본 연구는 한약추출 부산물의 사료화 가능성을 구명하고자 한약추출 부산물의 영양 가치 평가와 항산화 효능에 관한 연구(시험1), 한약추출 부산물의 첨가에 따른 in vitro 반추위 발효특성에 미치는 영향(시험2), 한약추출 부산물의 in situ 반추위내 건물 소실률 및 유효 분해도에 관한 연구(시험3), 그리고 한약추출 혼합 부산물을 첨가한 TMR 급여가 한우 거세우의 사양성적과 도체분석 및 육의 이화학적 특성에 미치는 영향(시험4) 등의 일련의 시험을 “한약추출 부산물이 반추위 발효성상 및 한우의 사양성적에 미치는 영향” 제목으로 연구를 수행하였으며 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 시험 Ⅰ. 한약추출 부산물의 영양 가치 평가와 항산화 효능에 관한 연구 한약추출 부산물의 영양 성분과 사료 가치 평가를 위해 일반성분, 미네랄 조성과 아미노산을 정량 분석 하였으며, ...
본 연구는 한약추출 부산물의 사료화 가능성을 구명하고자 한약추출 부산물의 영양 가치 평가와 항산화 효능에 관한 연구(시험1), 한약추출 부산물의 첨가에 따른 in vitro 반추위 발효특성에 미치는 영향(시험2), 한약추출 부산물의 in situ 반추위내 건물 소실률 및 유효 분해도에 관한 연구(시험3), 그리고 한약추출 혼합 부산물을 첨가한 TMR 급여가 한우 거세우의 사양성적과 도체분석 및 육의 이화학적 특성에 미치는 영향(시험4) 등의 일련의 시험을 “한약추출 부산물이 반추위 발효성상 및 한우의 사양성적에 미치는 영향” 제목으로 연구를 수행하였으며 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 시험 Ⅰ. 한약추출 부산물의 영양 가치 평가와 항산화 효능에 관한 연구 한약추출 부산물의 영양 성분과 사료 가치 평가를 위해 일반성분, 미네랄 조성과 아미노산을 정량 분석 하였으며, 폴리페놀 함량과 플라보노이드 함량 그리고 항산화 활성에 대한 상대 정량 분석을 하였다. 시험 Ⅰ에서 사용한 10가지 한약추출 부산물은 인삼(Ginseng radix alba), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix), 당귀(Angelicae gigantis radix), 천궁(Cnidii rhizoma), 작약(Paeoniae radix), 황기(Astragali radix), 생강(Zingiberis rhizoma crudus), 대추(Ziziphi fructus), 진피(Aurantii nobilis pericarpium)로 한약재 중 빈번하게 사용하는 약재이다. 한약추출 부산물의 화학적 조성을 살펴보면 조단백질 함량은 백복령(Hoelen) 2.02%~당귀(Angelicae gigantis radix) 19.71% 수준이며, 조섬유소 함량은 생강(Zingiberis rhizoma crudus) 5.71%~감초(Glycyrrhizae radix) 30.33%, NDF 함량은 천궁(Cnidii rhizoma) 12.13%~인삼(Ginseng radix alba) 83.41%이며, 분석 결과 한약추출 부산물간의 차이가 심했다. 한약추출 부산물의 수분, 조단백질, ADF, NDF, Ca, P, lysine과 methionine 평균 수치는 각각 7.78(5.59~9.79%), 10.01(2.02~19.71%), 26.44(12.00~62.62%), 55.44(12.13~83.41%), 0.39(0.05~0.99%), 0.32(0.07~0.67%), 0.45(0.02~1.11%), 0.12%(0.01~0.28%)였다. 조단백질 함량은 백복령(Hoelen)을 제외하고 한약추출 부산물이 평균 10.01%이고, 펩신 소화율의 평균은 68.17%로 볏짚, 옥수수 사일리지보다 높았다. 시험에 사용된 한약추출 부산물의 미네랄 조성 중 Ca과 P의 함량은 농후사료나 조사료와 같은 단미재료(볏짚, 옥수수) 보다 높았으며, 독성 중금속인 Cd, Pb 그리고 As는 모두 검출되지 않았다. 한약추출 부산물의 폴리페놀 함량, 플라보노이드 함량, 항산화 활성이 높은 수준 이였다. 그 중 폴리페놀 함량은 진피(Aurantii nobilis pericarpium), 플라보노이드 함량은 당귀(Angelicae gigantis radix), 항산화 활성은 작약(Paeoniae radix)에서 가장 높은 수치를 보였다. 이상의 결과로 볼 때, 한약추출 부산물들의 평균적인 영양수준은 단미사료(티모시, 옥수수)와 비슷하였으며, 유해성분이 포함되어 있지 않고, 추출 후에도 약리성분을 함유 하고 있어 기능성 사료로써 사용이 가능할 것으로 생각된다. 시험 Ⅱ. 한약추출 부산물이 in vitro 반추위 발효특성에 미치는 영향 본 시험은 한약추출 부산물의 영양가치 및 사료 가치를 평가하기 위해 in vitro 반추위 분해 시험을 하였다. 시험 2에서 사용한 10가지 한약추출 부산물은 인삼(Ginseng radix alba), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix), 당귀(Angelicae gigantis radix), 천궁(Cnidii rhizoma), 작약(Paeoniae radix), 황기(Astragali radix), 생강(Zingiberis rhizoma crudus), 대추(Ziziphi fructus), 진피(Aurantii nobilis pericarpium)로 한약재 중 빈번하게 사용하는 약재이다. In vitro 시험을 위해 50mL serum bottle에 혐기상태로 McDougall's buffer와 반추위액을 2:1비율로 15mL을 넣었다. 한약추출 부산물은 티모시(300mg)를 기질로 3%, 5% 수준으로 첨가하였다. serum bottle은 배양 시간대별(6, 12, 24, 48, 및 72h)로 39℃에서 120rpm으로 진탕 배양하였다. 총 가스 발생량은 한약추출 부산물 3%첨가구에서는 발효 24시간대에서 대조구가 생강(Zingiberis rhizoma crudus)구에 비해 많았으며, 발효 72시간대에서도 대조구가 가장 많았고, 진피(Aurantii nobilis pericarpium)구에서 적었다(P<0.05). 한약추출 부산물 5%첨가구에서는 48시간대에서도 가스 발생량은 대조구가 진피(Aurantii nobilis pericarpium)구보다 많았으며, 72시간 발효구에서는 황기(Astragali radix)구에서 가장 적었다(P<0.05). 건물 소화율은 한약추출 부산물 3%, 5% 첨가에 따라 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 미생물 성장률은 한약추출 부산물 5% 첨가구의 48시간대를 제외한 모든 배양에서 유의적으로 증가하였다(P<0.05). VFA 농도는 배양시간의 따라 증가되는 경향을 보였으며, 배양 초기(6h)에서 한약추출 부산물의 total VFA 농도는 일부 한약추출 부산물 처리(작약, 황기, 진피)를 제외하고 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 위의 결과로 한약추출 부산물은 in vitro 소화율, 미생물 성장률 및 발효성상 개선을 증진시킬 수 있다. 결론적으로 조사료에 대한 한약추출 부산물 5% 대체가 가능할 것으로 예상된다. 시험 Ⅲ. 한약추출 부산물의 in situ 반추위내 건물 소실률 및 유효 분해도에 관한 연구 본 시험은 한약추출 부산물의 영양가치 및 사료 가치를 평가하기 위해 in situ 반추위 분해 시험을 하였다. 시험 3에서 사용한 10가지 한약추출 부산물은 인삼(Ginseng radix alba), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix), 당귀(Angelicae gigantis radix), 천궁(Cnidii rhizoma), 작약(Paeoniae radix), 황기(Astragali radix), 생강(Zingiberis rhizoma crudus), 대추(Ziziphi fructus), 진피(Aurantii nobilis pericarpium)로 한약재 중 빈번하게 사용하는 약재이다. 반추위 누관이 장착된 체중이 평균 620kg인 홀스타인 2두를 이용하여 in situ 건물 소실률을 평가하였다. 반추위 건물 소실률은 인삼(Ginseng radix alba), 당귀(Angelicae gigantis radix) 및 대추(Ziziphi fructus)가 유의적으로 높았으며(P<0.05), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix) 및 황기(Astragali radix)는 티모시 건초보다 유의적으로 낮았다(P<0.05). 한약추출 부산물의 12시간과 24시간대 건물 소실률 평균은 38.10, 44.43%이며, 티모시 건초의 평균 건물 소실률인 36.60, 43,25%보다 높았다. 이는 시험에서 사용된 한약추출 부산물은 한약재를 열수 추출 후 사용된 재료로 한약추출 부산물의 물리적 처리에 의한 영향으로 건물 소실률이 티모시 보다 높은 결과를 보인 것으로 생각된다. 한약추출 부산물의 유효분해도는 인삼(Ginseng radix alba), 천궁(Cnidii rhizoma), 당귀(Angelicae gigantis radix), 대추(Ziziphi fructus) 및 진피(Aurantii nobilis pericarpium)가 높은 추정치를 나타냈다. 결론적으로 한약추출 부산물은 반추동물용 조사료 대체자원으로 이용 가능 할 것으로 생각된다. 시험 Ⅳ. 한약추출 혼합 부산물을 첨가한 TMR 급여가 한우 거세우의 사양성적과 도체분석 및 육의 이화학적 특성에 미치는 영향 본 시험은 한약추출 혼합 부산물의 TMR 첨가와 한우에서 사양성적, 혈액성상, 도체형질, 육질과 사료비절감에 미치는 영향을 조사하고자 수행하였다. TMR 사료에 한약추출 혼합 부산물을 30g/kg, 50g/kg씩 첨가하였다. 일당 증체량의 평균은 3% 첨가구에서 유의적으로 높았으나(P<0.05), 혈액의 NEFA는 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 육량과 육질은 한약추출 혼합 부산물 첨가구가 유의적으로 높았으며(P<0.05), 3% 첨가구에서 18.1%, 5% 첨가구에서 7.6%의 지육가격 증가 효과가 있었다. 등심 근육의 수분과 가열감량은 control에 비해 5% 첨가구가 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 결론적으로 TMR 사료에 한약추출 혼합 부산물 첨가는 한우에서 지육가격과 육질 및 사양성적의 향상 시킬 수 있을 것으로 예상된다. 따라서 본 연구는 TMR 사료에 한약추출 혼합 부산물의 첨가는 생산비 절감과 육질 향상에 도움이 될 것으로 예상된다.
본 연구는 한약추출 부산물의 사료화 가능성을 구명하고자 한약추출 부산물의 영양 가치 평가와 항산화 효능에 관한 연구(시험1), 한약추출 부산물의 첨가에 따른 in vitro 반추위 발효특성에 미치는 영향(시험2), 한약추출 부산물의 in situ 반추위내 건물 소실률 및 유효 분해도에 관한 연구(시험3), 그리고 한약추출 혼합 부산물을 첨가한 TMR 급여가 한우 거세우의 사양성적과 도체분석 및 육의 이화학적 특성에 미치는 영향(시험4) 등의 일련의 시험을 “한약추출 부산물이 반추위 발효성상 및 한우의 사양성적에 미치는 영향” 제목으로 연구를 수행하였으며 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 시험 Ⅰ. 한약추출 부산물의 영양 가치 평가와 항산화 효능에 관한 연구 한약추출 부산물의 영양 성분과 사료 가치 평가를 위해 일반성분, 미네랄 조성과 아미노산을 정량 분석 하였으며, 폴리페놀 함량과 플라보노이드 함량 그리고 항산화 활성에 대한 상대 정량 분석을 하였다. 시험 Ⅰ에서 사용한 10가지 한약추출 부산물은 인삼(Ginseng radix alba), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix), 당귀(Angelicae gigantis radix), 천궁(Cnidii rhizoma), 작약(Paeoniae radix), 황기(Astragali radix), 생강(Zingiberis rhizoma crudus), 대추(Ziziphi fructus), 진피(Aurantii nobilis pericarpium)로 한약재 중 빈번하게 사용하는 약재이다. 한약추출 부산물의 화학적 조성을 살펴보면 조단백질 함량은 백복령(Hoelen) 2.02%~당귀(Angelicae gigantis radix) 19.71% 수준이며, 조섬유소 함량은 생강(Zingiberis rhizoma crudus) 5.71%~감초(Glycyrrhizae radix) 30.33%, NDF 함량은 천궁(Cnidii rhizoma) 12.13%~인삼(Ginseng radix alba) 83.41%이며, 분석 결과 한약추출 부산물간의 차이가 심했다. 한약추출 부산물의 수분, 조단백질, ADF, NDF, Ca, P, lysine과 methionine 평균 수치는 각각 7.78(5.59~9.79%), 10.01(2.02~19.71%), 26.44(12.00~62.62%), 55.44(12.13~83.41%), 0.39(0.05~0.99%), 0.32(0.07~0.67%), 0.45(0.02~1.11%), 0.12%(0.01~0.28%)였다. 조단백질 함량은 백복령(Hoelen)을 제외하고 한약추출 부산물이 평균 10.01%이고, 펩신 소화율의 평균은 68.17%로 볏짚, 옥수수 사일리지보다 높았다. 시험에 사용된 한약추출 부산물의 미네랄 조성 중 Ca과 P의 함량은 농후사료나 조사료와 같은 단미재료(볏짚, 옥수수) 보다 높았으며, 독성 중금속인 Cd, Pb 그리고 As는 모두 검출되지 않았다. 한약추출 부산물의 폴리페놀 함량, 플라보노이드 함량, 항산화 활성이 높은 수준 이였다. 그 중 폴리페놀 함량은 진피(Aurantii nobilis pericarpium), 플라보노이드 함량은 당귀(Angelicae gigantis radix), 항산화 활성은 작약(Paeoniae radix)에서 가장 높은 수치를 보였다. 이상의 결과로 볼 때, 한약추출 부산물들의 평균적인 영양수준은 단미사료(티모시, 옥수수)와 비슷하였으며, 유해성분이 포함되어 있지 않고, 추출 후에도 약리성분을 함유 하고 있어 기능성 사료로써 사용이 가능할 것으로 생각된다. 시험 Ⅱ. 한약추출 부산물이 in vitro 반추위 발효특성에 미치는 영향 본 시험은 한약추출 부산물의 영양가치 및 사료 가치를 평가하기 위해 in vitro 반추위 분해 시험을 하였다. 시험 2에서 사용한 10가지 한약추출 부산물은 인삼(Ginseng radix alba), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix), 당귀(Angelicae gigantis radix), 천궁(Cnidii rhizoma), 작약(Paeoniae radix), 황기(Astragali radix), 생강(Zingiberis rhizoma crudus), 대추(Ziziphi fructus), 진피(Aurantii nobilis pericarpium)로 한약재 중 빈번하게 사용하는 약재이다. In vitro 시험을 위해 50mL serum bottle에 혐기상태로 McDougall's buffer와 반추위액을 2:1비율로 15mL을 넣었다. 한약추출 부산물은 티모시(300mg)를 기질로 3%, 5% 수준으로 첨가하였다. serum bottle은 배양 시간대별(6, 12, 24, 48, 및 72h)로 39℃에서 120rpm으로 진탕 배양하였다. 총 가스 발생량은 한약추출 부산물 3%첨가구에서는 발효 24시간대에서 대조구가 생강(Zingiberis rhizoma crudus)구에 비해 많았으며, 발효 72시간대에서도 대조구가 가장 많았고, 진피(Aurantii nobilis pericarpium)구에서 적었다(P<0.05). 한약추출 부산물 5%첨가구에서는 48시간대에서도 가스 발생량은 대조구가 진피(Aurantii nobilis pericarpium)구보다 많았으며, 72시간 발효구에서는 황기(Astragali radix)구에서 가장 적었다(P<0.05). 건물 소화율은 한약추출 부산물 3%, 5% 첨가에 따라 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 미생물 성장률은 한약추출 부산물 5% 첨가구의 48시간대를 제외한 모든 배양에서 유의적으로 증가하였다(P<0.05). VFA 농도는 배양시간의 따라 증가되는 경향을 보였으며, 배양 초기(6h)에서 한약추출 부산물의 total VFA 농도는 일부 한약추출 부산물 처리(작약, 황기, 진피)를 제외하고 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 위의 결과로 한약추출 부산물은 in vitro 소화율, 미생물 성장률 및 발효성상 개선을 증진시킬 수 있다. 결론적으로 조사료에 대한 한약추출 부산물 5% 대체가 가능할 것으로 예상된다. 시험 Ⅲ. 한약추출 부산물의 in situ 반추위내 건물 소실률 및 유효 분해도에 관한 연구 본 시험은 한약추출 부산물의 영양가치 및 사료 가치를 평가하기 위해 in situ 반추위 분해 시험을 하였다. 시험 3에서 사용한 10가지 한약추출 부산물은 인삼(Ginseng radix alba), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix), 당귀(Angelicae gigantis radix), 천궁(Cnidii rhizoma), 작약(Paeoniae radix), 황기(Astragali radix), 생강(Zingiberis rhizoma crudus), 대추(Ziziphi fructus), 진피(Aurantii nobilis pericarpium)로 한약재 중 빈번하게 사용하는 약재이다. 반추위 누관이 장착된 체중이 평균 620kg인 홀스타인 2두를 이용하여 in situ 건물 소실률을 평가하였다. 반추위 건물 소실률은 인삼(Ginseng radix alba), 당귀(Angelicae gigantis radix) 및 대추(Ziziphi fructus)가 유의적으로 높았으며(P<0.05), 백복령(Hoelen), 감초(Glycyrrhizae radix) 및 황기(Astragali radix)는 티모시 건초보다 유의적으로 낮았다(P<0.05). 한약추출 부산물의 12시간과 24시간대 건물 소실률 평균은 38.10, 44.43%이며, 티모시 건초의 평균 건물 소실률인 36.60, 43,25%보다 높았다. 이는 시험에서 사용된 한약추출 부산물은 한약재를 열수 추출 후 사용된 재료로 한약추출 부산물의 물리적 처리에 의한 영향으로 건물 소실률이 티모시 보다 높은 결과를 보인 것으로 생각된다. 한약추출 부산물의 유효분해도는 인삼(Ginseng radix alba), 천궁(Cnidii rhizoma), 당귀(Angelicae gigantis radix), 대추(Ziziphi fructus) 및 진피(Aurantii nobilis pericarpium)가 높은 추정치를 나타냈다. 결론적으로 한약추출 부산물은 반추동물용 조사료 대체자원으로 이용 가능 할 것으로 생각된다. 시험 Ⅳ. 한약추출 혼합 부산물을 첨가한 TMR 급여가 한우 거세우의 사양성적과 도체분석 및 육의 이화학적 특성에 미치는 영향 본 시험은 한약추출 혼합 부산물의 TMR 첨가와 한우에서 사양성적, 혈액성상, 도체형질, 육질과 사료비절감에 미치는 영향을 조사하고자 수행하였다. TMR 사료에 한약추출 혼합 부산물을 30g/kg, 50g/kg씩 첨가하였다. 일당 증체량의 평균은 3% 첨가구에서 유의적으로 높았으나(P<0.05), 혈액의 NEFA는 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 육량과 육질은 한약추출 혼합 부산물 첨가구가 유의적으로 높았으며(P<0.05), 3% 첨가구에서 18.1%, 5% 첨가구에서 7.6%의 지육가격 증가 효과가 있었다. 등심 근육의 수분과 가열감량은 control에 비해 5% 첨가구가 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 결론적으로 TMR 사료에 한약추출 혼합 부산물 첨가는 한우에서 지육가격과 육질 및 사양성적의 향상 시킬 수 있을 것으로 예상된다. 따라서 본 연구는 TMR 사료에 한약추출 혼합 부산물의 첨가는 생산비 절감과 육질 향상에 도움이 될 것으로 예상된다.
A series of experiments were conducted to investigate ① study on the evaluation of nutritional values and antioxidant activities for herbal medicine by-products(Exp. Ⅰ), ② effects of herbal medicine by-products on rumen fermentation characteristics in vitro(Exp. Ⅱ), ③ study on the ruminal DM disappe...
A series of experiments were conducted to investigate ① study on the evaluation of nutritional values and antioxidant activities for herbal medicine by-products(Exp. Ⅰ), ② effects of herbal medicine by-products on rumen fermentation characteristics in vitro(Exp. Ⅱ), ③ study on the ruminal DM disappearance rate and effective degradability of herbal medicine by-products in situ(Exp. Ⅲ) ④ effects of incorporation herbal medicine by-products in total mixed ration on growth performance, analysis of carcass and physicochemical characteristics of carcass of Hanwoo steers in vivo(Exp. Ⅳ), under the title of "Effects of Herbal Medicine By-products on Ruminal Fermentation Characteristics and Productive Performances of Hanwoo steers" The results obtained from current studies are as follows: EXP Ⅰ. Study on the evaluation of nutritional values and antioxidant activities for herbal medicine by-products Quantitative analysis of proximate composition, mineral contents and amino acid contents, and relative quantitative assay of polyphenol and flavonoid contents and antioxidant activities were conducted to evaluate the nutritional and feed values of herbal medicine by-products(HMB). Major ten materials for preparing oriental herbal medicine, Ginseng radix alba(Panax ginseng C. A. Meyer.), Hoelen(Poria cocos Wolf), Glycyrrhizae radix(Glycyrrhiza uralensis Fisch.), Angelicae gigantis radix(Angrlica gigas Nakai), Cnidii rhizoma(Cnidium officinale Makino), Paeoniae radix(Paeonia lactiflora Pall.), Astragali radix(Astragalus membranaceus Bunge), Zingiberis rhizoma crudus(Zingiberis officinale Roscoe), Ziziphi fructus(Ziziphus jujuba var. inermis Mill.), and Aurantii nobilis pericarpium(Citrus unshiu Marcow.) were used in the experiment I. Data from the chemical analysis of HMB samples revealed that a very difference among HMB with the value of 2.02(Hoelen)~19.71(Angelicae gigantis radix)% CP, 5.71(Zingiberis rhizoma crudus)~30.33(Glycyrrhizae radix)% CF and 12.13(Cnidii rhizom)~83.41(Ginseng radix alba)% NDF. Average contents of water, CP, ADF, NDF, Ca, P, lysine and methionine of HMB were 7.78(5.59 to 9.79%), 10.01(2.02 to 19.71%), 26.44(12.00 to 62.62%), 55.44(12.13 to 83.41%), 0.39(0.05 to 0.99%), 0.32(0.07 to 0.67%), 0.45(0.02 to 1.11%), and 0.12(0.01 to 0.28%)%, respectively. The CP contents of HMB except for Hoelen were great higher than those of rice straw(about 5% CP), and the average CP content of HMB(10.01%) was also higher compared to that of corn silage(about 8%). Average pepsin digestibility(68.17%) of HMB was higher than that of rice straw and corn silage. The HMB used in the Experiment contains relatively higher levels of the mineral contents, especially Ca and P contents compared to feedstuffs(rice straw, corn silage) more often used in feeding such as ingredient feeds, concentrates and roughages. However, toxic heavy metal such as cadmium(Cd), lead(Pb) and arsenic(As) was not detected at all. The HMB contained relatively high levels of polyphenol and flavonoid contents and showed strong antioxidant activities. The highest polyphenol content, flavonoid content, and antioxidant activity was observed in the extract of Aurantii nobilis pericarpium, Angelicae gigantis radix, and Paeoniae radix, respectively. In conclusion, herbal medicine by-products(HMB) is suitable as a feed ingredient for ruminant animals. EXP Ⅱ. Effects of herbal medicine by-products on rumen fermentation characteristics in vitro An in vitro ruminal degradation trial was conducted to evaluate the nutritive values of herbal medicine by-products(HMB). Major ten materials for preparing oriental herbal medicine, Ginseng radix alba(Panax ginseng C. A. Meyer.), Hoelen(Poria cocos Wolf), Glycyrrhizae radix(Glycyrrhiza uralensis Fisch.), Angelicae gigantis radix(Angrlica gigas Nakai), Cnidii rhizoma(Cnidium officinale Makino), Paeoniae radix(Paeonia lactiflora Pall.), Astragali radix(Astragalus membranaceus Bunge), Zingiberis rhizoma crudus(Zingiberis officinale Roscoe), Ziziphi fructus(Ziziphus jujuba var. inermis Mill.), and Aurantii nobilis pericarpium(Citrus unshiu Marcow.) were used in the experiment Ⅱ. The 15mL of mixture contained McDougall’s buffer and rumen fluid in the ratio 2 to 1, was dispensed anaerobically into 50mL serum bottles. The HMB was added at the level of 3% or 5% against 300mg of timothy as a substrate(v/w). The serum bottles were incubated at 39℃, 120rpm for 6, 12, 24, 48 and 72h with triplicate. Total gas production(55 values) did not differ(P<0.05) between all HMB and control in both two additional levels during whole incubation time, whereas only 4 values including 172.96(3% Zingiberis rhizoma crudus in 24h), 232.31(3% Aurantii nobilis pericarpium in 72h), 209.87(5% Aurantii nobilis pericarpium in 48h) and 188.12(5% Astragali radix in 72h) were significantly lower than other 51 values. Dry matter degradation rates were increased by the addition of 3% and 5% HMB with the statistical differences(P<0.05) in most of the values tested. The microbial growth rate on all incubation except for 48h incubation tended to be increased by addition of 5% HMB with the statistical differences(P<0.05). The VFA concentration tended to be increased gradually with the increasing incubation times, At the initial stage(6h) of incubation, total VFA concentration of HMB was increased with the significant differences(P<0.05) except for few HMB treatment(Paeoniae radix, Astragali radix, Aurantii nobilis pericarpium). It is concluded that herbal medicine by-products(HMB) can increase in vitro degradation rate, microbial growth rate and improve ruminal fermentation. Therefore, the 5% substitution of HMB for roughage are highly recommended to be used in practice. EXP Ⅲ. Study on the ruminal DM disappearance rate and effective degradability of herbal medicine by-products in situ An in situ ruminal disappearance trial was conducted to evaluate the nutritional and feed values of herbal medicine by-products(HMB). Major ten materials for preparing oriental herbal medicine, Ginseng radix alba(Panax ginseng C. A. Meyer.), Hoelen(Poria cocos Wolf), Glycyrrhizae radix(Glycyrrhiza uralensis Fisch.), Angelicae gigantis radix(Angrlica gigas Nakai), Cnidii rhizoma(Cnidium officinale Makino), Paeoniae radix(Paeonia lactiflora Pall.), Astragali radix(Astragalus membranaceus Bunge), Zingiberis rhizoma crudus(Zingiberis officinale Roscoe), Ziziphi fructus(Ziziphus jujuba var. inermis Mill.), and Aurantii nobilis pericarpium(Citrus unshiu Marcow.) were used in the experiment Ⅲ. Two ruminally cannulated Holstein dairy cow(average BW 620kg) fed a 60:40 concentrate:timothy diet were used to evaluate in situ disappearance. Rumen dry matter disappearance rates of Ginseng radix alba, Angelicae gigantis radix and Ziziphi fructus were significantly(P<0.05) higher, those of Hoelen, Glycyrrhizae radix and Astragali radix were significantly(P<0.05) lower than those of timothy hay. The average DMD of HMB at 12 and 24 h (38.10 and 44.43%) were higher 36.60% and 43.25%, respectively compared to those of timothy hay(Control). Effective rumen degradability calculated with the degradation parameters of Ginseng radix alba, Cnidii rhizoma, Angelicae gigantis radix, Ziziphi fructus and Aurantii nobilis pericarpium was quiet higher than that of control as in the DMD. These results suggest that herbal medicine by-products(HMB) can be used as roughage sources for ruminant animals. EXP Ⅳ. Effect of incorporation herbal medicine by-products in total mixed ration on growth performance, analysis of carcass and physicochemical characteristics of carcass of Hanwoo steers in vivo The herbal medicine by-products(HMB) were supplied to total mixed ration(TMR) and effected on growth performance, blood characteristics, carcass traits, meat quality and feeding cost of Hanwoo(Korea native cattle) steers. The TMR(Control) was supplied with 30g/kg and 50g/kg of HMB. The average daily weight gain was significantly increased(P<0.05) in 3% than in control, but the concentration of non-esterified fatty acids(NEFA) in the plasma was decreased(P<0.05). The carcass grade and quality grade were better(P<0.05) in treatments than in control. In 3% and 5% treatments, carcass price were improved by 7.6 and 18.1%, respectively. Moisture concentration and cooking loss of loin muscle increased(P<0.05) in 5% compared with control. In conclusion, supplemental of HMB to TMR improved carcass and quality grade and growth performance of Hanwoo steers. Hence, this study suggests that TMR supplemented with HMB could improve the meat quality and decrease the cost of beef production.
A series of experiments were conducted to investigate ① study on the evaluation of nutritional values and antioxidant activities for herbal medicine by-products(Exp. Ⅰ), ② effects of herbal medicine by-products on rumen fermentation characteristics in vitro(Exp. Ⅱ), ③ study on the ruminal DM disappearance rate and effective degradability of herbal medicine by-products in situ(Exp. Ⅲ) ④ effects of incorporation herbal medicine by-products in total mixed ration on growth performance, analysis of carcass and physicochemical characteristics of carcass of Hanwoo steers in vivo(Exp. Ⅳ), under the title of "Effects of Herbal Medicine By-products on Ruminal Fermentation Characteristics and Productive Performances of Hanwoo steers" The results obtained from current studies are as follows: EXP Ⅰ. Study on the evaluation of nutritional values and antioxidant activities for herbal medicine by-products Quantitative analysis of proximate composition, mineral contents and amino acid contents, and relative quantitative assay of polyphenol and flavonoid contents and antioxidant activities were conducted to evaluate the nutritional and feed values of herbal medicine by-products(HMB). Major ten materials for preparing oriental herbal medicine, Ginseng radix alba(Panax ginseng C. A. Meyer.), Hoelen(Poria cocos Wolf), Glycyrrhizae radix(Glycyrrhiza uralensis Fisch.), Angelicae gigantis radix(Angrlica gigas Nakai), Cnidii rhizoma(Cnidium officinale Makino), Paeoniae radix(Paeonia lactiflora Pall.), Astragali radix(Astragalus membranaceus Bunge), Zingiberis rhizoma crudus(Zingiberis officinale Roscoe), Ziziphi fructus(Ziziphus jujuba var. inermis Mill.), and Aurantii nobilis pericarpium(Citrus unshiu Marcow.) were used in the experiment I. Data from the chemical analysis of HMB samples revealed that a very difference among HMB with the value of 2.02(Hoelen)~19.71(Angelicae gigantis radix)% CP, 5.71(Zingiberis rhizoma crudus)~30.33(Glycyrrhizae radix)% CF and 12.13(Cnidii rhizom)~83.41(Ginseng radix alba)% NDF. Average contents of water, CP, ADF, NDF, Ca, P, lysine and methionine of HMB were 7.78(5.59 to 9.79%), 10.01(2.02 to 19.71%), 26.44(12.00 to 62.62%), 55.44(12.13 to 83.41%), 0.39(0.05 to 0.99%), 0.32(0.07 to 0.67%), 0.45(0.02 to 1.11%), and 0.12(0.01 to 0.28%)%, respectively. The CP contents of HMB except for Hoelen were great higher than those of rice straw(about 5% CP), and the average CP content of HMB(10.01%) was also higher compared to that of corn silage(about 8%). Average pepsin digestibility(68.17%) of HMB was higher than that of rice straw and corn silage. The HMB used in the Experiment contains relatively higher levels of the mineral contents, especially Ca and P contents compared to feedstuffs(rice straw, corn silage) more often used in feeding such as ingredient feeds, concentrates and roughages. However, toxic heavy metal such as cadmium(Cd), lead(Pb) and arsenic(As) was not detected at all. The HMB contained relatively high levels of polyphenol and flavonoid contents and showed strong antioxidant activities. The highest polyphenol content, flavonoid content, and antioxidant activity was observed in the extract of Aurantii nobilis pericarpium, Angelicae gigantis radix, and Paeoniae radix, respectively. In conclusion, herbal medicine by-products(HMB) is suitable as a feed ingredient for ruminant animals. EXP Ⅱ. Effects of herbal medicine by-products on rumen fermentation characteristics in vitro An in vitro ruminal degradation trial was conducted to evaluate the nutritive values of herbal medicine by-products(HMB). Major ten materials for preparing oriental herbal medicine, Ginseng radix alba(Panax ginseng C. A. Meyer.), Hoelen(Poria cocos Wolf), Glycyrrhizae radix(Glycyrrhiza uralensis Fisch.), Angelicae gigantis radix(Angrlica gigas Nakai), Cnidii rhizoma(Cnidium officinale Makino), Paeoniae radix(Paeonia lactiflora Pall.), Astragali radix(Astragalus membranaceus Bunge), Zingiberis rhizoma crudus(Zingiberis officinale Roscoe), Ziziphi fructus(Ziziphus jujuba var. inermis Mill.), and Aurantii nobilis pericarpium(Citrus unshiu Marcow.) were used in the experiment Ⅱ. The 15mL of mixture contained McDougall’s buffer and rumen fluid in the ratio 2 to 1, was dispensed anaerobically into 50mL serum bottles. The HMB was added at the level of 3% or 5% against 300mg of timothy as a substrate(v/w). The serum bottles were incubated at 39℃, 120rpm for 6, 12, 24, 48 and 72h with triplicate. Total gas production(55 values) did not differ(P<0.05) between all HMB and control in both two additional levels during whole incubation time, whereas only 4 values including 172.96(3% Zingiberis rhizoma crudus in 24h), 232.31(3% Aurantii nobilis pericarpium in 72h), 209.87(5% Aurantii nobilis pericarpium in 48h) and 188.12(5% Astragali radix in 72h) were significantly lower than other 51 values. Dry matter degradation rates were increased by the addition of 3% and 5% HMB with the statistical differences(P<0.05) in most of the values tested. The microbial growth rate on all incubation except for 48h incubation tended to be increased by addition of 5% HMB with the statistical differences(P<0.05). The VFA concentration tended to be increased gradually with the increasing incubation times, At the initial stage(6h) of incubation, total VFA concentration of HMB was increased with the significant differences(P<0.05) except for few HMB treatment(Paeoniae radix, Astragali radix, Aurantii nobilis pericarpium). It is concluded that herbal medicine by-products(HMB) can increase in vitro degradation rate, microbial growth rate and improve ruminal fermentation. Therefore, the 5% substitution of HMB for roughage are highly recommended to be used in practice. EXP Ⅲ. Study on the ruminal DM disappearance rate and effective degradability of herbal medicine by-products in situ An in situ ruminal disappearance trial was conducted to evaluate the nutritional and feed values of herbal medicine by-products(HMB). Major ten materials for preparing oriental herbal medicine, Ginseng radix alba(Panax ginseng C. A. Meyer.), Hoelen(Poria cocos Wolf), Glycyrrhizae radix(Glycyrrhiza uralensis Fisch.), Angelicae gigantis radix(Angrlica gigas Nakai), Cnidii rhizoma(Cnidium officinale Makino), Paeoniae radix(Paeonia lactiflora Pall.), Astragali radix(Astragalus membranaceus Bunge), Zingiberis rhizoma crudus(Zingiberis officinale Roscoe), Ziziphi fructus(Ziziphus jujuba var. inermis Mill.), and Aurantii nobilis pericarpium(Citrus unshiu Marcow.) were used in the experiment Ⅲ. Two ruminally cannulated Holstein dairy cow(average BW 620kg) fed a 60:40 concentrate:timothy diet were used to evaluate in situ disappearance. Rumen dry matter disappearance rates of Ginseng radix alba, Angelicae gigantis radix and Ziziphi fructus were significantly(P<0.05) higher, those of Hoelen, Glycyrrhizae radix and Astragali radix were significantly(P<0.05) lower than those of timothy hay. The average DMD of HMB at 12 and 24 h (38.10 and 44.43%) were higher 36.60% and 43.25%, respectively compared to those of timothy hay(Control). Effective rumen degradability calculated with the degradation parameters of Ginseng radix alba, Cnidii rhizoma, Angelicae gigantis radix, Ziziphi fructus and Aurantii nobilis pericarpium was quiet higher than that of control as in the DMD. These results suggest that herbal medicine by-products(HMB) can be used as roughage sources for ruminant animals. EXP Ⅳ. Effect of incorporation herbal medicine by-products in total mixed ration on growth performance, analysis of carcass and physicochemical characteristics of carcass of Hanwoo steers in vivo The herbal medicine by-products(HMB) were supplied to total mixed ration(TMR) and effected on growth performance, blood characteristics, carcass traits, meat quality and feeding cost of Hanwoo(Korea native cattle) steers. The TMR(Control) was supplied with 30g/kg and 50g/kg of HMB. The average daily weight gain was significantly increased(P<0.05) in 3% than in control, but the concentration of non-esterified fatty acids(NEFA) in the plasma was decreased(P<0.05). The carcass grade and quality grade were better(P<0.05) in treatments than in control. In 3% and 5% treatments, carcass price were improved by 7.6 and 18.1%, respectively. Moisture concentration and cooking loss of loin muscle increased(P<0.05) in 5% compared with control. In conclusion, supplemental of HMB to TMR improved carcass and quality grade and growth performance of Hanwoo steers. Hence, this study suggests that TMR supplemented with HMB could improve the meat quality and decrease the cost of beef production.
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