한우는 중형종으로 분류되는 만큼 일반적으로 대형종에 속하는 일부 외국의 육용우에 비해 성장률이 떨어진다. 때문에 한우개량에 있어서 성장률을 높이는 체형개량과 더불어 마블링을 높이는 육질개량이 필요하다. 이제까지 한우개량의 방법은 우수 보증씨수소의 정액으로 인공수정을 함으로서 목표를 달성하고자 노력하여 왔다. 하지만, 농가차원에서 한우 암소의 능력을 알아내고자 하는 노력은 거의 없었다고 ...
한우는 중형종으로 분류되는 만큼 일반적으로 대형종에 속하는 일부 외국의 육용우에 비해 성장률이 떨어진다. 때문에 한우개량에 있어서 성장률을 높이는 체형개량과 더불어 마블링을 높이는 육질개량이 필요하다. 이제까지 한우개량의 방법은 우수 보증씨수소의 정액으로 인공수정을 함으로서 목표를 달성하고자 노력하여 왔다. 하지만, 농가차원에서 한우 암소의 능력을 알아내고자 하는 노력은 거의 없었다고 해도 과언이 아니다. 그렇기 때문에 현재 농가에서 사육중인 한우 암소의 개체별 능력을 알아내고, 암소 개량을 통해 농가의 수익이 얼마나 증진되었는지에 대한 경제적인 분석이 중요한 것이다. 한우농가에서 송아지가 생산되어 출하하기까지는 거의 4년이란 시간이 걸리기 때문에 한우를 사육하고 출하하는 모든 단계에 대하여 농가 스스로가 수익을 파악하기란 쉬운 일이 아니다. 따라서 본 연구에서는 이러한 한우 암소의 능력을 살펴보기 위해 한국종축개량협회의 한우 거세우 혈통등록 정보와 축산물품질평가원의 도체성적자료를 활용하여 도체형질 및 경락 가격에 대한 개량효과와 가격기여도를 분석하고자 하였다. 또한 한우개량이 농가수익에 미치는 영향을 분석해 보고, 나아가 전체 한우산업에 대한 개량 정도의 가치도 함께 추정함으로써 한우산업 발전방안을 함께 모색해 보았다. 분석을 통해, 개량에서 최초로 시도되는 어미계대의 개량적 효과는 대체적으로 세대가 길어질수록 점차 우수해지는 경향이 있음이 밝혀졌다. 즉, 어미산차에서 전체적으로 2산~5산차까지 개량효과가 높아졌으며, 이후 조금 감소하다가 15산차 후부터 상승하는 것으로 나타났다. 출하개체의 출생지역과 출생연도, 출생계절, 도축연도, 도축계절은 각 효과 및 구간별로 유의적인 차이가 나타났다. 가격 기여도 분석 결과, 도체중은 경락가격과 부(負)의 관계를 보였다. 이는 도체중이 경락가격의 산정에서 큰 영향을 미치지 않기 때문인 것으로 사료된다. 하지만, 지육가격은 경락가격과 도체중의 곱으로 산정하는 것이기 때문에 큰 영향을 미치므로 양(陽)의 관계를 보였다. 등지방두께는 경락가격과 부의 값을 가지는 것으로 나타났는데, 등지방두께는 얇을수록, 배최장근단면적은 넓을수록, 근내지방도는 높을수록 가격을 잘 받을 수 있는 것으로 나타났다. 다음으로 준부분상관 자승값을 살펴보면, 경락가격에서는 근내지방도의 준부분상관 자승값이 매우 높게 나타났다. 이에 비해 나머지 형질들의 값들은 미미한 것으로 분석되었다. 하지만 지육가격에서는 도체중과 근내지방도의 준부분상관 자승값이 크게 나타난 반면, 나머지 형질들은 미미하였다. 이는 지육가격에서 도체중과 근내지방도가 많은 부분을 차지하고 있기 때문인 것으로 사료된다. R2 통계량은 회귀모델의 예측력 또는 설명력을 의미하는데, 독립변수에 의해 설명되는 비율을 말한다. 여기서는 경락가격은 0.62의 설명력을, 지육가격에서는 0.75의 설명력을 나타냈다. 또한 한우 거세우의 경락 가격과 지육가격을 100%로 가정한 뒤, 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께 및 근내지방도가 경락 가격과 지육가격에 차지하는 기여도를 2차원 원형그래프로 표시했는데, 그 결과를 살펴보면, 경락 가격에 대하여 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께 및 근내지방도의 기여도는 각각 0.17%, 2.02%, 6.52% 및 91.30%로 나타났고, 지육가격에 대하여 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께 및 근내지방도의 기여도는 각각 33.54%, 1.54%, 4.69% 및 60.23%로 나타났다. 경락가격과 지육가격 모두 근내지방도의 기여도가 가장 높았다. 이러한 결과를 바탕으로 농가단위 수익성 파악을 위한 분석 자료로 활용이 가능하며, 농가수익 증대효과를 추정할 수 있을 것으로 사료된다. 또한 도체형질에 따른 농가수익과 개량가치를 분석하기 위해 한국종축개량협회에서 개량컨설팅사업으로 유전능력평가된 개체를 파악하여 이용하였는데, 유전능력평가 성적 원 데이터를 성적 수준에 따라 A, B, C, D로 구분하여, 상위 25%(A), 하위 25%(D)의 개량가치를 산출하여 비교한 결과, 두 그룹간 출하개체 1두당 약 35만원의 차이를 나타냈다. 이 중 연간 혈통등록 정보가 있는 약 30만두 개체를 적용하여 농가수익(소득)을 추정하여 그룹 간 비교한 결과, A그룹의 개체들의 소득은 5,205억 원이고, D그룹의 개체들의 소득은 4,150억 원으로 약 1,000억 원의 소득이 차이나는 것으로 나타났다. 이를 기준으로 한우농가에서 연간 태어나는 송아지 두수를 약 70만두로 가정하였을 경우 연간 약 2,500억 원의 소득 증대 효과가 발생할 것으로 추정되었다.
한우는 중형종으로 분류되는 만큼 일반적으로 대형종에 속하는 일부 외국의 육용우에 비해 성장률이 떨어진다. 때문에 한우개량에 있어서 성장률을 높이는 체형개량과 더불어 마블링을 높이는 육질개량이 필요하다. 이제까지 한우개량의 방법은 우수 보증씨수소의 정액으로 인공수정을 함으로서 목표를 달성하고자 노력하여 왔다. 하지만, 농가차원에서 한우 암소의 능력을 알아내고자 하는 노력은 거의 없었다고 해도 과언이 아니다. 그렇기 때문에 현재 농가에서 사육중인 한우 암소의 개체별 능력을 알아내고, 암소 개량을 통해 농가의 수익이 얼마나 증진되었는지에 대한 경제적인 분석이 중요한 것이다. 한우농가에서 송아지가 생산되어 출하하기까지는 거의 4년이란 시간이 걸리기 때문에 한우를 사육하고 출하하는 모든 단계에 대하여 농가 스스로가 수익을 파악하기란 쉬운 일이 아니다. 따라서 본 연구에서는 이러한 한우 암소의 능력을 살펴보기 위해 한국종축개량협회의 한우 거세우 혈통등록 정보와 축산물품질평가원의 도체성적자료를 활용하여 도체형질 및 경락 가격에 대한 개량효과와 가격기여도를 분석하고자 하였다. 또한 한우개량이 농가수익에 미치는 영향을 분석해 보고, 나아가 전체 한우산업에 대한 개량 정도의 가치도 함께 추정함으로써 한우산업 발전방안을 함께 모색해 보았다. 분석을 통해, 개량에서 최초로 시도되는 어미계대의 개량적 효과는 대체적으로 세대가 길어질수록 점차 우수해지는 경향이 있음이 밝혀졌다. 즉, 어미산차에서 전체적으로 2산~5산차까지 개량효과가 높아졌으며, 이후 조금 감소하다가 15산차 후부터 상승하는 것으로 나타났다. 출하개체의 출생지역과 출생연도, 출생계절, 도축연도, 도축계절은 각 효과 및 구간별로 유의적인 차이가 나타났다. 가격 기여도 분석 결과, 도체중은 경락가격과 부(負)의 관계를 보였다. 이는 도체중이 경락가격의 산정에서 큰 영향을 미치지 않기 때문인 것으로 사료된다. 하지만, 지육가격은 경락가격과 도체중의 곱으로 산정하는 것이기 때문에 큰 영향을 미치므로 양(陽)의 관계를 보였다. 등지방두께는 경락가격과 부의 값을 가지는 것으로 나타났는데, 등지방두께는 얇을수록, 배최장근단면적은 넓을수록, 근내지방도는 높을수록 가격을 잘 받을 수 있는 것으로 나타났다. 다음으로 준부분상관 자승값을 살펴보면, 경락가격에서는 근내지방도의 준부분상관 자승값이 매우 높게 나타났다. 이에 비해 나머지 형질들의 값들은 미미한 것으로 분석되었다. 하지만 지육가격에서는 도체중과 근내지방도의 준부분상관 자승값이 크게 나타난 반면, 나머지 형질들은 미미하였다. 이는 지육가격에서 도체중과 근내지방도가 많은 부분을 차지하고 있기 때문인 것으로 사료된다. R2 통계량은 회귀모델의 예측력 또는 설명력을 의미하는데, 독립변수에 의해 설명되는 비율을 말한다. 여기서는 경락가격은 0.62의 설명력을, 지육가격에서는 0.75의 설명력을 나타냈다. 또한 한우 거세우의 경락 가격과 지육가격을 100%로 가정한 뒤, 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께 및 근내지방도가 경락 가격과 지육가격에 차지하는 기여도를 2차원 원형그래프로 표시했는데, 그 결과를 살펴보면, 경락 가격에 대하여 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께 및 근내지방도의 기여도는 각각 0.17%, 2.02%, 6.52% 및 91.30%로 나타났고, 지육가격에 대하여 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께 및 근내지방도의 기여도는 각각 33.54%, 1.54%, 4.69% 및 60.23%로 나타났다. 경락가격과 지육가격 모두 근내지방도의 기여도가 가장 높았다. 이러한 결과를 바탕으로 농가단위 수익성 파악을 위한 분석 자료로 활용이 가능하며, 농가수익 증대효과를 추정할 수 있을 것으로 사료된다. 또한 도체형질에 따른 농가수익과 개량가치를 분석하기 위해 한국종축개량협회에서 개량컨설팅사업으로 유전능력평가된 개체를 파악하여 이용하였는데, 유전능력평가 성적 원 데이터를 성적 수준에 따라 A, B, C, D로 구분하여, 상위 25%(A), 하위 25%(D)의 개량가치를 산출하여 비교한 결과, 두 그룹간 출하개체 1두당 약 35만원의 차이를 나타냈다. 이 중 연간 혈통등록 정보가 있는 약 30만두 개체를 적용하여 농가수익(소득)을 추정하여 그룹 간 비교한 결과, A그룹의 개체들의 소득은 5,205억 원이고, D그룹의 개체들의 소득은 4,150억 원으로 약 1,000억 원의 소득이 차이나는 것으로 나타났다. 이를 기준으로 한우농가에서 연간 태어나는 송아지 두수를 약 70만두로 가정하였을 경우 연간 약 2,500억 원의 소득 증대 효과가 발생할 것으로 추정되었다.
Hanwoo are a breed of cattle unique to Korea. They are an important genetic resource and a source of animal protein. However, the rearing conditions of Hanwoo are still unstable because of long-term cattle price decreases due to the imbalance between supply and demand caused by excessive numbers of ...
Hanwoo are a breed of cattle unique to Korea. They are an important genetic resource and a source of animal protein. However, the rearing conditions of Hanwoo are still unstable because of long-term cattle price decreases due to the imbalance between supply and demand caused by excessive numbers of head being raised. In this unstable situation, the most urgent task for farms to cope with the crisis is to secure competitiveness through productivity improvement and quality enhancement. Livestock improvement is a very important element of securing farm incomes in terms of the effective use of genetic resources. That is, securing farm incomes should be based on the systematic and continuous improvement of Hanwoo more than anything else, and selecting excellent cows and producing good quality calves are very important, both at the level of farms and at the level of the country. Livestock improvement processes refer to the processes of producing offspring through clear breed improvement while maintaining the uniformity of offspring with high genetic improvement value. Livestock improvement refers to continuous changes in the ability and appearance of livestock in the direction desired by humans. The direction of improvement changes according to age, and the ability and appearance of livestock vary accordingly. The current method of improvement is to test the offspring-producing ability of individual domestic animals and to discriminate between the animals that are superior and those that are inferior. That is, the individual domestic animals to be used are selected, and good offspring are produced through planned mating. Therefore, Hanwoo were improved from work cattle to meat cattle at a whole government level in the 1970s until the improvement was switched to meat quality-oriented improvement in 1992. Since Hanwoo generally show lower growth rates compared to foreign beef cattle, the direction of improvement of Hanwoo require both body type improvement to increase growth rates and meat quality improvement to increase marbling. Thus far, as a method for the improvement of Hanwoo cattle, efforts have been made to select guaranteed breeding bulls to achieve improvement goals through artificial insemination. However, it is within reason to say that few efforts have been made for systematic improvement and information management intended to determine the abilities of Hanwoo cows at the level of farms or at the level of government. The reason for this is that while cow improvement requires support by accurate descent information and carcass reports, as well as the involvement of great amounts of time and effort, bull improvement can lead to the improvement of the entire Hanwoo industry, even with a small number of heads so that improvement can be made in a short period of time. However, because there is a high percentage of cases of artificial insemination using the semen of certain breeding bulls, the genetic diversity of breeding bulls has become insufficient, and semen is not smoothly supplied. Therefore, determining the individual abilities of Hanwoo cows currently being raised by farms and conducting economic analyses to figure out the increases in farms’ revenues through cow improvement are extremely important. In addition, the effects of improvement on the entire Hanwoo industry should be maximized by improving male and female cattle simultaneously. The fact that the average calving number of Hanwoo cows is only 2.5 is becoming an obstacle to cow improvement. That is, even if Hanwoo cows have good abilities, they are not accurately evaluated because their abilities are not sufficiently utilized, or data for the evaluation of their offspring’s ability are insufficient. In addition, cow improvement cannot involve difficulties because each cow’s ability cannot be sufficiently identified with one or two calves, but also cows’ ability also varies with age. This is why Hanwoo improvement in Korea currently focuses on the semen of guaranteed breeding bulls and cannot depend on steer-oriented meat quality and carcass yield grades. The most accurate method of verifying a cow’s ability is to check the carcass records of their offspring (steers). To this end, cows’ offspring carcass records should be linked with their descent information to trace, investigate, and analyze their mothers’ and siblings’ abilities. In addition, since Hanwoo are classified into middle-types, their growth rates are generally lower compared to some meat cattle that fall under the large-type category in foreign countries. Therefore, Hanwoo improvement requires meat quality improvement, which would increase marbling along with body type improvement, consequently increasing growth rates. Since a period of almost four years is necessary for calves produced in Hanwoo farms to be shipped, farms cannot easily grasp revenues considering all the stages of raising and shipping Hanwoo. Therefore, in this study, to examine the ability of Hanwoo cows, information on Hanwoo steer descent registration from the Korea Animal Improvement Association, and carcass record data from the Korea Institute of Animal Products Quality Evaluation, were utilized to analyze the effects of improvement on carcass traits and auction prices and the level of contribution of improvement to prices. In addition, attempts were made to analyze the effects of the improvement of Hanwoo on farms’ incomes. In addition, this study was also intended to seek the direction of development of the Hanwoo industry by estimating the value of improvement of the Hanwoo industry. Through the analysis, it was found that the effects of improvement of the mother passage, in which improvement was attempted for the first time, tend to become better with each generation. That is, the effects of improvement tend to increase from the mother parity to parity 2–5, decrease a little thereafter, and increase again from parity 15. The areas, years, and sea
Hanwoo are a breed of cattle unique to Korea. They are an important genetic resource and a source of animal protein. However, the rearing conditions of Hanwoo are still unstable because of long-term cattle price decreases due to the imbalance between supply and demand caused by excessive numbers of head being raised. In this unstable situation, the most urgent task for farms to cope with the crisis is to secure competitiveness through productivity improvement and quality enhancement. Livestock improvement is a very important element of securing farm incomes in terms of the effective use of genetic resources. That is, securing farm incomes should be based on the systematic and continuous improvement of Hanwoo more than anything else, and selecting excellent cows and producing good quality calves are very important, both at the level of farms and at the level of the country. Livestock improvement processes refer to the processes of producing offspring through clear breed improvement while maintaining the uniformity of offspring with high genetic improvement value. Livestock improvement refers to continuous changes in the ability and appearance of livestock in the direction desired by humans. The direction of improvement changes according to age, and the ability and appearance of livestock vary accordingly. The current method of improvement is to test the offspring-producing ability of individual domestic animals and to discriminate between the animals that are superior and those that are inferior. That is, the individual domestic animals to be used are selected, and good offspring are produced through planned mating. Therefore, Hanwoo were improved from work cattle to meat cattle at a whole government level in the 1970s until the improvement was switched to meat quality-oriented improvement in 1992. Since Hanwoo generally show lower growth rates compared to foreign beef cattle, the direction of improvement of Hanwoo require both body type improvement to increase growth rates and meat quality improvement to increase marbling. Thus far, as a method for the improvement of Hanwoo cattle, efforts have been made to select guaranteed breeding bulls to achieve improvement goals through artificial insemination. However, it is within reason to say that few efforts have been made for systematic improvement and information management intended to determine the abilities of Hanwoo cows at the level of farms or at the level of government. The reason for this is that while cow improvement requires support by accurate descent information and carcass reports, as well as the involvement of great amounts of time and effort, bull improvement can lead to the improvement of the entire Hanwoo industry, even with a small number of heads so that improvement can be made in a short period of time. However, because there is a high percentage of cases of artificial insemination using the semen of certain breeding bulls, the genetic diversity of breeding bulls has become insufficient, and semen is not smoothly supplied. Therefore, determining the individual abilities of Hanwoo cows currently being raised by farms and conducting economic analyses to figure out the increases in farms’ revenues through cow improvement are extremely important. In addition, the effects of improvement on the entire Hanwoo industry should be maximized by improving male and female cattle simultaneously. The fact that the average calving number of Hanwoo cows is only 2.5 is becoming an obstacle to cow improvement. That is, even if Hanwoo cows have good abilities, they are not accurately evaluated because their abilities are not sufficiently utilized, or data for the evaluation of their offspring’s ability are insufficient. In addition, cow improvement cannot involve difficulties because each cow’s ability cannot be sufficiently identified with one or two calves, but also cows’ ability also varies with age. This is why Hanwoo improvement in Korea currently focuses on the semen of guaranteed breeding bulls and cannot depend on steer-oriented meat quality and carcass yield grades. The most accurate method of verifying a cow’s ability is to check the carcass records of their offspring (steers). To this end, cows’ offspring carcass records should be linked with their descent information to trace, investigate, and analyze their mothers’ and siblings’ abilities. In addition, since Hanwoo are classified into middle-types, their growth rates are generally lower compared to some meat cattle that fall under the large-type category in foreign countries. Therefore, Hanwoo improvement requires meat quality improvement, which would increase marbling along with body type improvement, consequently increasing growth rates. Since a period of almost four years is necessary for calves produced in Hanwoo farms to be shipped, farms cannot easily grasp revenues considering all the stages of raising and shipping Hanwoo. Therefore, in this study, to examine the ability of Hanwoo cows, information on Hanwoo steer descent registration from the Korea Animal Improvement Association, and carcass record data from the Korea Institute of Animal Products Quality Evaluation, were utilized to analyze the effects of improvement on carcass traits and auction prices and the level of contribution of improvement to prices. In addition, attempts were made to analyze the effects of the improvement of Hanwoo on farms’ incomes. In addition, this study was also intended to seek the direction of development of the Hanwoo industry by estimating the value of improvement of the Hanwoo industry. Through the analysis, it was found that the effects of improvement of the mother passage, in which improvement was attempted for the first time, tend to become better with each generation. That is, the effects of improvement tend to increase from the mother parity to parity 2–5, decrease a little thereafter, and increase again from parity 15. The areas, years, and sea
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