본 연구는 저온 환경에서 운동 전 카페인 섭취 여부에 따른 호르몬(카테콜라민, 코티졸) 및 피로 반응(혈중 젖산농도, 운동자각도), 고막온 변화를 확인하여 체온 유지 능력과 운동 수행 능력 향상에 미치는 영향을 관찰하였다. 본 실험은 대기온도 6°C, 습도 55%의 저온 환경에서 실험을 진행하였으며, 실험 대상자는 총 8명의 남성을 두 집단으로 나누어 실험을 실시하였다. 또한, 실험 전 대상자간 차이를 줄이기 위해서 동일한 식사를 섭취하도록 통제 하였으며, 소화 흡수를 위해 4시간의 휴식을 취하였다. 운동 전 카페인 처치 집단은 6mg/kg 카페인과 수분 200ml를 섭취하게 하였고, 통제 집단은 200ml의 수분만 섭취 시켰다. 처치 후 카페인의 활성화와 저온 환경 적응 및 노출 시 체온을 측정하기 위해 60분 동안 저온 환경에 노출시키고, 30분 간격으로 고막온을 측정하였다. 운동 강도는 ...
본 연구는 저온 환경에서 운동 전 카페인 섭취 여부에 따른 호르몬(카테콜라민, 코티졸) 및 피로 반응(혈중 젖산농도, 운동자각도), 고막온 변화를 확인하여 체온 유지 능력과 운동 수행 능력 향상에 미치는 영향을 관찰하였다. 본 실험은 대기온도 6°C, 습도 55%의 저온 환경에서 실험을 진행하였으며, 실험 대상자는 총 8명의 남성을 두 집단으로 나누어 실험을 실시하였다. 또한, 실험 전 대상자간 차이를 줄이기 위해서 동일한 식사를 섭취하도록 통제 하였으며, 소화 흡수를 위해 4시간의 휴식을 취하였다. 운동 전 카페인 처치 집단은 6mg/kg 카페인과 수분 200ml를 섭취하게 하였고, 통제 집단은 200ml의 수분만 섭취 시켰다. 처치 후 카페인의 활성화와 저온 환경 적응 및 노출 시 체온을 측정하기 위해 60분 동안 저온 환경에 노출시키고, 30분 간격으로 고막온을 측정하였다. 운동 강도는 VO2max 60%로 트레드밀 전방 걷기를 실시하였으며, 저온 노출 60분이 지난 시점에서 시작하였다. 운동 수행은 총 60분간 진행하였으며, 운동 중 10분 간격으로 고막온과 운동자각도를 측정하여 기록하였다. 또한, 채혈은 총 3회 실시하였으며, 시기는 카페인 처치 전과 운동 중 30분, 운동 종료(60분) 시점에 채혈하였다. 실험은 예비 측정을 제외하고 2회 실시하였으며, 집단을(CON vs. CAFF) 교차하여 동일한 장소와 조건으로 실험을 실시하였다. 운동 전 카페인 섭취가 저온 환경에서 운동 시 카테콜라민(도파민, 에피네프린, 노르에피네프린)의 수준에 영향을 미치지 않았으나 코티졸의 경우 운동 개시 30분 시점에서 통제 집단에 비해 유의하게 증가하였다. 또한, 코티졸에 의해 조절되는 FFA의 수준도 운동 30분과 60분 시점에서 카페인 섭취 집단이 유의하게 높은 것으로 나타났다. 피로 반응에서의 혈중 젖산농도에는 집단 간 유의한 차이가 나타나지 않았으나 자각적 운동 강도의 척도인 운동자각도에서는 집단 간 유의한 차이를 확인하였으며, 카페인 집단에서 현저히 감소하는 것으로 나타났다. 고막온 측정 결과 카페인 집단이 통제 집단보다 저온 환경에서 운동 시 체온을 유지한 것으로 확인되었다. 따라서 저온 환경에서의 운동 전 카페인 섭취는 운동 피로를 유발하지 않으며, 운동 수행 능력을 향상시키는 동시에 체온 유지에도 기여하는 것으로 확인되었다.
본 연구는 저온 환경에서 운동 전 카페인 섭취 여부에 따른 호르몬(카테콜라민, 코티졸) 및 피로 반응(혈중 젖산농도, 운동자각도), 고막온 변화를 확인하여 체온 유지 능력과 운동 수행 능력 향상에 미치는 영향을 관찰하였다. 본 실험은 대기온도 6°C, 습도 55%의 저온 환경에서 실험을 진행하였으며, 실험 대상자는 총 8명의 남성을 두 집단으로 나누어 실험을 실시하였다. 또한, 실험 전 대상자간 차이를 줄이기 위해서 동일한 식사를 섭취하도록 통제 하였으며, 소화 흡수를 위해 4시간의 휴식을 취하였다. 운동 전 카페인 처치 집단은 6mg/kg 카페인과 수분 200ml를 섭취하게 하였고, 통제 집단은 200ml의 수분만 섭취 시켰다. 처치 후 카페인의 활성화와 저온 환경 적응 및 노출 시 체온을 측정하기 위해 60분 동안 저온 환경에 노출시키고, 30분 간격으로 고막온을 측정하였다. 운동 강도는 VO2max 60%로 트레드밀 전방 걷기를 실시하였으며, 저온 노출 60분이 지난 시점에서 시작하였다. 운동 수행은 총 60분간 진행하였으며, 운동 중 10분 간격으로 고막온과 운동자각도를 측정하여 기록하였다. 또한, 채혈은 총 3회 실시하였으며, 시기는 카페인 처치 전과 운동 중 30분, 운동 종료(60분) 시점에 채혈하였다. 실험은 예비 측정을 제외하고 2회 실시하였으며, 집단을(CON vs. CAFF) 교차하여 동일한 장소와 조건으로 실험을 실시하였다. 운동 전 카페인 섭취가 저온 환경에서 운동 시 카테콜라민(도파민, 에피네프린, 노르에피네프린)의 수준에 영향을 미치지 않았으나 코티졸의 경우 운동 개시 30분 시점에서 통제 집단에 비해 유의하게 증가하였다. 또한, 코티졸에 의해 조절되는 FFA의 수준도 운동 30분과 60분 시점에서 카페인 섭취 집단이 유의하게 높은 것으로 나타났다. 피로 반응에서의 혈중 젖산농도에는 집단 간 유의한 차이가 나타나지 않았으나 자각적 운동 강도의 척도인 운동자각도에서는 집단 간 유의한 차이를 확인하였으며, 카페인 집단에서 현저히 감소하는 것으로 나타났다. 고막온 측정 결과 카페인 집단이 통제 집단보다 저온 환경에서 운동 시 체온을 유지한 것으로 확인되었다. 따라서 저온 환경에서의 운동 전 카페인 섭취는 운동 피로를 유발하지 않으며, 운동 수행 능력을 향상시키는 동시에 체온 유지에도 기여하는 것으로 확인되었다.
This study whether pre-exercise caffeine ingestion on hormones, according to the environment at low temperatures (catecholamines, cortisol) and fatigue reactions (blood lactate concentration, movement awareness degrees), and checks on the eardrum ability to maintain body temperature changes and the ...
This study whether pre-exercise caffeine ingestion on hormones, according to the environment at low temperatures (catecholamines, cortisol) and fatigue reactions (blood lactate concentration, movement awareness degrees), and checks on the eardrum ability to maintain body temperature changes and the impact of improved exercise performanceIt was observed. This experiment was conducted to ambient temperature 6 ° C, a humidity of 55% in a low temperature environment test, the subjects was conducted the experiment divided into two groups of 8 male. In addition, controls were to consume the same meal before the experiment in order to reduce the differences between subjects, the rest were taken four hours for digestion and absorption. Pre-exercise caffeine ingestion in the treatment group was 6mg / kg caffeine and water 200ml, the control group, only water was consumed in 200ml. 60 minutes were exposed to a low temperature environment in order to determine the activation and cold adaptation and temperature exposure of caffeine after treatment was measured on the ear drum 30 minutes. Treadmill exercise was carried forward to walking VO2max 60%, low-temperature exposure was 60 minutes starting at the last moment. Exercise was conducted a total of 60 minutes, and 10 minutes was recorded by measuring the eardrum and on the angle of the exerciser exercises. In addition, sampling was conducted three times, timing 30 minutes of exercise before the caffeine treatment, end exercise (60 minutes) were bled at the time. The experiment was performed twice with the exception of the preliminary measurement, the group (CON vs. CAFF) cross was conducted experiments in the same location and conditions. Pre-exercise caffeine ingestion during exercise in cold environments catecholamines (dopamine, epinephrine, norepinephrine) did not affect the levels of cortisol were significantly increased when compared to the control group 30 minutes from the start time of exercise. In addition, the level of free fatty acids which are modulated by cortisol in the movement 30 is also the caffeine group and 60 minute mark was significantly high. Blood lactate concentration in the blood reaction, although no significant differences between groups in subjective scale of intensity was the angle of the exerciser confirm the significant differences between the groups, showed that caffeine significantly reduced in the group. The eardrum measurements on caffeine group was found to be maintaining your body temperature during exercise in cold environments than the control group. Therefore, pre-exercise caffeine in the low-temperature environment, does not cause the movement fatigue, it was found to contribute to the temperature maintained at the same time to improve the physical performance.
This study whether pre-exercise caffeine ingestion on hormones, according to the environment at low temperatures (catecholamines, cortisol) and fatigue reactions (blood lactate concentration, movement awareness degrees), and checks on the eardrum ability to maintain body temperature changes and the impact of improved exercise performanceIt was observed. This experiment was conducted to ambient temperature 6 ° C, a humidity of 55% in a low temperature environment test, the subjects was conducted the experiment divided into two groups of 8 male. In addition, controls were to consume the same meal before the experiment in order to reduce the differences between subjects, the rest were taken four hours for digestion and absorption. Pre-exercise caffeine ingestion in the treatment group was 6mg / kg caffeine and water 200ml, the control group, only water was consumed in 200ml. 60 minutes were exposed to a low temperature environment in order to determine the activation and cold adaptation and temperature exposure of caffeine after treatment was measured on the ear drum 30 minutes. Treadmill exercise was carried forward to walking VO2max 60%, low-temperature exposure was 60 minutes starting at the last moment. Exercise was conducted a total of 60 minutes, and 10 minutes was recorded by measuring the eardrum and on the angle of the exerciser exercises. In addition, sampling was conducted three times, timing 30 minutes of exercise before the caffeine treatment, end exercise (60 minutes) were bled at the time. The experiment was performed twice with the exception of the preliminary measurement, the group (CON vs. CAFF) cross was conducted experiments in the same location and conditions. Pre-exercise caffeine ingestion during exercise in cold environments catecholamines (dopamine, epinephrine, norepinephrine) did not affect the levels of cortisol were significantly increased when compared to the control group 30 minutes from the start time of exercise. In addition, the level of free fatty acids which are modulated by cortisol in the movement 30 is also the caffeine group and 60 minute mark was significantly high. Blood lactate concentration in the blood reaction, although no significant differences between groups in subjective scale of intensity was the angle of the exerciser confirm the significant differences between the groups, showed that caffeine significantly reduced in the group. The eardrum measurements on caffeine group was found to be maintaining your body temperature during exercise in cold environments than the control group. Therefore, pre-exercise caffeine in the low-temperature environment, does not cause the movement fatigue, it was found to contribute to the temperature maintained at the same time to improve the physical performance.
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