누룩은 우리나라전통양조주의 당화제와 발효제를 경비한 미생물의 자재이고, 생리기능성물질이 생성될 수 있으며. 막걸리는 찹쌀, 멥쌀 등의 전분질을 원료하고, 발효제로서의 누룩을 첨가하여 제성한 한국고유의 전통주이다. 천연누룩과 막걸리의 발효성분과 같은 친환경적인 성분과 그 효능에 대한 연구로 항산화, 미백, 보습, 항균작용이 과학적으로 입증되면서 미용을 목적으로 하는 다양한 천연성분을 이용한 화장품개발이 활발하게 이루어지고 있다. 본 연구는 천연누룩과 막걸리발효성분의 피부생리활성 및 미백효과 연구로 연구 대상자는 30~50대 여성으로 총 15명이고, 5명씩 세 그룹을 구성하였다. 실험 전 실험의 원활한 진행을 위해여 동의서와 실험자들의 일상생활습관, 피부관리 여부에 대한 설문조사를 실시하였고, 실험 후 천연누룩과 막걸리성분을 이용한 관리에 대한 주관적인 만족도 평가도 실시하였다. 동일한 측정조건을 위해 일정한 항온, 항습조건 (실내온도 23±1℃. 실내습도50±5%)에서 주 1회 4주간 총 4회를 실시하였다. 미백마스크 팩과 천연누룩 30g에 ...
누룩은 우리나라전통양조주의 당화제와 발효제를 경비한 미생물의 자재이고, 생리기능성물질이 생성될 수 있으며. 막걸리는 찹쌀, 멥쌀 등의 전분질을 원료하고, 발효제로서의 누룩을 첨가하여 제성한 한국고유의 전통주이다. 천연누룩과 막걸리의 발효성분과 같은 친환경적인 성분과 그 효능에 대한 연구로 항산화, 미백, 보습, 항균작용이 과학적으로 입증되면서 미용을 목적으로 하는 다양한 천연성분을 이용한 화장품개발이 활발하게 이루어지고 있다. 본 연구는 천연누룩과 막걸리발효성분의 피부생리활성 및 미백효과 연구로 연구 대상자는 30~50대 여성으로 총 15명이고, 5명씩 세 그룹을 구성하였다. 실험 전 실험의 원활한 진행을 위해여 동의서와 실험자들의 일상생활습관, 피부관리 여부에 대한 설문조사를 실시하였고, 실험 후 천연누룩과 막걸리성분을 이용한 관리에 대한 주관적인 만족도 평가도 실시하였다. 동일한 측정조건을 위해 일정한 항온, 항습조건 (실내온도 23±1℃. 실내습도50±5%)에서 주 1회 4주간 총 4회를 실시하였다. 미백마스크 팩과 천연누룩 30g에 정제수 150ml를 혼합한 재료와 막걸리의 가라앉은 밑부분 300g에 정제수 150ml를 혼합한 재료를 도포 후 15min간 실시한 후 냉습포를 이용하여 닦아내고 토너정리를 하였다. 홍반 지수 비교에 있어서 마스크팩은 실험 전 387.12±55.49에서 실험 후 381.79±38.95, 천연누룩은 실험 전 403.29±49.18에서 실험 후 400.98±51.18, 막걸리는 393.72±70.45에서 실험 후 391.49±66.14로의 변화를 보였지만 세 그룹 모두 통계학적으로 유의한 결과를 나타내지는 않았다(p>0.05). 블랙헤드의 수 분석 결과 천연누룩과 막걸 리가 통계학적으로 유의한 결과를 나타내었다. 천연누룩은 실험 전 499.18±288.89에서 실험 후 218.86±135.43(p<0.05)으로, 막걸리는 실험 전 868.84±274.53에서 실험 후 446.68±197.80(p<0.05)으로의 변화를 보였다. 다만, 마스크팩은 실험 전 732.25±278.47에서 실험 후 623.03±237.97로의 변화를 보였으나 통계학적으로 유의한 결과를 보이지는 않았다(p>0.05). 눈에 띠는 모공의 수 분석에 있어서 역시 천연누룩과 막걸리만이 통계학적으로 유의한 결과를 나타내었는데, 천연누룩은 실험 전1662.72±496.07에서 실험 후 952.74±397.34, 막걸리는 실험 전 1194.27±639.45에서 실험 후 408.45±494.87의 변화를 보였다(p<0.05). 하지만, 마스크팩의 경우 실험 전 1316.46±466.02에서 실험 후 1278.17±404.76으로 감소하여 통계학적으로 유의한 결과를 나타내지 않았다(p>0.05). 멜라닌수치를 비교해 본 결과로는 마스크팩의 경우 실험 전 141.57±46.04에 실험 후 127.31±40.16, 천연누룩 실험 전 174.55±81.05에서 실험 후 157.90±66.08, 막걸리 실험 전 167.71±50.76에서 실험 후 148.75±44.35로 각각 감소하였으나, 세 군 모두 통계학적으로 유의한 결과가 나타나지는 않았다(p>0.05). 천연누룩의 T zone의 유분량을 제외한 U zone의 유분량 및, T zone과 U zone의 수분량, 마스크팩의 T zone 및 U zone의 유·수분량, 막걸리의 T zone 및 U zone의 유·수분량 모두 통계학적으로 유의한 결과를 나타내지 않았다.
누룩은 우리나라전통양조주의 당화제와 발효제를 경비한 미생물의 자재이고, 생리기능성물질이 생성될 수 있으며. 막걸리는 찹쌀, 멥쌀 등의 전분질을 원료하고, 발효제로서의 누룩을 첨가하여 제성한 한국고유의 전통주이다. 천연누룩과 막걸리의 발효성분과 같은 친환경적인 성분과 그 효능에 대한 연구로 항산화, 미백, 보습, 항균작용이 과학적으로 입증되면서 미용을 목적으로 하는 다양한 천연성분을 이용한 화장품개발이 활발하게 이루어지고 있다. 본 연구는 천연누룩과 막걸리발효성분의 피부생리활성 및 미백효과 연구로 연구 대상자는 30~50대 여성으로 총 15명이고, 5명씩 세 그룹을 구성하였다. 실험 전 실험의 원활한 진행을 위해여 동의서와 실험자들의 일상생활습관, 피부관리 여부에 대한 설문조사를 실시하였고, 실험 후 천연누룩과 막걸리성분을 이용한 관리에 대한 주관적인 만족도 평가도 실시하였다. 동일한 측정조건을 위해 일정한 항온, 항습조건 (실내온도 23±1℃. 실내습도50±5%)에서 주 1회 4주간 총 4회를 실시하였다. 미백마스크 팩과 천연누룩 30g에 정제수 150ml를 혼합한 재료와 막걸리의 가라앉은 밑부분 300g에 정제수 150ml를 혼합한 재료를 도포 후 15min간 실시한 후 냉습포를 이용하여 닦아내고 토너정리를 하였다. 홍반 지수 비교에 있어서 마스크팩은 실험 전 387.12±55.49에서 실험 후 381.79±38.95, 천연누룩은 실험 전 403.29±49.18에서 실험 후 400.98±51.18, 막걸리는 393.72±70.45에서 실험 후 391.49±66.14로의 변화를 보였지만 세 그룹 모두 통계학적으로 유의한 결과를 나타내지는 않았다(p>0.05). 블랙헤드의 수 분석 결과 천연누룩과 막걸 리가 통계학적으로 유의한 결과를 나타내었다. 천연누룩은 실험 전 499.18±288.89에서 실험 후 218.86±135.43(p<0.05)으로, 막걸리는 실험 전 868.84±274.53에서 실험 후 446.68±197.80(p<0.05)으로의 변화를 보였다. 다만, 마스크팩은 실험 전 732.25±278.47에서 실험 후 623.03±237.97로의 변화를 보였으나 통계학적으로 유의한 결과를 보이지는 않았다(p>0.05). 눈에 띠는 모공의 수 분석에 있어서 역시 천연누룩과 막걸리만이 통계학적으로 유의한 결과를 나타내었는데, 천연누룩은 실험 전1662.72±496.07에서 실험 후 952.74±397.34, 막걸리는 실험 전 1194.27±639.45에서 실험 후 408.45±494.87의 변화를 보였다(p<0.05). 하지만, 마스크팩의 경우 실험 전 1316.46±466.02에서 실험 후 1278.17±404.76으로 감소하여 통계학적으로 유의한 결과를 나타내지 않았다(p>0.05). 멜라닌수치를 비교해 본 결과로는 마스크팩의 경우 실험 전 141.57±46.04에 실험 후 127.31±40.16, 천연누룩 실험 전 174.55±81.05에서 실험 후 157.90±66.08, 막걸리 실험 전 167.71±50.76에서 실험 후 148.75±44.35로 각각 감소하였으나, 세 군 모두 통계학적으로 유의한 결과가 나타나지는 않았다(p>0.05). 천연누룩의 T zone의 유분량을 제외한 U zone의 유분량 및, T zone과 U zone의 수분량, 마스크팩의 T zone 및 U zone의 유·수분량, 막걸리의 T zone 및 U zone의 유·수분량 모두 통계학적으로 유의한 결과를 나타내지 않았다.
Yeast is the microorganism material which playes roles as saccharifying and leavening agent for Korean traditional brewage, it can produce physiological substance, and Makgeolli uses starches of glutinous and nonglutinous rice as ingredients and it is the korean traditional alcoholic drinks in which...
Yeast is the microorganism material which playes roles as saccharifying and leavening agent for Korean traditional brewage, it can produce physiological substance, and Makgeolli uses starches of glutinous and nonglutinous rice as ingredients and it is the korean traditional alcoholic drinks in which yeast, leavening agent, is added. Due to the study on the effect of environment-friendly ingredients such as natural yeast and Makgeolli fermentation substance, antioxidant effect, whitening, moisturizing, and antibiotic effect were scientifically proved, and there has been active cosmetic developments using diverse natural ingredients for the purpose of beauty treatment. This paper is the study on the skin's biological activity and whitening improvement effect of the natural yeast and Makgeolli fermentation ingredient. The object of experiment was women in their 30s~50s, the total number of women is 15, and they formed three groups per five. For smooth proceeding of the experiment, there was a survey investigation about experimentee's consent, daily life habits, whether they do skin treatment, and after the experiment, there has been a subject evaluation about the satisfaction on the treatment using natural yeast and Makgeolli. For the same measurement condition, there has been total four experiments, one per week with constant temperature and humidity(room temperature 23±1℃ and room humidity 50±5%) Whitening mask, 30g of natural yeast and 150ml of purified water and 300g of settled particles from Makgeolli and 150ml of purified water was applied to skin, and after 15minutes, experimentee wiped their skin using cold presses and they did skin toner cleansing. When it comes to the comparison of red spots, before experiment, mask pack was 387.12±55.49, after experiment 381.79±38.95, natural yeast was 403.29±49.18 before experiment and 400.98±51.18 after experiment. Makgeolli was 393.72±70.45 before experiment and 391.49±66.14 after experiment. The three groups all did not show significant statistical results(p>0.05). After analysis about black head numbers, the result shows that natural yeast and Makgeolli showed statistically significant result. Natural yeast was 499.18±288.89 before experiment and 218.86±135.43(p<0.05) after, Makgeolli was 868.84±274.53 before experiment and 446.68±197.80(p0.05). About the analysis on the number of noticeable pores, only natural yeast and Makgeolli showed statistically significant result. Natural yeast was 1662.72±496.07 before and 952.74±397.34 after experiment. Makgeolli was 1194.27±639.45 before and 408.45±494.87 after experiment(p0.05). After analysis and the result on the melanin numerial values, mask pack showed 141.57±46.04 before and 127.31±40.16 after experiment. Natural yeast was 174.55±81.05 before and 157.90±66.08 after, and Makgeolli was 167.71±50.76 before and 148.75±44.35 after experiment, respectively,they all reduced and did not show statisitcally significant result(p>0.05). Natural yeast's U zone's oil amount except T zone, the water amount of T and U zone, Mask pack's oil and water amount from T and U zone, and Makgeolli's oil and water amount from T and U zone all did not show statistically significant result.
Yeast is the microorganism material which playes roles as saccharifying and leavening agent for Korean traditional brewage, it can produce physiological substance, and Makgeolli uses starches of glutinous and nonglutinous rice as ingredients and it is the korean traditional alcoholic drinks in which yeast, leavening agent, is added. Due to the study on the effect of environment-friendly ingredients such as natural yeast and Makgeolli fermentation substance, antioxidant effect, whitening, moisturizing, and antibiotic effect were scientifically proved, and there has been active cosmetic developments using diverse natural ingredients for the purpose of beauty treatment. This paper is the study on the skin's biological activity and whitening improvement effect of the natural yeast and Makgeolli fermentation ingredient. The object of experiment was women in their 30s~50s, the total number of women is 15, and they formed three groups per five. For smooth proceeding of the experiment, there was a survey investigation about experimentee's consent, daily life habits, whether they do skin treatment, and after the experiment, there has been a subject evaluation about the satisfaction on the treatment using natural yeast and Makgeolli. For the same measurement condition, there has been total four experiments, one per week with constant temperature and humidity(room temperature 23±1℃ and room humidity 50±5%) Whitening mask, 30g of natural yeast and 150ml of purified water and 300g of settled particles from Makgeolli and 150ml of purified water was applied to skin, and after 15minutes, experimentee wiped their skin using cold presses and they did skin toner cleansing. When it comes to the comparison of red spots, before experiment, mask pack was 387.12±55.49, after experiment 381.79±38.95, natural yeast was 403.29±49.18 before experiment and 400.98±51.18 after experiment. Makgeolli was 393.72±70.45 before experiment and 391.49±66.14 after experiment. The three groups all did not show significant statistical results(p>0.05). After analysis about black head numbers, the result shows that natural yeast and Makgeolli showed statistically significant result. Natural yeast was 499.18±288.89 before experiment and 218.86±135.43(p<0.05) after, Makgeolli was 868.84±274.53 before experiment and 446.68±197.80(p0.05). About the analysis on the number of noticeable pores, only natural yeast and Makgeolli showed statistically significant result. Natural yeast was 1662.72±496.07 before and 952.74±397.34 after experiment. Makgeolli was 1194.27±639.45 before and 408.45±494.87 after experiment(p0.05). After analysis and the result on the melanin numerial values, mask pack showed 141.57±46.04 before and 127.31±40.16 after experiment. Natural yeast was 174.55±81.05 before and 157.90±66.08 after, and Makgeolli was 167.71±50.76 before and 148.75±44.35 after experiment, respectively,they all reduced and did not show statisitcally significant result(p>0.05). Natural yeast's U zone's oil amount except T zone, the water amount of T and U zone, Mask pack's oil and water amount from T and U zone, and Makgeolli's oil and water amount from T and U zone all did not show statistically significant result.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.