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Kafe 바로가기주관연구기관 | 식품의약품안전처 Korea Health Industry Development Institute |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2011-11 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600010653 |
DB 구축일자 | 2016-10-29 |
키워드 | 식이보충제.어린이 기호식품.안전관리.인공감미료.무트랜스.비만위험요인.식품첨가물.가공식품 섭취실태조사.건강기능 식품의 상한치.저포화.고혈압.고체지.비만예방.소아청소년 비만.염감수성.식사장애.어린이.광고규제.소비행동.식품안전.고열량.저영양식품.식품영양정책.식품광고.안전지수.식품섭취.어린이기호식품.모니터링.TV광고제한.저나트륨메뉴.영양교육.식생활교육.통합적용.어린이급식 관리지원센터.메뉴개발.스마트웹니스.데이터베이스.어린이급식소.평가도구.전시회.Dietary supplement.Children's favorite food.Safety Management.Artificial Sweetener.zero-trans.Risk Factors For Obesity.Food Additive.Processed food intake survey.Maximum level.Low-saturate.Hypertension.Solid fat.Obesity Prevention.Childhood Obesity.Sodium sensitivity.Eating Disorder.Children's favorite food.Monitoring.Child.Advertisement control.Consumption Behaviorr.Food safety.Energy-dense and nutrient-poor food and beverage children.Food and nutrition policy.Advertisement for children.Safety index.Food consumption.Withdrawal of TV advertisements.Low sodium menu.Dietary Education.Nutrition education elementary school.Integrated Curriculum.Center for Child-care Foodservice.Menu development.Smart Web-NISS.Data Base.Foodservice for child.Evaluation tool.Menu photo. |
1-1 세부 연구에서는 우리나라 어린이들의 보충제를 통한 비타민/무기질의 섭취실태와 함께 다양한 급원으로부터의 비타민/무기질 섭취량을 추정하여 어린이 건강기능식품의 비타민/무기질 최대함량의 별도 설정 필요성 여부를 검토하고자 하였다. 진흥원에서는 2007년부터 식약청이 주관한 영유아, 어린이, 청소년 식품 섭취량 조사를 수행해 왔으므로 이 조사와 연계하여 2008년 여름, 가을 및 2009년 봄에 각각 전국 120개 조사구 약 1,700 가구의 만 19세 이하의 아동 및 청소년을 대상으로 식이보충제 섭취 실태 조사를 진행하였다. 조
1-1 세부 연구에서는 우리나라 어린이들의 보충제를 통한 비타민/무기질의 섭취실태와 함께 다양한 급원으로부터의 비타민/무기질 섭취량을 추정하여 어린이 건강기능식품의 비타민/무기질 최대함량의 별도 설정 필요성 여부를 검토하고자 하였다. 진흥원에서는 2007년부터 식약청이 주관한 영유아, 어린이, 청소년 식품 섭취량 조사를 수행해 왔으므로 이 조사와 연계하여 2008년 여름, 가을 및 2009년 봄에 각각 전국 120개 조사구 약 1,700 가구의 만 19세 이하의 아동 및 청소년을 대상으로 식이보충제 섭취 실태 조사를 진행하였다. 조사내용은 최근 한달동안 규칙적으로 섭취하고 있는 식이보충제(건강기능식품, 일반의약품) 제품의 종류와 양, 복용빈도, 권장 복용방법 준수의지 등이었다.
조사에 응답한 2,951가구의 아동 및 청소년 5,328명의 식이보충제 섭취현황을 분석한 결과 약 19%가 1가지 이상의 식이보충제를 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 남자 아동에서 여자에 비해 식이보충제 섭취 비율이 더 높은 것으로 나타났고 (20.1% vs. 17.8%), 청소년 (13~19세)은 어린이 (12세 이하)에 비해 더 낮은 섭취자 비율을 나타냈다 (14.3% vs. 21.0%). 식이보충제 섭취자의 약 반 정도가 비타민/무기질 영양보충용 식품 (건강기능식품)을 섭취한 것으로 응답하였다.
식품 및 건강기능식품을 통해 아동 및 청소년이 섭취한 각 비타민/무기질의 섭취량은 대부분 UL 미만으로 나타나 과잉 섭취의 우려는 적은 것으로 판단되었다. 단, 상한치(UL)가 설정된 영양소의 UL을 초과한 양을 건강기능식품을 통해 섭취한 아동 및 청소년의 비율은 아연 0.6% (28명), 엽산 0.4% (25명), 비타민 A 0.3% (17명) 등이었으며, 그 중 대부분은 0~6세의 어린 아동이었다. 현재의 건강기능식품 제조 기준에 적합하게 제조된 제품이더라도 그 허용 최대함량을 포함하는 제품을 1 ~ 5세 아동이 섭취하는 경우에는 칼슘, 철, 비타민 D를 제외한 UL이 설정된 비타민, 무기질에 대해 UL을 초과하게 되는 것으로 나타났다. 이는 성인을 기준으로 설정된 건강기능식품 제조기준에 대해 아동의 섭취를 고려한 검토가 필요한 것을 반증하는 것이므로, 아동 연령층에 대한 차별화된 복용 권장기준의 제시와 표시 기준 등의 어린이 복용제품 차별화를 제안한다.
1-2 세부 1차년도 연구에서는 어린이들이 주로 섭취하는 어린이기호식품 및 영・유아용식품의 식품첨가물 사용실태 그리고 주로 사용되는 식품첨가물의 노출량을 파악하여 어린이기호식품 중 식품첨가물안전관리방안을 제시하였다.식품품목제조보고서 및 수입신고자료를 조사한 결과 어린이기호식품에 사용빈도가 높은 식품첨가물은 타르색소, 아질산, 안식향산, 수크랄로스, 아스파탐등으로 나타났으며, 노출량평가 자료를 조사한 결과 어린이들에게 섭취수준이 높은 식품첨가물의 주요 기여식품은 햄, 어묵, 음료류, 과자, 껌, 캔디, 가공유류 등으로 조사되어 이들 식품에 대한 식품첨가물 사용 기준의 차별화 및 일부 타르색소의 사용제한 등 관리 방안을 제시하였다. 그리고 식품첨가물이 식품구매에 미치는 영향에 대한 설문조사를 통하여 식품첨가물에 대한 소비자의 정보수준 및 인식도등을 파악한 결과에 근거하여 식품첨가물 표시사항 특히 용어에 대한 이해 부족 및 막연한 불안감 해소를 위한 소비자의 눈높이에 맞춘 정보제공 등의 전략을 제시하였다.
2차년도 연구에서는 서울시내의 학제별 28개학교를 선정, 2009년 6월부터 2010년 4월까지 총 4계절에 걸쳐 초2/초5/중2/고2 각각 2,970명/3,262명/3,575명/3,534명 총13,441명을 대상으로 인공감미료 함유 가공식품섭취량조사를 실시하였다. 조사에서는 일반현황과 180종의 인공감미료 함유 가공식품에 대한 최근 1주일간의 섭취빈도와 양을 파악하였다. 조사 결과, 조사대상자의 체중kg당 1일 인공감미료 섭취량은 아세설팜칼륨/아스파탐/삭카린나트륨/수크랄로스 각각 0.095mg/kg bw/day, 0.181mg/kg bw/day, 0.004mg/kg bw/day, 0.059mg/kg bw/day로 나타났다. 이를 Acceptable Daily Intake (ADI)와 비교한 결과, 평균 ADI 대비 %는 아세설팜칼륨/아스파탐/삭카린나트륨/수크랄로스 각각 0.63%, 0.45%, 0.08%, 0.39%로써 매우 안전하였으며, 95th퍼센타일에 해당하는 극단 섭취자의 ADI 대비 %도 아세설팜칼륨 3.19%, 아스파탐 2.00%, 수크랄로스 2.17%, 삭카린나트륨 0.00% 로 나타나, 어린이들의 인공감미료 섭취량은 매우 안전한 수준을 보였다.
3차년도 연구에서는 식품의약품안전청 주관으로 2007.11~2009.6에 실시된 “영유아, 어린이, 청소년의 식품섭취량실태 특별조사” 대상자 중에서 각 계절별로 비연속 2일간의 식품섭취량 조사를 완료한 1세~19세 6,625명의 섭취량 자료를 확보한 후, 아질산/아황산 함량 DB(2009년, 식품의약품안전청)와 연계하여 어린이의 발색제(아질산)/표백제(아황산) 섭취량을 평가하였다. 아울러 개인별 2일간 식품섭취량 자료를 활용하여 통계모형을 적용한 아질산/아황산의 일상적인 섭취량을 추정하였다. 연구결과, 아질산의 평균 체중 kg당 1일 섭취량은 1.9㎍/kg bw/day 였으며. 1∼6세, 7∼12세, 13∼19세에서는 각각 2.5㎍/kg bw/day, 2.1㎍/kg bw/day, 1.5㎍/kg bw/day를 섭취하여 체구가 작은 1∼6세 연령층에서 가장 높았다. 아황산의 평균 체중kg당 1일 섭취량은 3.7㎍/kg bw/day였으며, 연령에 따라서는 1∼6세 5.2㎍/kg bw/day, 7∼12세 3.5㎍/kg bw/day, 13∼19세 3.0㎍/kg bw/day로 나타나 역시 1∼6세에서 높았다. 체중 kg당 1일 아질산/아황산 섭취량을 ADI와 비교한 결과, 아질산과 아황산 각각 ADI의 2.77%, 0.53%로써 안전한 섭취수준을 보였다. 특히 95th퍼센타일에 해당하는 극단 섭취자의 ADI대비 섭취비율이 아질산 15.7%, 아황산 2.7%에 불과했으며, 일상적인 섭취량으로 추정한 경우에서도 95th퍼센타일 섭취자의 ADI대비%는 아질산 4.0%, 아황산 1.1%로 나타나 발색제/표백제 섭취수준은 매우 안전한 것으로 나타냈다.
1-3 세부 연구에서는 1차년도에 연속식 반응기에서 효소적 에스테르 교환반응을 수행하여 무 트랜스, 저 포화 가공유지를 생산하였다. 이때, 온도를 단계별로 낮춤으로써 좀 더 경제적인 공정 기술을 확보하였다. 2차 년도에는 개발된 무 트랜스, 저 포화 지방을 제품에 적용하였다. 또한 확립된 연속식 반응공정을 이용하여 생산된 에스테르화된 무 트랜스, 저포화 유지의 정제 공정을 최적화하여 정제 전, 후 유지의 물리화학적 특성을 조사하였다. 결과를 요약해보면, 고 올레인산 해바라기유와 대두유 유래 극도경화유를 70:30, 60:40, 50:50의 무게비율로 혼합한 혼합유지를 기질로 하고 Thermomyces lanuginose로부터 획득된 고정화 효소인 Lipozyme TL IM을 이용하여 연속식 반응기의 일종인 PBR (Packed Bed Reactor) 반응기에서 효소적 에스테르 교환반응을 실시하여 에스테르 유지를 합성하였다. 온도 조건을 반응변수로 하였을 때, 대조군과 실험군으로부터 합성된 두 종류의 에스테르 유지는 물리화학적 특성에 있어서 큰 차이를 보이지 않았다. 그 결과, 이전의 연구 결과인 회분식 반응 뿐만 아니라 연속식 PBR 반응에서도 온도를 단계적으로 낮춤으로써 경제적인 공정이 가능함을 확인할 수 있었다. 또한, 무 트랜스 저 포화 함유 에스테르유지류 및 에스테르 유지로부터 생산된 분획유지를 이용하여 제빵에 적용하였다. 시중 마가린과 분획유지로 제조한 빵과 물성을 비교해 믺 결과, 부피감이나 조직감에서 별다른 차이를 보이지 않았다. 이로써 믺 연구에서 실시된 무 트랜스, 저 포화 지방을 함유한 유지의 제빵으로서의 가공적성이 우수할 것이라 사료된다.
1-4 세부 소금은 우리 몸의 생명을 유지하는데 필수 영양소이나 과도하게 또는 과소하게 섭취할 경우 인체에 심각한 영향을 미칠 수 있다. 이전 연구에서 소금섭취의 감소가 혈압을 낮추며, 심혈관 질환 발생을 감소시키는 것이 보고되어, WHO에서도 소금섭취를 5g 까지 낮추도록 권장하고 있다. 그러나 소금섭취 감소에 의한 혈압의 감소가 모든 사람에 나타나는 것은 아니며, 혈압이 감소되는 사람을 염감수성이 있다고 한다. 믺 연구는 101명의 지원자(평균연령 46 ± 17 세, 남자 51명)를 대상으로 소금 섭취가 혈압에 미치는 영향을 연구하였다. 연구 지원자에게 병원에 입원한 첫 7일간은 저염식 DASH diet(< 2.3 g sodium)를, 다음 7일간은 고염식 DASH diet(> 7 g sodium)를 제공하였다. 고염식후에 측정한 혈압은 저염식후의 혈압과 비교하여 유의한 상승이 있었다. 시간대별 분석에서 주간혈압의 상승은 없었으나 야간과 아침혈압의 유의한 상승을 보였다. 28명에서 염감수성이 있었으며(28%), 고혈압환자에서는 52%가 염감수성을 보였다. 염감수성이 있는 사람은 염저항성이 있는 사람과 비교하여 기저혈압이 높았다. 믺 연구는 적은 연구대상에서 수행되었으며, 우리나라의 대표표믺으로 선정되지 않았으므로 우리나라의 전체 염감수성 유병률을 추정하기는 어려우나, 믺 연구 결과로 예측할 때 약 30%정도가 될 가능성이 있다. 믺 연구에서 염감수성과 관련이 있는 유전자 다형성으로 ATP2B1, BCAT1, FGF5, 그리고 LOC100132798 그리고 STK39을 발견하였으나, 적은 수의 대상에서 이루어진 분석이므로 더 확대된 유전자를 대상으로 유전자 다형성 연구가 진행되고 있다. 염감수성의 진단은 식이에 의한 방법 또는 대량의 식염수와 과량의 이뇨제를 투여하여 혈압을 측정하는 방법으로 진단할 수 있다. 믺 연구에서 간단히 진단하는 방법을 찾고자 하였으나 발견할 수 없었다. 따라서 염감수성의 진단은 많은 비용과 노력이 필요하므로 염감수성이 있는 사람을 찾기 보다는 전국민을 대상으로 저염식 섭취를 권장하는 것이 보다 비용효과적이며,, 어린시기부터 저염식 섭취를 유도하는 정책이 필요하다. 결론으로 1) 고염식 섭취는 야간과 아침의 혈압을 상승시키며, 2) 우리 국민 중 염감수성이 있는 사람이 있으며 외국의 연구 결과와 비교할 때, 믺 연구에서는 미국과 비슷한 빈도로, 그리고 고혈압환자에서는 일믺보다 높은 빈도로 나타났다. 3) 저염식 섭취는 고혈압과 심혈관 질환 발생을 감소시키는 유용한 방법이며, 4) 염감수성의 진단이 어렵고 많은 비용이 필요하므로 전국민에서 염섭취 저감화 정책이 필요하다.
1-5 세부 국내 소아청소년의 비만 유병률 증가가 가속되고 있는 상황에서, 국내 현황을 파악하고 비만예방을 위한 적절한 식생활환경조성을 위한 중재 프로그램을 개발 보급하고자 믺 연구가 시작되었다. 1차년도에선 국내 청소년비만의 주 요원인이 고열량영양식에 의한 것이라는 것을 시간적 선후관계를 가지고 국내에서 처음으로 확인하였고, 과일섭취빈도가 높을수록 비만의 유병률이 줄어든다는 사실도 발견하였다. 특히 저소득층에서의 영양섭취문제와 청소년비만의 심각성을 파악하였다. 비만 문제 뿐만아니라 우리 청소년들에겐 다이어트에 대한 잘못된 지식이 만연해 있고, 정신과적 영역에 속하는 식사장애 고위험군의 유병률 또한 10%에 육박하고 있다는 심각한 현황을 확인할 수 있었다.
이러한 비만에 대한 잘못된 인식과 식사장애의 위험을 개선하기 위한 도구로 2차 년도에선 비만 및 식사장애 고위험군 선별도구 및 중재 프로그램의 개발을 시도하였다. 해당영역의 전문가 위원회 구성, 평가 및 선별 도구 및 기준 설정, 중재 단계 설정, 과체중 및 식사장애 고위험군 인터넷 중재 프로그램을 개발하고 1개 학교를 대상으로 시범사업을 시행하여 효과를 탐색하였다. 3차년도에선 2차년도의 시범 중재에서 발견된 문제점들을 보완하였으며, 청소년의 취향에 맞는 카툰 제작 등을 통해 청소년의 접근도를 높인 프로그램으로 수정 보완하여 확대 적용하였다. 중재 결과 청소년들의 뚜렷한 인식 개선과 행동 개선을 가져왔다. 그러나 교육프로그램이었기 때문에 인식과 청소년들이 할 수 있는 행동변화는 이끌어낼 수 있었지만, 환경이나 부모가 바꾸어주어야 변화가 가능한 과일섭취 등의 행동변화는 이끌어내지 못했다. 결론적으로 청소년 비만 관리에 활용될 수 있는 유용한 도구를 개발하고 실제 적용을 통해 효과를 확인하였다.
2-1 세부 연구는 학교급식 현황분석 및 향후 식중독 발생양상 예측(1차년), 학교주변 어린이 기호식품의 유통환경 모니터링(2차년), 어린이기호식품의 위해분석 및 관리방안 마련 (3, 4차년)으로 구성되었다. 1차년도에는 학교급식 현황 및 문제점 검토, 국내외 식중독 통계 및 원인 분석, 외국 잠재적 위험 식품(PHF) 및 risk profile 관련 자료 수집/분석, 국내외 학교급식 식중독 통계 및 원인 분석, 국내 향후 단체급식 식중독 발생 양상 예측을 수행하였다. 2차 년도에는 학교 주변에서 유통되는 어린이 기호식품의 모니터링 체계 구축, 학교주변에서 유통되는 어린이 기호식품 실태조사 및 요인별 분석에 의해 문제를 제기하였다. 3차년도에는 학교주변 어린이기호식품의 미생물 및 화학적 위해요소 분석, 위해평가, 위해가능성 판정을 진행하였다. 4차 년도에는 전국 놀이시설에서 판매중인 길거리 간식 17개 유형의 161개 즉석조리식품을 구매하여 5가지 영양성분(당, 나트륨, 지방, 포화지방, 트랜스지방)의 분석법을 확립, 분석하였다. 5대 영양소의 위해가능성 평가 및 기존 조사와 비교하여 놀이시설 등 어린이기호식품의 관리방안을 제시하였다.
2-2 세부 연구는 어린이 대상 식품광고물 현황파악과 소비자 의견을 수렴을 통해 안전하고 질 좋은 식품을 선택할 수 있도록 어린이 대상 식품광고 규제(안)을 마련하는 것이 목표이다.
연구방법은 국내외 어린이 대상 식품광고 규제 현황 및 문헌조사를 실시하고, 어린이 대상 TV프로그램 시청률을 알아보기 위해 방송사별 시청률 및 18세 이하 어린이 시청점유율과 방송사별 어린이 기호 식품 광고점유율을 조사하였다. 또한 TV광고, 인쇄광고 중 어린이 대상 식품광고 분석, 어린이 기호 식품광고에 대한 소비자 (어린이ㆍ청소년, 부모) 인식 조사, 어린이 대상 식품 광고관련 이해관계자에 대한 조사를 실시하였다.
연구결과로는 어린이 대상 프로그램에 있어서 지상파 방송이 케이블과 EBS방송에 비해 전체 시청률은 높았지만 시청점유율에 있어서는 케이블 방송과 EBS 방송이 높게 나타났다. 지상파의 경우 오후 5시에서 7시에 어린이 기호식품 광고비율이 높게 나타났다. 광고매체별로는 인쇄매체에 비해 TV에 상대적으로 정크푸드광고가 많이 나타났다. 어린이 대상 식품광고 표현특성으로 구매욕구 자극과 소비자 현혹 표현이 많은 것으로 조사되었다.
2-3 세부 연구에서는 어린이 식생활의 안전관리 수준 향상을 위하여 제정된 식생활안전관리특별법의 효과적인 시행을 위한 국가가적인 종합계획을 마련하기 위해서 첫째, 국내 현황 고찰, 둘째, EU, WHO, 미국, 영국, 호주, 캐나다, 일믺 등 선진국의 관련 정책과 제도 및 현황을 파악하기 위한 것이다. 셋째, 어린이 식생활 안전관리를 위한 비전과 목표를 구상하고, 넷째, 종합계획 전략 목표와 추진 방향 및 세부 실행계획(Action Plan) 수립하기 위한 방안을 제안하는 것을 목표로 두었다.
연구방법은 전문가 회의, 담당인력 면담, 설문지 조사, 공청회 개최 등 다각적인 의견 수렴 과정을 거쳐 종합계획(안) 내용을 설정하였다. 연구결과는 어린이 식생활 안전과 영양증진을 위한 과제와 구체적인 정책 로드맵을 담은 종합계획으로 범국가적 어린이 식품안전 정책의 청사진과 전략목표별 세부추진과제를 제시하였다.
어린이 식생활 안전관리 종합계획(안)의 비전은 「안전한 식품, 바른 영양, 건강한 어린이」로, 안전하고 균형 잡힌 어린이 식생활 보장을 핵심목표로 하여 다음과 같이 4가지 전략목표와 15가지 추진과제를 설정하였다.
기대효과로는 첫째, 국내 어린이 식생활 관련 정책의 미비점 보완 및 개선을 통한 어린이 식품안전 확보 및 영양 향상 그리고 둘째, 어린이 식품안전종합계획 수립 시 반영함. 셋째, 어린이 식생활 정책 및 사업 개선 방안이 마련이다.
2-4 세부 『어린이 식생활 안전관리 특별법』의 시행을 통해 학교주변 200M내에 어린이 식품안전 보호구역 어린이 기호식품의 판매실태를 모니터링 하였다. 1차년도인 2009년에는 학교 내 판매업소(매점)의 어린이 기호식품판매 실태 비교분석, 2차년도인 2010년에는 학교 주변 판매업소(문구점)의 모니터링을 하여, 전년도 결과와 상호 비교하여 어린이 기호식품 판매추이를 분석하였다. 또한 어린이 식품안전 보호구역 내 어린이 기호식품 판매 업주들의 식품안전 정책 및 식생활 안전측면에서의 판매실태에 대한 인식을 조사하여 우수판매업소 확산을 위한 기초자료 마련 및 홍보 대책을 모색하였다. 어린이 식품안전 전담 관리원들의 식품안전을 위한 활동을 모니터링 하여 그들이 보다 더 잘 활동할 수 있는 방향에 대한 조언과 개선사항에 대해 논의하였다. 3차년도인 2011년에는 어린이 식품안전 보호구역 내 판매업소, 조리판매업소, 자동판매기의 환경 위생적인 측면에서의 모니터링을 세 차례 실시하였다. 2차년도에 이어 판매업주들을 대상으로 설문을 실시하여 전년도와의 변화를 비교하였다.
본 연구는 어린이 식품안전 보호구역의 내의 어린이 기호식품의 판매실태 및 판매업주, 전담관리원 등 다양한 주체들을 설문조사, 모니터링 등을 통해 의견수렴을 함으로써 어린이 식생활 안전정책이 보다 실효성 있게 전개될 수 있는 방향으로 나갈 수 있도록 제언하였다.
2-5 세부 본 연구는 어린이식생활안전지수를 개발하여 각 지자체별 어린이 식생활 안전지수를 산출하고 지자체별로 평가하기 위한 연구로써 현재까지 진행된 2년 6개월간의 연구내용은 다음과 같다.
1차년도인 2009년에는 “어린이 식생활 안전지수 산출ㆍ평가” 연구를 수행하였다. 어린이 식생활 안전지수 개발을 위한 세부평가지표로 정책지표 3개, 전략지표 9개, 대표평가지표 11개 및 세부평가지표 20개를 도출하였으며, 전문가 자문회의 및 AHP/델파이 기법 활용하여 세부평가지표 20개에 대한 가중치를 선정하였다. 정책지표별 가중치는 식생활 안전 0.4, 식생활 영양 0.4, 식생활 인지실천 수준 0.2였다. 전략지표의 가중치는 식생활안전관리 지원수준 0.12, 기호식품 안전관리수준 0.19, 단체급식 안전관리 수준 0.19, 결식 및 비만관리 수준 0.13, 기호식품 영양관리수준 0.11, 단체급식 영양관리수준 0.16, 식생활안전 및 영양제도 인지수준 0.04, 식생활안전관리 인지실천수준 0.07, 식생활영양관리 인지실천수준 0.09이었다. 세부 평가지표별로 전국 16개 광역 지자체로부터 평가지표 관련 자료를 수집하였으며, (주)한국갤럽에 의뢰하여 16개 광역 지자체 초등학교 5학년 어린이 대상(n=2,400)의 인지실천조사를 수행하였다. 이 자료들로부터 각 지자체별 어린이 식생활 안전지수를 계산하였으며, 전국 16개 광역 지자체 및 5개 기초지자체별로 산출된 어린이 식생활 안전지수를 상, 중, 하 세군으로 나누어 평가한 결과, 광역지자체의 경우는 서울, 부산, 경기, 강원, 제주 지역은 ‘상“에, 대구, 인천 지역은 ”하“에, 그 외 지자체는 ”중“으로 평가되었고, 5개 기초지자체의 경우는 가, 다, 마는 ”상“에, 나, 라는 ”중“에 평가되었다.
2차년도인 2010년에는 “어린이 식생활안전 및 영양관리 지표 심층 분석과 인지실천수준 평가” 연구를 수행하였다. 어린이 식생활 안전 및 영양관리 인식실천수준을 알아보기 위해 (주)한국갤럽에 의뢰하여 16개 광역지자체 및 21개 대도시 초등학교 5학년 학생 대상(n=4,000)으로 어린이 식생활안전과 영양관리 인식실천수준을 조사하였고, 자료를 집계하여 분석하였다. 자료 분석 결과 [식생활교육 및 상담], [고열량ㆍ저 영양식품 인지도], [영양성분표시 인지수준], [과일, 채소 및 흰 우유 섭취수준], [패스트푸드, 탄산음료 및 과자 섭취수준]의 지표는 전국 평균이 2009년에 비해 2010년도에 향상되었으나, [개인위생관리 인지실천수준],[올바른 식품구매 인지수준], [세끼식사 섭취수준]의 지표는 변화가 없었다. 어린이 식생활안전지수 20개 세부 평가지표에 대한 잠정목표치를 개발하였다. 잠정목표치 산출 방식은 미국의 Healthy People 2010에서 사용한 방법에 기초하여 2015년 말을 목표로 하여 설정 하였다. 목표설정방법으로는 [식품안전보호구역 지정율]외 5개 평가지표는 “전체 달성/소멸”, [어린이 급식시설 식중독 발생률]과 [비만율] 지표는 “타 정책/프로그램 목표와 동일”하게 설정하였으며 그 외의 지표는 “일정비율개선” 또는 “목표비율 달성” 등으로 설정하였다.
세부 평가지표에 대한 제한점들을 보완하기 위해 2009년 조사자료 분석 결과 및 자자체 담당 공무원의 의견을 수렴하여[식생활 안전] 영역 각 세부지표, [어린이 식생활 영양] 영역 6개 세부지표 제한점들에 대한 보완방안을 마련하였다.
어린이 식생활 안전 및 영양관리 지표와 인지실천분야 지표의 심층 분석을 위해 2009년과 2010년 인지 실천 설문 문항의 구조타당도를 분석한 결과 구조방정식 모형 분석에서는 지표 산정을 위하여 구성한 하위 영역의 구성 타당도는 적절하다고 검증되었다.
3차년인 2011년에는 중소도시 어린이 식생활안전에 대한 인지실천수준 평가를 위해 전국 중소도시(인구 4~50만, 123개) 초등학교 5학년 대상(n=10,000)의 인지실천 수준 조사하였으며, 그 결과 [세끼식사 섭취수준]이 93.3점으로 가장 높은 점수를 보였고, [올바른 식품구매 인지수준]이 53.8점으로 가장 낮은 점수를 보였으며, 나머지 인지실천수준에 관한 지표는 60점 이상의 점수를 보였다. 2010년에 조사된 대도시와 비교 시 [고열량ㆍ저영양식품 인지도], [올바른 식품구매 인지수준], [세끼식사 섭취수준]은 중소도시에서 유의적으로 높은 추이를, [패스트푸드, 탄산음료 및 과자 섭취수준]은 유의적으로 낮은 추이를 보였다. 또한 2011년의 인지 실천 설문 문항의 구조타당도를 분석한 결과 구조방정식 모형 분석에서는 지표 산정을 위하여 구성한 하위 영역의 구성 타당도는 적절하다고 검증되었다.
2-6 세부 어린이 식생활 안전관리 특별법에 의거, 식생활 안전지수가 3년마다 조사, 공표되어야 함에 따라 3년 주기의 조사대상 지자체인 대도시, 중소도시, 농어촌을 인구규모와 지자체 형태에 근거하여 인구 50만명 이상인 시ㆍ구는 대도시, 인구 50만명 미만인 시ㆍ구는 중소도시, 그리고 군단위의 지자체는 농어촌. 이에 따라 2010년에는 인구 50만 이상인 대도시 21개 지자체와 2009년 시범조사와의 추이분석을 위한 16개 시도에 대해서도 안전지수를 조사, 산출하였다.
2010년 16개 시도의 원점수에 따른 식생활 안전지수 결과는 전국평균 61.03점으로 지난해 56.97점에 비해 4.06점 상승한 것으로 나타났고, 6개 시도(서울, 강원, 경남, 대전, 인천, 제주)에서 60점 이상의 점수를 나타냈으며, 경북이 49.67점으로 50점 미만이었다. 지역별로는 대구가 56.86점으로 2009년 시범조사 결과(46.44점)에 비해 가장 큰 점수 상승을 보인 반면, 경기와 경북의 경우엔 시범조사 시보다 더 하락된 것으로 조사되었다.
대도시 21개 지자체의 원점수에 따른 식생활 안전지수 평가에서는 송파구가 66.72점으로 가장 높은 점수를 보였고, 경기도 수원시가 49.08점으로 가장 낮은 점수를 나타내었다.
2011년 중소도시 123개 지자체의 어린이 식생활 안전지수 잠정 평가 결과에서는 15번 지자체가 74.60점으로 가장 높았고 (대도시의 경우 66.72점), 10개 지자체가 70점 이상의 점수를 나타냈다. 대도시, 중소도시 모두 60점-65점대에서 가장 높은 비율(52.4%, 52.9%)을 나타냈다.
2-7 세부 식품광고와 관련된 어린이 시청률에 있어서 일부 고열량 저영양 식품 유형 광고에 많이 노출 된 대상자일수록 해당 광고에 속하는 식품 유형을 더 선호하거나 더 자주 섭취하는 경향이 나타났지만 광고보다 TV 시청 시간과 더 많은 관련이 있는 것으로 나타났다. 국민건강영양조사로 믺 2-18세 소아ㆍ청소년 전체의 과체중 비율은 2008년 8.4%, 2009년 8.5%, 비만 비율은 2008년 10.8%, 2009년 9.0%로 나타났다. 12-18세 청소년의 2008년 과체중 비율은 국민건강영양조사 5.7%, 청소년건강행태온라인조사 3.7%, 비만 비율은 국민건강영양조사 13.9%, 청소년건강행태온라인조사 8.1%로 나타났고, 2009년 과체중 비율은 국민건강영양조사 5.0%, 청소년건강행태온라인조사 3.5%, 비만 비율은 국민건강영양조사 11.4%, 청소년건강행태온라인조사 8.2%로 나타났다. 식품의약품안전청에서 공시한 ‘어린이기호식품목록’의 고열량ㆍ저영양 식품에 해당하는 제품을 한가지라도 섭취한 어린이의 수는 2008년 359명(15.4%), 2009년 404명(16.9%)이었다. 2010년 1월 프라임 시간대 (오후 5시-7시) 고열량ㆍ저영양 식품 TV광고 제한 조치이후 시간이 경과할수록 식품업계의 프라임 시간대 광고는 줄어들고 있다. 이렇게 줄어든 프라임 시간대 광고물량은 다른 시간대로 옮겨가기 보다는 고열량ㆍ저영양 식품광고의 광고비 집행을 아예 줄이는 것으로 나타났다. TV 광고 제한 제도는 제품의 변화 중 신제품 개발 방향에 가장 큰 영향을 미쳤다. 식품회사들은 TV 광고 제한 제도의 시행 이후 표시사항 표기 준수와 영양성분의 사전 점검을 강화하는 등 어느 정도 긍정적인 변화를 보였고, TV 광고 제한 제도의 시행과 관련해 제품의 당류 함량을 낮추어 열량을 저감화한 경우가 가장 많았다.
3-1 세부 어린이의 ‘올바른 먹을거리 선택능력 향상’을 위하여 다음의 연구를 진행하였다.
첫째, 어린이 대상 영양교육자료 및 프로그램 조사를 통하여 교육 주제 및 방법 선정 후 유아용 채소편식 교육 프로그램(새콤달콤 아삭아삭 좋아요), 3-5분 동안의 동영상활용 교육프로그램(삼삼오오영양교실) 및 초등학생용 교과적용 영양교육 프로그램을 개발하고 시범 적용하였다.
둘째, 2008년도 교과적용 영양교육 프로그램 시범실시결과 및 초등학교 개정교과서 분석(2009년)을 토대로 어린이 영양교육주제 선정 및 내용 체계화를 실시(2010년)하였다. 이에 근거하여 초등학교 학년별(저, 중, 고) 재량활동용 영양교육교재 및 지도안을 개발하고 시범적용 후 수정보완(2010년)을 거쳐 전국적 확산 교육을 실시 중이다(2011년).
셋째, 영양교육 프로그램 및 매체 평가지표를 개발하고(2008년), 비용효과분석을 위하여 매체 개발 및 제작판매비 항목, 프로그램 운영비 항목 등의 평가항목을 제시(2009년)했고 평가지표의 현장적용(2009-2011년) 후 비용 효과적 교육지원체계안을 제시(2011년)하였다.
넷째, 정부의 어린이 먹을거리 홍보교육체계화 모델을 개발(2008년)하고, 어린이, 학부모, 교사 대상의 영양교육 체계방안을 제시했으며(2009-2010년) 시범적용(2011년)하였다.
3-2 세부 연구는 웹기반 저나트륨 건강메뉴 DB를 구축, 웹기반 뉴트리이벨 저나트륨 메뉴 탑재 및 업그레이드가 목표이다. 이에 따라 메뉴와 식단의 재료별 식품을 알 수 있도록 뉴트리이벨의 update을 위한 시스템 개발, 저나트륨 건강메뉴 123개 DB, 레시피 123개 DB, 동영상 123개 DB 등을 구축( 레시피에는 식품재료와 열량 및 영양소 포함)하여 웹기반 스마트 영양정보서비스 시스템(Smart Web-NISS)을 구현하였다.
이 연구는 향후 올바른 식품선택 보장을 위해 정보제공 교육을 강화하고 우수 식품에 대한 접근성을 제고 하여 어린이 영양교육 프로그램의 홍보 및 저나트륨 건강메뉴 개발 보급에 활용가능하였다. 또한 어린이 먹거리 안전을 위한 체계적인 안전관리 시스템으로 저나트륨 건강메뉴 DB를 활용한 이용자 맞춤형 웹기반 스마트 영양정보서비스를 이용할 수 있으며 국가적 차원에서 국민의 식생활 증진 및 건강 관련 요인들이 긍정적인 방향으로 유도할 수 있을 것이다.
3-3 세부 과제의 목표는 음식 맛을 좌우하는 염미를 대체할 수 있는 조리법을 연구하고, 저나트륨 메뉴의 전시 및 시식 자료 제작, 시식회 개체 및 평가, 어린이 최적 염미도 조사 분석을 통해 궁극적으로 어린이 대상 저나트륨 메뉴를 개발하고 실용화하는 것이다.
이에 따라 소금, 간장을 대체할 수 있는 메뉴 123개를 개발하고, 메뉴자료집에 사진, 레시피, 열량 등의 영양성분까지 포함시켜 ISBN 번호를 신청했다 또한 유사 메뉴와의 나트륨량 비교 그래프 첨부, 동영상 DVD 제작, 저염식 메뉴 전시회 30개 메뉴 전시, 저염식 메뉴 시식회 (10개 메뉴 시식회 실시) 관능평가 및 설문 실시, 짠맛의 연령별 염미도 조사, 유치원, 초등학생, 중학생, 고등학생 및 대학생을 대상으로 염관련 식행동 설문조사 실시하였다.
향후 저나트륨식 보급을 가능하게 하는 어린이 건강메뉴의 개발과 저 나트륨 메뉴의 대국민 홍보가 기대된다.
3-4 세부 믺 연구에서는 2009년부터 2011년 현재까지 초등학교 교육과정 및 교과서를 기반으로 초등학교 교육현장에서 통합적용 식생활교육을 실시하여 초등학교 교육에서의 식생활교육 정착을 위한 모델을 제시하고자 하였다.
2009년 「교과서를 통한 통합적용 식생활교육 프로그램 개발 및 시범실시」를 위하여 초등학교 전 학년(1학년∼6학년)을 대상으로 식생활교육 프로그램을 개발하여 시범 적용하였으며, 2010년에는 초등학교에서의 통합적용 모델을 설계하여, 식생활교육 통합적용 계획안 수립, 학년별/교과별 교수-학습 지도안 매체 마련, 그리고 대전, 충남, 그리고 경기지역 12개 초등학교(도시형 6개교, 농어촌형 6개교)를 대상으로 학년별 전 교과와 전 학기(1학기∼2학기) 적용 등을 통해, 통합적용 모델에 대한 도시형/농어촌형을 비교 분석하였다. 2009년과 2010년에 수행된 연구 결과를 기반으로, 2011년에는 학교교육 통합적용을 위하여 시범(연구)학교(연구학교 2개교(영양교사 재직)와 시범학교 1개교(영양교사 무)를 지정ㆍ운영하여 학교교육에서의 교과-비교과 연계 및 학교교육을 중심으로 한 가정-지역사회 연계교육을 위한 초등학교 교육에서의 통합 적용을 실시하고 있다. 이에 초등학교에서의 학교교육 통합적용 모델을 제시할 수 있었으며, 초등학교에서의 교육과정 및 교과서 기반 통합적용 식생활교육 내용이 학기별 체계화, 교과서를 통한 통합적용 식생활교육의 초등학교 교사용 교수-학습지도안과 활용매체 개발/적용 등이 수행되었다. 2011년 시범(연구)학교 지정ㆍ운영을 통한 학교교육 통합적용 식생활교육 프로그램 운영 및 현재까지 사전-중간사후(1학기) 평가 결과, 교육대상의 영양지식 및 식생활행동의 여러 영역에서 긍정적인 영향을 보였으며, 통합적용에 따른 평가 분석을 한 결과 교과기반 식생활교육의 통합적용은 ‘먹는다’는 내용과 ‘교육적’ 접근법으로 전개할 수 있도록 준비되어야 하고, 교사중심교육(담임교사와 영양교사) 으로서 관련 분야의 유기적 연계를 통해야만 교육의 효과를 극대화 할 수 있다는 것을 알 수 있었다. 그러므로 믺 과제의 수행으로 초등학교에서의 교과교육과정 및 교과서 기반 식생활교육의 통합적용 효과 분석을 통하여 초등학교 식생활교육의 정착 가능성을 모색할 수 있으며, 교육방법 및 교육환경 통합적용의 시너지 효과 분석을 통한 초등학교 식생활교육 운영 모델과 통합적용의 효율적이고 체계적인 정착 및 확대 방안을 제시할 수 있었으므로, 초등학교에서의 식생활교육 정착을 유도할 수 있을것으로 기대된다.
3-5 세부 어린이 식생활 안전관리 특별법 제21조에 따라 어린이급식관리지원센터의 설립ㆍ운영을 통한 어린이 급식에 대한 지원의 법적 근거가 확립되었다. 따라서 믺 과제는 2008년 어린이급식관리지원센터의 모형을 개발하고, 개발 모형의 현장 시범운영에 의한 타당성 평가를 통해 최적의 어린이급식관리지원센터의 모형(안)을 제시하였다, 2009년에는 어린이급식관리지원센터의 원활한 운영을 위한 『어린이급식관리지원센터 운영 매뉴얼』과 어린이시설 급식지원 현장에 적용할 『어린이급식관리 지침서』및 월간 식단, 레시피, 가정통신문 등의 컨텐츠를 개발하였다. 2010년에는 어린이급식관리지원센터의 설립 주체가 되어야 하는 지방자치단체에서 센터의 설치 및 운영을 어려워하므로 전국 3 개 지역(서울 구로, 전주, 제주)에서 시범센터를 운영하여 센터운영의 구체적 사례를 제공하고, 센터설립 효과를 제시하였으며, 이러한 시범센터 운영을 통하여 기 개발된 센터 운영 매뉴얼 및 지침서의 타당성 평가를 실시하였다. 2011년에는 보육시설 급식의 급식관리단계별 정확한 수준 평가 및 평가에 따라 시설별로 표준화된 그리고 개별화된 급식관리지원을 위한 평가 도구(보육시설 급식평가 체크리스트와 평가지침서)를 개발하였으며, 2011년 개소된 신규 전국 9개 어린이급식관리지원센터 운영을 지원하였고, 총괄 및 9개 지역 어린이급식관리지원센터 홈페이지를 구축ㆍ운영하였다.
1-1 세부 Ths study was conducted to determine if it is necessary to establish the maximum level of V/M in dietary supplement for children differently from adults.
This was done along with the ongoing seasonal survey on children’s food intake which employed 3 representative samples of children durin
1-1 세부 Ths study was conducted to determine if it is necessary to establish the maximum level of V/M in dietary supplement for children differently from adults.
This was done along with the ongoing seasonal survey on children’s food intake which employed 3 representative samples of children during summer & fall of 2008 and spring of 2009 by stratified multistage sampling of 120 survey sites in each season based on the 2005 census population. About 30 households from every survey site were screened for residing children of 0-19 years and about 1,700 eligible households were selected as a final sample for each seasonal survey. The number of children responded to interview was 5,328 from 2,951 households and 19% of them reported one or more DS consumption. DS consumption rate was higher in boys (20.1% vs. 17.8%) and youngsters(21.0% compared to 14.3% in adolescents).
After merging these databases with food intake or DS consumption data from the survey, V/M intake of children from various sources was compared to UL (tolerable upper intake) for each sex-age category. Although only an insignificant portion of children showed V/M intake from DS higher than UL, most of them was young children of 0-6 years. Because the current maximum levels of V/M in DS were set for adults, young children followed directions on packet could result in higher intake than UL for some V/M such as zinc. Based on aforementioned assessment and through an expert forum on this issue, it was concluded that it is not necessary to establish separate maximum levels of V/M in DS for children. Instead, we recommend using different dosages and directions for children from adults. Inclusion of warning statements regarding the possible harm of higher dose product was suggested also.
1-2-1 세부 This study presented a method of safely managing food additives contained in children's favorite foods through research on the status of use of food additives in children's favorite foods and foods for infants and little children along with through identification of the level of exposure to food additives.
According to food item production reports and import declaration data, the food additives that are very frequently used in children's favorite foods are tar color, nitrate, benzoic acid, sucralose, aspartame, etc. As a result of research on data on the food additive exposure level, the main foods that contribute to children's intake of food additives are ham, fish cake, beverage, confectionery, gum, candy, processed meat, etc. Therefore, this study presented a method of managing the use of food additives including differentiation of food additive use criteria and restriction of use of some tar colors. This study also identified the consumer's information level and recognition with regard to food additives through a questionnaire survey on the impacts of food additives on food purchase. As a result, strategies including information offering in line with the consumer's level were presented to address consumer's insufficient understanding of food additive marking particularly terminology and vague unease.
1-2-2 세부 We attempted to perform risk assessment for dietary intake of artificial sweeteners (AS: aspartame, acesulfame-K, saccharin sodium, sucralose) through beverages and snacks for children. 28 schools each were selected for elementary (ES), junior high (JS) and high (HS) schools in Seoul, Korea. Students in a class from 2nd and 5th grades at ES, and 2nd grade at JS and HS were surveyed for the frequency and amount of ASBS during 1 week prior to survey. The survey was repeated for 4 seasons from June through April 2010 to compensate for any possible seasonal effect. Sweetener intake was estimate dusing AS database of KFDA and compared to the Acceptable Daily Intake (ADI). A total of 13,441 children responded and their AS intake was 0.095 mg/kg bw/day, 0.181 mg/kg bw/day, 0.004 mg/kg bw/day and 0.059 mg/kg bw/day for aspartame, acesulfam-K saccharin sodium and sucralose, respectively. Dietary intake of AS was proven very safe with the proportion of intake against ADI for each AS being only 0.63%, 0.45%, 0.08% and 0.39%.
We estimated the intake of Bleaching & Color Retention Agent(BCR) based on the result of 2007-2009 Special Dietary Intake Survey for Children in Korea (SDISC) and BCR database of KFDA. The final total sample size of the combined dataset is 6,625, who answered both two days and over 1 year old. And we estimated the intake of Bleaching and & Color retention agent based on the 2009 database of sulfur dioxide & nitrite monitoring by Korea Food & Drug Administration (KFDA). The usual BCR intake was estimated by applying the statistics model of Generalized Estimating Equations (GEE) - logit link (exchangeable) and the gamma distribution and using the statistics program ‘R (version 2.6.0)’. he mean BCR intake of children was 3.7 ㎍/kg bw/day and 1.9 ㎍/kg bw/day for sulfur dioxide and nitrite, respectively. The corresponding Acceptable Daily Intake (ADI)% were only 0.53% and 2.77% of respective ADI set by JECFA for sulfur dioxide and nitrite, respectively. And the 95th percentile showed the ADI% of sulfur dioxide 2.7%, and nitrite 15.7%. Especially, usual intake of BCR was proven very safe with the proportion of intake against ADI for sulfur dioxide and nitrite being only 1.1%, and 4.0%
1-3 세부 This study was carried out for two years. For the experimental trial of first year, zero trans fat containing low saturated fatty acid was produced by lipase-catalyzed interesterification in a continuous reactor (Packed Bed Reactor PBR) using stepwise changes in temperature. For the experimental trial of second year, application test of zero trans fat containing low saturated fatty acid produced from this study was investigated.
Physico-chemical properties of zero trans fat containing low saturated fatty acid produced by interesterification were also investigated before and after refining. Summary of overall results is as following.
Lipase-catalyzed interesterification of high oleic sunflower oil (HOSO) and fully hydrogenated soybean oil (FHSO) (70:30, 60:40 and 50:50, wt/wt) was studied in a packed-bed reactor (PBR) using an immobilized lipase from Thermomyces lanuginose (Lipozyme TL IM) as a biocatalyst. There were no significant differences in physico-chemical properties between interesterified fats produced by constant temperature protocol (70 ℃) and interesterified fats produced by stepwise temperature protocol (combination of 70 and 60 ℃). Consequently, the results from this study demonstrate a possibility of application of stepwise temperature protocol to PBR system as well as batch system. Breads were made with commercial fat and low-transfat produced by enzymatic interesterification and solvent fractionation process. In the prepared breads, the color value and textural properties(hardness, springiness and cohesiveness) did not differ significantly when the commercial fat or low-trans fat was used.
1-4 세부 Sodium, normally found as sodium chloride in foods, is an essential mineral in maintaining life. Many studies demonstrated reduction of blood pressure (BP) and cardiovascular disease by reducing sodium intake. However, BP response to the dietary sodium intake is not homogeneous. Sodium-sensitive person shows greater BP changes.
Sodium-sensitivity is an independent predictor of cardiovascular events. Until the present study, there was no studies for the effect of dietary sodium intake on blood pressure and sodium sensitivity in Korea.
We evaluated the effects of dietary sodium on blood pressure from 101 volunteers (mean age 46 ± 17 years, 51 men). Subjects were admitted and given low sodium DASH diet (< 2.3 g sodium) for 7 days and high sodium DASH diet (> 7 g sodium) for the following 7 days. One week of high sodium diet elevated BP, significantly. Nighttime and Morning BP was elevated significantly, but daytime BP was not changed. Twenty-eight subjects (28 %) showed sodium-sensitivity. Among the hypertensives, 52% were sodium-sensitive, showing higher prevalence of sodium-sensitivity in hypertensives.
Sodium-sensitive subjects had higher baseline BP. Although the present study is too small to determine the prevalence of salt-sensitivity in Korea, we can expect that the prevalence of salt-sensitivity in Korea may be around 30% and it is higher in hypertensives. The present study demonstrates a novel association between salt sensitivity and genetic variations in ATP2B1, BCAT1, FGF5, LOC100132798 and STK39. However, further evaluation in a large population is needed. The identification of sodium sensitive persons is much difficult. Classically sodium sensitivity is determined by two methods. One is the rapid expansion and contraction of sodium and blood volume and the other is dietary study. However, above methods are difficult, expensive and impractical to use in usual clinical practice and screening of salt sensitive hypertension. Thus, general recommendation of reduced sodium intake is practical and cost-effective. Another important approach is the reduction of sodium intake from the age of children. In conclusion, 1) high sodium diet may increase the risk of cardiovascular disease by elevation of night and morning BP. 2) There exist sodium sensitive persons in Korea, and its prevalence may be similar to USA, and higher in hypertensive subjects than Japan.3) Thus, reducing sodium intake is much useful method to reduce the development of hypertension and cardioavscular disease. 4) However, methods for determination of sodium sensitivity is much difficult and highly expensive and it is practical to reduce sodium intake in the whole population.
1-5 세부 Obesity in childhood and adolescent has reached epidemic proportions in Korea. Obesity is well established risk factor for type 2 diabetes, cardiovascular disease, and some types of cancers in Koreans. Therefore, the rapidly increasing epidemic of these diseases is deduced from the increasing prevalence of overweight/obesity among these age groups. For preventing this calamity in future, development and application of obesity prevention program in these age groups have the highest priority. However, there are little data for supporting the development of this program. This study aimed to investigate current status and risk factors of childhood and adolescent obesity for establishing intervention program.
This study result showed that the fast food is also the important risk factor for overweight/obesity in Korean children and adolescent like in western populations. Increased frequency of fruit consumption showed protective effect on overweight/obesity. However, fruit consumption frequency showed inverse association with family income. We also found that prevalence of high risk adolescents for eating disorder reaches above 10%.
We developed internet-based intervention program for these and demonstrated its effectiveness. Revision was conducted for improving its accessibility and satisfaction. We proved the effectiveness of this program.
2-1 세부 The objective of this study was to analyze domestic and foreign outbreak of food-borne disease, risk profile, the problem of group food services esp., school food services and to predict outbreak pattern of food-borne disease for the future in the 1st year.. In the 2nd year a proper managemental plan was suggested by examining an accurate status of children snacks selling in school zone. The survey was conducted in 642 stationery stores around nationwide schools and 470 products classified into children snacks legally were analyzed statistically. In the 3rd year, microbiological assessment(total counts, mold, coliform, Bacillus cereus) and monitoring of food additives as caffeine, four kinds of sweeteners(sodium saccharin, aspartame, acesulfame potassium, sucralose), nine kinds of tar colors(tartrazine, sunset yellow FCF, brilliant blue FCF, indigo carmine, new coccine, amaranth, erythrosine, allura red, fast green FCF) which are deal at stationary store around the school, were performed. A total of 287 samples was tested. Therefore the consumption of Children snack is thought to be safe. Four the last year, 5 kinds of nutrients (sugars, sodium, fat, saturated fat, trans fatty acid) were analyzed from 161 kinds of street snacks which were sold around playing ground and risk assessment were implemented. Furthermore, managemental plan on children food in playing ground was suggested.
2-2 세부 The purpose of this study is to analyze the contents of and the consumers’ opinion on ads on food for children and to set up the regulation of the ads on children's favorite foods to help consumers make sound food choices. In this study, the contents and the regulations of ads on food targeted for children were collected and literature reviews were conducted. In order to investigate the gross ratings of TV programs targeted for children, both the ratings of TV programs for 18 years and under from each broadcasting system in Korea and TV advertising share of children's favorite foods were collected. In addition, we analyzed TV and print ads on children's favorite foods to investigate the perception of consumers (children, adolescents and parents) and stakeholders. As results, the ratings points of TV programs preferred by children aired on terrestrial broadcasting systems were higher than cable broadcasting systems and on EBS (Educational Broad System) network. However, share of audience for these TV programs aired on cable broadcasting systems and EBS network were higher than terrestrial broadcasting systems. In case of terrestrial broadcasting systems, the proportion of ads on children's favorite foods was higher between 5PM and 7PM. The fact that TV holds more number of ads on junk food than print media was also found. Due to the general expressions of ads for children, ads on children's favorite foods were found to be persuasive and stimulate the desire to purchase.
2-3 세부 This study is conducted to prepare a national plan for a successful implementation of "Special Act on Children's Food Safety and Nutrition" that aimed to improve children's dietary life. The purpose of this study is to review present condition in Korea, to review policy, system and present condition in EU, WHO and advanced countries –USA, UK, Australia, Canada and Japan, to development of vision and objectives for management of children's food safety and nutrition, and to suggest strategies, policy direction and action plan. The process to decide the national plan(draft) went through gathering opinions including experts group meetings, government officials interviews, survey and conference. The comprehensive plan(draft) for management of children’s food safety and nutrition include specific policy road map to control intensively children’s food safety and nutrition. Also, this plan suggest nationwide blueprint for children’s food safety and nutrition policy and policy directions. The vision of the comprehensive plan(draft) for management of children’s food safety and nutrition is ‘safe food, adequate nutrition and healthy children’. Major goal of this plan is to secure safe and balance of children’s dietary life. Four strategies and fifteen proposed actions are established.
Expectations of the comprehensive plan(draft) for management of children’s food safety and nutrition
- Improving food safety and nutrition
- Raising availability of healthy food choices
- Efficiency and advancement policy and works
2-4 세부 By the Special Act on the Safety Management of Children's Dietary Life, 200 meters of school boundaries are designated for children's food safety zone and outstanding business stores for children are selected. The outstanding stores will not sell the foods containing high calorie with low nutrition value. The Special Act also includes a prohibition of the sale of food that is harmful for emotional development and a limitation of prohibition of advertisement during children’s prime television viewing time. For extra safety of children's foods, the monitoring of foods containing high calorie with low nutrition value is specified in the Act.
The purpose of the study is to determine the real state of food categories, price, manufacturers, and check whether the snacks contain high calorie with low nutrition value within the stores of school boundaries. The awareness of the Special Act on the Safety Management of Children's Dietary Life targeting children's snack salespeople and exclusive supervisors who manage children's snacks and foods safety regarding the Act were investigated. This provides the preliminary data related with children's snacks and securing foods safety.
2-5 세부 This project was accomplished to produce and evaluate safety index for Korean children's dietary life and to analyze the children's perception and practice level of the local governments.
At 1st year(2009), the study of "production and evaluation of safety index for children's dietary life" was performed. The analytic hierarchy process(AHP) and Delphi method was used to obtain weights of evaluation indicators of the dietary life safety index. Three representative policy indicators, 9 strategy indicators, 11 main evaluation indicators, and 20 detailed evaluation indicators were selected for the children's dietary life safety assessment. Three policy indicators were as follows: children's food safety indicator, children's nutrition safety indicator, and children's perception and practice level indicator. The weight of 0.4, 0.4 and 0.2 were given for the three representative policy indicators. The relative importance of strategic indicators was as follows: support level of children's safety 0.12, safety management level of children's favorite foods 0.09, safety management level of institutional food service 0.19, the missing meals and obesity management level 0.13, nutrition management level of children's favorite foods 0.11, the nutrition management level of institutional food service 0.16, 'Dietary Life Law' perception level 0.04, perception and practice level of dietary life safety management 0.07, perception and practice level of nutrition management 0.09.
The collection of the raw data of children's food safety and nutrition safety indicators were made by the cooperation of the Korean Food and Drug Administration and the 16 local governments. The national survey was performed to get the children's perception and practice data. Children (n= 2,400) at age of 10 from the 16 wide area local government participated at the survey. The student for the survey was selected by the method of three-stage stratified cluster sampling. The data was statistically analyzed and the score of safety index for children's dietary life in each local government was calculated. As a result, the safety index of Seoul, Busan, Gyeonggi, Gangwon, and Jeju local governments were graded as "good", but those of Daegu and Incheon local governments were graded as "poor".
At 2nd year(2010), the study of "In depth analysis of child food safety index and evaluation of cognition and practice level" was performed. A national survey (n=4,000) was performed to collect the perception and practice level of children's dietary behavior from 16 wide provinces and 21 large cities at year 2010. The scores of dietary life guidance and counseling, energy-denseㆍnutrient-poor food perception, nutrition labeling perception and practice, fruitㆍvegetable and white milk eating evel, fast foodㆍsoft drink and snack eating level indicators at 16 wide area local governments were improved at year 2010 compared to year 2009.
The tentative goal of the evaluation indicators was developed. The establishment and management level of support center for children's food service indicator used developmental goal. Five indicators including green food zone designation rate used total accomplishment or extinction goal. Incidence of food borne illness in children's food service operations and obesity rate indicators followed the goal of other national policy program. Other indicators used improvement of certain amount.
The constructs for children's perception and practice index has been developed with seven evaluation indicators, latent variables, and eighteen survey questionnaire items. Test validity was evaluated by exploratory factor analysis and confirmed to be highly significant by confirmatory factor analysis, LISREL analysis.
At 3rd year (2011), the study of "Perception and practice level assessment and in depth analysis of the children's dietary safety index at medium-sized cities" was performed. A national survey (n=10,000) was performed to collect the perception and practice level of children's dietary behavior from 123 medium sized cities (cities with more than 40,000 inhabitants) at year 2010. Regular meal eating habit indicator had highest mean score of 93.3 and desirable food purchase indicator had lowest mean score of 53.8. Energy-dense, nutrient-poor food perception, desirable food purchase, and regular meal eating habit indicator scores were higher in medium sized cities compared to the scores in large cities at year 2010. Meanwhile, fast food, soft drink and snack eating indicator score was lower in medium sized cities compared to the scores in large cities. Test validity of year 2011 survey questionnaire was evaluated by exploratory factor analysis and confirmed to be highly significant by confirmatory factor analysis.
2-6 세부 This study was conducted to evaluate the safety index for children's dietary life (SI) as a measure of effort of local governments to improve food & nutrition/eating environment for children. The index is released every 3 years according to 「Children’s Dietary Life Safety Management Act」. Relevant materials were collected from 21 local governments of large cities with population more than 500,000 and 16 metropolitan city/province governments and processed for SI analysis in 2010.
Based on original scores, SI of 16 metropolitan city/province governments increased for 4.06 points (56.97 to 61.03). Six metropolitan city/province governments including Seoul, Gangwon, Gyeongnam, Daejeon, Incheon, and Jeju showed score higher than 60, while Gyeongbuk showed the lowest score of 49.67.
Among 21 local governments of large cities, Songpa-Gu had the highest original score with 66.72 whereas Suwon had the lowest (49.08).
Among 123 local governments of small and medium-sized cities, No. 15 had the highest original score with 74.60, 10 local governments showed a score of 70 points or more. Large cities, both small and medium-sized cities in point-to-highest rate of 60 - 65 (52.4%, 52.9%) showed.
2-7 세부 Exposure to food advertisement was associated with some of high energy/low nutrient food preference and intakes. But it has been found that this effect had a stronger relationship with the TV watching times than the advertisements. The national average overweight rate in 12-18 year-old were 5.7% in 2008, 5.0% in 2009 by KNHANES and 3.7% in 2008, 3.5% in 2009 in Korea Youth Risk Behavior Web-based Survey (KYRBWS). The national average obesity rate in 12-18 year-old were 13.9% in 2008, 11.4% in 2009 by KNHANES and 8.1% in 2008, 8.2% in 2009 in KYRBWS.
A total of 359 children (15.4%) in 2008 and 404 children (16.9%) in 2009 reported consuming at least one kind of high energy/low nutrient food defined by KFDA In High calorie-Low nutririent food, the prime-time AD weights including ad budget, ad insertion, and GRP appeared to shrink rapidly after the prime-time TV ad regulation. The proportion of High calorie-Low nutrition food ad weights in overall food ad weights also tends to decrease after the prime-time TV ad Prohibition regulation, in general. The TV advertising ban led the food companies to positive changes in products, especially in the development of new products. The most prevalent change in products made by the food companies was to reduce calories by lowering the contents of sugars. Efforts to reduce fat, trans fat or sodium were also found.
3-1 세부 Study for children's healthy food choice
1.Development of nutrition education program for children(08-09')
- Research on the developed nutrition education program and materials for children and set up for education title and methods.
- Fruit and vegetable program for preschoolers(SaecomDalcome AsakAsak JoaJoa), 3-5min nutrition program by animation or songs(3.3.5.5 nutrition class)
- Development and application of the school curriculum based nutrition education program for elementary schoolers.
2.Development and nation-wide application of textbook and teacher's guidebook of Food Safety·Nutrition Education based on integrated curriculum contents for elementary school students(09-11')
- Development of food safety·nutrition education contents for discretional curriculum in elementary school with the dietary education contents based on textbook content analysis according to the grade level(1st~2nd grade/3rd~4th grade/ 5~6th grade)
- Nationwide expansion of food safety·nutrition education through application of the developed textbook for discretional activity class in elementary school
3. Development and analysis of the evaluation index of effectiveness for children nutrition education programs(08-11')
- Organize a cost index of material development by a research on material price in the market and cost estimation of government-developed materials
- Suggest on an evaluation index for nutrition materials and program and evaluate an educational effectiveness comparing to a cost of materials development and input cost for teaching through a cost-effectiveness evaluation tool
4. Suggestion on nutrition education program for children(08-11')
- Suggestion on government-led nutrition support system model in children, teachers, parents
3-2 세부 The objective of this study is to upgrade the Nutrieval menu by including low-sodium menu in the database. Thus, in order to identify ingredients from the menu and dishes, we developed the system to update Nutrieval database, including database on 123 low sodium menus, recipes and video clips and implemented web based system called Smart Web-NISS. Later, the result of this study titled ‘the development and application on low-sodium healthy menu database’ would be applied to improve the accessibility on high quality food, provide the information and enforce the education on low sodium diet for children. In addition, web based Smart Web-NISS could be utilized as a database for low sodium menus and give customized information as a part of SAFENET for children. Overall, it will promote healthy diet and lifestyle for general population as well as children.
3-3 세부 The objective of this study is to develop the alternative recipes for low sodium diet menus, prepare and evaluate menus by tasting for the practical application of low sodium diet menus for children. As results, total 123 low sodium menus with alternatives for salt and soy sauce were developed. The recipe book and DVD for cooking demonstration were produced. The recipe book included photos, recipes, nutrition information including calories for low sodium menus and graphs comparing the amount of sodium in each low sodium recipe with traditional recipe. Also, the application of ISBN registration for the book was submitted. The exhibition, held to promote low-sodium menus, presented 30 low sodium menus and, for 10 of those, sensory evaluation was performed at the site. In addition, gustation of saltiness and salt related eating habits among K-12 students and college students were surveyed. In the future, development of low sodium menus for children and nationwide promotion of low sodium menus is anticipated.
3-4 세부 The purpose of this research was to apply the integrated dietary education program based on the curriculum and textbooks for elementary school. Recently dietary education in school faces an important role and as a way to solve various dietary problems, it is an imperative to do integrated application of dietary education and to systematically constructs the contents of dietary education for elementary education. We were able to structuralize the nature and characteristics, educational goals, framework of contents based on subject curriculums(2009). We have carried out the dietary education program on how and what the program is actually conducted for from first to sixth grade elementary school students(2010). This year(2011), we are implementing integrated curriculum using textbook by 3 model(research) schools(2 research schools(school nutrition teacher) and 1 model school(school nutritionist). In the field of school dietary education, integrated dietary education(subject class-nutrition class/parents-community based on school education) has been recognized as a basis of curriculum to effectively realize the ideal dietary education of a elementary school students. We hope to achieve a standard framework for educational goal and curriculum contents for subject teacher-nutrition teacher dietary education program. This study was initiated from the probing question of how should we set school nutritional goals and curriculum contents of schools.
3-5 세부 Under the Article 21 of 「Special Act on Safety Control in Children's Foods and Eating/Nutrition Environment」, a legal basis for aid through organization and operation of 「the center for Child-care foodservice management(CCFSM)」 has been established. A feasibility study on field application of developed installation Model of CCFSM, conducted through a test operation of CCFSM, managed smoothly through contents of 「CCFM Operation Manual」,「Child Foodservice Management Guide book」, Monthly menu, Recipes and School news-letters and developed and applicated of foodservice evaluation tool for Child-care centers, was conducted through a test operation of CCFSM. Thus our study will help to expand CCFSM throughout the whole country and improve the quality of Child-care foodservice facilities.
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