이 연구에서는 쌀 도정과정 중 부산물로 발생하는 쌀겨와 쌀 가공공정 중 발생하는 쌀뜨물을 기능성 소재로 활용하기 위해 I. orientalis(MFST-1)로 발효한 후, 그 추출물의 항산화 활성 및 알코올분해능 등을 평가하였으며, 그 결과를 바탕으로 단회성 급성 알코올 중독을 유발한 SD-rat을 이용하여 숙취해소 및 간 보호관련 활성을 검토하였다. 효모 증식속도는 쌀겨를 쌀뜨물과 같이 발효한 경우가 일반물로 발효했을 때 보다 빨랐으며, 또한 생리활성물질인 Total ...
이 연구에서는 쌀 도정과정 중 부산물로 발생하는 쌀겨와 쌀 가공공정 중 발생하는 쌀뜨물을 기능성 소재로 활용하기 위해 I. orientalis(MFST-1)로 발효한 후, 그 추출물의 항산화 활성 및 알코올분해능 등을 평가하였으며, 그 결과를 바탕으로 단회성 급성 알코올 중독을 유발한 SD-rat을 이용하여 숙취해소 및 간 보호관련 활성을 검토하였다. 효모 증식속도는 쌀겨를 쌀뜨물과 같이 발효한 경우가 일반물로 발효했을 때 보다 빨랐으며, 또한 생리활성물질인 Total polyphenol, Total flavonoid, 유리아미노산의 생성도 일반물로 발효한 경우보다 많은 것으로 나타났다. 각 추출물의 항산화활성 및 알코올분해능을 평가한 결과, 총 항산화능, CUPRAC은 발효에 의해서 그 활성이 증가하는 것으로 나타났으며, DPPH radical 소거능은 쌀뜨물 이용 쌀겨발효추출물과 DW이용 쌀겨 발효추출물과 비슷한 활성을 나타내었다. 알코올 분해능(ADH, ALDH activity)은 쌀뜨물 이용 쌀겨발효추출물이 대조군 및 DW 이용 쌀겨발효추출물보다 유의적으로 그 활성이 증가한 것으로 나타났다. 대장암 세포(HT-29)를 이용한 in vitro 실험을 통해 각 추출물의 암세포 증식 억제능을 평가한 결과 쌀뜨물로 발효한 쌀겨추출물이 DW로 발효한 쌀겨추출물 보다 억제능이 높았으며 또한 증식 억제능이 발효에 의해서 20% 상승하였다. 백서(Sprague-Dawley rat)를 이용한 in vivo 실험을 통해 쌀뜨물이용 쌀겨 발효 추출물의 숙취해소 및 간 보호 관련 활성을 평가한 결과, SD-rat의 혈중 알코올 농도는 추출물의 투여로 빠르게 감소되었으며, 간 조직 내 Acetaldehyde농도 및 혈 중 GOT, GPT 활성 역시 쌀뜨물이용 쌀겨 발효추출물에서 감소한 것으로 나타났다. 이상의 결과로부터 쌀뜨물이용 쌀겨 발효추출물은 우수한 항산화 활성, 숙취해소효과, 간 보호효과, 대장암 증식 억제효과를 가지는 것으로 나타났으며, 발효를 통하여 이러한 활성이 더욱 더 증가된 것으로 나타났다. 이 연구결과는 쌀뜨물과 쌀겨의 효과적 이용 방안을 제시하고, 기능성식품소재로써의 활용에 대한 중요한 자료를 제공할 것으로 사료된다.
이 연구에서는 쌀 도정과정 중 부산물로 발생하는 쌀겨와 쌀 가공공정 중 발생하는 쌀뜨물을 기능성 소재로 활용하기 위해 I. orientalis(MFST-1)로 발효한 후, 그 추출물의 항산화 활성 및 알코올분해능 등을 평가하였으며, 그 결과를 바탕으로 단회성 급성 알코올 중독을 유발한 SD-rat을 이용하여 숙취해소 및 간 보호관련 활성을 검토하였다. 효모 증식속도는 쌀겨를 쌀뜨물과 같이 발효한 경우가 일반물로 발효했을 때 보다 빨랐으며, 또한 생리활성물질인 Total polyphenol, Total flavonoid, 유리아미노산의 생성도 일반물로 발효한 경우보다 많은 것으로 나타났다. 각 추출물의 항산화활성 및 알코올분해능을 평가한 결과, 총 항산화능, CUPRAC은 발효에 의해서 그 활성이 증가하는 것으로 나타났으며, DPPH radical 소거능은 쌀뜨물 이용 쌀겨발효추출물과 DW이용 쌀겨 발효추출물과 비슷한 활성을 나타내었다. 알코올 분해능(ADH, ALDH activity)은 쌀뜨물 이용 쌀겨발효추출물이 대조군 및 DW 이용 쌀겨발효추출물보다 유의적으로 그 활성이 증가한 것으로 나타났다. 대장암 세포(HT-29)를 이용한 in vitro 실험을 통해 각 추출물의 암세포 증식 억제능을 평가한 결과 쌀뜨물로 발효한 쌀겨추출물이 DW로 발효한 쌀겨추출물 보다 억제능이 높았으며 또한 증식 억제능이 발효에 의해서 20% 상승하였다. 백서(Sprague-Dawley rat)를 이용한 in vivo 실험을 통해 쌀뜨물이용 쌀겨 발효 추출물의 숙취해소 및 간 보호 관련 활성을 평가한 결과, SD-rat의 혈중 알코올 농도는 추출물의 투여로 빠르게 감소되었으며, 간 조직 내 Acetaldehyde농도 및 혈 중 GOT, GPT 활성 역시 쌀뜨물이용 쌀겨 발효추출물에서 감소한 것으로 나타났다. 이상의 결과로부터 쌀뜨물이용 쌀겨 발효추출물은 우수한 항산화 활성, 숙취해소효과, 간 보호효과, 대장암 증식 억제효과를 가지는 것으로 나타났으며, 발효를 통하여 이러한 활성이 더욱 더 증가된 것으로 나타났다. 이 연구결과는 쌀뜨물과 쌀겨의 효과적 이용 방안을 제시하고, 기능성식품소재로써의 활용에 대한 중요한 자료를 제공할 것으로 사료된다.
Previous studies have shown that rice bran extract fermented by I. Orientalis(MFST-1) have several bioactivities including ameliorating effects on oxidative stress and allergy symptom. In this study, It was evaluated the changes of biological activities of the rice bran when it was fermented with ri...
Previous studies have shown that rice bran extract fermented by I. Orientalis(MFST-1) have several bioactivities including ameliorating effects on oxidative stress and allergy symptom. In this study, It was evaluated the changes of biological activities of the rice bran when it was fermented with rice rinsing water instead of normal water for its useful use. The fermentation time of rice bran mixed with rice rinsing water is shorter than those of rice bran mixed with normal water. Contents of total polyphenol , total flavonoid and free amino acid of extract of rice bran fermented with rice rinsing water are higher than those of extract of rice bran fermented with normal water. Antioxidant and alcohol metabolic activity of the extracts were evaluated. Extract of rice bran fermented with rice rinsing water shows a higher activities in ABTS radical scavenging ability and CUPRAC experiment than those of control group and DPPH racial scavenging ability is similar to the control group. Alcohol dehydrogenase(ADH) and aldehyde dehydrogenase(ALDH) play important roles in the metabolism of alcohols and aldehyde. Then we confirmed the activities of the two enzymes for the extracts. Extract of rice bran fermented with rice rinsing water significantly increase the activities of ADH and ALDH. We also confirm through in vitro experiments using colon cancer cells(HT-29) that proliferation of the cell of HT-29 was inhibited by 20%. Based on the findings, It was confirmed that extract of rice bran fermented with rice rinsing water have an ameliorating effects on hangover and liver damages caused by alcohol through in vivo experiment using Sprague-Dawley rats which causes transient acute alcoholism. Alcohol concentration and the activity of GOT/GPT in blood and acetaldehyde concentration in hepatic tissue are decreased fast in the group treated with extract of rice bran fermented with rice rinsing water. Taken together, extract of rice bran fermented with rice rinsing water has a good antioxidant effect, healing a hangover effect, protection effect of liver damage, and inhibition effect of colon cancer cells growth. This study give an useful information for using rice rinsing water and rice bran as functional materials.
Previous studies have shown that rice bran extract fermented by I. Orientalis(MFST-1) have several bioactivities including ameliorating effects on oxidative stress and allergy symptom. In this study, It was evaluated the changes of biological activities of the rice bran when it was fermented with rice rinsing water instead of normal water for its useful use. The fermentation time of rice bran mixed with rice rinsing water is shorter than those of rice bran mixed with normal water. Contents of total polyphenol , total flavonoid and free amino acid of extract of rice bran fermented with rice rinsing water are higher than those of extract of rice bran fermented with normal water. Antioxidant and alcohol metabolic activity of the extracts were evaluated. Extract of rice bran fermented with rice rinsing water shows a higher activities in ABTS radical scavenging ability and CUPRAC experiment than those of control group and DPPH racial scavenging ability is similar to the control group. Alcohol dehydrogenase(ADH) and aldehyde dehydrogenase(ALDH) play important roles in the metabolism of alcohols and aldehyde. Then we confirmed the activities of the two enzymes for the extracts. Extract of rice bran fermented with rice rinsing water significantly increase the activities of ADH and ALDH. We also confirm through in vitro experiments using colon cancer cells(HT-29) that proliferation of the cell of HT-29 was inhibited by 20%. Based on the findings, It was confirmed that extract of rice bran fermented with rice rinsing water have an ameliorating effects on hangover and liver damages caused by alcohol through in vivo experiment using Sprague-Dawley rats which causes transient acute alcoholism. Alcohol concentration and the activity of GOT/GPT in blood and acetaldehyde concentration in hepatic tissue are decreased fast in the group treated with extract of rice bran fermented with rice rinsing water. Taken together, extract of rice bran fermented with rice rinsing water has a good antioxidant effect, healing a hangover effect, protection effect of liver damage, and inhibition effect of colon cancer cells growth. This study give an useful information for using rice rinsing water and rice bran as functional materials.
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