[학위논문]수확전후 1-MCP 처리가 ‘후지’ 사과의 저온저장중 과실품질에 미치는 영향 The Effect of Preharvest and postharvest 1-MCP(Harvista) Treatments on Fruit Quality in ‘Fuji’ Apples during Cold Storage원문보기
본 연구는 수확전후 1-MCP(HarvistaTM)처리가 ‘후지’ 사과의 품질과 저장성에 미치는 영향을 구명하고자 실시하였다. HarvistaTM 처리는 수확 1, 2, 3주전 95, 125, 250 mg·L-1 농도로 각각 처리하였으며, 0±1℃ 조건에서 180일간 저장하였다. 수확전 HarvistaTM 처리에 따른 수확시 과실품질 특성을 보면 과중, 착색도, 경도 및 가용성 고형물 함량은 무처리구와 차이가 없었다. 산 함량은 ...
본 연구는 수확전후 1-MCP(HarvistaTM)처리가 ‘후지’ 사과의 품질과 저장성에 미치는 영향을 구명하고자 실시하였다. HarvistaTM 처리는 수확 1, 2, 3주전 95, 125, 250 mg·L-1 농도로 각각 처리하였으며, 0±1℃ 조건에서 180일간 저장하였다. 수확전 HarvistaTM 처리에 따른 수확시 과실품질 특성을 보면 과중, 착색도, 경도 및 가용성 고형물 함량은 무처리구와 차이가 없었다. 산 함량은 AVG 75mg·L¯¹ 2주전 처리구가 무처리에 비하여 다소 높았으며, 내생에틸렌 발생량은 AVG처리구들이 다소 낮았다. 그리고 저장동안 ‘후지’ 사과의 품질변화를 보면 HarvistaTM를 처리한 과실이 무처리구에 비하여 과실 경도 및 산 함량이 더 높게 유지되었으며, 가용성 고형물 함량은 처리간 차이를 보이지 않았다. 내생에틸렌 발생량은 수확시 처리간 차이를 보이지 않았으나 저장 180일후 무처리구는 326.4μL·L-1로 급격히 증가하였으나, HarvistaTM 250mg·L-1 2, 3주전 처리구는 17.9-32.4μL·L-1로 적은 발생량을 보였다. 따라서 ‘후지’ 사과에 수확전 HarvistaTM 처리가 저장기간동안 과실 품질을 유지하는데 효과적이었다.
본 연구는 수확전후 1-MCP(HarvistaTM)처리가 ‘후지’ 사과의 품질과 저장성에 미치는 영향을 구명하고자 실시하였다. HarvistaTM 처리는 수확 1, 2, 3주전 95, 125, 250 mg·L-1 농도로 각각 처리하였으며, 0±1℃ 조건에서 180일간 저장하였다. 수확전 HarvistaTM 처리에 따른 수확시 과실품질 특성을 보면 과중, 착색도, 경도 및 가용성 고형물 함량은 무처리구와 차이가 없었다. 산 함량은 AVG 75mg·L¯¹ 2주전 처리구가 무처리에 비하여 다소 높았으며, 내생에틸렌 발생량은 AVG처리구들이 다소 낮았다. 그리고 저장동안 ‘후지’ 사과의 품질변화를 보면 HarvistaTM를 처리한 과실이 무처리구에 비하여 과실 경도 및 산 함량이 더 높게 유지되었으며, 가용성 고형물 함량은 처리간 차이를 보이지 않았다. 내생에틸렌 발생량은 수확시 처리간 차이를 보이지 않았으나 저장 180일후 무처리구는 326.4μL·L-1로 급격히 증가하였으나, HarvistaTM 250mg·L-1 2, 3주전 처리구는 17.9-32.4μL·L-1로 적은 발생량을 보였다. 따라서 ‘후지’ 사과에 수확전 HarvistaTM 처리가 저장기간동안 과실 품질을 유지하는데 효과적이었다.
This work was carried out to evaluate the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP : HarvistaTM, Smartfresh) treatment on the fruit quality attributes in cold stored ‘Fuji’(Malus domestica Borkh) apples. Apples treated or untreated with 1-MCP were stored up to 180 days at 0±1℃. The concentration of spr...
This work was carried out to evaluate the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP : HarvistaTM, Smartfresh) treatment on the fruit quality attributes in cold stored ‘Fuji’(Malus domestica Borkh) apples. Apples treated or untreated with 1-MCP were stored up to 180 days at 0±1℃. The concentration of sprayable 1-MCP(HarvistaTM) were treated 95, 125, 250 mg·L-1 and treated on 3, 2, 1 weeks before harvest date (WBH). Preharvest HarvistaTM treatment did not affect fruit quality attributes at harvest but titratable acid was higher in 2 WBH AVG (75 mg·L-1) treated fruit than in control fruit, and internal ethylene concentration (IEC) was lower in AVG treated fruit than in control fruit. During cold storage, fruit firmness and titratable acidity were higher in HarvistaTM treated fruit than in control fruit as storage duration progressed, while soluble solids concentration was not affected. IEC levels were not different among treatments at harvest. While the IEC level in control fruit reached to 326.4 μL·L-1 after 180 days cold storage, the IEC levels in 2, 3 WBH HarvistaTM (250 mg·L-1) treated fruit ranged from 17.9 to 32.4 μL·L-1. Therefore, this result indicates that preharvest HarvistaTM treatment should be another promising approach to retain fruit quality attributes in longterm cold stored ‘Fuji’ apples.
This work was carried out to evaluate the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP : HarvistaTM, Smartfresh) treatment on the fruit quality attributes in cold stored ‘Fuji’(Malus domestica Borkh) apples. Apples treated or untreated with 1-MCP were stored up to 180 days at 0±1℃. The concentration of sprayable 1-MCP(HarvistaTM) were treated 95, 125, 250 mg·L-1 and treated on 3, 2, 1 weeks before harvest date (WBH). Preharvest HarvistaTM treatment did not affect fruit quality attributes at harvest but titratable acid was higher in 2 WBH AVG (75 mg·L-1) treated fruit than in control fruit, and internal ethylene concentration (IEC) was lower in AVG treated fruit than in control fruit. During cold storage, fruit firmness and titratable acidity were higher in HarvistaTM treated fruit than in control fruit as storage duration progressed, while soluble solids concentration was not affected. IEC levels were not different among treatments at harvest. While the IEC level in control fruit reached to 326.4 μL·L-1 after 180 days cold storage, the IEC levels in 2, 3 WBH HarvistaTM (250 mg·L-1) treated fruit ranged from 17.9 to 32.4 μL·L-1. Therefore, this result indicates that preharvest HarvistaTM treatment should be another promising approach to retain fruit quality attributes in longterm cold stored ‘Fuji’ apples.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.