[학위논문]한우 비육후기에 설탕 및 무기물 첨가 급여가 도체특성에 미치는 영향 Effects of Black SugarⓇ and MineralⓇ Feed on voluntary intake and Meat Quality of Hanwoo Steers in Final fattening원문보기
본 연구는 설탕Ⓡ 및 무기물Ⓡ을 비육 거세 한우 후기(24개월령)에 급여하여 설탕Ⓡ 및 무기물Ⓡ 급여 효과를 알아보고자, 무처리구(이하 C: 농후사료 자유채식, 볏짚 1kg), 농후사료 자유채식+볏짚 1kg+ 흑설탕Ⓡ 100g + 무기물Ⓡ 100g 급여구 (이하 T1) 그리고 농후사료 자유채식+볏짚 1kg+ 흑설탕Ⓡ 150g + 무기물Ⓡ 50g 급여구 (이하 T2)로 3처리로 실시하였다. 이에 대한 조사 항목으로서는 사료섭취량, 일당증체량, 육량등급 및 육질등급을 조사하였으며 그 결과는 아래와 같다. 시험기간 동안 1일 평균 채식량은 T2 (12.3kg) > T1 (11.3kg) > C (11.2kg) 구 순으로 나타났지만 유의적인 차이는 없었다. 종료 시 체중은 T2 > C > T1구 순으로 높게 나타났다 (p<0.05). 총 증체량 및 일당 증체량은 T2 > C > T1 구 순으로 나타났지만 유의적인 차이는 없었다. ...
본 연구는 설탕Ⓡ 및 무기물Ⓡ을 비육 거세 한우 후기(24개월령)에 급여하여 설탕Ⓡ 및 무기물Ⓡ 급여 효과를 알아보고자, 무처리구(이하 C: 농후사료 자유채식, 볏짚 1kg), 농후사료 자유채식+볏짚 1kg+ 흑설탕Ⓡ 100g + 무기물Ⓡ 100g 급여구 (이하 T1) 그리고 농후사료 자유채식+볏짚 1kg+ 흑설탕Ⓡ 150g + 무기물Ⓡ 50g 급여구 (이하 T2)로 3처리로 실시하였다. 이에 대한 조사 항목으로서는 사료섭취량, 일당증체량, 육량등급 및 육질등급을 조사하였으며 그 결과는 아래와 같다. 시험기간 동안 1일 평균 채식량은 T2 (12.3kg) > T1 (11.3kg) > C (11.2kg) 구 순으로 나타났지만 유의적인 차이는 없었다. 종료 시 체중은 T2 > C > T1구 순으로 높게 나타났다 (p<0.05). 총 증체량 및 일당 증체량은 T2 > C > T1 구 순으로 나타났지만 유의적인 차이는 없었다. 도체중은 T2 > C > T1 구 순으로 유의적인 차이를 보였다. 육량에 관련된 등지방두께, 등심단면적 및 육량등급은 시험구 간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 육질을 판단하는 항목 중 가장 중요한 근내지방도는 T2 (5.67) > T1 (4.67) > C (3.67) 구 순으로 유의적인 차이를 나타냈다. 그러나 육색, 지방색, 성숙도, 조직감, 육질등급은 시험구 간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 이상 결과를 종합해 볼 때, T2구 (설탕Ⓡ 150g + 무기물Ⓡ 50g 첨가)는 증체 및 육질 향상에 영향을 미치는 것으로 생각 된다.
본 연구는 설탕Ⓡ 및 무기물Ⓡ을 비육 거세 한우 후기(24개월령)에 급여하여 설탕Ⓡ 및 무기물Ⓡ 급여 효과를 알아보고자, 무처리구(이하 C: 농후사료 자유채식, 볏짚 1kg), 농후사료 자유채식+볏짚 1kg+ 흑설탕Ⓡ 100g + 무기물Ⓡ 100g 급여구 (이하 T1) 그리고 농후사료 자유채식+볏짚 1kg+ 흑설탕Ⓡ 150g + 무기물Ⓡ 50g 급여구 (이하 T2)로 3처리로 실시하였다. 이에 대한 조사 항목으로서는 사료섭취량, 일당증체량, 육량등급 및 육질등급을 조사하였으며 그 결과는 아래와 같다. 시험기간 동안 1일 평균 채식량은 T2 (12.3kg) > T1 (11.3kg) > C (11.2kg) 구 순으로 나타났지만 유의적인 차이는 없었다. 종료 시 체중은 T2 > C > T1구 순으로 높게 나타났다 (p<0.05). 총 증체량 및 일당 증체량은 T2 > C > T1 구 순으로 나타났지만 유의적인 차이는 없었다. 도체중은 T2 > C > T1 구 순으로 유의적인 차이를 보였다. 육량에 관련된 등지방두께, 등심단면적 및 육량등급은 시험구 간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 육질을 판단하는 항목 중 가장 중요한 근내지방도는 T2 (5.67) > T1 (4.67) > C (3.67) 구 순으로 유의적인 차이를 나타냈다. 그러나 육색, 지방색, 성숙도, 조직감, 육질등급은 시험구 간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 이상 결과를 종합해 볼 때, T2구 (설탕Ⓡ 150g + 무기물Ⓡ 50g 첨가)는 증체 및 육질 향상에 영향을 미치는 것으로 생각 된다.
This study was carried out investigate the effects of dietary addition of mineral and sugar on the dry matter intake, daily gain, yield grade and quality grade of Hanwoo (Bos taurus coreanae) steers. Three diets fed to steers included a control diet (concentrate mix and rice straw : C) and two treat...
This study was carried out investigate the effects of dietary addition of mineral and sugar on the dry matter intake, daily gain, yield grade and quality grade of Hanwoo (Bos taurus coreanae) steers. Three diets fed to steers included a control diet (concentrate mix and rice straw : C) and two treatments diet (control diet + black sugar 100g + mineral 100g : T1, and control diet + black sugar 150g + mineral 50g : T2). The results are summarized as follows; total feeding intake, body weight gain and daily gain did not differ significantly among the three treatments. Cold carcass weight was significantly (p < 0.05) higher in T2 than in the other two treatments (C and T1). There was no significant difference in Yield traits of back fat thickness, longissimus muscle area and yield grade among the three treatments (C, T1 and T2). Marbling score showed significantly (p T1(4.67) > C (3.67). Meat color, fat color, texture and maturity were no significant difference. Quality grade was higher in T2 than in the other two treatments ( C and T1), but there was no significant difference. The results show that marbling score and quality grade of Hanwoo can be increased by high dry matter intake with feeding addition of mineral and sugar
This study was carried out investigate the effects of dietary addition of mineral and sugar on the dry matter intake, daily gain, yield grade and quality grade of Hanwoo (Bos taurus coreanae) steers. Three diets fed to steers included a control diet (concentrate mix and rice straw : C) and two treatments diet (control diet + black sugar 100g + mineral 100g : T1, and control diet + black sugar 150g + mineral 50g : T2). The results are summarized as follows; total feeding intake, body weight gain and daily gain did not differ significantly among the three treatments. Cold carcass weight was significantly (p < 0.05) higher in T2 than in the other two treatments (C and T1). There was no significant difference in Yield traits of back fat thickness, longissimus muscle area and yield grade among the three treatments (C, T1 and T2). Marbling score showed significantly (p T1(4.67) > C (3.67). Meat color, fat color, texture and maturity were no significant difference. Quality grade was higher in T2 than in the other two treatments ( C and T1), but there was no significant difference. The results show that marbling score and quality grade of Hanwoo can be increased by high dry matter intake with feeding addition of mineral and sugar
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