토마토 잎들의 엽위별 광합성 특성을 조사하고, 잎의 연령과 개화속도를 엽위별 광합성 특성과 비교 분석하여 새로운 생육지표의 발굴에 활용하자 한다. 또한 토마토의 광합성 특성을 적용한 적정 적엽처리를 구명하고, 이를 현장에 적용하여 그 효과를 검증하고자 실험을 수행하였다. 첫 번째, 토마토 잎들의 엽위별 광합성 특성을 조사하고, 잎의 연령과 개화속도를 엽위별 광합성 특성과 비교분석하였다. 일중 광합성 속도 특성실험에서는 일출 전 2시간부터 일몰 후 3시간까지 1시간마다 4번째 화방의 하부엽 3매의 광합성 속도를 측정하였다. 3개체를 반복으로 총 2회 조사하였다. 토마토의 일중 광합성 속도는 일출 후 1시간 동안 급격히 증가한 후, 일몰 2시간 전까지 일정하게 유지되는 양상을 보여 급액의 시작과 마감시각을 결정하는데 적용할 수 있을 것으로 사료된다. 엽위별 광합성 속도 특성실험에서는 1화방부터 4화방까지 각 화방의 하부에 있는 본엽 3개씩을 대상으로 광합성 속도를 조사하였다. 또한 광합성 특성을 분석하는데 적용하기 위해 개화속도를 조사하였다. 광합성속도는 엽위에 관계없이 꽃이 만개하는 시기를 정점으로 지속적으로 감소하는 경향을 보였다. 이는 만개 이후에는 해당 화방 이하의 잎의 활력이 감소하고 생육단계가 노화단계로 이동하기 때문으로 사료된다. 따라서 토마토의 개화속도와 광합성 속도는 서로 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 연구결과, 생육단계(엽령)의 차이에 의해 각 화방별 광합성 속도는 차이가 있으나, 광합성 속도로 작물의 활력을 판단하려 할 때는 개화하고 있는 화방의 하부엽을 조사하는 것이 매우 효과적일 것으로 판단된다. 두 번째, 고온기 토마토 재배시 생산현장에서 즉시 적용할 수 있는 효과적인 적엽관리법을 구명하여 수확량과 상품성을 증대하기 위해 본 실험을 수행하였다. 농가에서 관행으로 행해지는 ...
토마토 잎들의 엽위별 광합성 특성을 조사하고, 잎의 연령과 개화속도를 엽위별 광합성 특성과 비교 분석하여 새로운 생육지표의 발굴에 활용하자 한다. 또한 토마토의 광합성 특성을 적용한 적정 적엽처리를 구명하고, 이를 현장에 적용하여 그 효과를 검증하고자 실험을 수행하였다. 첫 번째, 토마토 잎들의 엽위별 광합성 특성을 조사하고, 잎의 연령과 개화속도를 엽위별 광합성 특성과 비교분석하였다. 일중 광합성 속도 특성실험에서는 일출 전 2시간부터 일몰 후 3시간까지 1시간마다 4번째 화방의 하부엽 3매의 광합성 속도를 측정하였다. 3개체를 반복으로 총 2회 조사하였다. 토마토의 일중 광합성 속도는 일출 후 1시간 동안 급격히 증가한 후, 일몰 2시간 전까지 일정하게 유지되는 양상을 보여 급액의 시작과 마감시각을 결정하는데 적용할 수 있을 것으로 사료된다. 엽위별 광합성 속도 특성실험에서는 1화방부터 4화방까지 각 화방의 하부에 있는 본엽 3개씩을 대상으로 광합성 속도를 조사하였다. 또한 광합성 특성을 분석하는데 적용하기 위해 개화속도를 조사하였다. 광합성속도는 엽위에 관계없이 꽃이 만개하는 시기를 정점으로 지속적으로 감소하는 경향을 보였다. 이는 만개 이후에는 해당 화방 이하의 잎의 활력이 감소하고 생육단계가 노화단계로 이동하기 때문으로 사료된다. 따라서 토마토의 개화속도와 광합성 속도는 서로 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 연구결과, 생육단계(엽령)의 차이에 의해 각 화방별 광합성 속도는 차이가 있으나, 광합성 속도로 작물의 활력을 판단하려 할 때는 개화하고 있는 화방의 하부엽을 조사하는 것이 매우 효과적일 것으로 판단된다. 두 번째, 고온기 토마토 재배시 생산현장에서 즉시 적용할 수 있는 효과적인 적엽관리법을 구명하여 수확량과 상품성을 증대하기 위해 본 실험을 수행하였다. 농가에서 관행으로 행해지는 생장점부터 하부로 14개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-14), 생장점으로부터 하부로 20개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-20), 유럽에서 관행으로 행해지는 수확 후 화방 하부엽 제거 처리(Harvest), 토마토 잎의 광합성 특성을 적용한 개화 7주 후 화방 하부엽 제거 처리(7-weeks) 등 4개의 처리를 두었다. 적엽처리는 개화속도에는 영향이 미미했으나, 수확속도와 수확량 및 상품성에는 영향이 있는 것으로 조사되었다. 또한 수확속도는 6-7일이 적당하며, 과다한 적엽으로 수확속도가 너무 빠르게 진행되면 총수확량이 감소하므로 적엽하지 않아야 한다. 고온기의 적엽은 Leaf-14보다 Leaf-20이 가장 좋은 방법이며, 7-weeks 처리도 효과적이었으나 적용이 번거로운 단점이 있었다. 따라서 재배현장에 적용하기 쉽고, 적엽처리 효과가 가장 우수한 Leaf-20 처리가 고온기 적정 적엽방법으로 판단된다. 세 번째, 우리나라와 같이 고온기와 저온기의 경계가 뚜렷한 지역에서는 재배시기에 따른 시설내 광도, 온도 및 습도 등의 환경을 고려한 적엽관리가 필요하다. 따라서 토마토를 재배할 때, 생산현장에서 즉시 적용할 수 있는 효과적인 적엽관리법을 구명하여 수확량과 상품성을 증대하기 위해 고온기와 저온기로 나누어 1년간 실험을 수행하였다. 고온기 실험의 처리로는 농가에서 관행으로 행해지는 생장점부터 하부로 14개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-14), 수확을 시작한 화방의 상부 1번엽 제거 처리(Start-Harvest), 토마토 잎의 광합성 특성을 적용한 개화 7주 후 화방 하부엽 제거 처리(7-weeks), 유럽에서 관행으로 행해지는 수확 후 화방 하부엽 제거 처리(End-Harvest) 등 4개의 처리를 두었다. 저온기 실험의 처리로는 농가에서 관행으로 행해지는 생장점부터 하부로 14개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-14), 토마토 잎의 광합성 특성과 고온기 실험결과를 적용한 수확을 시작한 화방의 상부 1번엽 제거 처리(Start-Harvest), 유럽에서 관행으로 행해지는 수확 후 화방 하부엽 제거 처리(End-Harvest) 등 3개의 처리를 두었다. 고온기 실험에서 적엽처리는 개화속도에는 영향이 미미했으나, 수확속도와 수확량 및 상품성에는 영향이 큰 것으로 조사되었다. 수확속도는 6-7일이 적당한 것으로 판단되었으며, 적엽처리로 인해 수확속도가 3-4일로 너무 빠르게 진행되면 총수확량이 감소하므로 수확속도가 빠르면 적엽하지 않아야 한다. 또한 고온기의 적엽은 Start-Harvest 처리가 가장 좋은 방법이었으며, 7-weeks 처리도 효과적이었으나 적용이 번거로운 단점이 있으므로 엽수가 비슷하고 현장적용이 용이한 Start-Harvest 처리가 고온기 적정 적엽방법으로 판단된다. 저온기 실험을 수행한 결과에서도 상품과량이 많고, 수확속도도 빠른 Start-Harvest 처리가 저온기에 적절한 적엽방법으로 조사되었다. 즉, 본 실험에서와 같이 토마토를 높게 유인하는 경우 계절에 관계없이 수확을 시작한 화방의 상부 1개 잎까지 적엽하는 것이 좋은 것으로 나타났다. 토마토의 일중 광합성 특성 조사의 결과는 토마토 재배시 급액의 시작과 마감시각을 결정하는데 적용이 가능하며, 작물의 활력을 광합성 속도로 판단하고자 할 때에는 개화하는 화방의 하부엽을 측정하는
토마토 잎들의 엽위별 광합성 특성을 조사하고, 잎의 연령과 개화속도를 엽위별 광합성 특성과 비교 분석하여 새로운 생육지표의 발굴에 활용하자 한다. 또한 토마토의 광합성 특성을 적용한 적정 적엽처리를 구명하고, 이를 현장에 적용하여 그 효과를 검증하고자 실험을 수행하였다. 첫 번째, 토마토 잎들의 엽위별 광합성 특성을 조사하고, 잎의 연령과 개화속도를 엽위별 광합성 특성과 비교분석하였다. 일중 광합성 속도 특성실험에서는 일출 전 2시간부터 일몰 후 3시간까지 1시간마다 4번째 화방의 하부엽 3매의 광합성 속도를 측정하였다. 3개체를 반복으로 총 2회 조사하였다. 토마토의 일중 광합성 속도는 일출 후 1시간 동안 급격히 증가한 후, 일몰 2시간 전까지 일정하게 유지되는 양상을 보여 급액의 시작과 마감시각을 결정하는데 적용할 수 있을 것으로 사료된다. 엽위별 광합성 속도 특성실험에서는 1화방부터 4화방까지 각 화방의 하부에 있는 본엽 3개씩을 대상으로 광합성 속도를 조사하였다. 또한 광합성 특성을 분석하는데 적용하기 위해 개화속도를 조사하였다. 광합성속도는 엽위에 관계없이 꽃이 만개하는 시기를 정점으로 지속적으로 감소하는 경향을 보였다. 이는 만개 이후에는 해당 화방 이하의 잎의 활력이 감소하고 생육단계가 노화단계로 이동하기 때문으로 사료된다. 따라서 토마토의 개화속도와 광합성 속도는 서로 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 연구결과, 생육단계(엽령)의 차이에 의해 각 화방별 광합성 속도는 차이가 있으나, 광합성 속도로 작물의 활력을 판단하려 할 때는 개화하고 있는 화방의 하부엽을 조사하는 것이 매우 효과적일 것으로 판단된다. 두 번째, 고온기 토마토 재배시 생산현장에서 즉시 적용할 수 있는 효과적인 적엽관리법을 구명하여 수확량과 상품성을 증대하기 위해 본 실험을 수행하였다. 농가에서 관행으로 행해지는 생장점부터 하부로 14개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-14), 생장점으로부터 하부로 20개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-20), 유럽에서 관행으로 행해지는 수확 후 화방 하부엽 제거 처리(Harvest), 토마토 잎의 광합성 특성을 적용한 개화 7주 후 화방 하부엽 제거 처리(7-weeks) 등 4개의 처리를 두었다. 적엽처리는 개화속도에는 영향이 미미했으나, 수확속도와 수확량 및 상품성에는 영향이 있는 것으로 조사되었다. 또한 수확속도는 6-7일이 적당하며, 과다한 적엽으로 수확속도가 너무 빠르게 진행되면 총수확량이 감소하므로 적엽하지 않아야 한다. 고온기의 적엽은 Leaf-14보다 Leaf-20이 가장 좋은 방법이며, 7-weeks 처리도 효과적이었으나 적용이 번거로운 단점이 있었다. 따라서 재배현장에 적용하기 쉽고, 적엽처리 효과가 가장 우수한 Leaf-20 처리가 고온기 적정 적엽방법으로 판단된다. 세 번째, 우리나라와 같이 고온기와 저온기의 경계가 뚜렷한 지역에서는 재배시기에 따른 시설내 광도, 온도 및 습도 등의 환경을 고려한 적엽관리가 필요하다. 따라서 토마토를 재배할 때, 생산현장에서 즉시 적용할 수 있는 효과적인 적엽관리법을 구명하여 수확량과 상품성을 증대하기 위해 고온기와 저온기로 나누어 1년간 실험을 수행하였다. 고온기 실험의 처리로는 농가에서 관행으로 행해지는 생장점부터 하부로 14개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-14), 수확을 시작한 화방의 상부 1번엽 제거 처리(Start-Harvest), 토마토 잎의 광합성 특성을 적용한 개화 7주 후 화방 하부엽 제거 처리(7-weeks), 유럽에서 관행으로 행해지는 수확 후 화방 하부엽 제거 처리(End-Harvest) 등 4개의 처리를 두었다. 저온기 실험의 처리로는 농가에서 관행으로 행해지는 생장점부터 하부로 14개의 잎을 남기고 적엽하는 처리(Leaf-14), 토마토 잎의 광합성 특성과 고온기 실험결과를 적용한 수확을 시작한 화방의 상부 1번엽 제거 처리(Start-Harvest), 유럽에서 관행으로 행해지는 수확 후 화방 하부엽 제거 처리(End-Harvest) 등 3개의 처리를 두었다. 고온기 실험에서 적엽처리는 개화속도에는 영향이 미미했으나, 수확속도와 수확량 및 상품성에는 영향이 큰 것으로 조사되었다. 수확속도는 6-7일이 적당한 것으로 판단되었으며, 적엽처리로 인해 수확속도가 3-4일로 너무 빠르게 진행되면 총수확량이 감소하므로 수확속도가 빠르면 적엽하지 않아야 한다. 또한 고온기의 적엽은 Start-Harvest 처리가 가장 좋은 방법이었으며, 7-weeks 처리도 효과적이었으나 적용이 번거로운 단점이 있으므로 엽수가 비슷하고 현장적용이 용이한 Start-Harvest 처리가 고온기 적정 적엽방법으로 판단된다. 저온기 실험을 수행한 결과에서도 상품과량이 많고, 수확속도도 빠른 Start-Harvest 처리가 저온기에 적절한 적엽방법으로 조사되었다. 즉, 본 실험에서와 같이 토마토를 높게 유인하는 경우 계절에 관계없이 수확을 시작한 화방의 상부 1개 잎까지 적엽하는 것이 좋은 것으로 나타났다. 토마토의 일중 광합성 특성 조사의 결과는 토마토 재배시 급액의 시작과 마감시각을 결정하는데 적용이 가능하며, 작물의 활력을 광합성 속도로 판단하고자 할 때에는 개화하는 화방의 하부엽을 측정하는
Characterization of photosynthetic rates by tomato leaf position The photosynthetic rates according to leaf positions in tomato plants were investigated. It is also analyzed in relation to leaf age and flowering rate. In the experiment investigating the diurnal change of photosynthetic rates, it was...
Characterization of photosynthetic rates by tomato leaf position The photosynthetic rates according to leaf positions in tomato plants were investigated. It is also analyzed in relation to leaf age and flowering rate. In the experiment investigating the diurnal change of photosynthetic rates, it was checked on three leaves below 4th cluster every hour from 2 hours before sunrise through 3 hours after sunset. It was checked twice with the replication of 3 plants. The photosynthetic rate increased sharply for 1 hour right after sunrise and remained steady until 2 hours before sunset. This trend can be applied to determine the irrigation schedule. In the experiment investigating the photosynthetic rates according to leaf positions, it was checked on three leaves below each clusters from 1st to 4th cluster. Flowering rate was also investigated. The photosynthetic rates showed the tendency decreasing steadily after flowers bloomed fully, regardless of the leaf position. It seems to be because the leaves below the cluster with fully-bloom flowers lost their activities. This result suggests the flowering rate or the position of flower has deep relation with the photosynthetic rates of the concerned leaves. From the results the leaves under flowering cluster may be the good part to investigate the photosynthetic rate to evaluate crop's activity, even the photosynthetic rates are different according to the position of clusters. Optimum management of tomato leaf removal in summer We investigated the optimal leaf removal method that is easily applicable to tomato cultivation during spring-summer harvesting period and that improves the yield and quality of tomato produced. Four treatments of leaf removal were experimented: remaining 14 leaves from the growing tip (Leaf-14), remaining 20 leaves from the growing tip (Leaf-20), removing leaves below the truss of which the harvesting is over (Harvest), and removing leaves below the truss when its flowers have been bloomed for 7 weeks (7-weeks). Leaf removal did not affect the flowering speeds very much, but did influence the harvesting speeds and yields greatly. The desirable harvesting speed was found to be 6~7 days per truss. Total yield decreased when the harvesting speed was too fast as 3~4 days due to the application of leaf removal. Leaf-20 was found to be the optimal leaf removal method. 7-weeks treatment showed results similar to those of Leaf-20, but it was inconvenient to apply. Therefore, Leaf-20 was judged to be the ideal leaf removal method in a high temperature environment because it can be conducted easily and bring about the best results. Optimum management of tomato leaf removal in summer and winter Some leaves attached on the vine of tomato crop need to be removed to improve the yield and quality of tomato produced. The degree of leaf removal should vary according to the environmental conditions, especially different by season. We investigated the optimal leaf removal method that is easily applicable to tomato cultivation during summer and winter harvesting periods. In the hot season experiment, four treatments of leaf removal were experimented: remaining 14 leaves from the growing tip (Leaf-14), removing leaves until one leaf above the truss of which the harvesting is started (Start-H), removing leaves below the truss 7 weeks after its flowers have been bloomed (7-Weeks), and removing leaves below the truss of which the harvesting was over (End-H). In the hot season experiment, leaf removal did not affect the flowering rates very much, but influenced the harvest rates and yields greatly. The desirable harvest rate was found to be 6~7 days per truss. Total yield decreased when the harvest rate was too fast as 3~4 days due to the application of leaf removal. It shows that leaves must not be removed if the harvest rate is too fast. Start-H was found to be the optimal leaf removal method. 7-Weeks treatment showed results similar to those of Start-H, but it was inconvenient to apply. In the winter experiment, three treatments of leaf removal were experimented: Leaf-14, Start-H, and End-H. In the winter experiment, Start-H treatment showed the best results in aspects of yield and harvest rate as well. Therefore it seems to be the best to remove leaves until one leaf above the truss of which the harvesting is being done in case that tomato vine is trained high in any season.
Characterization of photosynthetic rates by tomato leaf position The photosynthetic rates according to leaf positions in tomato plants were investigated. It is also analyzed in relation to leaf age and flowering rate. In the experiment investigating the diurnal change of photosynthetic rates, it was checked on three leaves below 4th cluster every hour from 2 hours before sunrise through 3 hours after sunset. It was checked twice with the replication of 3 plants. The photosynthetic rate increased sharply for 1 hour right after sunrise and remained steady until 2 hours before sunset. This trend can be applied to determine the irrigation schedule. In the experiment investigating the photosynthetic rates according to leaf positions, it was checked on three leaves below each clusters from 1st to 4th cluster. Flowering rate was also investigated. The photosynthetic rates showed the tendency decreasing steadily after flowers bloomed fully, regardless of the leaf position. It seems to be because the leaves below the cluster with fully-bloom flowers lost their activities. This result suggests the flowering rate or the position of flower has deep relation with the photosynthetic rates of the concerned leaves. From the results the leaves under flowering cluster may be the good part to investigate the photosynthetic rate to evaluate crop's activity, even the photosynthetic rates are different according to the position of clusters. Optimum management of tomato leaf removal in summer We investigated the optimal leaf removal method that is easily applicable to tomato cultivation during spring-summer harvesting period and that improves the yield and quality of tomato produced. Four treatments of leaf removal were experimented: remaining 14 leaves from the growing tip (Leaf-14), remaining 20 leaves from the growing tip (Leaf-20), removing leaves below the truss of which the harvesting is over (Harvest), and removing leaves below the truss when its flowers have been bloomed for 7 weeks (7-weeks). Leaf removal did not affect the flowering speeds very much, but did influence the harvesting speeds and yields greatly. The desirable harvesting speed was found to be 6~7 days per truss. Total yield decreased when the harvesting speed was too fast as 3~4 days due to the application of leaf removal. Leaf-20 was found to be the optimal leaf removal method. 7-weeks treatment showed results similar to those of Leaf-20, but it was inconvenient to apply. Therefore, Leaf-20 was judged to be the ideal leaf removal method in a high temperature environment because it can be conducted easily and bring about the best results. Optimum management of tomato leaf removal in summer and winter Some leaves attached on the vine of tomato crop need to be removed to improve the yield and quality of tomato produced. The degree of leaf removal should vary according to the environmental conditions, especially different by season. We investigated the optimal leaf removal method that is easily applicable to tomato cultivation during summer and winter harvesting periods. In the hot season experiment, four treatments of leaf removal were experimented: remaining 14 leaves from the growing tip (Leaf-14), removing leaves until one leaf above the truss of which the harvesting is started (Start-H), removing leaves below the truss 7 weeks after its flowers have been bloomed (7-Weeks), and removing leaves below the truss of which the harvesting was over (End-H). In the hot season experiment, leaf removal did not affect the flowering rates very much, but influenced the harvest rates and yields greatly. The desirable harvest rate was found to be 6~7 days per truss. Total yield decreased when the harvest rate was too fast as 3~4 days due to the application of leaf removal. It shows that leaves must not be removed if the harvest rate is too fast. Start-H was found to be the optimal leaf removal method. 7-Weeks treatment showed results similar to those of Start-H, but it was inconvenient to apply. In the winter experiment, three treatments of leaf removal were experimented: Leaf-14, Start-H, and End-H. In the winter experiment, Start-H treatment showed the best results in aspects of yield and harvest rate as well. Therefore it seems to be the best to remove leaves until one leaf above the truss of which the harvesting is being done in case that tomato vine is trained high in any season.
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