본 연구는 중, 고등학교 청소년을 대상으로 구강보건교육이 구강보건지식과 구강건강행태에 미치는 영향을 조사하기 위해 2013년 7월 5일부터 7월 16일까지 충남 청양군 소재 4개 중?고등학교 학생 을 대상으로 자기기입식 설문지를 이용하여 시행하였다. 최종 355명의 수집된 자료는 SPSS version 21.0 통계프로그램을 이용하여 빈도와 백분율, 평균과 표준편차, ...
본 연구는 중, 고등학교 청소년을 대상으로 구강보건교육이 구강보건지식과 구강건강행태에 미치는 영향을 조사하기 위해 2013년 7월 5일부터 7월 16일까지 충남 청양군 소재 4개 중?고등학교 학생 을 대상으로 자기기입식 설문지를 이용하여 시행하였다. 최종 355명의 수집된 자료는 SPSS version 21.0 통계프로그램을 이용하여 빈도와 백분율, 평균과 표준편차, t-검정, 일원배치분산분석, 상관관계분석, 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 조사대상자들의 주관적 구강건강상태는 Likert 5점 척도에서 3.12점으로 평균정도의 수준으로 나타났다. 구강문제에 대해서는 치아우식증이 74.0%로 가장 많았고, 구취(15.0%), 치주질환(11.0%) 순이었다. 둘째, 조사대상자의 구강건강에 관한 지식에서 잇솔질법에 관한 문항은 대체로 높은 정답률을 보였다. 충치의 원인과 예방법에 대한 지식은 높은 항목도 있지만 보통 이하의 수준을 보이는 항목들도 있었다. 하지만 치주질환의 원인과 예방법에 대한 지식은 전반적으로 낮은 지식 수준을 보였다. 구강건강 태도 수준은 충치예방법과 치주질환 예방법 모두에서 높은 것으로 나타났으며, 구강건강 실천 수준에서 잇솔질 행태는 양호한 것으로 나타났지만, 구강위생용품 사용이나 정기적인 구강검사, 스켈링은 대체로 하지 않는 것으로 나타났다. 구강건강과 관련된 음식섭취 습관도 당분이 든 음식을 즐겨 먹거나 탄산음료를 즐겨 마시는 경우가 많았다. 셌째, 구강보건교육을 받은 경험자는 84.9%였고, 구강보건교육이 필요하다고 느끼는 경우가 73.9%였으며, 구강보건교육이 시행된다면 참석 의향이 있다고 응답한 경우가 60.7%로 나타났다. 또한 구강보건교육의 필요성을 인지하거나 구강보건교육에 참여를 희망하는 학생들은 구강보건지식이 통계적으로 유의하게 높았고, 충치예방법과 치주질환예방법에 대한 태도가 긍정적인 것으로 나타났다. 넷째, 구강건강지식과 구강건강태도, 구강보건교육 간의 상관관계를 살펴본 결과, 구강보건지식과 충치예방법(r=0.383, p<0.001), 구강보건지식과 치주질환예방법(r=0.385, p<0.001), 충치예방법과 치주질환예방법(r=0.702, p<0.001) 간에 통계적으로 유의한 양의 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 다섯째, 구강건강실천에 영향을 미치는 요인을 분석한 결과, 구강보건교육 경험이 있는 경우, 구강보건교육 경험이 없는 경우보다 구강보건지식은 1.07배 높았고(p=0.011), 충치예방법에 대한 태도는 1.14배 높은 것으로 나타났다(p=0.015). 본 연구 결과를 바탕으로 청소년기 학생들에게 구강보건교육을 통해 구강건강지식 수준을 높이고, 구강건강태도를 긍정적으로 변화시키는 것이 필요하다는 사실을 확인하였다. 이를 위해 학교와 지역사회, 그리고 가정을 연계한 구강건강 실천 프로그램을 개발하여 청소년들의 구강건강행태를 더 나은 방향으로 유도한다면 구강건강 향상에 이바지 할 수 있을 것이다.
본 연구는 중, 고등학교 청소년을 대상으로 구강보건교육이 구강보건지식과 구강건강행태에 미치는 영향을 조사하기 위해 2013년 7월 5일부터 7월 16일까지 충남 청양군 소재 4개 중?고등학교 학생 을 대상으로 자기기입식 설문지를 이용하여 시행하였다. 최종 355명의 수집된 자료는 SPSS version 21.0 통계프로그램을 이용하여 빈도와 백분율, 평균과 표준편차, t-검정, 일원배치분산분석, 상관관계분석, 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 조사대상자들의 주관적 구강건강상태는 Likert 5점 척도에서 3.12점으로 평균정도의 수준으로 나타났다. 구강문제에 대해서는 치아우식증이 74.0%로 가장 많았고, 구취(15.0%), 치주질환(11.0%) 순이었다. 둘째, 조사대상자의 구강건강에 관한 지식에서 잇솔질법에 관한 문항은 대체로 높은 정답률을 보였다. 충치의 원인과 예방법에 대한 지식은 높은 항목도 있지만 보통 이하의 수준을 보이는 항목들도 있었다. 하지만 치주질환의 원인과 예방법에 대한 지식은 전반적으로 낮은 지식 수준을 보였다. 구강건강 태도 수준은 충치예방법과 치주질환 예방법 모두에서 높은 것으로 나타났으며, 구강건강 실천 수준에서 잇솔질 행태는 양호한 것으로 나타났지만, 구강위생용품 사용이나 정기적인 구강검사, 스켈링은 대체로 하지 않는 것으로 나타났다. 구강건강과 관련된 음식섭취 습관도 당분이 든 음식을 즐겨 먹거나 탄산음료를 즐겨 마시는 경우가 많았다. 셌째, 구강보건교육을 받은 경험자는 84.9%였고, 구강보건교육이 필요하다고 느끼는 경우가 73.9%였으며, 구강보건교육이 시행된다면 참석 의향이 있다고 응답한 경우가 60.7%로 나타났다. 또한 구강보건교육의 필요성을 인지하거나 구강보건교육에 참여를 희망하는 학생들은 구강보건지식이 통계적으로 유의하게 높았고, 충치예방법과 치주질환예방법에 대한 태도가 긍정적인 것으로 나타났다. 넷째, 구강건강지식과 구강건강태도, 구강보건교육 간의 상관관계를 살펴본 결과, 구강보건지식과 충치예방법(r=0.383, p<0.001), 구강보건지식과 치주질환예방법(r=0.385, p<0.001), 충치예방법과 치주질환예방법(r=0.702, p<0.001) 간에 통계적으로 유의한 양의 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 다섯째, 구강건강실천에 영향을 미치는 요인을 분석한 결과, 구강보건교육 경험이 있는 경우, 구강보건교육 경험이 없는 경우보다 구강보건지식은 1.07배 높았고(p=0.011), 충치예방법에 대한 태도는 1.14배 높은 것으로 나타났다(p=0.015). 본 연구 결과를 바탕으로 청소년기 학생들에게 구강보건교육을 통해 구강건강지식 수준을 높이고, 구강건강태도를 긍정적으로 변화시키는 것이 필요하다는 사실을 확인하였다. 이를 위해 학교와 지역사회, 그리고 가정을 연계한 구강건강 실천 프로그램을 개발하여 청소년들의 구강건강행태를 더 나은 방향으로 유도한다면 구강건강 향상에 이바지 할 수 있을 것이다.
In an effort to look into the effects that oral health education has on the knowledge and behavior, and especially those of middle and high school students, a survey was conducted from July 5 to July 16, 2013 on 355 students enrolled in four middle and high schools located in Cheongyang County, Chun...
In an effort to look into the effects that oral health education has on the knowledge and behavior, and especially those of middle and high school students, a survey was conducted from July 5 to July 16, 2013 on 355 students enrolled in four middle and high schools located in Cheongyang County, Chungcheongnamdo Province. The survey asked the participants to write in their own opinions. It was then analyzed using a statistics program, SPSS version 21.0 to analyze the frequency, percentage, average, standard deviation in the data set, as well as to run a t-test, a one-way analysis of variance, a correlation analysis, and a logistic regression analysis. The analysis results are as follows. First, the self-reported oral health status of survey participants recorded an average of 3.12 on a Likert scale of 5 points. In terms of oral issues causing concern, dental caries cavity was ranked the highest with 74.0% of the respondents selecting it as their primary concern, followed by bad breath (15.0%), and gum diseases (11.0%). Second, a large number of respondents gave a correct answer to the question asking about the proper teeth-brushing method. In the category that assesses knowledge on the cause of cavities and prevention methods, some questions had a high rate of correct answers while some were below average. However, knowledge on the cause and prevention of gum diseases had an overall low rate of correct responses. The approach towards oral health ranked high in both categories of prevention of cavities and prevention of gum diseases. In terms of acting on their knowledge, the practice of brushing one’s teeth was relatively well observed while the use of oral hygiene products, regular oral health checkups, or dental scaling were not carried out as much. In terms of food intake habits that may affect oral health, there were many respondents saying they enjoyed eating food with high sugar content or carbonated drinks. Third, 84.9% of the respondents said they had received education on oral health, and 73.9% reported that they felt the need for oral health education. When asked whether they would be willing to participate in an oral health education session, 60.7% responded with a yes. The number of students that perceived the need for oral health education or are willing to participate in oral health education sessions was significantly high and the overall attitude towards methods to prevent cavity or gum diseases was quite positive. Fourth, the correlation analysis between oral health knowledge, oral health attitudes and oral health education shows that there is a statistically significant correlation between oral knowledge and the method of cavity prevention used (r=0.383, p<0.001), between oral health knowledge and the method of gum disease prevention used (r=0.385, p<0.001), and between the methods of cavity prevention and gum disease prevention used (r=0.702, p<0.001). Fifth, when the factors affecting the practice of maintaining oral health were analyzed, those that had received oral health education had a 1.07-fold higher knowledge level (p=0.011) and a 1.14-fold higher level of attitude than those who had not received such education (p=0.015). The survey results show the need to increase the knowledge level on oral health and bring positive change in oral health attitudes by carrying out oral health education to teenage students. To that end, an oral health practice program jointly developed by schools, local communities and households, combined with some guidance to teenagers on oral health practices will contribute to improved oral health of this population.
In an effort to look into the effects that oral health education has on the knowledge and behavior, and especially those of middle and high school students, a survey was conducted from July 5 to July 16, 2013 on 355 students enrolled in four middle and high schools located in Cheongyang County, Chungcheongnamdo Province. The survey asked the participants to write in their own opinions. It was then analyzed using a statistics program, SPSS version 21.0 to analyze the frequency, percentage, average, standard deviation in the data set, as well as to run a t-test, a one-way analysis of variance, a correlation analysis, and a logistic regression analysis. The analysis results are as follows. First, the self-reported oral health status of survey participants recorded an average of 3.12 on a Likert scale of 5 points. In terms of oral issues causing concern, dental caries cavity was ranked the highest with 74.0% of the respondents selecting it as their primary concern, followed by bad breath (15.0%), and gum diseases (11.0%). Second, a large number of respondents gave a correct answer to the question asking about the proper teeth-brushing method. In the category that assesses knowledge on the cause of cavities and prevention methods, some questions had a high rate of correct answers while some were below average. However, knowledge on the cause and prevention of gum diseases had an overall low rate of correct responses. The approach towards oral health ranked high in both categories of prevention of cavities and prevention of gum diseases. In terms of acting on their knowledge, the practice of brushing one’s teeth was relatively well observed while the use of oral hygiene products, regular oral health checkups, or dental scaling were not carried out as much. In terms of food intake habits that may affect oral health, there were many respondents saying they enjoyed eating food with high sugar content or carbonated drinks. Third, 84.9% of the respondents said they had received education on oral health, and 73.9% reported that they felt the need for oral health education. When asked whether they would be willing to participate in an oral health education session, 60.7% responded with a yes. The number of students that perceived the need for oral health education or are willing to participate in oral health education sessions was significantly high and the overall attitude towards methods to prevent cavity or gum diseases was quite positive. Fourth, the correlation analysis between oral health knowledge, oral health attitudes and oral health education shows that there is a statistically significant correlation between oral knowledge and the method of cavity prevention used (r=0.383, p<0.001), between oral health knowledge and the method of gum disease prevention used (r=0.385, p<0.001), and between the methods of cavity prevention and gum disease prevention used (r=0.702, p<0.001). Fifth, when the factors affecting the practice of maintaining oral health were analyzed, those that had received oral health education had a 1.07-fold higher knowledge level (p=0.011) and a 1.14-fold higher level of attitude than those who had not received such education (p=0.015). The survey results show the need to increase the knowledge level on oral health and bring positive change in oral health attitudes by carrying out oral health education to teenage students. To that end, an oral health practice program jointly developed by schools, local communities and households, combined with some guidance to teenagers on oral health practices will contribute to improved oral health of this population.
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