오갈피 속 식물은 예로부터 그 뿌리와 줄기를 진정 및 류머티즘 치료하는 강장제, 간 질환, 당뇨병, 고혈압, 심장질환, 위궤양등에 사용해왔다. 이러한 오갈피 속 식물은 최근까지 많은 연구가 뿌리, 줄기, 잎을 위주로 진행되어져왔으며 열매에 대한 연구는 거의 되어있지 않은 실정이다. 그럼에도 열매를 이용한 건강 식품, 차, 음료, 술 등의 제품등이 판매 되고 있다. 이에 오갈피 속 식물의 열매에 대한 정확한 이해를 위해 가장 보편적으로 사용 되는 가시오갈피와 지리산 열매를 이용하여 물질 분리를 실시하였다. 가시오갈피와 지리산 열매를 ...
오갈피 속 식물은 예로부터 그 뿌리와 줄기를 진정 및 류머티즘 치료하는 강장제, 간 질환, 당뇨병, 고혈압, 심장질환, 위궤양등에 사용해왔다. 이러한 오갈피 속 식물은 최근까지 많은 연구가 뿌리, 줄기, 잎을 위주로 진행되어져왔으며 열매에 대한 연구는 거의 되어있지 않은 실정이다. 그럼에도 열매를 이용한 건강 식품, 차, 음료, 술 등의 제품등이 판매 되고 있다. 이에 오갈피 속 식물의 열매에 대한 정확한 이해를 위해 가장 보편적으로 사용 되는 가시오갈피와 지리산 열매를 이용하여 물질 분리를 실시하였다. 가시오갈피와 지리산 열매를 메탄올로 열수 추출하여 극성별로 분획하여 open silica gel 컬럼과 재컬럼 및 prep-HPLC 장비를 이용해 화합물을 분리 하였다. 이 유효성분들을 핵자기공명분석법과 질량분석법을 이용해 β-sitosterol, daucosterol, p-hydroxybenzoic acid vanillic acid, uracil, myo-inositol, eleutheroside B4, eleutheroside K, songoroside A, chiisanogenin, 22α-hydroxy chiisanogenin, oleanolic acid 3-O-[(6-carboxymethyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside], copteroside B, 등 총13종의 화합물을 분리하였다. 이중 songoroside A는 오갈피 속 식물에서 처음 분리 동정된 화합물이었으며, oleanolic acid 3-O-[(6-carboxymethyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside]는 자연계에서 처음으로 분리 동정한 화합물이었다. 최근에 여러분야에서 사용되는 플라보노이드 화합물을 비교함으로써 오갈피속 식물의 농업 및 산업적인 새로운 자원으로서의 가능성을 평가하기위해 실험을 진행하였다. 총 5종의 플라보노이드 (rutin, hyperin, afzelin, quercetin, kaemperol) 를 비교 분석했을 때, 줄기는 가시오갈피 (백두산)가 11.941, 뿌리는 무경오갈피가 6.106, 열매는 지리산오갈피가 9.076 mg/g으로 가장 많았다. 이와 같은 결과를 봤을 때 흔히 사용되는 줄기와 뿌리만큼 열매 역시 새로운 자원으로서의 가능성이 있는 것으로 생각된다. 또한 한국의 내륙지방에서 많이 재배되는 개오갈피나무와 제주도에서 많이 재배되는 섬오갈피를 대상으로 flavonoids 및 eleutheroside 함량을 재배 방법에 따라 비교 분석 하였다. 이는 평지 에서도 재배가 용이해 최근에 많이 재배되고 있는 개오갈피나무와 한국의 자생 오갈피인 섬오갈피의 효율적인 오갈피의 재배 방법을 제시 하기위해 실험을 진행하였다. 개오갈피나무와 섬오갈피의 재배 방법에 따른 flavonoids 함량은 지상부의 상단부의 함량이 지상부의 하단부 보다 높았다. 개오갈피나무는 적심 30cm (0.395 mg), 정식시기 3월 30일 (0.397 mg), 시비 N-P-2K (0.342 mg)가 효율 적인 재배 방법이었으며, 섬오갈피는 적심 30cm (0.690 mg), 정식시기 4월 15일 (1.001 mg), 시비 N-P-K (1.074 mg)가 효율 적인 재배 방법이었다. 개오갈피나무와 섬오갈피의 재배 방법에 따른 eleutherosides 함량은 개오갈피나무와 섬오갈피는 방법에 따라 상단부와 하단부의 함량이 차이가 있었다. 개오갈피나무는 적심 30cm (11.506 mg), 정식시기 4월 30 (10.083 mg)일, 시비 N-2P-K (7.227 mg)가 효율 적인 재배 방법이었으며, 섬오갈피는 적심 30cm (7.847 mg), 정식시기 3월 30 (6.529 mg)일, 시비 2N-2P-2K (10.108 mg)가 효율 적인 재배 방법이었다. 이와 같은 결과를 봤을때 재배 목적에 따른 부위 선택과 재배 방법 선택을 통해 선택적인 재배가 이루어 질수 있을 것이며, 이러한 결과들은 페놀릭 화합물을 이용하는 기능성 식품, 제약 및 기능성 화장품 등의 분야에 정보로 사용 될 수 있을 것으로 생각된다.
오갈피 속 식물은 예로부터 그 뿌리와 줄기를 진정 및 류머티즘 치료하는 강장제, 간 질환, 당뇨병, 고혈압, 심장질환, 위궤양등에 사용해왔다. 이러한 오갈피 속 식물은 최근까지 많은 연구가 뿌리, 줄기, 잎을 위주로 진행되어져왔으며 열매에 대한 연구는 거의 되어있지 않은 실정이다. 그럼에도 열매를 이용한 건강 식품, 차, 음료, 술 등의 제품등이 판매 되고 있다. 이에 오갈피 속 식물의 열매에 대한 정확한 이해를 위해 가장 보편적으로 사용 되는 가시오갈피와 지리산 열매를 이용하여 물질 분리를 실시하였다. 가시오갈피와 지리산 열매를 메탄올로 열수 추출하여 극성별로 분획하여 open silica gel 컬럼과 재컬럼 및 prep-HPLC 장비를 이용해 화합물을 분리 하였다. 이 유효성분들을 핵자기공명분석법과 질량분석법을 이용해 β-sitosterol, daucosterol, p-hydroxybenzoic acid vanillic acid, uracil, myo-inositol, eleutheroside B4, eleutheroside K, songoroside A, chiisanogenin, 22α-hydroxy chiisanogenin, oleanolic acid 3-O-[(6-carboxymethyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside], copteroside B, 등 총13종의 화합물을 분리하였다. 이중 songoroside A는 오갈피 속 식물에서 처음 분리 동정된 화합물이었으며, oleanolic acid 3-O-[(6-carboxymethyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside]는 자연계에서 처음으로 분리 동정한 화합물이었다. 최근에 여러분야에서 사용되는 플라보노이드 화합물을 비교함으로써 오갈피속 식물의 농업 및 산업적인 새로운 자원으로서의 가능성을 평가하기위해 실험을 진행하였다. 총 5종의 플라보노이드 (rutin, hyperin, afzelin, quercetin, kaemperol) 를 비교 분석했을 때, 줄기는 가시오갈피 (백두산)가 11.941, 뿌리는 무경오갈피가 6.106, 열매는 지리산오갈피가 9.076 mg/g으로 가장 많았다. 이와 같은 결과를 봤을 때 흔히 사용되는 줄기와 뿌리만큼 열매 역시 새로운 자원으로서의 가능성이 있는 것으로 생각된다. 또한 한국의 내륙지방에서 많이 재배되는 개오갈피나무와 제주도에서 많이 재배되는 섬오갈피를 대상으로 flavonoids 및 eleutheroside 함량을 재배 방법에 따라 비교 분석 하였다. 이는 평지 에서도 재배가 용이해 최근에 많이 재배되고 있는 개오갈피나무와 한국의 자생 오갈피인 섬오갈피의 효율적인 오갈피의 재배 방법을 제시 하기위해 실험을 진행하였다. 개오갈피나무와 섬오갈피의 재배 방법에 따른 flavonoids 함량은 지상부의 상단부의 함량이 지상부의 하단부 보다 높았다. 개오갈피나무는 적심 30cm (0.395 mg), 정식시기 3월 30일 (0.397 mg), 시비 N-P-2K (0.342 mg)가 효율 적인 재배 방법이었으며, 섬오갈피는 적심 30cm (0.690 mg), 정식시기 4월 15일 (1.001 mg), 시비 N-P-K (1.074 mg)가 효율 적인 재배 방법이었다. 개오갈피나무와 섬오갈피의 재배 방법에 따른 eleutherosides 함량은 개오갈피나무와 섬오갈피는 방법에 따라 상단부와 하단부의 함량이 차이가 있었다. 개오갈피나무는 적심 30cm (11.506 mg), 정식시기 4월 30 (10.083 mg)일, 시비 N-2P-K (7.227 mg)가 효율 적인 재배 방법이었으며, 섬오갈피는 적심 30cm (7.847 mg), 정식시기 3월 30 (6.529 mg)일, 시비 2N-2P-2K (10.108 mg)가 효율 적인 재배 방법이었다. 이와 같은 결과를 봤을때 재배 목적에 따른 부위 선택과 재배 방법 선택을 통해 선택적인 재배가 이루어 질수 있을 것이며, 이러한 결과들은 페놀릭 화합물을 이용하는 기능성 식품, 제약 및 기능성 화장품 등의 분야에 정보로 사용 될 수 있을 것으로 생각된다.
Acanthopanax species, belonging to the family Araliaceae, is a perennial herbaceous species. The dried roots and stem barks of Acanthopanax species have been used as a sedative and tonic to treat rheumatism, liver disease and diabetes, stress, tumor, hypertension, and gastric ulcers. However, invest...
Acanthopanax species, belonging to the family Araliaceae, is a perennial herbaceous species. The dried roots and stem barks of Acanthopanax species have been used as a sedative and tonic to treat rheumatism, liver disease and diabetes, stress, tumor, hypertension, and gastric ulcers. However, investigations of Acanthopanax species fruits have been scarcely. So, phytochemical constituents were isolated from the fruits of A. chiisanensis and A. senticosus by repeated chromatography and prep-HPLC. Their structures were elucidated as β-sitosterol (1), daucosterol (2), p-hydroxybenzoic acid (3), vanillic acid (4), uracil (5), eleutheroside K (6), songoroside A (7), copteroside B (8), myo-inositol (9), sesamin (10), chiisanogenin (11), 22α-hydroxy chiisanogenin(12), and oleanolic acid 3-O-[(6-carboxy methyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside] (13). Among them, songoroside A (7) was isolated for the first time from Acanthopanax species. Also, oleanolic acid 3-O-[(6-carboxy methyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside (13) was isolated for the first time from nature. Consequently, in this our study was separated several types of triterpene saponins (compounds 6-8 and 13). These triterpene saponins of Acanthopanax species have shown wide biological activities, such as antifungal activity, cardiovascular, hemolytic activity and ability to affect metabolism and biosynthesis. So, the fruits of A. senticosus and A. chiisanensis expect to be good biological activities. Content analysis of flavonoids in the stems, roots and fruits of Acanthopanax species (A. chiisanensis, A. divaricatus, A. koreanum, A. senticosus, and A. sessiliflorus) was conducted by HPLC. In the stems and roots of Acanthopanax species, the total content of flavonoids was detected at 2.264-11.941 mg/g in the stems and 2.913-6.106 mg/g in the roots of Acanthopanax species. Total content of flavonoids in the stems and roots was highest in A. senticosus (Mt. Baekdu) and A. sessiliflorus (Gongju), respectively. In the fruits of Acanthopanax species, the total contents of flavonoids was detected at 1.356-9.076 mg/g. Total content of flavonoids in the fruits was highest in A. chiisanensis. Also, the content analysis of flavonoids and lignans in A. divaricatus and A. koreanum by plant section and differnet cultivation methods (pinching, planting time, and top dressing) was investigated. In A. divaricatus and A. koreanum, the total contents of flavonoids was detected at 0.183-2.916 mg/g by plant section, 0.201-0.690 mg/g by pinching, 0.143-1.001 mg/g by planting time, and 0.156-1.074 mg/g by top dressing. The best condition for the increase of flavonoids content was 30 cm pinching, Mar. 30 planting time, and N-P-2K top dressing in A. divaricatus and 30 cm pinching, Apr. 15 planting time, and N-P-K top dressing in A. koreanum, respectively. In A. divaricatus and A. koreanum, the total contents of lignans was detected at 2.466-7.360 mg/g by plant section, 3.886-11.506 mg/g by pinching, 3.655-10.083 mg/g by planting time, and 3.652-10.108 mg/g by top dressing. The best condition for the increase of lignans content was 30 cm pinching, Apr. 30 planting time, and N-2P-K top dressing in A. divaricatus and was 30 cm pinching, Mar. 30 planting time, and 2N-2P-2K top dressing in A. koreanum. Consequently, these results will be selectively cultivation according to the flavonoids and lignans contents in A. divaricatus and A, koreanum. These results will be useful information in the application of these Acanthopanax species in the nutraceutical, pharmaceutical, and cosmeceutical areas.
Acanthopanax species, belonging to the family Araliaceae, is a perennial herbaceous species. The dried roots and stem barks of Acanthopanax species have been used as a sedative and tonic to treat rheumatism, liver disease and diabetes, stress, tumor, hypertension, and gastric ulcers. However, investigations of Acanthopanax species fruits have been scarcely. So, phytochemical constituents were isolated from the fruits of A. chiisanensis and A. senticosus by repeated chromatography and prep-HPLC. Their structures were elucidated as β-sitosterol (1), daucosterol (2), p-hydroxybenzoic acid (3), vanillic acid (4), uracil (5), eleutheroside K (6), songoroside A (7), copteroside B (8), myo-inositol (9), sesamin (10), chiisanogenin (11), 22α-hydroxy chiisanogenin(12), and oleanolic acid 3-O-[(6-carboxy methyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside] (13). Among them, songoroside A (7) was isolated for the first time from Acanthopanax species. Also, oleanolic acid 3-O-[(6-carboxy methyl)-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-glucuronopyranoside (13) was isolated for the first time from nature. Consequently, in this our study was separated several types of triterpene saponins (compounds 6-8 and 13). These triterpene saponins of Acanthopanax species have shown wide biological activities, such as antifungal activity, cardiovascular, hemolytic activity and ability to affect metabolism and biosynthesis. So, the fruits of A. senticosus and A. chiisanensis expect to be good biological activities. Content analysis of flavonoids in the stems, roots and fruits of Acanthopanax species (A. chiisanensis, A. divaricatus, A. koreanum, A. senticosus, and A. sessiliflorus) was conducted by HPLC. In the stems and roots of Acanthopanax species, the total content of flavonoids was detected at 2.264-11.941 mg/g in the stems and 2.913-6.106 mg/g in the roots of Acanthopanax species. Total content of flavonoids in the stems and roots was highest in A. senticosus (Mt. Baekdu) and A. sessiliflorus (Gongju), respectively. In the fruits of Acanthopanax species, the total contents of flavonoids was detected at 1.356-9.076 mg/g. Total content of flavonoids in the fruits was highest in A. chiisanensis. Also, the content analysis of flavonoids and lignans in A. divaricatus and A. koreanum by plant section and differnet cultivation methods (pinching, planting time, and top dressing) was investigated. In A. divaricatus and A. koreanum, the total contents of flavonoids was detected at 0.183-2.916 mg/g by plant section, 0.201-0.690 mg/g by pinching, 0.143-1.001 mg/g by planting time, and 0.156-1.074 mg/g by top dressing. The best condition for the increase of flavonoids content was 30 cm pinching, Mar. 30 planting time, and N-P-2K top dressing in A. divaricatus and 30 cm pinching, Apr. 15 planting time, and N-P-K top dressing in A. koreanum, respectively. In A. divaricatus and A. koreanum, the total contents of lignans was detected at 2.466-7.360 mg/g by plant section, 3.886-11.506 mg/g by pinching, 3.655-10.083 mg/g by planting time, and 3.652-10.108 mg/g by top dressing. The best condition for the increase of lignans content was 30 cm pinching, Apr. 30 planting time, and N-2P-K top dressing in A. divaricatus and was 30 cm pinching, Mar. 30 planting time, and 2N-2P-2K top dressing in A. koreanum. Consequently, these results will be selectively cultivation according to the flavonoids and lignans contents in A. divaricatus and A, koreanum. These results will be useful information in the application of these Acanthopanax species in the nutraceutical, pharmaceutical, and cosmeceutical areas.
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