오존/AOP 및 활성탄에 의한 미량유기물질과 2-MIB & Geosmin Removal Characteristics of Trace Organics and 2-MIB & Geosmin by Using Ozone/AOP and Granular Activated Carbon원문보기
최근 정수처리시설에서 맛·냄새 문제로 인하여 시민들의 상수도 수질에 불신 등이 많아 사회적 문제로 대두되고 있으며, 이에 각 정수장에서는 기존 정수처리시설로 제거하지 못하는 미량유기물질 등의 처리에 세심한 관심을 기울이고 있는 실정이다.
이에 본 연구에서는 정수처리공정에서 미량유기물질과 맛·냄새물질인 2-methylisoborneol (2─MIB)와 geosmin의 제거특성을 파악하기 위하여 오존 및 advanced oxidation process (AOP)와 입상활성탄으로 구성된 biological activated carbon (...
최근 정수처리시설에서 맛·냄새 문제로 인하여 시민들의 상수도 수질에 불신 등이 많아 사회적 문제로 대두되고 있으며, 이에 각 정수장에서는 기존 정수처리시설로 제거하지 못하는 미량유기물질 등의 처리에 세심한 관심을 기울이고 있는 실정이다.
이에 본 연구에서는 정수처리공정에서 미량유기물질과 맛·냄새물질인 2-methylisoborneol (2─MIB)와 geosmin의 제거특성을 파악하기 위하여 오존 및 advanced oxidation process (AOP)와 입상활성탄으로 구성된 biological activated carbon (BAC)공정과 활성탄 단독공정인 granular activated carbon (GAC)공정에 대한 pilot plant를 수행하였다.
본 연구에서 얻어진 결과는 아래와 같다
팔당상수원을 원수로 사용하고 있는 H정수장 운전 결과, 2─MIB 159ng/L, geosmin 371ng/L의 고농도에서 오존 1.0㎎/L 주입시 42%, 86%의 제거율을 나타냈으며 H2O2 0.5㎎/L를 추가주입한 AOP 공정에서 각각 58%, 90%의 제거율 상승을 나타냈다. 또한 활성탄지의 Bed Volume 35,000 상태에서 BAC공정은 99.8%의 제거율을 나타냈으며 GAC 공정에서 2ng/L이하의 양호한 처리성능을 보였다. 다양한 미량유기물질 및 맛·냄새 물질의 지속적인 제거를 위해서는 오존/AOP와 활성탄의 처리효과를 조합한 BAC 공정이 효과적으로 나타났으며, 활성탄지의 흡착능을 지속적으로 유지하기 위해서 유입농도에 따른 오존/AOP 공정의 최적화가 필요한 것으로 판단된다.
최근 정수처리시설에서 맛·냄새 문제로 인하여 시민들의 상수도 수질에 불신 등이 많아 사회적 문제로 대두되고 있으며, 이에 각 정수장에서는 기존 정수처리시설로 제거하지 못하는 미량유기물질 등의 처리에 세심한 관심을 기울이고 있는 실정이다.
이에 본 연구에서는 정수처리공정에서 미량유기물질과 맛·냄새물질인 2-methylisoborneol (2─MIB)와 geosmin의 제거특성을 파악하기 위하여 오존 및 advanced oxidation process (AOP)와 입상활성탄으로 구성된 biological activated carbon (BAC)공정과 활성탄 단독공정인 granular activated carbon (GAC)공정에 대한 pilot plant를 수행하였다.
본 연구에서 얻어진 결과는 아래와 같다
팔당상수원을 원수로 사용하고 있는 H정수장 운전 결과, 2─MIB 159ng/L, geosmin 371ng/L의 고농도에서 오존 1.0㎎/L 주입시 42%, 86%의 제거율을 나타냈으며 H2O2 0.5㎎/L를 추가주입한 AOP 공정에서 각각 58%, 90%의 제거율 상승을 나타냈다. 또한 활성탄지의 Bed Volume 35,000 상태에서 BAC공정은 99.8%의 제거율을 나타냈으며 GAC 공정에서 2ng/L이하의 양호한 처리성능을 보였다. 다양한 미량유기물질 및 맛·냄새 물질의 지속적인 제거를 위해서는 오존/AOP와 활성탄의 처리효과를 조합한 BAC 공정이 효과적으로 나타났으며, 활성탄지의 흡착능을 지속적으로 유지하기 위해서 유입농도에 따른 오존/AOP 공정의 최적화가 필요한 것으로 판단된다.
Recently, citizens' distrust on the taste & odor problems in tap water quality have been more becoming a social problem. Therfore, each water treatment plant has a close attention to the removal of micro organic materials not removed by conventional water treatment process.
This study was conducted...
Recently, citizens' distrust on the taste & odor problems in tap water quality have been more becoming a social problem. Therfore, each water treatment plant has a close attention to the removal of micro organic materials not removed by conventional water treatment process.
This study was conducted to assess the removal characteristics of taste and odor causing compounds(2─MIB and geosmin) and trace organic contaminants. GAC and BAC process consisting of Ozone/AOP and activated carbon was applied. As a result, the influent concentration of 2─MIB 159ng/L and geosmin 371ng/L were removed 42% and 86% by ozone 1.0㎎/L, and 58%, 90% by AOP(ozone 1.0㎎/L + H2O2 0.5㎎/L). Also it showed less than 2ng/L effluent in GAC process and 99.8% removal efficiency in BAC process. Therefore, BAC process combining Ozone/AOP and activated carbon is effective for persistent removal of micro organic matters, taste and odor. When the inlet of the long-term taste and odor causing compounds is forecasted, it is important to maintain the adsorption capacity of activated carbon by the optimization of Ozone/AOP Process according to influent concentraions.
Recently, citizens' distrust on the taste & odor problems in tap water quality have been more becoming a social problem. Therfore, each water treatment plant has a close attention to the removal of micro organic materials not removed by conventional water treatment process.
This study was conducted to assess the removal characteristics of taste and odor causing compounds(2─MIB and geosmin) and trace organic contaminants. GAC and BAC process consisting of Ozone/AOP and activated carbon was applied. As a result, the influent concentration of 2─MIB 159ng/L and geosmin 371ng/L were removed 42% and 86% by ozone 1.0㎎/L, and 58%, 90% by AOP(ozone 1.0㎎/L + H2O2 0.5㎎/L). Also it showed less than 2ng/L effluent in GAC process and 99.8% removal efficiency in BAC process. Therefore, BAC process combining Ozone/AOP and activated carbon is effective for persistent removal of micro organic matters, taste and odor. When the inlet of the long-term taste and odor causing compounds is forecasted, it is important to maintain the adsorption capacity of activated carbon by the optimization of Ozone/AOP Process according to influent concentraions.
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