일간에 걸쳐 총 170부가 부서별(경영기획, 경영지원, 방판영업1,2, 유통영업, 생산지원, 생산, 품질보증개발)로 배부되었다. 그 결과 84%의 회수율을 보였으며 총 142부가 회수되었다. 이 중 부정확한 설문지를 제외한 134부를 ...
본 연구는 조직 내 건강한 커뮤니케이션(소통)을 통한 조직 구성원들의 커뮤니케이션 만족수준 정도가 업무성과의 근간이 되는 직무만족과는 어떠한 영향과 상관관계를 보여주는지와 다양한 유형의 조직문화가 조직 구성원들의 직무만족과는 어떠한 영향과 상관관계를 보여주는지를 파악하고 검증해보았다. 또한 이러한 연구를 바탕으로 조직 내 건강한 커뮤니케이션을 방해하는 원인과 그 해결책을 알아보고 또한 긍정적인 조직문화의 활성화 방안을 모색함으로써 궁극적으로 소속되어 있는 조직 구성원들의 직무만족과 더 나아가 업무성과을 향상시킴으로써 경쟁력 있는 조직으로 발전시키는 것에 주된 그 연구의 목적을 두고 있다. 본 연구는 사전에 이론정립 및 선행연구를 통하여 이론적인 근간을 마련하였으며 연구방법으로 설문조사 방법을 활용하였다. 본 연구를 위해 설계된 조사표본 집단은 시간적, 물리적 제약성의 고려와 현실성 반영이라는 명분을 갖기 위해서 실제 기업 사례인 식품회사(K유업) 직원을 대상으로 하였다. 설문지는 2013년5월3일부터 5월9일까지 7일간에 걸쳐 총 170부가 부서별(경영기획, 경영지원, 방판영업1,2, 유통영업, 생산지원, 생산, 품질보증개발)로 배부되었다. 그 결과 84%의 회수율을 보였으며 총 142부가 회수되었다. 이 중 부정확한 설문지를 제외한 134부를 분석대상으로 선정하였다. 설문 결과를 바탕으로 인구사회학적 특성분석, 직무만족의 영향요인에 대한 인식차이 분석, 측정모형의 타당성분석, 변수간의 상관관계분석, 회귀분석 등을 실시하였으며 그 결과 변수들간의 유의적인 차이와 가설에 대한 검증을 심도있게 실시하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 기업의 조직 내 커뮤니케이션의 수준과 유형별 조직문화는 직무만족에 유의미한 영향을 미치며 두 변인은 정(+)의 상관관계를 가지고 있다는 사실을 알 수 있었다. 이는 조직 구성원들에게 조직 내 커뮤니케이션과 조직문화가 직무만족에 상당한 영향을 미친다는 것을 시사하고 있다. 둘째, 본 연구 사례회사의 경우, 회귀분석을 통해 변수들 사이의 보다 명확한 인과관계를 규명한 분석결과는 특히 종속변수인 직무만족에 가장 큰 영향을 미치는 독립변수는 전사 과업지향문화(0.255)이며 그 다음으로는 부서 소통수준(0.213), 전사 관계지향문화와 부서 위계지향문화(0.191) 순으로 직무만족에 많은 영향을 미치는 것으로 나타났다. 상기 연구결과는 향후 식품회사 조직 구성원의 직무만족을 향상시키기 위한 중요한 지표 및 정책수립에 적극 활용될 것이다
본 연구는 조직 내 건강한 커뮤니케이션(소통)을 통한 조직 구성원들의 커뮤니케이션 만족수준 정도가 업무성과의 근간이 되는 직무만족과는 어떠한 영향과 상관관계를 보여주는지와 다양한 유형의 조직문화가 조직 구성원들의 직무만족과는 어떠한 영향과 상관관계를 보여주는지를 파악하고 검증해보았다. 또한 이러한 연구를 바탕으로 조직 내 건강한 커뮤니케이션을 방해하는 원인과 그 해결책을 알아보고 또한 긍정적인 조직문화의 활성화 방안을 모색함으로써 궁극적으로 소속되어 있는 조직 구성원들의 직무만족과 더 나아가 업무성과을 향상시킴으로써 경쟁력 있는 조직으로 발전시키는 것에 주된 그 연구의 목적을 두고 있다. 본 연구는 사전에 이론정립 및 선행연구를 통하여 이론적인 근간을 마련하였으며 연구방법으로 설문조사 방법을 활용하였다. 본 연구를 위해 설계된 조사표본 집단은 시간적, 물리적 제약성의 고려와 현실성 반영이라는 명분을 갖기 위해서 실제 기업 사례인 식품회사(K유업) 직원을 대상으로 하였다. 설문지는 2013년5월3일부터 5월9일까지 7일간에 걸쳐 총 170부가 부서별(경영기획, 경영지원, 방판영업1,2, 유통영업, 생산지원, 생산, 품질보증개발)로 배부되었다. 그 결과 84%의 회수율을 보였으며 총 142부가 회수되었다. 이 중 부정확한 설문지를 제외한 134부를 분석대상으로 선정하였다. 설문 결과를 바탕으로 인구사회학적 특성분석, 직무만족의 영향요인에 대한 인식차이 분석, 측정모형의 타당성분석, 변수간의 상관관계분석, 회귀분석 등을 실시하였으며 그 결과 변수들간의 유의적인 차이와 가설에 대한 검증을 심도있게 실시하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 기업의 조직 내 커뮤니케이션의 수준과 유형별 조직문화는 직무만족에 유의미한 영향을 미치며 두 변인은 정(+)의 상관관계를 가지고 있다는 사실을 알 수 있었다. 이는 조직 구성원들에게 조직 내 커뮤니케이션과 조직문화가 직무만족에 상당한 영향을 미친다는 것을 시사하고 있다. 둘째, 본 연구 사례회사의 경우, 회귀분석을 통해 변수들 사이의 보다 명확한 인과관계를 규명한 분석결과는 특히 종속변수인 직무만족에 가장 큰 영향을 미치는 독립변수는 전사 과업지향문화(0.255)이며 그 다음으로는 부서 소통수준(0.213), 전사 관계지향문화와 부서 위계지향문화(0.191) 순으로 직무만족에 많은 영향을 미치는 것으로 나타났다. 상기 연구결과는 향후 식품회사 조직 구성원의 직무만족을 향상시키기 위한 중요한 지표 및 정책수립에 적극 활용될 것이다
This study is anylized how employee satisfaction affects on job satisfaction in healthy internal organizational communication environment and a correlation between diverse types of organizational culture and employee’s job satisfaction. Furthermore, this study is aimed for analyzing factors which oc...
This study is anylized how employee satisfaction affects on job satisfaction in healthy internal organizational communication environment and a correlation between diverse types of organizational culture and employee’s job satisfaction. Furthermore, this study is aimed for analyzing factors which occur obstacles of effective communication and their solution, by enhancing revitalization of desirable organizational culture. Therefore, the main purpose of the study is to improve organizational competitiveness through higher job performance and satisfaction to employees. On the basis of the study prepared theoretical background by establishing theory and advanced research, this study was analyzed. The group of sample survey was chosen and conducted by employees of food company(K- dairy) in order to considerate time and physical restriction and to justify a reflection of reality. The survey was conducted from 3rd May 2013 to 9th May 2013 during 7 days and 170 survey copies were distributed to employees of each department (planning & administration, administration supporting, home delivery sales, modern trade sales, production supporting, production and QC, R&D). The survey achieved 142 copies which is 84% of return and among them fully completed 134 copies were used for analysis of this survey data. Based on this survey data, various examinations were performed: an analysis of socio-demographic characteristic, differential factors of job satisfaction, a validity test of measurement model, correlation between factors and regression analysis. In the consequence of above analysis, significant relationship among variables and hypothesis testing were carried out in depth. Findings of survey were as below. Firstly, positive correlation was found between two factors which are a level of internal organizational communication and types of organizational culture. Two factors have significant impact on job satisfaction and thus imply internal organizational communication and culture have a great effect on employee’s job satisfaction. Secondly, regression analysis has enabled to find more distinct cause & effect relation between many variables. The most crucial independent variable affects on job satisfaction which is dependent variable is task oriented culture(0.255), following with level of internal communication(0.213), relationship and hierachy oriented culture(0.191). Finding of the study is considered to make an active application of critical indicator and establishing policies in improvement of employee job satisfaction of food company.
This study is anylized how employee satisfaction affects on job satisfaction in healthy internal organizational communication environment and a correlation between diverse types of organizational culture and employee’s job satisfaction. Furthermore, this study is aimed for analyzing factors which occur obstacles of effective communication and their solution, by enhancing revitalization of desirable organizational culture. Therefore, the main purpose of the study is to improve organizational competitiveness through higher job performance and satisfaction to employees. On the basis of the study prepared theoretical background by establishing theory and advanced research, this study was analyzed. The group of sample survey was chosen and conducted by employees of food company(K- dairy) in order to considerate time and physical restriction and to justify a reflection of reality. The survey was conducted from 3rd May 2013 to 9th May 2013 during 7 days and 170 survey copies were distributed to employees of each department (planning & administration, administration supporting, home delivery sales, modern trade sales, production supporting, production and QC, R&D). The survey achieved 142 copies which is 84% of return and among them fully completed 134 copies were used for analysis of this survey data. Based on this survey data, various examinations were performed: an analysis of socio-demographic characteristic, differential factors of job satisfaction, a validity test of measurement model, correlation between factors and regression analysis. In the consequence of above analysis, significant relationship among variables and hypothesis testing were carried out in depth. Findings of survey were as below. Firstly, positive correlation was found between two factors which are a level of internal organizational communication and types of organizational culture. Two factors have significant impact on job satisfaction and thus imply internal organizational communication and culture have a great effect on employee’s job satisfaction. Secondly, regression analysis has enabled to find more distinct cause & effect relation between many variables. The most crucial independent variable affects on job satisfaction which is dependent variable is task oriented culture(0.255), following with level of internal communication(0.213), relationship and hierachy oriented culture(0.191). Finding of the study is considered to make an active application of critical indicator and establishing policies in improvement of employee job satisfaction of food company.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.