전정방법 및 시비처리 정도가 하이부시 블루베리 '저지'품종의 생육에 미치는 영향 The effect of Pruning Method and Fertilizing Rate on Growth and Development in 'Jersey' Highbush Blueberry Cultivar원문보기
본 연구는 전정방법 및 시비처리 정도가 하이부시 블루베리 ‘저지’품종의 생육에 미치는 영향을 알아보기 위하여 수행하였다. 솎음전정이 강할수록 지제부에서 발생한 흡지수가 많고, 흡지의 총 생장길이도 길었고, 평균신초의 길이도 길어지는 경향을 보였으며, 결과모지 및 결과지로 판단되는 20cm이상되는 가지의 비율도 높게 나타났다. 2013년 11월과 2014년 3월에 채취한 블루베리 신초 내 전분함량을 분석한 결과 처리간 큰 유의차는 없었으나, 11월에 비해 3월 전분함량이 전반적으로 감소하였다. 2013년 11월 신초 내 ...
본 연구는 전정방법 및 시비처리 정도가 하이부시 블루베리 ‘저지’품종의 생육에 미치는 영향을 알아보기 위하여 수행하였다. 솎음전정이 강할수록 지제부에서 발생한 흡지수가 많고, 흡지의 총 생장길이도 길었고, 평균신초의 길이도 길어지는 경향을 보였으며, 결과모지 및 결과지로 판단되는 20cm이상되는 가지의 비율도 높게 나타났다. 2013년 11월과 2014년 3월에 채취한 블루베리 신초 내 전분함량을 분석한 결과 처리간 큰 유의차는 없었으나, 11월에 비해 3월 전분함량이 전반적으로 감소하였다. 2013년 11월 신초 내 유리당 함량 분석 결과 주요 유리당인 글루코즈와 프럭토즈는 전정의 정도가 강할수록 함량이 높았고, 권장시비를 한 경우가 반량시비 및 무시비에 비해 유리당 함량이 높은 것으로 나타났다. 2014년 3월 신초에서는 자일리톨을 제외한 솔비톨, 글루코즈, 프럭토즈, 수크로즈의 함량이 모두 증가하였지만 처리간 유의차는 없었다. 신초 내 꽃눈동해 조사결과 솎음전정 처리에 비해 절단전정 처리에서 동해피해율이 높았고, 절단전정 무시비 처리에서 피해율이 가장 높았다. 과실특성에 있어서는 솎음전정이 강할수록 2013년에는 종경과 과중이 높게 나왔으며, 2014년에는 횡경과 과중, 당도가 높게 나왔다. 과실생산량은 시비처리보다 전정방법이 더 큰 영향을 미쳤으며, 솎음전정 정도가 강할수록 수확증가율이 높았고, 과일의 숙기가 빨라졌다.
본 연구는 전정방법 및 시비처리 정도가 하이부시 블루베리 ‘저지’품종의 생육에 미치는 영향을 알아보기 위하여 수행하였다. 솎음전정이 강할수록 지제부에서 발생한 흡지수가 많고, 흡지의 총 생장길이도 길었고, 평균신초의 길이도 길어지는 경향을 보였으며, 결과모지 및 결과지로 판단되는 20cm이상되는 가지의 비율도 높게 나타났다. 2013년 11월과 2014년 3월에 채취한 블루베리 신초 내 전분함량을 분석한 결과 처리간 큰 유의차는 없었으나, 11월에 비해 3월 전분함량이 전반적으로 감소하였다. 2013년 11월 신초 내 유리당 함량 분석 결과 주요 유리당인 글루코즈와 프럭토즈는 전정의 정도가 강할수록 함량이 높았고, 권장시비를 한 경우가 반량시비 및 무시비에 비해 유리당 함량이 높은 것으로 나타났다. 2014년 3월 신초에서는 자일리톨을 제외한 솔비톨, 글루코즈, 프럭토즈, 수크로즈의 함량이 모두 증가하였지만 처리간 유의차는 없었다. 신초 내 꽃눈동해 조사결과 솎음전정 처리에 비해 절단전정 처리에서 동해피해율이 높았고, 절단전정 무시비 처리에서 피해율이 가장 높았다. 과실특성에 있어서는 솎음전정이 강할수록 2013년에는 종경과 과중이 높게 나왔으며, 2014년에는 횡경과 과중, 당도가 높게 나왔다. 과실생산량은 시비처리보다 전정방법이 더 큰 영향을 미쳤으며, 솎음전정 정도가 강할수록 수확증가율이 높았고, 과일의 숙기가 빨라졌다.
This work was carried out to examine the effect of pruning method and fertilizing rate on growth and development in 'Jersey' highbush blueberry cultivar. The stronger degree of thining-out in blueberries, the more suckers occurred in crown and the total length of sucker and the average length of the...
This work was carried out to examine the effect of pruning method and fertilizing rate on growth and development in 'Jersey' highbush blueberry cultivar. The stronger degree of thining-out in blueberries, the more suckers occurred in crown and the total length of sucker and the average length of the new shoot also showed a tendency to be longer, the ratio of branches that are at least 20cm which determined the mother branch with fruiting twig and bearing branch also showed a tendency to be higher. The November 2013 analysis of the starch content in blueberry shoots taken in March 2014 dosen’t show significant difference between those that were treated great, compared to November reduced the overall amount of starch in March. In November 2013 free sugar content analysis, the stronger degree of pruning, the higher content of glucose and fructose of the major free sugar, the recommended fertilization was found higher than the half and none fertilization in the content of free sugar. The shoot of blueberry in March 2014 increased both the amount of sorbitol, glucose, fructose, sucrose, except for xylitol, but there was no significant difference between the treatment. The result of the survey of freezing injury in flower bud was found that damage ratio is higher in back pruning treatment than thining-out, the highest damage ratio is back prning and none fertilizing treatment. In fruit's characteristics, the stronger degree of thining-out, the higher fruit length and weight in 2013, fruit diameter, weight and TSS in 2014. Pruning method had a greater impact than fertilization in fruit yield, the stronger the degree of thining-out, the higher yield growth rate and the faster fruit's maturity.
This work was carried out to examine the effect of pruning method and fertilizing rate on growth and development in 'Jersey' highbush blueberry cultivar. The stronger degree of thining-out in blueberries, the more suckers occurred in crown and the total length of sucker and the average length of the new shoot also showed a tendency to be longer, the ratio of branches that are at least 20cm which determined the mother branch with fruiting twig and bearing branch also showed a tendency to be higher. The November 2013 analysis of the starch content in blueberry shoots taken in March 2014 dosen’t show significant difference between those that were treated great, compared to November reduced the overall amount of starch in March. In November 2013 free sugar content analysis, the stronger degree of pruning, the higher content of glucose and fructose of the major free sugar, the recommended fertilization was found higher than the half and none fertilization in the content of free sugar. The shoot of blueberry in March 2014 increased both the amount of sorbitol, glucose, fructose, sucrose, except for xylitol, but there was no significant difference between the treatment. The result of the survey of freezing injury in flower bud was found that damage ratio is higher in back pruning treatment than thining-out, the highest damage ratio is back prning and none fertilizing treatment. In fruit's characteristics, the stronger degree of thining-out, the higher fruit length and weight in 2013, fruit diameter, weight and TSS in 2014. Pruning method had a greater impact than fertilization in fruit yield, the stronger the degree of thining-out, the higher yield growth rate and the faster fruit's maturity.
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