사회적, 환경적 요인에 의한 식습관 및 생활습관의 변화는 영양의 불균형은 물론 각종 건강관련 질환을 초래한다. 부족한 영양소의 보충, 질병을 예방하고자하는 의식이 확산됨에 따라 건강기능식품에 관심도가 높아지고 있다. 따라서 본 연구는 어린이들의 건강기능식품 섭취실태 및 선호도를 알아보기 위해서 만4-12세 자녀를 둔 부모 167명을 대상으로 설문조사를 실시했다. 분석은 SPSSWIN 21.0 프로그램을 사용하였다.
본 조사에서 어린이들의 건강기능식품 섭취경험율이 84.4%로 나타났고, 부모가 섭취경험이 있는 경우 자녀의 ...
사회적, 환경적 요인에 의한 식습관 및 생활습관의 변화는 영양의 불균형은 물론 각종 건강관련 질환을 초래한다. 부족한 영양소의 보충, 질병을 예방하고자하는 의식이 확산됨에 따라 건강기능식품에 관심도가 높아지고 있다. 따라서 본 연구는 어린이들의 건강기능식품 섭취실태 및 선호도를 알아보기 위해서 만4-12세 자녀를 둔 부모 167명을 대상으로 설문조사를 실시했다. 분석은 SPSSWIN 21.0 프로그램을 사용하였다.
본 조사에서 어린이들의 건강기능식품 섭취경험율이 84.4%로 나타났고, 부모가 섭취경험이 있는 경우 자녀의 섭취경험율이 88.7%로 높게 나타났다. 섭취이유로는 면역력 증진이 가장 높게 나타났고, 섭취품목은 종합비타민이 가장 높게 나타났다. 부모의 73.7%가 건강기능식품의 성분과 효능을 알고 있는 반면 건강기능식품 마크는 인지도는 41.9%로 상대적으로 낮게 나타났다. 어린이들은 딸기맛, 포도맛 등 과일 맛을 선호하며, 제형은 젤리형태를 선호하는 것으로 조사되었다. 먹기 좋은 타입은 씹어서 먹는 타입이 가장 높게 조사됐고, 포장형태는 뚜껑을 돌려서 여는 병이 가장 높게 조사되었다. 어린이들은 캐릭터가 들어있는 제품을 선호하는 것으로 나타났다. 어린이들은 하루 세끼 규칙적인 식사를 하는 것으로 조사되었으나 52%가 편식을 하는 식습관을 갖고 있는 것으로 나타났다. 또한 매일 30분 이상의 신체활동을 하며, 적절한 수면을 취하는 것으로 조사되었다.
본 연구를 토대로 어린이 건강기능식품을 개발하면 좀 더 손쉽게 챙겨먹고 맛있게 먹을 수 있는 제품의 개발이 가능할 것으로 전망된다.
사회적, 환경적 요인에 의한 식습관 및 생활습관의 변화는 영양의 불균형은 물론 각종 건강관련 질환을 초래한다. 부족한 영양소의 보충, 질병을 예방하고자하는 의식이 확산됨에 따라 건강기능식품에 관심도가 높아지고 있다. 따라서 본 연구는 어린이들의 건강기능식품 섭취실태 및 선호도를 알아보기 위해서 만4-12세 자녀를 둔 부모 167명을 대상으로 설문조사를 실시했다. 분석은 SPSSWIN 21.0 프로그램을 사용하였다.
본 조사에서 어린이들의 건강기능식품 섭취경험율이 84.4%로 나타났고, 부모가 섭취경험이 있는 경우 자녀의 섭취경험율이 88.7%로 높게 나타났다. 섭취이유로는 면역력 증진이 가장 높게 나타났고, 섭취품목은 종합비타민이 가장 높게 나타났다. 부모의 73.7%가 건강기능식품의 성분과 효능을 알고 있는 반면 건강기능식품 마크는 인지도는 41.9%로 상대적으로 낮게 나타났다. 어린이들은 딸기맛, 포도맛 등 과일 맛을 선호하며, 제형은 젤리형태를 선호하는 것으로 조사되었다. 먹기 좋은 타입은 씹어서 먹는 타입이 가장 높게 조사됐고, 포장형태는 뚜껑을 돌려서 여는 병이 가장 높게 조사되었다. 어린이들은 캐릭터가 들어있는 제품을 선호하는 것으로 나타났다. 어린이들은 하루 세끼 규칙적인 식사를 하는 것으로 조사되었으나 52%가 편식을 하는 식습관을 갖고 있는 것으로 나타났다. 또한 매일 30분 이상의 신체활동을 하며, 적절한 수면을 취하는 것으로 조사되었다.
본 연구를 토대로 어린이 건강기능식품을 개발하면 좀 더 손쉽게 챙겨먹고 맛있게 먹을 수 있는 제품의 개발이 가능할 것으로 전망된다.
The change in dietary and life habit caused by social and environmental factor results in not only unbalanced nutrition but also diverse diseases. As people further recognize the necessity of supplementing deficient nutritive elements and preventing disease, they become more interested in health fun...
The change in dietary and life habit caused by social and environmental factor results in not only unbalanced nutrition but also diverse diseases. As people further recognize the necessity of supplementing deficient nutritive elements and preventing disease, they become more interested in health functional food. Thus, this study was carried on to delve into children's intake pattern and preference of health functional foods by questioning 167 parents who have children at 4-12 years old. SPSSWIN 21.0 program was used for statistical analysis. The ratio of children's experience in intaking health functional food is 84.4% and it is getting higher, 88.7% when parents experience in intaking the same. It is found that while children have 3 regular meals a day, the 52% of them have habit of unbalanced diet. The research shows that they practice physical activity over 30 minutes a day with proper sleep. The highest motive for intake is to enhance the immunity and the item of the highest intake is multi-vitamin. While 73.7% of parents are misunderstanding the ingredients and efficacy of health functional food, the recognition of health functional food mark is relatively low, 41.9%. It is found that children prefer fruit flavors such as strawberry & grape and products form in jelly. The most preferred type for intake is chewable type and most prevalent package is bottles with lids. It is found that most of the children prefer the products with a character. These results suggest that the health functional foods manufactured for children reflecting the preference would be the best products which they can take more easily, enjoying the flavors.
The change in dietary and life habit caused by social and environmental factor results in not only unbalanced nutrition but also diverse diseases. As people further recognize the necessity of supplementing deficient nutritive elements and preventing disease, they become more interested in health functional food. Thus, this study was carried on to delve into children's intake pattern and preference of health functional foods by questioning 167 parents who have children at 4-12 years old. SPSSWIN 21.0 program was used for statistical analysis. The ratio of children's experience in intaking health functional food is 84.4% and it is getting higher, 88.7% when parents experience in intaking the same. It is found that while children have 3 regular meals a day, the 52% of them have habit of unbalanced diet. The research shows that they practice physical activity over 30 minutes a day with proper sleep. The highest motive for intake is to enhance the immunity and the item of the highest intake is multi-vitamin. While 73.7% of parents are misunderstanding the ingredients and efficacy of health functional food, the recognition of health functional food mark is relatively low, 41.9%. It is found that children prefer fruit flavors such as strawberry & grape and products form in jelly. The most preferred type for intake is chewable type and most prevalent package is bottles with lids. It is found that most of the children prefer the products with a character. These results suggest that the health functional foods manufactured for children reflecting the preference would be the best products which they can take more easily, enjoying the flavors.
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