유지식품의 저장성 향상을 위해 안전성의 장점을 갖춘 천연항산화제의 사용이 글로벌 브랜드가 되고 있다. 본 연구의 목적은 시중에서 가장 보편적으로 사용되고 있는 팜유, 대두유, 옥수수유, 올리브유, 채종유의 신선도를 유지하기 위한 최적의 천연항산화제 종류와 농도를 관능적 측면과 항산화 효과를 모두 고려하여 결정하는데 있다. 식용유지에 천연항산화제인 토코페롤, 로즈마리추출물, 녹차추출물을 첨가하여 관능검사와 Rancimat에 의한 항산화효과를 검증하였다. 결과에 따라 팜유는 토코페롤 450 ...
유지식품의 저장성 향상을 위해 안전성의 장점을 갖춘 천연항산화제의 사용이 글로벌 브랜드가 되고 있다. 본 연구의 목적은 시중에서 가장 보편적으로 사용되고 있는 팜유, 대두유, 옥수수유, 올리브유, 채종유의 신선도를 유지하기 위한 최적의 천연항산화제 종류와 농도를 관능적 측면과 항산화 효과를 모두 고려하여 결정하는데 있다. 식용유지에 천연항산화제인 토코페롤, 로즈마리추출물, 녹차추출물을 첨가하여 관능검사와 Rancimat에 의한 항산화효과를 검증하였다. 결과에 따라 팜유는 토코페롤 450 ppm, 로즈마리추출물 450 ppm, 녹차추출물 750 ppm, 대두유는 토코페롤 600 ppm, 로즈마리추출물 750 ppm, 녹차추출물 600 ppm, 옥수수유는 토코페롤 300 ppm, 로즈마리추출물 600 ppm, 녹차추출물 450 ppm, 올리브유는 토코페롤 600 ppm, 채종유는 토코페롤 450 ppm, 로즈마리추출물 450 ppm, 녹차추출물 600 ppm을 최적의 천연항산화제 농도로 제안하였다. 본 연구에서 제안된 최적의 농도는 식용유지의 품질, 저장성, 안전성, 유통기한 연장 등 과학기술과 식품산업 발전에 기여할 것으로 판단된다.
유지식품의 저장성 향상을 위해 안전성의 장점을 갖춘 천연항산화제의 사용이 글로벌 브랜드가 되고 있다. 본 연구의 목적은 시중에서 가장 보편적으로 사용되고 있는 팜유, 대두유, 옥수수유, 올리브유, 채종유의 신선도를 유지하기 위한 최적의 천연항산화제 종류와 농도를 관능적 측면과 항산화 효과를 모두 고려하여 결정하는데 있다. 식용유지에 천연항산화제인 토코페롤, 로즈마리추출물, 녹차추출물을 첨가하여 관능검사와 Rancimat에 의한 항산화효과를 검증하였다. 결과에 따라 팜유는 토코페롤 450 ppm, 로즈마리추출물 450 ppm, 녹차추출물 750 ppm, 대두유는 토코페롤 600 ppm, 로즈마리추출물 750 ppm, 녹차추출물 600 ppm, 옥수수유는 토코페롤 300 ppm, 로즈마리추출물 600 ppm, 녹차추출물 450 ppm, 올리브유는 토코페롤 600 ppm, 채종유는 토코페롤 450 ppm, 로즈마리추출물 450 ppm, 녹차추출물 600 ppm을 최적의 천연항산화제 농도로 제안하였다. 본 연구에서 제안된 최적의 농도는 식용유지의 품질, 저장성, 안전성, 유통기한 연장 등 과학기술과 식품산업 발전에 기여할 것으로 판단된다.
In order to enhance the storability of foods made from oil and fat, the use of natural antioxidants which have strong stability, is becoming a global trend. The purpose of this study is to consider and decide the type and concentration of the optimum natural antioxidant in both functional and antiox...
In order to enhance the storability of foods made from oil and fat, the use of natural antioxidants which have strong stability, is becoming a global trend. The purpose of this study is to consider and decide the type and concentration of the optimum natural antioxidant in both functional and antioxidant effect terms in maintaining the freshness of the most commonly used market products such as palm oil, soybean oil, corn oil, olive oil, and canola oil. Natural antioxidants; tocopherol, rosemary extract and green tea extract were added to edible oils to verify the functional test and antioxidant effects from Rancimat. The results suggested 450 ppm tocopherol, 450 ppm rosemary extract, and 750 ppm green tea extract for palm oil, 600 ppm tocopherol, 750 ppm rosemary extract, and 600 ppm green tea extract for soybean oil, 300 ppm tocopherol, 600 ppm rosemary extract, and 450 ppm green tea extract for corn oil, 600 ppm tocopherol for olive oil, 450 ppm tocopherol, 450 ppm rosemary extract, and 600 ppm green tea extract for canola oil as the optimum antioxidant concentrations. The optimum concentrations suggested by this study are considered to contribute to the development of scientific technology and the food industry in terms of the quality, storability, stability, extension in expiration date, etc of, of edible oils.
In order to enhance the storability of foods made from oil and fat, the use of natural antioxidants which have strong stability, is becoming a global trend. The purpose of this study is to consider and decide the type and concentration of the optimum natural antioxidant in both functional and antioxidant effect terms in maintaining the freshness of the most commonly used market products such as palm oil, soybean oil, corn oil, olive oil, and canola oil. Natural antioxidants; tocopherol, rosemary extract and green tea extract were added to edible oils to verify the functional test and antioxidant effects from Rancimat. The results suggested 450 ppm tocopherol, 450 ppm rosemary extract, and 750 ppm green tea extract for palm oil, 600 ppm tocopherol, 750 ppm rosemary extract, and 600 ppm green tea extract for soybean oil, 300 ppm tocopherol, 600 ppm rosemary extract, and 450 ppm green tea extract for corn oil, 600 ppm tocopherol for olive oil, 450 ppm tocopherol, 450 ppm rosemary extract, and 600 ppm green tea extract for canola oil as the optimum antioxidant concentrations. The optimum concentrations suggested by this study are considered to contribute to the development of scientific technology and the food industry in terms of the quality, storability, stability, extension in expiration date, etc of, of edible oils.
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